skil tangkap ikan

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

skil tangkap ikan

Post by orga »

Selain mendaki gunung..memancing pon antara hobi2 sambilan yg jd peveret di kalangan dak2 gunung..
mungkin kalo masa trip2 mendaki, kita tader kesempatan nk test2 skill walaupon geram gak tengok tengas main2 kt air ye dak..
tp skill tangkap ikan ni sebenar nye amat penting bg sesapa yg selalu kluar masuk utan..
mana tau kena kes2 emegensi..tau gak nk ikhtiar nk carik makanan camne..sbb lg senang le nk tangkap ikan di air drpd pelandok kt darat kan..

sesapa yg selalu gi belom ka,kenyir ka,gubir ka,kola medang ka..atau memana la..bole le kongsi2 pengalaman anda sini..
yg terer casting ka,fly ka ke hape2 la lah..
skill ikat tali pancing ka..ikat apa2 ka..
sila la kongsi2 sini..
tp kalo bole skop ikan air tawar je la kot..
ok eh..mekaseh..
ImageImageImage

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

ni bapak aku punye skill a..mase mude2 dulu aku folo dia masuk baruh memalam..air ade le paras peha dalam baruh tu..

alat: parang tajam kaw2 ngan lampu suluh.

teknik:

dalam kol 9 kol 10 malam mcm tu salunye bapak aku ajak la turun baruh.. jalan slow2 dalam baruh tu sambil suluh2..aku folo jek kat belakang..dia slow, aku pon slow a..dia laju, aku pon cucuk a..bila bapak aku nampak je ikan lintas kat cahaya lampu terus bapak aku zapp ngan parang! terkulai terus ikan tu..mcm tak caya lak leh dapat kan.. tapi mmg pantas dan tangkas a tangan bapak aku tu..kat kampung aku teknik ni dipanggil "nyuluh". selamat mencube..

malangnya skill tu tak turun kat aku...kadang2 kuah tak tumpah ke nasi..
so mintak maaf le kalo ade soalan tu, aku takleh nak bagi tutorial..
huk huk.
::SRC-Total Outdoor::

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

menarik topik nie...
aku nie teringin betoi nak makan kelah...
x pernah merasa lagi
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

sembur ridset kat roti.bagi ikan makan , sorang tunggu dekat hilir sungai.
masa ikan tengah pening , sauk , siang dan salai.
Kasihan Hutan Kita

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

yongyap wrote:sembur ridset kat roti.bagi ikan makan , sorang tunggu dekat hilir sungai.
masa ikan tengah pening , sauk , siang dan salai.
wooo... tarak bahaya ke? silap silap orang pun penin hahahaha

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

KG..kt kg aqu lak nyuluh ni pon namanya gi carik menatang gak..
kuah tak tumpah ka nasik tu mebi nasik ko da penoh kuah tak..masok kuah lagi kang melimpah lak..hehe

zulhilmi..kelah belom syedap oo..ko kan org talang,takan belom pegi belom.. :lidah:

YY..3S, sauk, siang, salai..hehe

amran..tanak pening jgn makan kepala dia..hehe
ImageImageImage

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

wahhh...cite ikan mmg best nee....
.tp kecik2 dulu penah laa...ge mancing x pun ge tajur kat sungai dpn rmh kg......heee...hee.Sauk udang pun jd........ x dpt...ikan atau udang, siput sedut pun ok gak....klu smu x dpt....ge cr rebung laa....

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

adik..citer ar skek camne nk ikat mata kail..nk pakai umpan apa ka..
nak tau ni..
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

haa haa... beza tempat mancing pon kena tau.....

klu nak kelah guna parang jeer kompom sampai besok siang pon tak dapat.... erk tapi tak tau lah klu ada cara yg memang anih huu huu
sebab sekali cahaya lintas depan mata dia.. tuh nos bukak dinding pon dia leh sondol haa haa.....

klu kat kawasan hutan yg kita kita dak gunung suka masuk nih jrg ah dapat spisis kelah or sebarau nih... dia takleh nak idup kat kawasan sijuk... mati boku dio..... tapi klu kat chemerong tuh, kat bawah jer. penah aa dapat besau ujung lengan....

tuh pon mancing masa air kunin (lepas ujan berebti dan air deras)
klu tak dua jari jer.....

dan utk kebaikan semua, jgn ler pakai bom, or mercun telo. klu dalam forum KPN diorang maki maki dak dak yg buat camni, diorang pon sama gak cam kita, org toreh pokok tebang pokok kita marah, diorang lak org bom ikan diorang pon melatah....

ahir kata... mari lah kita g mancing ha ahaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

orga wrote:KG..kt kg aqu lak nyuluh ni pon namanya gi carik menatang gak..
kuah tak tumpah ka nasik tu mebi nasik ko da penoh kuah tak..masok kuah lagi kang melimpah lak..hehe
tader bro..gue tak tadah pun.. sbb tu la tak tumpah kat gue... hahaha..

ni ade satu lagi petua la orang kampung member gue salu buat..

amek buluh dalam 3 meter..tebuk sume ruas buluh tu.. (rasa2 nye la..ingat2 lupe.. kawan2 leh betolkan kalo salah..), buluh tu letak la dalam sungai kat area tebing2 sungai.. pastikan buluh tu diikat kat akar ke batang pokok kat tebing tanak kasik hanyut. panjang tali secukup rasa.. biar satu malam. insyaAllah esoknye ade le udang tido dalam tu, cukup nak wat makan satu malam ke 2 malam..

kalo serong tu tlg betolkan, aku pon da lama tak balik kg.. lama tak dengar cite kawan2 kampung.. so jadi le ingat2 lupe.. heheheh..
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

kg katne mimi?..byk udang tuh..tader boye ka
cantek gak idea tuh..tak tepikir lak aqu..
ImageImageImage

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

laa...
klu adk cite lebih2 kang...adk bkn laa pro..memancing...tp tuk mereka yg nak belajar2 memancing blh... laa tgk kat blog nee

http://www.propancing.com/

http://www.geocities.com/fishing_book/kelah.html


ne cite dr dia org yg memang kaki pancing.


Ape2 ade rezki jom kite plan memancing..besar2ran...bg kerabat GO

"Tai Ka Hai Tung Pau"

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

orga wrote:kg katne mimi?..byk udang tuh..tader boye ka
cantek gak idea tuh..tak tepikir lak aqu..
kg kat ganu..

tempat boye pon tempat boye la.. janji makan..

untung sabut, timbul..
untung batu, tenggelam le..

hehehe..
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

tak ramai gayanya yg minat mancing kt GO ni kot..
ImageImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ramai yang minat tapi tak masuk sini
pak abu, atan ditapis, sid
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

pancing

Post by soulfly »

salam...
aku tak suka memancing tapi aku suka ikut orang gi memancing
aku lebih suka menjaring hahahaha kat situ harapan nak dapat ikan lagi cerah :lol:
pernah sekali tu aku dapat banyak ikan kelah...

bett,
ikan yang paling sedap yang pernah aku makn tak lain tak buakn kelah namanya....

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

citer pasal mancing lak hehehe.. pernah wat joran sendiri ler hehehe...amik buluh.. ikat tali pancing ehh kt buluh.. mata kail siap ikat skali ler kt tali pancing tu... (psss sbb kecik2 dulu selalu mancing ler.. tu yg ingat skill tu semula... mancing kt parit ler, sungai ler) time tu layan kt tasik kenyir ler tu air terjun tembat... umpan roti.. muhahaha!!! kejap je ikan dapat.. kita tukang wat je joran.. orang lain tukang mancing... dpt byk ler ikan... agaknya time tu ikan baru kenal roti.. tu yg byk dpt ikan... :wink: yg pelik ehh member bwk joran canggih tak dpt2 ikan..bengang gak member... sbb tak dpt ikan byk sebanyak kitaorg ni hehehe!!! last2 surrender.. pinjam kitaorang nya joran buatan tangan tu... :lol:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Freelance wrote:citer pasal mancing lak hehehe.. pernah wat joran sendiri ler hehehe...amik buluh.. ikat tali pancing ehh kt buluh.. mata kail siap ikat skali ler kt tali pancing tu... (psss sbb kecik2 dulu selalu mancing ler.. tu yg ingat skill tu semula... mancing kt parit ler, sungai ler) time tu layan kt tasik kenyir ler tu air terjun tembat... umpan roti.. muhahaha!!! kejap je ikan dapat.. kita tukang wat je joran.. orang lain tukang mancing... dpt byk ler ikan... agaknya time tu ikan baru kenal roti.. tu yg byk dpt ikan... :wink: yg pelik ehh member bwk joran canggih tak dpt2 ikan..bengang gak member... sbb tak dpt ikan byk sebanyak kitaorg ni hehehe!!! last2 surrender.. pinjam kitaorang nya joran buatan tangan tu... :lol:
akak sikit lagi nak jadi otai joran dah bersuara hehehe








cabuuutttttttttttttttttttt
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

betterman wrote:
Freelance wrote:citer pasal mancing lak hehehe.. pernah wat joran sendiri ler hehehe...amik buluh.. ikat tali pancing ehh kt buluh.. mata kail siap ikat skali ler kt tali pancing tu... (psss sbb kecik2 dulu selalu mancing ler.. tu yg ingat skill tu semula... mancing kt parit ler, sungai ler) time tu layan kt tasik kenyir ler tu air terjun tembat... umpan roti.. muhahaha!!! kejap je ikan dapat.. kita tukang wat je joran.. orang lain tukang mancing... dpt byk ler ikan... agaknya time tu ikan baru kenal roti.. tu yg byk dpt ikan... :wink: yg pelik ehh member bwk joran canggih tak dpt2 ikan..bengang gak member... sbb tak dpt ikan byk sebanyak kitaorg ni hehehe!!! last2 surrender.. pinjam kitaorang nya joran buatan tangan tu... :lol:
akak sikit lagi nak jadi otai joran dah bersuara hehehe








cabuuutttttttttttttttttttt
nak kena bett ni... otai joran tu ..tetap bersemadi dlm hati..... :wink:

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

hai

Post by amkdh08 »

salam semua...

adik, camne cara2 untuk mendapatkan sumber protien dgn kadar segera dan kuantiti yang banyak....(kih2....)
Stay 2gether We Survive

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: skil tangkap ikan

Post by sid »

orga wrote:Selain mendaki gunung..memancing pon antara hobi2 sambilan yg jd peveret di kalangan dak2 gunung..
mungkin kalo masa trip2 mendaki, kita tader kesempatan nk test2 skill walaupon geram gak tengok tengas main2 kt air ye dak..
tp skill tangkap ikan ni sebenar nye amat penting bg sesapa yg selalu kluar masuk utan..
mana tau kena kes2 emegensi..tau gak nk ikhtiar nk carik makanan camne..sbb lg senang le nk tangkap ikan di air drpd pelandok kt darat kan..
orga n kenkawan,
tengas ni senangje nak dapat, kalo equipment lengkap la kan. tapi kalo emergency, satu hapah pon xde pon boleh dapat gak buat lepas cukup2 makan sudah...
cara yg paling kuno yg penah aku buat tanpa sebarang equipment tapi effective adalah dgn cara kepong. tapi kene buat atas pasir ato tempat cetek je.
kalo atas pasir kering, korek sedalam mana nak, sebesar mana nak, pastu buat 1 alur untuk ikan masuk dari sungai/jeram kedalam lubang tu. pastu tabur nasi/roti dijadikan umpan. tengas ni tak memilih, nasi kosong pon dia makan. pastu duduk standby untuk blok alur yg masuk tu. tapi kena sabar menanti, jgn gopoh la. dlm masa 10~15 min dah boleh dapat lauk makan malam.
kalo kat air cetek kene buat sangkar lah pakai kayu or buluh dipancang rapat2 pastu bukak satu pintu. tabur je umpan, same method cam tadi.
Mae sure sungai/jeram tu ada ikan lah.. kalo xde confirm tak makan la korang.
kalo ada kail ngan joran lagi senang, tapi pastikan pakai la pemberat/batu kecil. bukan apa, kalo x pakai, umpan cuma stay kat area atas je, tapi kalu ada pemberat akan tenggelam sampai ke dasar. tengas besar akan duduk kat bawah je. so kalo kat atas dapat la tengas paling besar pon 2 jari je.

peringatan: tips ini cuma untuk menangkap tengas. binatang lain x digalakan.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

oo ni mesti biasa main tengas nih..aha
nk layan tengas ngan kelah yg aqu tau pon kena pakai cara lembut gak..
umpan dulu..pastu baru kita buru senyap2..
err..mana sg port tengas yg best2 eh..
biasa aqu kt belom,gubir,endau rompin jek..
ImageImageImage

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

pasai ikan nie saya dulu pun sangat minat pancing tapi kat laut aje,
tapi bila dapat jumpa geng gunung minat berubah ke pancing ikan air terjun pulak. setakat nie makan ikan laut ada beberapa species yang kita boleh beli kat pasar tapi nak makan ikan species hidupan air jeram, air terjun rasanya susah sikit.
tengas dan sebarau biasa makan. kalau malas pancing boleh guna jala tebar aje kat batu, insyaallah ada hasil, tapi kelah nie tak dapat rasa lagi. haritu dah masuk hutan belum tapi lupa bawa pukat. kalau nak pancing boleh tapi jenuh nak nunggunyer. pukat nie sebab kelah biasa duduk lubuk yang dalam kecuali kalau nak pergi ke royal belum.
sg kejor tempatnya.
Bagi yang nak teringin nak makan kelah macam saya kita boleh arrange satu trip pergi sungai kejor. kita contact abang rusli grik ( belakang pokok ) leh naik bot dari banding kemudian trekking dalam beberapa jam leh sampai campsite. kat situ kelah dan baung memang banyak. kalau duduk 3 hari taktau lah berapa banyak, jenuh juga makan kalau ikutkan trip kengkawan saya yang pergi lepas2 nie.

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

yongyap wrote:sembur ridset kat roti.bagi ikan makan , sorang tunggu dekat hilir sungai.
masa ikan tengah pening , sauk , siang dan salai.
yang nie unik skit skill.. bleh dapat banyak ke?.. boleh ler try nie... tp kena beli insurans dulu :D

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Pancing pakai stokin pompuan. Pernah dengar ke.
Tapi biasa untuk pancing udang galah je.
Korang mesti rasa pelik kan. Kak Lily mesti rasa bengang bila trekking sama nanti takut stokin dia aku curi....

Stokin tu.... aku bubuh hati ayam yang dicincang, kemudian campurkan serbuk bau udang yang ada jual kat kedai ikan hiasan tu. Peramkan sejam. Lepas tu masukkan dalam stokin ikat kat tali tangsi. Gantong. Kalau tempat tu ada udang galah pasti dia sepit stokin tu. Sepit dia berserakah sangkut kat stokin.

Masa aku pancing kat Sungai Buluh Kasap hari tu mula mula orang gelak dan cakap aku gila tapi bila Udang Galah Sepit Biru naik. Aku pinjam ayat Nabil. Lu Sendiri Pikir la.

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Pancing pakai stokin pompuan. Pernah dengar ke.
Tapi biasa untuk pancing udang galah je.
Korang mesti rasa pelik kan. Kak Lily mesti rasa bengang bila trekking sama nanti takut stokin dia aku curi....

Stokin tu.... aku bubuh hati ayam yang dicincang, kemudian campurkan serbuk bau udang yang ada jual kat kedai ikan hiasan tu. Peramkan sejam. Lepas tu masukkan dalam stokin ikat kat tali tangsi. Gantong. Kalau tempat tu ada udang galah pasti dia sepit stokin tu. Sepit dia berserakah sangkut kat stokin.

Masa aku pancing kat Sungai Buluh Kasap hari tu mula mula orang gelak dan cakap aku gila tapi bila Udang Galah Sepit Biru naik. Aku pinjam ayat Nabil. Lu Sendiri Pikir la.

Wah...bagus nee..blh wat nee...
tp klu pakai stokin lelaki x blh kee?? :!:

Ke pakai seluar dlm..ke??huu..huu...

Nak2 klu br blk naik gunung dlm seminggu..rase2 lg power tang stokin d seluar dlm...tue....huuu..huu :lol:

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

Tuk klu terdesak sangat adk pernah gak wat dulu..time kecik..main tepi paya...klu nak dpt ikan sgt..wat perangkap botol..fungsi nya serupe mcm bubu,atau lukah..tp x payah nak susah2 laa..ge anyam dan raut buluh...

Botol minunan dipotong belah belakang nya..tp botol minuman plastik yg jernih lg bagus...Pas tue wat je perangkap nya dgn kepingan plastik botol td tuk merangkap ikan.Kire nya wat satu kepingan plastik yg di rambu2 kan..dan dilengkung bulat.Masuk kan lenkungan tu pada bahagian bawah botol minuman td.Tuk pikat ikan masuk..letak laa umpan kelapa sawit busuk dlm botol tue.. Kire klu ikan tue masuk dlm botol tue..dia susah nak keluar laa.... Tp klu setakat botol kecik....ikan seluang msk laa... :lol:

"Tai Ka Hai Tung Pau"

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Pancing pakai stokin pompuan. Pernah dengar ke.
Tapi biasa untuk pancing udang galah je.
Korang mesti rasa pelik kan. Kak Lily mesti rasa bengang bila trekking sama nanti takut stokin dia aku curi....

Stokin tu.... aku bubuh hati ayam yang dicincang, kemudian campurkan serbuk bau udang yang ada jual kat kedai ikan hiasan tu. Peramkan sejam. Lepas tu masukkan dalam stokin ikat kat tali tangsi. Gantong. Kalau tempat tu ada udang galah pasti dia sepit stokin tu. Sepit dia berserakah sangkut kat stokin.

Masa aku pancing kat Sungai Buluh Kasap hari tu mula mula orang gelak dan cakap aku gila tapi bila Udang Galah Sepit Biru naik. Aku pinjam ayat Nabil. Lu Sendiri Pikir la.
uit apa petik2 nama den ni :evil: aah jgn curi stokin bola den tu.. beli mahal wei.... wakaka!!! waaa udang galah byk sedap wooo!!!!

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

bEkamBinG wrote:
Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Pancing pakai stokin pompuan. Pernah dengar ke.
Tapi biasa untuk pancing udang galah je.
Korang mesti rasa pelik kan. Kak Lily mesti rasa bengang bila trekking sama nanti takut stokin dia aku curi....

Stokin tu.... aku bubuh hati ayam yang dicincang, kemudian campurkan serbuk bau udang yang ada jual kat kedai ikan hiasan tu. Peramkan sejam. Lepas tu masukkan dalam stokin ikat kat tali tangsi. Gantong. Kalau tempat tu ada udang galah pasti dia sepit stokin tu. Sepit dia berserakah sangkut kat stokin.

Masa aku pancing kat Sungai Buluh Kasap hari tu mula mula orang gelak dan cakap aku gila tapi bila Udang Galah Sepit Biru naik. Aku pinjam ayat Nabil. Lu Sendiri Pikir la.

Wah...bagus nee..blh wat nee...
tp klu pakai stokin lelaki x blh kee?? :!:

Ke pakai seluar dlm..ke??huu..huu...

Nak2 klu br blk naik gunung dlm seminggu..rase2 lg power tang stokin d seluar dlm...tue....huuu..huu :lol:
hu2 bekambing... lawak2.. ade tambhan sikit nie, pakai stoking pompuan yang jarang tu... letak belacan... utuk tgkap udang galah selmat mencuba!!!

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sebab pakai stokin pompuan.
Stokin tu panjang dan tipis jadi sepit dan duri kat sepit udang tu senang sangkut. Panjang dan banyak boleh kena. Kalau nasib baik satu stokin tu dapat sekali empat lima.

Tapi ada pantang dia.
jangan buat sewaktu diantara. Antara tu antara matahari tegak dan tergelincir sebab antara tu antara pagi dan petang. Satu lagi antara siang dan malam.... waktu maghrib tu. Dan jangan buat antara dua sungai. Diantara persimpangan sungai la. Sebab itulah tempat dan masa Pak Sedara dia beroperasi. Pak Boya.

Buaya akan keluar waktu diantara semua ini. ..... Lu sendiri pikir la.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

menarik petua-petua korang
best best
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Sebab pakai stokin pompuan.
Stokin tu panjang dan tipis jadi sepit dan duri kat sepit udang tu senang sangkut. Panjang dan banyak boleh kena. Kalau nasib baik satu stokin tu dapat sekali empat lima.

Tapi ada pantang dia.
jangan buat sewaktu diantara. Antara tu antara matahari tegak dan tergelincir sebab antara tu antara pagi dan petang. Satu lagi antara siang dan malam.... waktu maghrib tu. Dan jangan buat antara dua sungai. Diantara persimpangan sungai la. Sebab itulah tempat dan masa Pak Sedara dia beroperasi. Pak Boya.

Buaya akan keluar waktu diantara semua ini. ..... Lu sendiri pikir la.
wakakakka...Tuan Kamal ..BOYA DARAT pon ikut stail nie jugak... :lol: orang suruh relaks..dia relaks tepi sungai baik punya bikin ayat....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Saudara Rembau
Boya darat tu dapat Awkes Sungai dari keturunan Orang Sungai kat Utara Sarawak. :twisted: :| :cry: :lol:

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

Aku dulu memancing. Pastu upgrade jungle trekking. Promoted mendaki gunung. Skrg ni downgrade memancing balik walaupun kekadang tu lepas gian daki gunung.

Bagi aku ikan air tawar yg best adalah badong (mak bapak sebarau) baru dikuti dgn kelah. Toman pun aku makan tapi toman temenggor/belum dan kenyir saja.

Sejak tahun 2002, tiap2 tahun aku ke Royal Belum, samada Sg. Kejar, Sg. Tiang atau Kenarong. Kadang2 sampai 3x setahun. Kalu tak dpt permit (VVIP masuk atau ada operasi atau sesaja diorg tak bagi) baru aku ke temenggor. Tahun ini aje yg tak pegi2.

Kalau memancing di Royal Belum selalunya siang aku casting sebarau, atau badong pakai rapala goldfish deep runner sebab ikan besar duduk dalam. Toman pula pakai anak keli atau rapala ultraman. Malam mancing baung pakai cacing (dpt baung kecik2 tapi byk), anak ikan koi (boleh dpat bapak baung tapi jenuh gak menunggu) atau cengkerik. Cengkerik pulak bagus cengkerik yg hitam tu, bukan cengkerik coklat kat kedai ikan di KL. Umpan tapa perut ayam ada gak pakai tapi bau nyer.... ya rabbi... seminggu tak hilang. (nota: pastikan juga cengkerik tak terlepas dalam kereta. Nanti syahdu seminggu suasana kg bila malam2 drive dgr bunyi cengkerik!!!!!). Ikan kelah aku tak rajin menunggu tapi depan kemsite wakaf sg. kejar pun boleh dapat pakai sawit. (Nota lagiiii: ikan kelah adalah ikan terpelihara di Perak. Maksudnyer boleh kena denda jika disabit kesalahan memelihara, menangkap atau membunuh ikan kelah. Ingatan sahaja. Pepandai sendiri la korang)

Paling jauh aku trekking sg. kejar adalah Kuala Ketil, lebihkurang 4 jam dari wakaf sg. kejar. Teringin aku nak pergi Kg. Belum Lama yg menurut org asli diorg mengambil masa sehari suntuk untuk sampai. Kalu kita sehari setengah. Dah beberapa kali attempt aku try pergi sana tapi tak kesampaian kerana group aku group memancing, bwk barang pancing mcm nak bukak kedai. Pastu tiap kali berenti, masing2 start casting. Bila nak sampai.

Kalau sesiapa yg nak buat XPDC ke Kg. Belum Lama aku nak join atau kita organise sendiri. Tapi seperti aku kata lah, kena buat stail daki gunung, bwk barang ringan. Rod pun kalau boleh pakai 2 piece dan kurang 6ka kalau tak mau sangkut dahan. Aku sendiri pakai rod G. Loomis 3 piece khas untuk trekking.

9W2ZOE
Pendaki Expired.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

azhar, kalau buat trip halo atau open kat kitorang semua
saya minat jugak nih.

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

hai

Post by amkdh08 »

salam...
kawan2 ingat lagi tak tentang 1 dokumentari yang disiarkan di Majalah 3 tahun lepas kot...yang berkaitan seorang pakcik tua tangkap ikan guna tangan dalam air sambil ramas umpan perut ayam...

ada sape2 penah cuba
Stay 2gether We Survive

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

Boleh Khalid. Mcm aku kata, geng aku group memancing, takkan sampai ke Kg. Belum Lama. Kita organise sendiri. Carik member2 yg berminat. Cuma kalau tahun ini mungkin dah tak sempat. Ramadan, raya, haji, dan especially musim hujan. Kita akan criss-cross sungai kejar, boleh tapi bahaya. Kelah main tepi2 tebing sungai aje, tak biasa jumpa org. Estimate perlu 4hari 3 mlm. Harga sewa bot aku tak QSL utk tahun ini. Lepas raya mungkin aku pergi tapi tak trekking. Trip casting dari boat. Nak ikut email no phone kat aku.

Untuk info kawan2, penduduk Kg. Belum Lama telah dipindahkan ke Grik semasa darurat kerana terlalu hampir dgn sempadan. Buat masa ni setahu aku masih ada lagi peninggalan kesan2 kg melayu & kebun diaorng. Ada lagi kg lain spt kg.subuh & gebeng.

9W2ZOE

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

salam

Post by amkdh08 »

salam..
en.azhar, so kawasan kg belum lama yang kat royal belum tu bleh masuk ke???kawan saya masuk tahun lepas pun kena bodyguard dengan ATM.sebab kawasan tu dah termasuk kawasan sebelah kiri menghala ke sempadan.Jadi setahu saya sape2 nak masuk kena mintak pas perintah berkurug....n kena pakai kat lengan.
Tapi mgkin kwasan yang anda mksudkan tu lain dari apa yang saya pikirkan kot. mmg byak kesan2 peninggalan penduduk....kubur2 lame pn ade lagi.

psssst......bapak kelah mmg banyak, besar2 betis dewasa senang2 je nak dapat.

apa2 pn alll da best
Stay 2gether We Survive

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

bett ;

ni laa ghupenye ikan kelah..

Image






ni plak ghupenye ikan kelah yg tgh digoreng..sedappp wooo!! ekeke..tp area Perak tk bole tangkap ikan ni tauuu :p

Image
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

goreng pon sodap... :oops:

Post Reply