TEKNIK BERJALAN......

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by matsaiko »

ingat 1 jela...fitness ko bagus,steps ko pon cun.full stop !!
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by orga »

castello wrote:
Sbg contoh bila kita mendaki gunung kinabalu. dari Laban rata ke Puncak. Kat sini, oksigen nipis, kita akan cepat rasa letih, kita akan cepat rasa ngantuk, daya berfikir perlahan, pergerakan pun perlahan. Cara bernafas pun macam orang semput.
yup korek..o2 yg nipis pon akan melambatkan langkah..
dr pengalaman bila sampai ke 6000m altitude..letih,ngantuk,sakit pala mmg cam haram..
dpt langkah setapak2 jer..nk naik lg 400m pon pangok tak henggat nye..
ImageImageImage

achik84
Pendaki Gunung
Posts: 68
Joined: 25 Aug 2009, 12:53

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by achik84 »

suka treking time ujan

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by orga »

ok la tu..jgn trekking taim petir udah..
ImageImageImage

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by pendaki_labuan »

matsaiko
ingat 1 jela...fitness ko bagus,steps ko pon cun.full stop !!
aku setuju tu fitness is important tetapi kalau ada fitness n teknik perjalanan kita akan lebih jauh....

nozeck
apa teknik jalan yang betui..utk nak elang tekanan pd 'lutut'..mostly pada org yg lutut bukan lagi 100% perfect.meaning nak kureng impact pd lutut ler.
zeck sebenarnya lutut kita perlu dijaga dari awal kita memulakan aktiviti pendakian, latihan terurus akan menguatkan lutut cara terbaik mengurangkan tekanan pada lutut ialah mengunakan knee guard dan walking stick terutama ketika hendak menuruni gunung/bukit. aku skrg nie memang ada problem kat lutut jadi dari awal dah guna guard n walking stick. ada kawan2 cakap macam nak gi sking ....hehehehe....

bro forestgump
Ikut keaddan bentukmuka bumi, cuaca dan beban backpack yang di pikul lah serta keadaan fizikal pendaki. Saya sendiri suka berjalan perlahan sebab agar dapat " pasang telinga " untuk mendengar perubahan cuaca, kehadiran hidupan liar, keadaan peserta lain serta terima hakikat bahawa saya bukan lagi awal 20an :-)
saya setuju cara saudara... pasal sparepart lutut mahal n tak sama mcm yg ori hehehehe

wnazry
bergantung pd kasut/sandle yg dipakai....pelapik pada kasut akan membantu menyerap hentakan pada kaki... secara tak langsung akan mengurangkan sakit pada lutut
pengalas kaki juga memainkan peranan ketika berjalan kerana kasut yg selesa akan membahagiakan kaki... n tuan badan.... hehehe

bersambung.......
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
kaki jalan
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 21 Sep 2007, 12:20
Location: dalam sleeping bag

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by kaki jalan »

lari topik skit.

kalo jantung ngah beat laju ( kesan dr berlari @ trekking ), kita x digalakkan sap rokok. psl nyer ianya leh ganggu saluran pernafasan yg maner laluan sepatutnya laluan oksigen tp asap nk ikut laluan sama. jd block then = sudden death. rokok leh di isap time jantung beat perlahan / pd keadaan biasa. rileks jer bkn bila beat laju. sama mcm kita ngah mengah br lps lari sah2 kita xleh nk teguk air...yea dok?

ini member kata kat institut sukan negara bgtau. ader coach / athelete yg mati mengenjut psl lps work out terus sap rokok...

wallahualam...
Tumpang sekaki...

User avatar
kaki jalan
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 21 Sep 2007, 12:20
Location: dalam sleeping bag

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by kaki jalan »

Kasnalagat wrote:♠ untuk mengurangkan sakit lutut, aku biasa praktikkan bila mendaratkan kaki setiap kali melangkah, dahulukan hujung kaki (mcm menjengket)..tujuannya utk kurangkan impak, plus buleh develop otot betis (hamstring) setiap kali kita trekking / hiking.
♠ klw nak teknik berjalan laju...bleh la terai teknik 'uruk-hai'...beckham paling master teknik ni...hehehe! :mrgreen:
pembetulan ckit;

otot betis = calves = gastrocnemius
otot paha belakang = harmstrings

anyhow, mmg betul laa tuh bro kasna kaedah tuh....betis leh jd bunting padi woo kalo selalu wat cenggini
Tumpang sekaki...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by betterman »

bior kita yang kawal pernafasan, jgn biar pernafasan yang kawal kita...
maksudnya masa kita bernafas tu kita sedar yang kita tgh tarik nafas jadik kita buleh tarik dalam-dalam...
secara tak langsung kita akan dapat lebih oksigen...

sbb kadang2 kita main trekking je tanpa fikirkan teknik pernafasan, tu yang nafas pendek2 time tgh penat, tercungap-cungap... sebab paru-paru kita yang 'auto bernafas' utk kita, dan bukan kita buat secara manual...

nie salah satu faktor menyumbang kepada pancit kalau pernafasan tak dijaga
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by matsaiko »

kalo lobang hidung besar,oksigen lebey boleh masuk...beruntung sape lobang hidung besa haha
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by UnderAge »

aku nyer step..jalan slow2...layan kan ajerkkk
::: SuCCESS :::

User avatar
amyzsa
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 25 May 2010, 23:35
Location: cheras, k.l.

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by amyzsa »

pendaki_labuan wrote:Salam buat warga Gunung :D
Berjalan adalah perkara yg kita lakukan hari2. Sebenarnya berjalan nie ada tekniknya. dari rujukan dan pengamatan saya selama melibatkan diri dlm bidang Rekreasi, saya dapati ada tiga jenis kelompok pendaki
1.Jenis nak Berlumba (biasanya mereka akan sampai dulu )
2.Jenis bersantai (saya dalam ketogeri nie... :oops: )
3.Jenis Mengira langkah (org tak cukup latihan ataupun injured/sakit :( )

jadi sebelum saya terangkan lebih lanjut pasal teknik berjalan saya nak tanya otai2 kat luar sana ape teknik yg anda pakai?

kalau pasal menganggarkan masa berjalan nie anda boleh rujuk kat link nie
http://gunungonline.com/forum/viewtopic.php?t=629

sy yg ke tiga...hehehe...bru first time folow trip, mule2 xcited sgt2...lpas 2, bila dh injured, mula la rasa x nk treking lg...tp ble dh lpas beberapa hari blk dr trip 2, rasa rndu je kat utan..n rasa nk je g treking lg....adussssss...mampukah sy ikut xtvt gini lg?
hurrmmm...........
:roll:
mencintai alam semulajadi itu lebih indah dr bercinta sesama manusia...
krna nature will love us beter than human...

amtrek
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 07 Nov 2010, 11:43

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by amtrek »

guna kaki kita jangan guna tangan , kalau guna tangan panggil merangkak

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by seper4alif »

nazryst wrote:Salam,

Teknik Berjalan

Track level 1 - Keadaan muka bumi landai
Tanpa beban - track sebegini sebaik baiknya bersantai dan cuba memberi perhatian dan rebut peluang untuk mengamati dan menilai panorama sedia ada. Tiada pengkhususan langkah panjang atau pendek, cepat atau lambat. Ia semuanya atas keselesaan diri sendiri.

Dengan beban serta jangka masa panjang atau pendek - sebaik baiknya langkah awal adalah perlahan dan bersahaja, biarkan badan, serta otot kaki warm up dengan sendiri. Tidak perlu langkah panjang serta laju, memadai dengan santai. Kebiasaan selepas had 1 jam, kesakitan otot dan mental akan terasa, walaupun ditrack yang landai. Track level 1 adalah lebih kurang persamaan track Melantai, Kuala Tahan

Track level 2 - landai dan track balak
Tanpa beban - permulaan perjalanan yang seharusnya bermula dengan langkah perlahan, dan perlu mencapai satu momentum serta endurance yang selesa. Ia sepenuhnya bergantung kepada bentuk fizikal seseorang, sebagai contoh "adik idan" (bukan nama sebenar) fizikal yang tinggi dan stamina yang baik, mempunyai langkah panjang dan konsisten. "Rembau" (bukan nama sebenar) perlu bermula dengan langkah pendek dan endurance perlu dipertingkat dari semasa ke semasa.

Semasa berjalan di tanah landai apabila pertukaran track ke mendaki jalan balak, maka seharusnya langkah akan bertambah pendek, dan halaju perlu di kurang kan. Halaju kebangsaan di Jalan persekutuan tidak boleh dipatuhi, manakala halaju kampung akan di praktikkan. Begitu juga menuruni bukit, kekejangan otot serta kecederaan mudah berlaku. Track sebegini boleh dilayani di Gunung Liang dari empangan ke Lubuk hantu.

Bagi keadaan penuh muatan, maka seperti biasa, adalah digalakkan melangkahi kaki dengan penuh sopan dan lemah gemalai sambil mendendangkan lagu irama asli bagi mendapatkan satu mood yang akan melayani mental sampai kesatu tahap yang kita lupa membawa beban dibelakang.

Level 3 - Track balak mencanak dan berploh, track permatang, serta track hutan mendaki
Semestinya tekanan mental sudah mengejangkan kaki untuk melangkah. Kebiasaan untuk berjumpa track sebegini adalah di hari kedua pendakian. Oleh kerana badan dan otot kaki sudah merasai sakit, maka sebaiknya memberi masa untuk berjalan dan berjalan dengan langkah perlahan serta pendek. Keadaan permukaan track harus difahami dengan terliti. Kerana ada kemungkinan jarak langkah tidak konsisten seperti track level 1 dan 2. Kecederaan dan kekejangan otot teramat mudah. Maka langkah serta pernafasan serta posture badan yang betul memainkan segala peranan dalam kejayaan melangkah dengan satu langkah. Endurance akan berubah ubah berdasarkan bentuk muka bumi.

Level 4 - Track pangok
Tiada apa yang lebih penat serta sengsara apabila melayan track sebegini. Dengan keadaan yang curam, maka semestinya setiap 10 langkah akan menyentak jiwa dengan "take 5" yang cepat. Seharusnya, masa berehat perlu dikurangkan, seeloknya ambil masa untuk bernafas dan kumpul tenaga untuk 10 langkah yang berikut. Kebanyakan pendaki otai suka masak maggie dan minum kopi santai ala ala di cameron highland di track sebegini, yang boleh membuat jiwa kacau.....

Level 5 - Track pangok serta sangap, berakar, sejuk, serta jiwa kacau
Langkah berjalan di track sebegini adalah ikut suka hati lu orang... jangan injured dan merbahayakan diri sudah.... malas nak layan dah kalau track sangap macam ni

Selamat mendaki dan melayan endurance anda.
berani naik tambuyukon pakai boxer ngan t sert je lah beb heeheheh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by pokcik gunung »

treking haritu guide ckap brnapas gna hidung jgn guna mulut.klau guna mulut 4 botol air tak ckup.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: TEKNIK BERJALAN......

Post by pokcik gunung »

treking haritu guide ckap brnapas gna hidung jgn guna mulut.klau guna mulut 4 botol air tak ckup.
pastu 3 langkah sekali brnafas.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Post Reply