Macam mane kalo Sesat???? TAkUtnye...

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

Post Reply
rotiturbo
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 08 Aug 2006, 08:50

Macam mane kalo Sesat???? TAkUtnye...

Post by rotiturbo »

kengkawan GO,

nk tanye ni, macam mane nk buat kalo sesat kt hutan?
mcm kes budak yg hilang kt gng.Tahan tu.
1. ape yg kite kene buat?
2. camne nk carik jalan kuar?

yg aku tau nk cari sungai, pastu polow je sungai tu...

kalo ade yg lbh arif, tlg ajar..
tq....
aku bukan tau ape-pe pun....

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

so far la.... ikut statistik dari jabatan hutan dan JPA3, 87% dari kes sesat kat hutan, si mangsa hantar SMS kepada keluarga...

serious ni...

rotiturbo
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 08 Aug 2006, 08:50

Post by rotiturbo »

hantar sms itu satu cara gak, tp tk kan kite nk tunggu org dtg amik?
kite kene gak cari jalan kuar...
kembali ke pangkal jalan ke....
aku bukan tau ape-pe pun....

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Salam,

Kita kena paham pemahaman "SESAT" itu melalui dari segi bahasa dan istilah. Sebelum sesat dan selepas sesat, ni pun kira langkah berjaga jaga. Sebenarnya sewaktu kita melangkah masuk kehutan pun dah kira sesat kan. Bukannya ada sign board macam kat highway nak tunjuk jalan mana ke mana, susur jalan keluar/masuk, tu dah kira dasyat laa jugak boleh sampai ke main objective.

Tu pasal dalam bilik darjah ni dah ada topik Mind Mapping dan topik topik lain yang ada hubung kait nya ketika berlakunya krisis sebegini. Mungkin secara terperinci keadaan yang memboleh kan mereka sesat adalah agenda utama didalam perbincangan didalam forum ini.....

Kenapa kita sesat:-

1. Kesediaan Diri - Mungkin pada mereka yang baru menceburi aktiviti perhutanan selalu bergantung kepada guide atau renjer hutan dalam membantu menunjuk jalan atau akan sentiasa berada disamping kita ketika memulakan merintih track. So makin banyak aktiviti dan keperihatinan kita, makin bertambah pengalaman dan kesedaran ???????
Kesediaan diri dibahagi kepada dua bahagian:-

a) Jasmani
b) Rohani

Jasmani atau dalam bahasa lain fizikal. Kecerdasan fizikal adalah penting ketika melakukan aktiviti mencabar. Lebih mencabar apabila anda ditimpa bencana. Selalunya otai otai tidak akan mengeluarkan 100% tenaga ketika melakukan pendakian atau track bebas, sebaliknya tenaga ini akan disimpan apabila tiba ketika dan waktu yang sesuai digunakan.

Rohani- Kecerdasan Rohani, mental dan sebagainya memainkan faktor penting, ada ketikanya perkara perkara yang dapat memanipulasi akal fikiran dapat membuat para aktivis hilang atau sesat... dan sesat didalam rohani amatlah merbahaya sekali - kerana serta merta perjuangan anda untuk terus hidup akan berkubur disitu.

Selebihnya aku serahkan pada guru guru lain utk memanjangkan lagi forum ni.....

yang mencuba jauh dari kesesatan........

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Sesat...

takut adalah sebagahaian antara ilusi bermain diminda...baik ada perasaaan ini untuk kita lebih berhati-hati. dari takut akan timbul pelbagai kehendak untuk mengatasi takut cuma jangan terlampau takut kerana akan mengakibatkan kita pasif dalam membuat keputusan. Cuba atasi ketakutan ini dengan input positif. sebagai contoh motivasi diri yang mendorong untuk kita terus kekal hidup. Kasih sayang adalah contoh moral yang baik...kepingan gambar tersayang kalau dapat dibawa bersama untuk kekal semangat kita.....

Persediaan awal dibina seawal kita sedar kita sesat...penilaian diri/ kekuatan & bekalan sebelum perancagan dibina dan diputuskan
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Faktor faktor Sesat....

Kebanyakan kes sesat adalah kerana sifat diri sendiri yang mengambil mudah diatas segala kebarangkalian yang mustahil berlaku. Kesombongan pada diri serta terlalu yakin, keceluparan, bergurau diluar tabii dan melampaui etika. Banyak lagi faktor faktor bermulanya kesesatan.

Rata rata mereka yang sesat dikatakan mempunyai pengalaman yang cukup baik dan mantap dari segi ilmu kehutanan. Perkataan "saya dah biasa" is a killer statement yang akan membolehkan berlaku kejadian yang "saya tak biasa hadapi situasi begini".

Persoalannya...adakah kita nak terantuk dahulu baru tergadah... ada mereka yang pernah sesat memahami bagaimana sesat dalam sesaat sahaja dapat menkucar kacirkan keadaan apatah lagi sesat selama beberapa jam atau hari.

Oleh kerana itu, sebagai pendaki baru atau lama, taklimat awal merintih perlu di berikan perhatian sepenuhnya, segala maklumat diperolehi seperti melintasi sungai, anak bukit, jenis kawasan hutan, jarak dan masa dapat membantu pendaki membuat check list apabila melalui kawasan yang telah disebutkan.... dan sekiranya berasa ragu maka tindakan awal boleh dilakukan sebelum dini hari menjelang.

Doa Selamat dan Kesejahteraan diri, ada pendaki yang mengambil mudah dan tidak bersungguh sungguh serta menghayati doa yang dibaca dan sambil lewa mempermudahkan doa. Walaupun perkara ini sensitiviti kepercayaan dan hak individu, penghormatan amat perlu dengan apa cara sekalipun.

Ingatlah bahawa, setiap kali tracking... sesat pasti akan berlaku tetapi tidak tahu di MANA dan BILA... berwaspada siapa di depan, kiri, kanan dan belakang anda. Sekiranya anda tidak pernah sesat... satu hari nanti anda pasti sesat dan SESAT ITU PERLU supaya kita tidak terlalu ego dan menyombong diri.

GO memaparkan dan anda mentafsirkan.... jauhilah dari kesesatan

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Kalau perasaan tidak takut itu wujud secara tidak langsung mengambar ego/ riak / takbur pada diri yang membawa kepada keburukkan. Jalan yang salah yang diambil ditempohi sebab keyakinan yg terlampau dengan keputusan yang dibuat membuatkan ianya bertambah SESAT...disini titik tolak dimana kata putus dalam membuat keputusan..

Diantara kerja bodoh dan kerja bahaya perlu dinilai apabila perbezaan antara risiko yang diambil yang bergantung kepada kemahiran dan kecekapan seseorang...titik tolak menyatakan" Ini adalah kehendakNYA dan kita kena berpatah kembali" atau apa saja ungkapan yang menzahirkan kita adalah sesat.....

Sesat apabila kita tidak kenal/ mengetahui dimana kita berada dan langkah awal perlu dipelajari / diambil sebelum sesat ini bertambah parah..
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

ada sesetengah orang (aku pun kekadang cam tu jugak) akibat takut sesat langsung tidak mahu memikirkan/membayangkan apa perangcangan yang perlu dilakukan jika sesat atau mengelakkan sesat, mencegah lagi baik dari mengubati... bahaya ooo nanti panik!!!!....

-aku mengigatkan diri aku jer ni....-

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

banyak pandangan-pandangan yang bernas telah diutarakan, tapi tak menjawab soklan... memang macam2 sebab kita boleh sesat, memang macam2 langkah kita patut amik supaya tak tersesat, tetapi jika dah sesat?

meh aku cuba test try plak:

apa nak buat kalu tersesat... ianya bergantung kepada situasi, tetapi secara amnya perkara yang paling utama ialah BERHENTI, dan pertimbangkan situasi (Assess the situation)...

* take note: ramai mangsa yang terus mencuba mencari jalan keluar, tetapi sebenarnya dengan cara terus berjalan akan memungkinkan anda makin jauh tersasar dari kawasan pencarian akan dilakukan. kaedah mencari dan menyelamat adalah piawai.. pasukan pencari akan bermula dari tempat terakhir mangsa dilihat dan bergerak keluar dalam bulatan kawasan skop pencarian samada ikut arah mata angin atau secara pusaran (spiral)... (sori beb, aku belajar bende ni zaman 90an dulu, mungkin some info dah outdated, atau terminologi dia dah berubah.. so cuba ceritakan ikut pemahaman aku secara sebaik mungkin..) jadi jika anda terus bergerak, terutamanya semakin jauh dari tempat terakhir anda dilihat, maka anda akan semakin jauh dan sukar dijumpai oleh pasukan mencari.
Jadi jangan cuba memandai untuk merentas trek baru kalu tak pandai navigasi, dan hanya break camp jika campsite tu tak sesuai dari segi geografi atau terdapat ancaman terhadap nyawa (binatang liar, banjir, etc)

kita akan cuba kupas mengikut tiga situasi yang paling mungkin... lain2 situasi kita bincang lain2 masa la...

SITUASI 1.. kalu tersesat berseorangan sewaktu beraktiviti secara berkumpulan, dalam erti kata lain, sensorang terpisah dari kumpulan utama:
Langkah pertama - BERHENTI.
Langkah kedua - BACKTRACK, cuba reverse balik melalui arah yang baru anda lalui dan cuba mencari trek asal; jika gagal
Langkah ketiga - berhenti, hidupkan api dan TUNGGU... memandangkan anda datang berkumpulan, lambat laun ahli kumpulan yang lain akan sedari akan kehilangan salah seorang anggota mereka dan akan cuba backtrack untuk mencari di point terakhir anda masih bersama mereka.


SITUASI 2.. kalu tersesat secara berkumpulan...
Langkah 1. BERHENTI
Langkah 2. Assess situasi...
Langkah 3. kat sini akan jadi komplikated sikit kerana banyak kemungkinan.. contohnya jika ada yang cedera atau pewai atau pancit maka terpaksa buat shelter, pasang fly, start campsite..
Langkah 3a. jika ada pihak yang mengetahui pasal kumpulan hangpa dan ada orang yang akan sedar 'ketidakhadiran' anda, atau jika boleh call or SMS for help.. maka TUNGGU hingga bantuan tiba. cuba cari kawasan yang lapang yang senang dilihat dari udara, hidupkan api dan buat tanda SOS di tanah (or whatever la)
Langkah 3b. jika takde orang tahu kumpulan anda gi seludup masuk hutan tanpa permit dan takde kemungkinan orang akan sedar grup anda 'missing', bergantung pada situasi... kalu sume larat, sesama cuba backtrack mencari trek asal, atau cuba cari jalan keluar.
tapi kalu ada yang tak larat, maka hantar kumpulan peninjau (at least 3 orang paling afdal) untuk gi recce cari jalan atau minta pertolongan. cuma make sure yang kumpulan recce ni reti navigasi

* take another note... ikut kaedah pergerakan sewaktu survival, yakni samada berseorangan atau berkumpulan make sure tinggalkan penanda (clue atau sign) supaya senang untuk anda backtrack jika tersalah arah atau sebagai panduan untuk kumpulan pencari yang sedang cuba menjejaki anda dan kumpulan anda. jenis penanda tu ada memacam, ada cara susun batu, ada cara susun formasi kayu, patahkan daun/ranting, etc...

SITUASI 3 kalu tersesat secara berseorangan dan takde orang tahu anda kat situ... takde orang sedar kehilangan anda, takde network coverage dan takde ham radio...

........ fuh... yang ni panjang sikit, tapi bukan sikit dia punya panjang.. nanti la aku sambung.. atau kalu free jom join team MYG gi survival course kat Sg Tekala pada 17-19 May 2008 anjuran AdventureMalaysia.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

QtrMaster wrote: .......... atau kalu free jom join team MYG gi survival course kat Sg Tekala pada 17-19 May 2008 anjuran AdventureMalaysia.
fuh... sempat kempen tuh... hehehehe

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

mintak izin...
tetiba rasa nk share.. mybe rmai da bukak tp aku br tebukak td.. hehehe....
survival quiz...

http://www.wilderness-survival.net/quiz/quiz.php
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

aku setuju sangat ngan Q,

biasanya perkara ni aku akan beri penekanan pada aku punya team production bila buat pengambaran di hutan atau seangkatannya;

bila sedar atau rasa sudah SESAT atau hilang arah, stay kat mana kita berada dan tunggu saja bantuan tiba. ini di buat kerana kebanyakan team xpdc biasanya kurang ilmu tentang hutan dan biasanya aku punya team terlibat dgn byk bidang. biasanya juga bila nak buat operasi menyelamat perkara antara pertama yg akan di tanya, kat area mana kali terakhir di lihat, dan operasi akan bermula di situ.

kalu memerlukan carilah perlindungan*.

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

piuwit

Post by amkdh08 »

salam rakan2.
bohong sikit2 ajer...

sebab itu briefing adalah penting sebelum memulakan xtvt.
kekalkan jarak selamat antara ahli.....
tentukan lokasi take 5, utk memudahkan rujukan pserta.....
head count sebelum dan selepas bergerak......
alert dgn tanda atau marking......

yang lain2 mugkin kwn2 blh tambah kottttt... cikgu sy gtau sampe sini aje.

bye
Stay 2gether We Survive

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

betul tu am....

tapi kan am tu sebelum berlaku la.... kalau benda nak jadi gak... tu la mungkin seperti yg tuan tanah cuba utarakan....

kalau berlaku sesat gak apa tindakan yg PATUT di ambil dan DIELAKAN untuk
a. yg ada ilmu perhutanan
b. tak tau langsung (pelancong contohnya, budak yg tak pernah masuk hutan langsung)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

QtrMaster wrote:so far la.... ikut statistik dari jabatan hutan dan JPA3, 87% dari kes sesat kat hutan, si mangsa hantar SMS kepada keluarga...

serious ni...
ini bermaksud mereka yg sesat tu adalah dikawasan yg ada pemancar...sebab tu boleh signal...atau berhampiran kawasan penempatan

itu dikawasan yg berhampiran dan bantuan dapat diberikan dengan segera...

Bertuah betul zaman skrg..risiko ini dulu adalah antara risiko besar yg menjadi kecil sekarang disebabkan adanya kemajuan teknologi..cuma dalam hutan tu je yg masih SAMA.. :evil:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

rembau tu semenanjung.... kalu sabah dan sarawak???

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

orca wrote:rembau tu semenanjung.... kalu sabah dan sarawak???
terus hilang Missing in ACtion, cam HK tourist yg sesat kat Murud area...
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

skang nie dah kira sangat untung sbb dah ada henpon...
jadik apa-apa hal buleh guna henpon je...

sbb nak guna radio amatur pon ramai tak minat nak guna...
belum ada kesedaran...

tapi hopefully at least di masa akan datang setiap xpdc ada 1 radio amatur pon dah ok dah...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

paling penting kalo da sedar diri tu sesat..jgn panik..
nk kurangkan panik kena la selalu bersesat2 dulu..hehe
samada nk stay atau carik jln kluar tu bergantung la pd keadaan sekeliling dan keupayaan diri/kumpulan..
tokleh nk kata mesti stay atau mesti carik jln kluar bila sesat..
situasi sesat ni amat bermacam2..
ImageImageImage

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

dalam mencari jalan keluar ketika sesat kita perlu

-berjalan selagi mampu dan selagi hari masih terang.

-jaga kesihatan/keselamatan kerana ia penting utk survival

-ikut je sungai.1 hari , 1 bulan bahkan 1 tahun pasti akan keluar

*kalau ada kompas,peta,gps,gprs,mms pun tak guna jugak kalau takde elmu
Kasihan Hutan Kita

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Sikit dari saya 'makhluk halus' dalam dunia pergunungan nie..

SESAT...
antara tips yang saya guna masa saya sesat.. a.k.a hilang arah...

1. BACKTRACK... banyak saya hadapi situasi bila mangsa ingin cuba kedepan dan terus meredah. Hasilnya makin penat org mencari

2. JANGAN JIMAT SUARA... minta tolong, sungguh2 jangan nak sebut tolong pun malu2

3. TUNGGU ditempat tersebut 24jam sebelum bergerak dan meninggalkan jejak.

4. CARI KAWASAN TINGGI .. lihat keliling

5. INGAT SEMULA arah matahari terbit sewaktu mula2 masuk utan

itu jer dulu..

Salam
Muzs
SOS :|
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

muz: biasa kan bawak solid fuel...senang nak bakar kayu buat signal bau dan meninggalkan kesan jugak...kalau berjalan tu tak payah menjerit sgt...kalau ada option lain baik guna...buat bunyi macam cara boleh buat...

Aku rasa paling susah nak keluar adalah dalam Ladang kelapa sawit...kenapa?? sebab landskap, pokok , jalan semua sama...nak panjat pokok pon tak guna...kalau hutan kita sistem macam ni tentu payah nak dapatkan landmark...

Yongyap; aku dulu pendapat macam nie jugak...tapi dah lelama..rasanya kita dah tau camne sistem trek hutan kita...
kalau sesat kat permatang baik stay je kat permatang tu...sampai jumpa jari ...takut karang makin teruk....
kalau sesat kat lembah sungai antara panduan boleh diterima pakai...

Orga statement kau nie best..aku suka....nak bersesat dulu...kena buat offtrack sikit....paling senang buat area campsite...bila leeh pi kursus kau nie....

Orca: Sabah sarawak x berani comment...tapi kita kat semenajung sekeliling ada perkampungan/ jaringan jalan raya/ talian cable TNB, dam besar/ sungai yang boleh dijadikan panduan kasar ...

am: taklimat akhir penting dan penting....

QM: takpayah gerak dulu...kalau tak pasti kita sesat atau sebenarnya tidak sesat cuma kita panik sebab seorang dalam hutan...baik stay dulu...sebab kawan tentu akan perasan kita tak de..dan berusaha mencari....TINGGALkan nota dilokasi terakhir kita sesat...nyatakan arah mana kita pilih dan maklumat lain yg perlu...sebab disitu kita memilih utk mengambil risiko dan disitu titik kita sedar kita SESAT....lepas nie bawak PEN KERTAS ye...masuk hutan...heheh

vanhemeir...perancangan utk elak sesat disepanjang perjalan akan membeban kan kita yg nak enjoy trip...sebaiknya cuba ringan kan dengan mengingatkan pengalaman indah sepanjang trek tak kira jauh atau dekat...sebab ini memberi gambaran kedudukan kita

Nazrsyt: ulasan yg baik

....otai simpan tenaga;..aku rasa kau cuba menjelaskan kekuatan mental, eduarance dan stamina....mmmm

rotiturbo: sms utk mereka bersiap...kalau boleh jalan tu kira kena keluar sendiri...jangan le sakit sikit sampai heli datang jemput plak

Nie pendapat den....salah bagus korang betuikan..
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

ini soalan & jawapan asal saya semasa STAR tanya tentang hal sesat.
kalau minat, boleh baca sebagai panduan je....

Ultimate Outdoor Test

Questions:

1. How do you prepare yourself from getting lost in the wild? Please give examples of either gear or knowledge that you can learn, etc. (although nature IS unpredictable, we can still equip ourselves with the right gear, knowledge and experience)
From the point of view as a trail blazer, I usually equip with topo map, compass, GPS and a parang. With these equipments, and some calibration of the GPS reading (in valley or closure spot, reading of GPS could off from actual location for some distances) against real location on map, I could easily plotting out the trail I have travelled on the map, to distinguish and set the appropriate terrain to reach my destination. Sometimes, I might bump into a terrain or direction which is out of my way. Once I have confirmed it is wrong (by the aid of GPS/map/direction or even your sense tells u so), back trek immediate to the last correct location I have confirmed earlier. Then block the junction I have gone wrong earlier to prevent my remaining team mates from entering it. From there, search again for the correct trail/terrain.

Although with the aid of these equipments, I still have to observe or take note on the terrain/vegetation/direction of the trail I have travelled. Routine direction check also required. These will make my life easier when calibration of GPS reading against actual location on map is needed. (the GPS reading could sometimes be far OFF from your actual location when it is taken in a valley or at a closure location which is surrounded by hill/canopy. That is why usually after plotting a GPS reading on the map, user has to compare the terrain of that particular spot on the map with the current terrain the user located. If the land feature/terrain is not matched, then user will have to calibrate that reading to an appropriate location on the map which is matching the surrounding land feature where the user is) To perform calibration, a trekker always has to observe and take note on the terrain, the direction and estimate the rough distances he has travelled so that he will have a rough idea on where he actually is on the map. Wrong information given by GPS could lead u to an undesired situation where u could not find the right connection to your destination.

Scientific equipment is just an aid after all. It is unwise for user to fully believe in all the figures it provides. Trekker has to have ability of analysis and observation, sense of logic and even common sense when dealing with the Mother Nature. Always be alert and aware of unexpected situation.

Marking the trail while trekking is important. Usually, I will use my parang to make 3 slashes on both sides (1 side on going direction, another on coming back direction) of the trees along the trail. Orang asli will usually make a big slash rather than 3 slashes. Other option for marking a trail is to leave small pieces of paper along the trail. At junctions or critical spots of the trail, I will make 4 or 6 slashes on trees to distinguish from ordinary marking. In the case of leaving paper, u must leave papers in such a way that it would lead to correct turning from where u come from.

Try not to fold tree branches as markers. This kind of markers will not help when it is dark in jungle. With the light from your headlamp, the jungle looks the same at night and u would not be able to distinguish the folded tree branches u did in the day time. If the trail itself is bushy, or in situation u are tired (alertness is weak) while on your way back, these kind of markers are simply too hard to be recognized.
For an ordinary trekker, a compass is something which would give u the idea of direction of the trail u are travelling in. (1)Try to do regular direction check. Always be alert during the trek, (2)observe the terrain/vegetation. In case anything happens where u need to back track, u know the direction u should trek back or terrain/vegetation u are expecting again. Follow the markings/footprints left by your team mates. If the front men have to clear the trail due to overgrown, the sign of new chopping to the bushes would appear and broken tree leaves or tree branches chopped earlier will be seen. (3)Make markers. These concepts are applied regardless u r ordinary trekker or trail blazer, in my opinion.

The sign of a trail used by human is quite easy to differential from an animal path. The clearance of the former is usually quite high. The later is usually about 1-2 feet high in clearance. Follow the traces left by your team mates on the trail, not animals’.

2. If you do get lost, what do you do? (for example, backtrack, stay and wait for rescue, put out signals, etc)
1st thing to do when u found yourself getting lost is to calm down. Then try to recall where went wrong (e.g u saw any junction before, from where u didn’t see any foot prints anymore before u realised u have lost…etc) and carefully back track. There is always a trace left by you such as muds left on tree log u have stepped on. If u can’t get back to the right trail, rest for awhile and search again. Blow your whistle to alarm the rest in the same time. (always carry a whistle) If u still can’t backtrack to where u think is the last known correct part of the trail, stay put and wait for rescue. Keep blowing your whistle after certain time frame.

Do have a rough idea what u should do if the rescuers or team mates did not reach you in a day or 2. Move to a position or use your common sense so that you would be easily spotted if u decided to stay around. Never make a decision while your mind is blur when u are lost.

3. What are the basic rules of survival? (for example, shelter, fire, water, signalling, etc) Please elaborate.
Shelter, food & water.

By making a simple shelter with fly sheet or poncho will ensure you and your equipments (especially sleeping bag and spare clothes) are kept dry and warm during raining. This will help maintain your calories level as high as possible. Keeping yourself dry will last u longer. The extra weight of a small fly sheet or poncho will make a lot different when u have to put up a night.

Ration all your food and snacks u have with u. It is wise to carry a meal or 2 extra for your journey. Ration your water as well. When it is raining, collect the water that flow down from the shelter even though you are not short of water. Keep them as u don’t know when u need them.

Secondly, I always like to have my own gas cartridge and gas head. Some say we will not carry extra weight by sharing a set of cooking utilities for a small group consist of 2 or 3 persons. But when u r lost and u have own gas cartridge and gas head, these extra weight will give u something hot to drink or to eat during the cold night.

Wrap all your equipments kept in backpack with 1 or 2 layers of plastic. Make sure your lighters are kept dry and u have extra batteries for your headlamp or signalling kit.

4. Can you relate any real-life stories or experiences of someone/you getting lost OR nearly getting lost? What did or didn't you do that had made a difference?
Feb 1996: G Bintang recce from Perak. My mentor Chin Poh Yee@Botak Chin and I set for this 4D3N expedition. On 3rd day afternoon about 1430hr, we arrived at G Bintang South and set camp. We continued to bash our way to G Bintang with day pack. The trail had been seriously overgrown with bamboo. Due to time constrain, we did not bother to leave much markers on trees on our way to Bintang. We reached summit at 1930hr and left for our camp at Bintang South at around 2000hr. Around 2300hr, we were lost for 20 minutes at a spot where we kept on making rounds to the same place. Chopped tree branches were seen scattering around but we just could not find the wrong way. Chin decided to rest for a while and we had some snacks and bread. After the rest, I passed water and we continued searching…the trail is just nearby and why we could not see it at first?? I think the break of rest regain our alertness as we were really too tired after chopping for 14 hours. Some friends said my pee had scared all the evil away that blinded up our eyes??!! IF WE COULD NOT FIND THE WAY BACK TO OUR CAMP AT BINTANG SOUTH, both of us were had to wrap only with my poncho to keep ourselves warm for the rest of our night without dinner. We returned to our camp safely and had dinner at around 0100hr of the fourth day and slept at 0200hr.

April 2007: G Korbu trip under my care using Senoi-oi trail as ascend and descend route. A trip scheduled for 4 days with 2 days up and another 2 days down. A participant suffers from knee pain was too concentrate on how to relief his pain on the ascending. He did not do much on trail observation at all. 3rd day morning, he left earlier alone from the summit after notifying his team mates. He was told about the direction to the correct trail. However, he just bump into the Termin trail’s which is just in front of the campsite. No one saw him using that trail. He only convinced himself that he was on the wrong trail after descending for 5 to 6 hours when he reached the 1st water source. IF he had some effort to take note of the Senoi-oi trail during his ascending, he would have realised that he was on the wrong trail when he reached the cliff area of the Termin trail where it is located 2-3 hours from Korbu’s summit.

He decided to backtrack to summit and found the Senoi-oi trail and met with his team mates who waited for him at Camp View at the night of the fourth day. The whole journey was delayed for 1 day. He was lucky that he managed to pass the dangerous cliff area all by himself.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

Panik - mmg panik.jgn tipu la tak panik.cuma bagaimana kita nak kurangkan / hilangkan rasa panik tu.Bahayanya panik ni membuatkan kita tak boleh berfikir secara rasional.Dan tindakan yg kita buat bakal membahayakan serta mendatangkan mudarat pada fizikal dan mental.

penah aku berlari , backtrack , menjerit / menangis mintak tolong , azan dan sebagainya - sebab panik.dgn hujan lebat / guruh kilat semua ada, suasana pun agak gelap walaupun baru jam 2 ptg.sampai satu tahap aku dah tak berdaya dan putus asa.
Kasihan Hutan Kita

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

hehe..sesat ni pd aqu bila kita da tatau jalan nk ka depan..dan jalan nk balik ka blkg pon da tatau..
itu taim baru rasa kalo bole terbang tak ka bagus..
tp kalo tau jalan balik tp tokleh balik tu terperangkap nama nye..
aqu rasa salah satu sbb cepat panik ialah kita cepat sangat anggap kita da sesat..
itu tak dinafikan la bila lapar dan letih plak dtg dlm satu pekej..
kena tau kontrol, baru bole tahan lama skek ye dak..
ImageImageImage

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam kawan2... thanks atas perkongsian..
muz: biasa kan bawak solid fuel...senang nak bakar kayu buat signal bau dan meninggalkan kesan jugak...kalau berjalan tu tak payah menjerit sgt...kalau ada option lain baik guna...buat bunyi macam cara boleh buat...
rembau

He he he... nasihat suruh jerit pada yg rasa sesat a.k.a. terputus dengan kawan2 kurang dari 1hari. Sebab letih wooo cari2 punya cari tau2 200meter kat depan jer :lol:

1997 - Gng Kenderong, mencari peserta sesat... disorok ke hapa ke tak tau la.. tapi simangsa tak bergerak dari tempat hilang punca selepas 12jam hilang arah. Kami mencari sana - sini padahal dia tersasar ke belukar Kg Pahat kat tepi tue je.. Jumpa pada hari kedua

1998 - Hilang arah diGng Hijau... 1 jam kami duduk diam. Bila hilang kabus maka kami cari balik jalan.

1999 - Transtitiwangsa kali kedua... kawan hilang arah pada waktu malam. Berhenti berjalan dan menyambung esok harinya. Kami jumpa jam 12tgh dipuncak tikus.

2002 - Kami hilang arah di Gng Pari.... ambik cendawan Oren pya pasal :lol: lawa woooo tapi jumpa balik jalan lepas pulangkan balik..

2005 - Peserta dari Kumpulan Wartawan hilang di transtiti... Dia rehat dan esoknya sambung berjalan

dan macam2 lagi..... semua tak kurang dari 30kes dan majoriti mereka mengamalkan prinsip asas iaitu

Rehat dan tenang dahulu... makan kemudian baru mencari arah dengan bermula secara backtrack. Hmmm rasanya kawan2 kat sini pun tau kan citer2 nie sebab ada yg direscue olh SOS sdr mahupun yg trlibat bsama SOS (MILITAN-SOS) dlm kerja2 guide dulu :lol:
Bila sah!!!!!!!!!!!!!!!!! (panjang nak citer bab sah jalan ni) baru continue..

Doa saya agar kita semua dilindungi..

Muzs
SOS :wink:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

adisos2002 wrote:Salam kawan2... thanks atas perkongsian..

dan macam2 lagi..... semua tak kurang dari 30kes dan majoriti mereka mengamalkan prinsip asas iaitu

Rehat dan tenang dahulu... makan kemudian baru mencari arah dengan bermula secara backtrack. Hmmm rasanya kawan2 kat sini pun tau kan citer2 nie sebab ada yg direscue olh SOS sdr mahupun yg trlibat bsama SOS (MILITAN-SOS) dlm kerja2 guide dulu :lol:
Bila sah!!!!!!!!!!!!!!!!! (panjang nak citer bab sah jalan ni) baru continue..

Doa saya agar kita semua dilindungi..

Muzs
SOS :wink:
2006: seorang peserta dari pasukan Singapore - Korbu tersalah jalan dari puncak masa nak turun balik Kem view......

Pasukan SOS (muzs, Am & topoI) membantu rescue... :P
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Saya nak tekan kan disini paling utama adalah STOP, REST & RELAX...

kemudian baru la THINK!!!! kebanyakan kita selalu panik bila jadi macam ni.. So susah penyelamat nak wat kerja bila kita makin jauh tersasar dari laluan sebenar. Dan makin besar risiko bertemu dengan haiwan liar...

Sebab pada laluan kita tue sebab dah selalu sangat orang lalu lalang maka kurang sikit haiwan nak lalu.. kecuali la memang itu the best laluan ke air atau the only laluan menyusuri permatang...

Alangkah bestnya kalu kita boleh educate semua pendaki MESTI memiliki barangan wajib dibawah sebelum masuk hutan!!! Gogoniser mungkin boleh mewajibkan semua peserta membawanya..

1. KOMPAS
2. PARANG/PISAU RAMBO
3. BOTOL AIR
4. WISEL

Gogoniser perlu menerangkan rasional kenapa semua alatan tersebut perlu dibawa. Buat taklimat keselamatan setiap kali sebelum perjalanan bermula!!!

Salam
Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok »

kadang-kadang bila dah letih, mental dah down. Ini pun mendorong kita untuk meredah laluan yang bukan trek asal dan akibatnya, kita dah off trek. Kalau dah sedar, jangan pergi lebih jauh. Sebab bila dah jadi macam tu, kita dah tak ada haluan tuju. Patah balik atau tunggu sehingga bantuan tiba. Itu je yang dapat dikongsi. Saya bercakap pada yang tidak ada asas kehutanan, apa lagi nak baca topo atau kompass. Jauh lagi nak pegang GPS.
Leave no trace but tracks

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Maaf ya...dalam bahasa inggeris....pengenalan apa itu sesat dan tindakan yg kami sendiri menggalakkan berdasarkan kepada pengalaman tersesat sendiri dan ops SAR serta latihan bersama ngan rakan2 di utara Sweden, utara Australia dan di hutan persekitaran Lembah Belum/Sg Mangga.

Survival IS a dying art!
What is Survival?
It means to continue staying conscious, warm, protected & calm while either making attempts to find a way out of the survival situation or expecting rescuers to find you.
In other words…it means to stay SAFE & SOUND!

When does a Survival situation occurs?
1. When you are separated from your group or form of civilization visually and audibly. You can’t see nor hear the group OR they can’t see nor hear you!
2. When your supplies run low and you have no access of supply – food, equipment or medical resources.

Why does a Survival situation occurs?
Note ; The following factors are based on being lost in the jungles and are not arranged based on the most common reasons as to why a survival situation occurs.
1. Physical shortcomings.
An unfit OR inexperienced person with a backpack tries to keep up with the rest of the group, pushing the body too far and too hard which results in muscle cramps, chest pains and lost of excess body fluids. All these will inevitably cause the victim to lose concentration. Instead of looking up to see where he/she is going, the victim pulls the backpack and looks down and usually misses the trail where the rest of the team turned.
By the time the victim realizes, fear creeps into the mind when surrounded by the thick green vegetation, the lack of light penetrating the foliage and the all silence familiar sounds of colleagues talking.
Sometimes, due to lost of concentration, the victim will stumble and hurt him/herself with sprained ankles being the most common injury.

2. Mental shortcomings
An unfit OR inexperienced person normally tells him/herself that if an acquaintance can do it – so can they without realising that their friends had either trained for an outdoor activity or they had a strong mental attitude, patience, calmness and a bout of humour added. As a result, the victim “ explodes “ or remains in a shell-like condition.
When a person indulges in an outdoor activity, especially in an extended period of overnite stay in the jungles, he/she must expect OR realized that there will be changes in the way they socialise, eat, sleep, bath or answer to mother nature. Being uncomfortable usually weakens the mental strength of an inexperienced person. Fear also plays an enormous influence in the way a person can enjoy being in the dark and gloomy jungles.
The victim usually complains or screams at every possible situation where discomfort and fear confronts him/her.







3. Medical disorders
Many individuals like to hide their medical history of disorders – allergies, fits, cardio vascular or bronchitis problems – which is normally made known to rest of the expedition members in the later stages of the excursion.
It is every guide’s nightmare to have a medical emergency in the middle and remote part of the jungles!

4. Dietary shortcomings
In order to indulge in the physical demands of outdoor activities, a participant must always have with him/her, ready supply of good food However, if a participant fails to inform the organizer of his/her dietary requirements, chances are that he/she will eat lesser and of food with low nutritious value. Energy to the body depends much on the quality and quantity of food supplied to the body!

5. Equipment preparation
A person must know the correct and suitable type of equipment that he/she should bring into the activity based either on his/her past experience OR proper advice from experienced outdoor practitioners. Carrying outdoor equipment usually depends on the length of days spent and type of terrain to be ventured – NOT on the brand name of the equipment! However, spending money on quality equipment usually means spending more provided that the enthusiast will be doing regular outdoor excursions.
Carrying too much for a short period of adventure will always spell disaster to an unprepared body! Using poor quality equipment also means that the body will suffer.

6. Inproper guidance
For an unfit OR inexperienced person, having someone with a reasonable experience in jungle trekking AND survival knowledge – including emergency first aid treatment – augurs well for a safe and successful outing.
A guide should also know how to remain calm and recollected in times of emergencies and must also command respect from his/her charges. The guide must also know when to take charge when the need arises.
An expedition – be it a day’s or several days – must be accompanied by a team of guides, spread amongst the expedition, with channels of communication opened constantly between guides and expedition members. A good guide must be able to motivate and provide encouragement while adding in some form of persuasion when everything else fails. There are cases where guides simply abandon victims with the rest of the expedition members, running off to seek help, or simply switching off their communication channels when entering difficult terrain. A guide must CONSISTENTLY make a head count before proceeding to continue the trek.
The guide is considered as an insurance while in the jungles!







7. Lack of Information
A guide OR the organizer should never take the area of expedition for granted. Updated information must be gathered from locals AND policing authorities living near the area of activity.

8. Forces of Nature
One of the most common traits of mother nature here is that, it changes almost every 24 hours due to wind, water, lightning, wildlife and, to a certain extend, human disturbances.
Powerful electrical storms with strong winds and lightning strikes are common in the jungles, causing trees to fall and scatter debris everywhere, thus closing and camouflaging well trodden trails from trekkers. Unless a person is a highly experienced jungle trekker, chances are that, beginners or even regular trekkers, will deviate from the original trail and get lost in the process!
Flash floods are also known to cover trails along river banks with debris as huge as fallen timbers. The sudden emergence of flash floods is also known to cut expedition teams into two separate teams – with neither having the full compliment of either the campsite equipment OR food supplies!
Wildlife such as elephants and wild boars usually carve their own trails which always play tricks to the inexperienced! One can also find abandoned Orang Asli camps right in the path of original trails which usually catches even experienced guides off-guard!
Strange and frightening sounds from wildlife such as elephants, tigers, wild boars and even the hill climbing tortoise can also freak newbies and even experienced trekkers to either run off from the trail or run back and scatter the group in all directions which will eventually result in individuals cut off from the group.

10. Accidents
It can be a downed aircraft or a broken down water craft in the middle of nowhere which may left survivors from the crash or broken down water craft survivors in the great outdoors itself!






















How do you know if you are LOST in the jungles?

Your team sets off on a trekking journey with information provided by either a local or a map or even a signage of the distance and time to reach a particular destination. You keep on trekking and trekking and yet, there is no sign of the destination even after you have passed the time supposedly needed to cover the distance.

As an individual, you are tired and are slowly left behind by fitter colleagues, assuming that the voices you hear means that they are not far away until you hear nothing and get no answers even after you have shouted a the top of your voice!

You trek and in the next 30 minutes, the trail that you are following looks eerily unfamiliar and doubts begin to appear in yours or others’ minds about the trail.




What you need to do if you are LOST in the jungles!
As an individual on a trekking journey

In An Emergency

DO NOT PANIC






Apply the S.T.O.P. approach!

Stop Think Observe Plan
STOP - Take a deep breath, sit down if possible, calm yourself and recognize that whatever has happened to get you here is past and cannot be undone. You are now in a survival situation and that means…
THINK - Your most important asset is your brain. Use it! Don't Panic! Think first, so you have no regrets. Move with deliberate care. Take no action, even a foot step, until you have thought it through……
OBSERVE - Take a look around you. Assess your situation and options. Take stock of your supplies, equipment, surroundings and the capabilities of fellow survivors……
PLAN - Prioritize your immediate needs and develop a plan to systematically deal with the emergency. Make a plan. Follow your plan. Adjust your plan only as necessary to deal with changing circumstances.






TIPS ON WHAT TO DO WHEN YOU’RE LOST IN THE JUNGLES!
1. STOP moving & take a few deep breaths – look around you slowly – inhale slowly and then scream at the top of your voice “ HELLO “ and then listen attentively for a good 1 minute. Repeat the same again. You should be getting a response .
If you have anything metallic, beat it for a good 10 seconds, stop AND listen attentively.
The rest of your expedition members will normally call out your name, if they can hear you, but STAY PUT – let them come to you. DO NOT scream “ HELLO “ again but scream your friend’s name out LOUD

2. If there is lack of light, move over to the nearest spot where there is a gap or opening in the jungles – change your dark coloured shirt into something bright – keep on screaming.
You do want people to see you, don’t you?

3. If there is still no response – take a few deep breaths – arm yourself with a stick if you don’t have a machete. Don’t take a deadwood as a stick but instead look for a small and young tree and break it with your hands and feet. The stick will be your weapon for the rest of your situation. Grab and keep any pebbles you can find. This can also be a handy tool as a weapon.

4. Look carefully 6 feet ahead you and around you – look for any signs that are man made. Wildlife made signs are usually signs of young plants torn apart for food and claw marks of either civet, bear or any member of the cat family in the jungles. Dried mud on small tree stems are made by wild boar scratching their backs and dried mud up high on tree stems are made by wild elephants.

5. If you have to move – move downwards – DO NOT hike up a hill as downward means that you not only save precious energy but you will also find water. It will also be good if you are aware of the sun’s location while you are walking – is the sun behind, on your left or right or in front of you? Try and mark your trail but do it in a consistent manner. Break small twigs facing TOWARDS the direction you are heading and do it in such a way that the height of the break is of your chest – this will tell members of the search party that only a human can break the twig of such height.
You may also use a sharp object to put a mark on the tree facing TOWARDS you for easy identification by searchers and the mark must be in a contrast to the colour of the tree bark.

6. You may also try to break large palm leaves and leaving them EITHER on the ground OR on tree barks pointing TOWARDS the direction of where you are moving . The leave must loom like an arrow pointing towards where you are heading! Find a big stick or rock, if possible, to hold down the palm leaves from being accidently moved by wild animals.



7. And when you move – try and make as much noise as possible – it will prevent any unwanted incidents with wildlife. Wildlife will ALWAYS move away from any noises or will make noises o warn you of their presence such as wild elephants, tigers and wild boars.

8. Sometimes, while walking in unchartered territory, there could be possibilities of crashing against wasp or hornets nests and in the event of such one, you must try and run into heavily wooded shrubs and away as this will eventually stop attacking wasps or hornets from persuing you. In the event of a possible encounter with wild elephants – hide behind big trees if you are on a lowland primary forest or walk against the contour of a hill. For tigers, make as much noise as possible including using a stick to hit against the buttress of a big tree. The noise made can also be heard hundreds of metres away or a few kilometers if it is picked up by the wind! As they have very sensitive hearing, hit anything made of metal you have as loud as possible.


9. If you have to stop for a short or an overnight rest, try and find a clearing. Clearings are gaps in the jungles made from fallen trees and this not only provides opportunities for airborne rescuers to see you, it also has plenty of good deadwood for starting and building campfires<if you have any fire starting materials>. Spread out, if you have, brightly coloured shirts or any material in the gap area so that airborne rescuers can easily spot them. Try to avoid from stopping for rest near cascading rivers or waterfalls as the sounds of water crashing down river will prevent you from hearing potential calls shouts from ground based rescuers .

10. If you need to stop for the night, gather as much twigs as possible – big or small – and place them around your rest area like a fence. Pulling down rattans or creepers and using them as ropes can also be used as a natural fence. ANY wildlife will avoid crashing against heavy concentrations of dried deadwood as this makes noise and can expose themselves to their own predators. To tie smaller items, look into your rucksack – you can use your clothes or even socks as ropes. Gather as much fist size rocks or pebbles as well as woods to throw against any wildlife when the need arises. Find dead bamboo and place them near you – stamp on them as hard as possible whenever you hear wildlife nearby and it will literally drive the animal/s away.

11. Walk downstream along the river but always arm yourselves with a stick and avoid river banks where it is muddy – you may get stuck and there could always be potential crocodiles lurking nearby. Beware of heavy debris collecting at places where there are small rivers flowing into the bigger river as there might be dangerous snakes hiding in the debris.







12. Trying to figure out the direction of north, east, south or west would be useless if you did not made any compass reading BEFORE you entered the jungles. Therefore, walking downhill and towards the river would be the best and fastest way to civilization.

13. Always observe the vegetation around you – is the forest thicker with lots of undergrowth or are the trees bigger where you can easily negotiate through the forest’s floor? Thicker vegetation with lots of rattan and creepers indicates that the area was once cultivated OR you could be very near to agriculture land and human population. If there are lots of small birds chirping, this could also be a sign that there are fruit plantations around the area. Bigger trees indicate that the area has yet to be logged and you could be walking deeper into the forest reserves and it is only a matter of time before you hit foothills – avoid this! Damaged vegetation or animal droppings are also indications of the type of wildlife that exists around the area you are in. Wild elephants tend to loiter nearer to palm oil plantations while tigers nearer to cattle plantations.

14. Always look for foot prints – barefooted or not. Barefooted indicates that there are Orang Asli population around the neighbourhood that uses the trails or jungles. Shoe prints could both mean that the Orang Asli or hunters passe through this area. Sticks or branches arranged lying horizontal to a trail means that rattan gatherers use them to drag out the products which will eventually lead to civilization.

15. Always look for rubbish – if the rubbish is consistently of small plastics and of styro foams, it can only mean that people use the river for recreation purposes. Certain types of tobacco indicates that it is a jungle area where hunters and jungle product gatherers normally trek into.

16. Be observant of the type of fruit trees that are found at the edge of a forest reserve – farmers consistently maintain their banana fields on a regular basis while other fruit trees take a longer time to bear fruit and thus are usually maintained on an irregular basis. Knowing this allows the morale of the survivor to go up almost immediately with chances of meeting people greater!













PREPARING YOURSELF FOR A POTENTIAL JUNGLE SURVIVAL SCENARIO

1. Prepare a BRIGHTLY COLOURED grab bag kit of survival equipment and always carry it whenever you are in the jungles – but only use it when you are forced to.
The kit should essentially contain the following stuff wrapped in TOUGH & CLEAR plastic bag & sealed with musking tape ;

1 Fire starting material A brightly coloured lighter & a matchbox with the matchsticks soaked in varnish paint & dried completely (This makes the match sticks
Waterproofed, burns longer and brighter too!)

Candles which have been soaked in varnish paint & dried completely<Makes the candle warerproofed, burns longer and brighter too!>

Inner tube of a bicycle’s tyre – black smoke from a burning tube contrasts easily with smoke from a burning log or leaves! The smell also easily forces animals way from approaching.

Cut up a paper egg carton, dip the small cups in varnish and allow them to dry. Pack them with saw dust and wood shavings onto which pour liquid varnish to top off. They burn for a long while without a large consumption of varnish.


2 flashlight Small, brightly coloured & preferably water resistance with extra new batteries which are to be inserted ONLY when the need arises. Close the gaps on the body of the flashlight with plastic musking tape for a higher level of water resistance.

3 Musking tape Get plastic and coloured ones to be used for marking, tying as a bandage or a marker.

4 Folding penknife Small & brightly coloured

5 Band aids Multi sized & of waterproofed material

6 Whistle Brightly coloured - Whistling for long periods and strongly will always drive away animals.

7 Liniment Locally made & oil-based as a multi used treatment against bites, stings and scrapes from bites of insects, bees etc etc. The bottle should be made of plastic material.

8 Cleaning steel wool If you get into trouble and need to start a fire, you have waterproof matches and the steel wool as one of the best tinder that will start even wet twigs. All you have to do is put some of the steel wool under some small twigs and sticks, and touch your match to the wool. It won't look like it is lit until you blow on it. It will be glowing red and hotter than hell The nice thing about the steel wool is that it does not matter if it gets wet. It will still work



2. Before thinking of entering the jungles on your own – get a buddy or more to join you.
If you’re entering with a group and led by paid guides – do ensure that your jungle guide is a hands-on and experienced jungle guide and not a 2 weeks certificate qualified guide!!


“ The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office! “


...dan kami senantiasa membuat latihan praktikal di dalam kursus survival termasuk...tersesat!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

tq bro FG..menarik info2 nye..
ImageImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Ni sajer aku nak share... kot kot ada jugak yang boleh kongsi pandangan dan pendapat....

Ada otai kat kampung aku laa... dia pernah sesat.... biasa orang sesat cari sungai.... dan seterusnya ikut sungai... Tetapi bila aku cadangkan macam tu kat dia... dia terus cakap.. apa ke giler nya... dia cakap kat aku, masa dia sesat dulu.. terus dia cari tempat tinggi... contohnya panjat pokok atau bukit ... pastu terus tau jalan keluar.....

Bertafakur kojap den... ada jugak betol nya ....tak tau laa sesiapa kat sini pernah praktik kan cara macam ni....

Tapi mungkin salah satu dari method... janji jumpo jalan yo tak??

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

nazryst wrote:Ni sajer aku nak share... kot kot ada jugak yang boleh kongsi pandangan dan pendapat....

Ada otai kat kampung aku laa... dia pernah sesat.... biasa orang sesat cari sungai.... dan seterusnya ikut sungai... Tetapi bila aku cadangkan macam tu kat dia... dia terus cakap.. apa ke giler nya... dia cakap kat aku, masa dia sesat dulu.. terus dia cari tempat tinggi... contohnya panjat pokok atau bukit ... pastu terus tau jalan keluar.....

Bertafakur kojap den... ada jugak betol nya ....tak tau laa sesiapa kat sini pernah praktik kan cara macam ni....

Tapi mungkin salah satu dari method... janji jumpo jalan yo tak??
Bergantunglah pada kekuatan mangsa tersebut.... kalau dah x ada air dan letih, memudaratlah badan jika nak panjat bukit dan persoalanya, adakah semua bukit maupun permatang " botak " di mana kita boleh mendapat permandangan " clear' . Kalau tersesat dekat kampung maupun pekan tak apa tapi kalau tersesat di lembah Tahan, yang boleh nampak hanyalah warna hijua hutan...hutan dan lagi hutan.

Panjat pokok tu.... kalau tahu panjat pokok dan bagi kalian yang sudah maupun kerap trekking ke hutan dan mendaki gunung, ada tak jumpa pokok2 yang dahanya rendang dan mudah untuk di panjat?

Tak tahulah saya nak memberi pandangan terhadap pandangan saudara yang mencadangkan perkara tersebut!!!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

forestgump wrote:
nazryst wrote:Ni sajer aku nak share... kot kot ada jugak yang boleh kongsi pandangan dan pendapat....

Ada otai kat kampung aku laa... dia pernah sesat.... biasa orang sesat cari sungai.... dan seterusnya ikut sungai... Tetapi bila aku cadangkan macam tu kat dia... dia terus cakap.. apa ke giler nya... dia cakap kat aku, masa dia sesat dulu.. terus dia cari tempat tinggi... contohnya panjat pokok atau bukit ... pastu terus tau jalan keluar.....

Bertafakur kojap den... ada jugak betol nya ....tak tau laa sesiapa kat sini pernah praktik kan cara macam ni....

Tapi mungkin salah satu dari method... janji jumpo jalan yo tak??
Bergantunglah pada kekuatan mangsa tersebut.... kalau dah x ada air dan letih, memudaratlah badan jika nak panjat bukit dan persoalanya, adakah semua bukit maupun permatang " botak " di mana kita boleh mendapat permandangan " clear' . Kalau tersesat dekat kampung maupun pekan tak apa tapi kalau tersesat di lembah Tahan, yang boleh nampak hanyalah warna hijua hutan...hutan dan lagi hutan.

Panjat pokok tu.... kalau tahu panjat pokok dan bagi kalian yang sudah maupun kerap trekking ke hutan dan mendaki gunung, ada tak jumpa pokok2 yang dahanya rendang dan mudah untuk di panjat?

Tak tahulah saya nak memberi pandangan terhadap pandangan saudara yang mencadangkan perkara tersebut!!!
Tapi tu lah dia... kadang kadang benda songsang ni jadikan orang kompius... nak kata salah pun salah... nak kata betol pun salah... yang masalahnya orang tua yang cerita kat saya ni pulak berbangsa Iban...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

nazryst wrote:Ni sajer aku nak share... kot kot ada jugak yang boleh kongsi pandangan dan pendapat....

Ada otai kat kampung aku laa... dia pernah sesat.... biasa orang sesat cari sungai.... dan seterusnya ikut sungai... Tetapi bila aku cadangkan macam tu kat dia... dia terus cakap.. apa ke giler nya... dia cakap kat aku, masa dia sesat dulu.. terus dia cari tempat tinggi... contohnya panjat pokok atau bukit ... pastu terus tau jalan keluar.....

Bertafakur kojap den... ada jugak betol nya ....tak tau laa sesiapa kat sini pernah praktik kan cara macam ni....

Tapi mungkin salah satu dari method... janji jumpo jalan yo tak??
Penah try ikut tmpt tinggi ni tp tak berjaya. Lepas 2-3 hari, terus ikut cara cari air mata air dan follow sampai ke sungai. Cara ni baru berjaya.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

pd aqu tu bergantung pd kita sesat tu katne..kalo kita carik permatang, kita perlu pasti permatang tu tader pokok2 besar yg bole halang view ant pasukan pencari dan mangsa..kalo nk panjat pokok plak, mcm bro FG cakap..utk dptkan view luas maka kena panjat pokok2 besar..pokok2 kecik ketinggiannya tak sampai kt kanopi teratas..prob nye nk panjat pokok2 beso 2-3 pemeluk skil kena tinggi..lain la yg sesat tu kaki2 cari sarang lebah atau kaki cari petai..dlm keadaan utan tebal, ada beberapa port yg mana ada gap utk view atas bawah..ant nya kt area pokok tumbang atau tanah runtuh..bole gunakan area camni kalo nk hantar isyarat pd pasukan penyelamat..

kalo cari sg..sg ni selain dr bole jd sumber minuman, bhn makanan juga lebe mudah didapati area nih..utk menangkap seekor ikan atau seekor pelanduk,pd aqu lg senang tangkap ikan..lg pon sg ada gap yg lg beso utk view atas bawah, maka lebe mudah nk hantar isyarat ke udara..area2 sg pon jd tempat feveret utk mencari bg pasukan penyelamat dlm ops SAR..

ada juga area atas permatang yg ada anak air..dlm kes2 di titiwangsa misalnya..kat tempat camni, kalo nk ikot anak air menghala ke bwh mebi makan masa berhari2 nk tiba di civilian area..jd selagi bekalan air ada, watpe nk take risk masuk kt area2 yg lg tebal utannya..ini akan menyukarkan lg pasukan menyelamat utk mencari mangsa..

kalo ikot anak air, kena tau gak kita sesat area mana kt utan kita nih..kalo kt area endau rompin misalnya, anak2 airnya tidak sentiasa menjanjikan kita akan sampai ke penempatan2 manusia..ada masa anak2 airnya tiba2 ilang ke dlm bumi..atau kita menemui lingkaran2 anak air yg bersimpang siur keserata arah..jd formula folow anak air pasti akan jumpa penempatan tidak bole diguna pakai area nih..

jd kesimpulan pd pendapat aqu..jika tersesat kita kena pasti dulu kita berada kt utan mana..lain utan,lain kontur,lain enviroment- lain strateginya..yg penting sblm masuk utan kena studi dulu info2 terutama yg melibatkan bab perancangan krisis..ini yg selalu tertinggal dlm planning kita bila naik gng..

bln ogos aritu aqu sesat dlm sejam lebih kt pharak peak,nepal..bila pegi cuaca clear tp bila turun kabus tebal tutup pandangan..view mata dlm 2 meter je..tader apa2 mark bole nampak..gps signal plak hancus..so aqu hanya bergantung pd bering kompas dan pemerhatian pd lapisan2 pokok tutupbumi yg berbeza ikut ketinggian dan kontur..sbb silap2 jurang batu bole ada dpn mata..mujur sblm pegi aqu ada studi pasal btk mukabumi n tumbuhan2 kat situ..jd apa yg aqu nk citer kt situ ialah ttg betapa pentingnya maklumat yg kita perlu tau sblm kita pegi kt mana2 pon tempat utk mendaki..itu akan menentukan apa strategi yg akan digunapakai bila berlaku krisis..
ImageImageImage

Post Reply