kasut getah

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

kasut getah

Post by pachio »

salam...
nak mintak pendapat kawan2 go tentang penggunaan kasut getah@kasut menoreh utk aktiviti panjat gunung ni dari keselamatan kaki dan keselesaan..adakah kasut getah btol2 sesuai utk aktiviti lasak ni..
sbb nampaknye ramai yg gunakan kasut ni..
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: kasut getah

Post by betterman »

sebelum aku mula nak citer skek sejarah kasut aku... :mrgreen:
aku mula mendaki pakai kasut puma hehehe....
then aku tukar pakai nike acg...
lepas tu guna hitec...
tahun 2001 baru start guna kasut getah...
then tukor pakai adidas banshee....
tapi selepas adidas banshee tu tertinggal kat lata berangkai, gunung bujang melaka... aku pakai semula kasut getah....

reason aku patah balik ke kasut getah sebab murah .... x sampai rm10. :mrgreen:
tapi antara reason lain sbb mudah kering dan grip kat batu sungai...
itu je yang aku nampak kelebihan dia...
tapi kekurangan dia kurang sapot utk kaki ko la...
tapak dia nipis...

aku suka adidas banshee lagi...
sebab akunye banshee tu pon cepat kering....
walaupun grip kat batu sungai takleh celen kasut getah tapi dia punya tahap grip tu acceptable la...
tapak dia pon tebal jadik mengurangkan sakit tumit...

berbalik kpd kasut getah, walaupun gak kurang sesuai utk kaki, tapi ia amat sesuai utk hutan hujan tropika mcm kat malaysia nie...
kita kena selalu redah sungai, hujan yang banyak, trek berlumpur....
kasut getah je lah yang sesuai...
sbb murah, jadik kalau rosak takde la ralat sgt... :mrgreen:

kasut2 lain kebanyakan manufacturer buat spec utk negara yang bukan beriklim hutan hujan tropika mcm kita...
sbb tu kurang sesuai...
dan jgn la beli kasut gore tex...
jadik kolam la kasut tu nanti hehehehe....

jadik kesimpulannya bagi aku, kalau aku ada duit utk beli adidas banshee, aku akan go for it...
tapi orang lain kena try dulu la tgk sesuai atau tak dgn kaki diorang...
aku mmg puas hati dgn banshee...
tapi buat masa nie, mmg kasut getah je lah yg jadik peneman setia aku...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: kasut getah

Post by sun »

kasut getah mmg murah.tp aku rase tak smua org sesuai pakai kasut ni.mcm kaki aku ni jenis lebar gitu, dok pakai kasut ni die ade satu mcm sakit y amat.nak2 mase nak turun gunung.elok size kne btol sket, jgn belasah je suke2 size kalau syg kat kaki tu,...anyway kalu dah takde kasut sgt....kasut getah jgak lah buat teman kaki...mmg sesuai utk utan malaysia ni...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: kasut getah

Post by JeNaL »

tips yg botak chin bagi masa SWG dulu untuk mengatasi masalah tapah kasut getah adalah dengan cara melapik tapak menggunakkan tube tayar keta atau lori terpakai dengan memotong ikut saiz...

aku tak cuba la pulak

kasut getah pun ada byk jenis sebenarnya, ada warna putih, hitam dan coklat

ada yg bertali, berstud dan sarung terus je

ada yg lembut dan keras

ada byk jenama antaranya bowling, puma, ntah mcm mcm lagi..... nak byk pilihan cari kawasan kampung yang ada ladang sawit ke, getah ke.... confirm boleh nampak..

cuma bagi pendapat peribadi aku la.... bila berjalan kawasan yang berakar dan baru tajam, ada la rasa mcm ogawa la....dan satu lagi bila kawasan byk menurun....balik confirm ibu cari aku kaki aku akan sakit
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: kasut getah

Post by betterman »

ada yang suka kasut getah tak bertali sbb at least kurang sikit kawasan terbuka yang pacat buleh masuk hehehe...
tapi aku prefer yang tali... pakai yang takde tapi nampak mcm bogel je kasut tu...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

nelly
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 21 Jun 2007, 19:45

Re: kasut getah

Post by nelly »

stakat ni kasut getah yg terbaik la..
ada orang yg sesuai pakai ada yg tak sesuai..tgk kaki la.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: kasut getah

Post by betterman »

aku kalau pakai kasut getah confirm akan melecet belakang tumit tapi aku buat tak tau je la sbb dah biasa sgt dah kena...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Re: kasut getah

Post by apexx »

cr kasut getah yg nipis laa,klo kulit kaki senang melecet,cm aku ni..pkai kasut getah nipis n longgar sket,ttp kena pkai stoking klo x pakai melecet jgk..hahah..kulit manje..tp skg ni pkai teva,x jumpe lg kasut getah yg bersesuaian

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: kasut getah

Post by nadir »

hehehe... nak tambah sket....

aku pun dah macam macam jenis kasut dah try - salomon, Marell , nike, vango , timberland, adidas , columbia.

kesimpulanya , semua FAIL.... paling ketara, masalah tapak - samada licin + merbahaya di kawasan batu, atau lepas pakai 4-5 kali , lekang terus.

Sejak 4-5 trip kebelakangan nih dan masa aku jadi instructor kat langkawi dulu , aku pakai kasut getah. masa kerja langkawi, lebih masa kayak.

kesimpulanya, kasut getah memang bes, tapi macam isu yang dah dibangkitkan, ie masalah tapak nipis dan kalau turun bukit, lebam kuku. Tapi aku tetap suka kasut getah sebab ringan, cepat kering, selesa , senang bukak, senang pakai balik, tak berbau, kalis air ( takat kawasan lecah ) , tak panas , tahan lasak dan murah. masa aku guna untuk kayak, siap boleh buat penyedok air lagi.... bila balik campsite, letak je terbalik masa salin baju , pastu pakai balik.... bes giler... 5 hari bawak budak, kasut sepasang jer.....

adelah aku pakai kasut nike ngan salomon punya watershoe ( kononya naknampak professional depan student ) .... cheit..... dahla berbau , tak sampai sebulan lekang jugak tapak.... rugi jer duit.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: kasut getah

Post by UnderAge »

beli kasut mahal2 pun cepat lekang tapak...pastu kena jahit...anto kedai dah kos...tapi nadir mmg best..siap bawak peralatan jahit kasut lagi...
sblm ni pakai kasut getah yg ala2 boot bola..pastu timberland waterproof..urmm..masuk sungai tak proof gak...
last2 pakai kasut getah jenama boling...
nak redah sungai pun tak payah buka kasut ..mandi sungai pun pakai kasut..senang dan menjaga keselamatan kaki ketika didalam air....
masalah nyer nak turun gunung ketika trek licin...mmg kena kumpul kan kuasa kuda2 kat kaki...dan nak mengharungi trek berbatu macam nuang...mmg sakit kaki...tapi tak per..reflexologi...kalau takut melecet..pakai la stokin tebal...
overall..aku puas hati pakai kasut getah...
::: SuCCESS :::

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: kasut getah

Post by JeNaL »

mmm yg aku perasan jugak karang ni, orang dah ramai trekking ngan kasut crocc. tak kira la yg beli kat butik atau pasar mlm....

so crocs ni boleh masuk kategori kasut getah gak ke tidak.....

apa lak kelebihan dan masalah kasut crocs ni... aku tak pernah lagi cuba... so tak tau nak nilaikannya...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: kasut getah

Post by nadir »

Huhu aku pernah try trekking ngan kasut crocs , memang hampeh..... kalau takat nak masuk belukar utk kencing boleh la, kalau nak trekking ke naik gunung, buang jer, kakai ayam lagi baik...

bila selut dah masuk kat dalam, silap silap boleh terbalik kasut tuh... ko pijak bahagian atas, dan dia punya tapak terbalik ke atas. lobang lobag kat depan tu pun boleh masuk duri.

tapi aku pernah pakai utk kayak, ok lah, sebab ada protection jugak + kasut tu tumbul gila atas air....

bagi aku , crocks ni seangkatan dengan selipar jepun , elok buat jalan jalan around campsite aja.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: kasut getah

Post by sun »

crocs ni tak ke mane sgt pon...dari y pasar mlm smpi la y kat butik...trekking takde best pon...licin sgt...nak buat jln kemsait buat ape la yg smpi bwk crocs...buat penuh space jer...kalu jalan tgh2 nak masok dlm kayak tu mudah terslip mcm katun....naya je...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: kasut getah

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Bentuk motobot pun ada.
kalau orang kenit pakai cam leh taruk enjin dan jadi motobot he he he

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: kasut getah

Post by kansas_k1d »

kasut getah plak mcm2 jenis ada....yg ada stud la,ada lati la,cap bowling la,cap gajah la....bg korang yg mana plak yg pling best....hhehe...bleh wat carta top ranking of kasut getah ni...:D

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: kasut getah

Post by nazryst »

kansas_k1d wrote:kasut getah plak mcm2 jenis ada....yg ada stud la,ada lati la,cap bowling la,cap gajah la....bg korang yg mana plak yg pling best....hhehe...bleh wat carta top ranking of kasut getah ni...:D

yang paling best yang ada adjustable absorber, ada ABS system ketika turun gunung, boleh winching, dan tak payah guna kudrat yang banyak ketika mendaki...

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: kasut getah

Post by sun »

nazryst wrote:
kansas_k1d wrote:kasut getah plak mcm2 jenis ada....yg ada stud la,ada lati la,cap bowling la,cap gajah la....bg korang yg mana plak yg pling best....hhehe...bleh wat carta top ranking of kasut getah ni...:D

yang paling best yang ada adjustable absorber, ada ABS system ketika turun gunung, boleh winching, dan tak payah guna kudrat yang banyak ketika mendaki...

itu mcm pon ada ka...aha

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: kasut getah

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

yang paling best yang ada adjustable absorber, ada ABS system ketika turun gunung, boleh winching, dan tak payah guna kudrat yang banyak ketika mendaki...
Itu macam ka Macha.....
Bukan itu Brand Pajero Bling Bling ka
SR Turbo Blong Blong
LC Hing Hing
Hilux cam Nadiq pakai
Aku ada lagi satu Bermuda Series Land Rover

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: kasut getah

Post by JeNaL »

orga pinjam gambar ko...

lagi satu.... mana mau beli ni orga... aku nak test la

Image
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: kasut getah

Post by kansas_k1d »

manarik kasut ni...bleh try...hehe....
kasut2 style askar..ada sape2 pernah guna? :lol:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: kasut getah

Post by Freelance »

kansas_k1d wrote:manarik kasut ni...bleh try...hehe....
kasut2 style askar..ada sape2 pernah guna? :lol:
ai ada kasut lebih kurang mcm orga tu.. tapi kaler celoreng2 askarnya . :mrgreen:

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: kasut getah

Post by JeNaL »

Freelance wrote:
kansas_k1d wrote:manarik kasut ni...bleh try...hehe....
kasut2 style askar..ada sape2 pernah guna? :lol:
ai ada kasut lebih kurang mcm orga tu.. tapi kaler celoreng2 askarnya . :mrgreen:
lily mana dapat...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: kasut getah

Post by Freelance »

JenaL wrote:
Freelance wrote:
kansas_k1d wrote:manarik kasut ni...bleh try...hehe....
kasut2 style askar..ada sape2 pernah guna? :lol:
ai ada kasut lebih kurang mcm orga tu.. tapi kaler celoreng2 askarnya . :mrgreen:
lily mana dapat...
lily beli kt batu pahat.. dah lama dah... :)

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: kasut getah

Post by kansas_k1d »

Freelance wrote:
JenaL wrote:
Freelance wrote:
ai ada kasut lebih kurang mcm orga tu.. tapi kaler celoreng2 askarnya . :mrgreen:
lily mana dapat...
lily beli kt batu pahat.. dah lama dah... :)
amacam..best x pkai??mana best nk dbandingkn ngan ksut getah??

starfish
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 10 Feb 2006, 22:10

Re: kasut getah

Post by starfish »

macam mana dengan jungle boot keluaran dalam negeri atau dalam negeri, ada sesapa boleh beri komen
http://altama.com/categories/18-Jungles

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: kasut getah

Post by JeNaL »

cik starfish... apa kata awak cari log feedback kasut askar ni kat mana-mana atau atau awak pernha gunakannya ke....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: kasut getah

Post by Freelance »

kansas_k1d wrote:

amacam..best x pkai??mana best nk dbandingkn ngan ksut getah??
kasut ni tapak dia tebal..tapi ringan.. bunga dia pun besar.. kain tepi tu pun lembut...pernah pakai sekali je.. entah ehh dah biasa guna kasut getah.. kasut tu jarang guna sebab sayang kot hehehe.. susah mau jumpa kasut mcm ni.. kalo kasut getah leh lah beli banyak kali kalo dah rosak...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: kasut getah

Post by poncho »

JenaL wrote:cik starfish... apa kata awak cari log feedback kasut askar ni kat mana-mana atau atau awak pernha gunakannya ke....
kasut brand nih bukan buatan tempatan.

brand tempatan antara yang terbaik rasanya dari brand Fung Keong.
kasut paling old skool sebab dah digunakan dari zaman sebelum V1 lagi. mesti ramai pendaki perintis yang guna brand nih
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: kasut getah

Post by soulfly »

kasut getah?
aku tak pernah guna lagi...

kasut yang aku pakai dari tahun 98 pun masih boleh di gunakan sampai sekarang nih..
bagi kasut tuh bes lah..

next trip aKU NK PAKAI KASUT GETAH,
lama sangat...

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: kasut getah

Post by pachio »

aku pun sebenarnya jarang pakai kasut getah ni...
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: kasut getah

Post by orga »

Jenal..tu kasut old version..mmg waterproof tp ada breathable prob kt kaki skek la..
yg versi baru pendek skek siap ada ventilation lagik..hehe..tp tak siap lg la..
ImageImageImage

cengkerik
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 07 Jun 2010, 00:48

Re: kasut getah

Post by cengkerik »

Tapikan, aritu masa gi buaya sangkut kt endau rompin, guide kitorg org asli tu pakai selipar aja sepanjang trek. Curious gak, aku cubalah.. Penyudahnya kasut getah aku pakai on d way masuk je. Pastu terus jadi pekasam sampai sekarang huhu... Melecett... Tapi selipar aku carik yg tapak kesat la.. Nampak pacat naik cepat2 tabur garam.. best gak, beraircon jer rasa sepanjang jalan hehe... Tapi tu bukit bukau aja la, buat kt gunung tahan abisla hehe...

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: kasut getah

Post by cengitu »

aku pakai kasut jungle boot yg askar kita dan komunis pakai dulu. High heel dan berkain. Ringan .

masalah dari segi nak memakai ( kena ikat tali kasut ) dan lambat kering bila basah. So far selalu trekking guna kasut ni. hehehe..harga dlm RM30. Kilang dia kat Kapar tak silap aku.
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: kasut getah

Post by cengitu »

ni kasut dia.

masalah pacat masuk ke dlm kaki tiada lagi..auw...

Image

Uploaded with ImageShack.us
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

Wanmanjung
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 01 Jun 2010, 21:34

Re: kasut getah

Post by Wanmanjung »

Kasut getah ni selesa ker klu masuk hutan? Aku takut nanti jadik "water cannot go in,water cannot go out"... Masak kaki mcm tu..

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: kasut getah

Post by mizi »

Wanmanjung wrote:Kasut getah ni selesa ker klu masuk hutan? Aku takut nanti jadik "water cannot go in,water cannot go out"... Masak kaki mcm tu..
esspecialy...selsa la sbb ramai yg pakai x de ngomen pong...ringan,senang,x melecet,murah,x lincin...
climb long trail
p11at

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: kasut getah

Post by kansas_k1d »

mizi wrote:
Wanmanjung wrote:Kasut getah ni selesa ker klu masuk hutan? Aku takut nanti jadik "water cannot go in,water cannot go out"... Masak kaki mcm tu..
esspecialy...selsa la sbb ramai yg pakai x de ngomen pong...ringan,senang,x melecet,murah,x lincin...
nk best tbuk lubang kecik kt tepi kasut tu...bru air bleh kuar(kalo mlas nk cbut)...tp rasaya kalo msuk air nk bukak ksut tu 2 saat jer(rjin lg la kot nk bukak-pkai nih)....hehe

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: kasut getah

Post by pachio »

baru turun trusmadi minggu lepas..first time pakai kasut getah cap sofian sepanjang treking..performance tip top..tapi stokin kena pakai 2 lapis la,kalu tak..melecet
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: kasut getah

Post by cengitu »

kasut yang saya pakai ni mmg reliable walaupun payah nak memakai dan membuka. leceh sikit dari adidas kampung tapi selamat dari pancaroba pacat masuk dlm kaki..hehhe..e...


tapi kdg2 ada gak pacat handal...tembus...
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: kasut getah

Post by orga »

kasut getah tetap champion..aqu tak nafikan..
even kalo aqu pakai kasut lain pon tetap ada spare kasut getah dlm beg..
tp kalo dah pakai kasut getah takyah bawak kasut spare pon taper..
ImageImageImage

Post Reply