Hiking To Gunung Tahan ~ Merapoh Route II

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Hiking To Gunung Tahan ~ Merapoh Route II

Post by frostice »

Hiker's n Camper's..

Gunung Tahan ~ Merapoh Route II

Yang 1st nyer dah kena lock lar.. Kita sambung any advise on apa2 yang keras atau spiritually sedikit merbahaya semasa camping.. lokasi mana yang perlu berhati2.. Pls share especially yg penah gi..

Atau apa2 petua yang korang penah guna (bukan petua yang dengar haa..), yang penah guna dan kiranya berjaya lar.. atau boleh berjaya..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

frostice..
kenapa cam takut sangat nak ke sana (tahan)??
bukan ke ko kesana pakai guide?
firstime mendaki ke? ini gunung pertama ke?
tok sah risau laa.. bebudak relau semua OK..

lagipun ko bukan naik kuala - puncak - kuala kan ( 7D/6N)?
atau kuala - wrays - puncak - 4 step - kuala kan (10D/9N)?
atau kuala - pengkalan gua - bkt guling gendang - puncak - 4 step - kuala kan (14D/13N)?
atau kuala - kuala keniam - kumbang - melantai - puncak - kuala kan (16D/15N)?

so.. apa problem?

sorry to say.. merapoh - puncak -merapoh..
setakat ni takde lagi aku dengor yang mati kebulur, sesat jalan, jatuh gaung..
jumpa jembalang, kena sorok hantu raya, kena pikul batu atau apa2 yang ngeri yang sewaktu dgnya.
cuma masa Tahan Challange tahun 1994 (july fest) kat merapoh, ada mamat s'pore ni koma pasai tak cukup air dlm badan..
itu pun diorang masuk race.. bukan xpdc biasa...

tak kira ko apa agama.. yang penting niat mau betul..
banyak kan doa pada tuhan.. ingat orang tersayang..

kalau nak pikir benda tak elok ni tak payah ke TAHAN..
nuang tu pun dah banyak sejarah boleh kaji..
bahaya, mistik, misteri, alam lain ni kat mana2 ada..
so.. sendiri mau ingat la.

sorry frostice..
itu pandangan aku,
terima atau tak terpulangg..
:twisted:
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

atau kuala - pengkalan gua - bkt guling gendang - puncak - 4 step - kuala kan (14D/13N)?
atau kuala - kuala keniam - kumbang - melantai - puncak - kuala kan (16D/15N)?
rob, citer lah skek pasal trek-trek nie...
tak pernah dengar lah pulak....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

MT. TAHAN (TENOR TRAILS ROUTE) - GD23-1/WWF-C3

(D1)Kuala Tahan --> Pengkalan Gua
(D2)Pengkalan Gua --> Pengkalan Blau --> Khemah Keladong
(D3)Khemah Keladong --> Bkt Pecah Piring --> Khemah kueh
(D4)Khemah kueh --> Bkt Guling Gendang --> Khemah Yong
(D5)Khemah Yong --> Khemah Rentis --> Khemah Lameh
(D6)Khemah Lameh --> Lata Berkoh --> Melantai
(D7)Melantai --> Khemah Putih --> Khemah Teku
(D8)Khemah Teku --> Kem Pangkin
(D9)Kem Pangkin --> Rest Camp --> PEAK
(D10)PEAK --> Rest Camp
(D11)Rest Camp --> khemah Mengkuang
(D12)Khemah Mengkuang --> Pasir Panjang --> 4 step (w)
(D13)4 step (w) --> Pasir panjang --> khemah Putih
(D14)Khemah Putih --> Melantai --> Kuala Tahan


yang lain kita citer kemudian laa bett..
hehehe..
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Rob wrote:MT. TAHAN (TENOR TRAILS ROUTE) - GD23-1/WWF-C3

(D1)Kuala Tahan --> Pengkalan Gua
(D2)Pengkalan Gua --> Pengkalan Blau --> Khemah Keladong
(D3)Khemah Keladong --> Bkt Pecah Piring --> Khemah kueh
(D4)Khemah kueh --> Bkt Guling Gendang --> Khemah Yong
(D5)Khemah Yong --> Khemah Rentis --> Khemah Lameh
(D6)Khemah Lameh --> Lata Berkoh --> Melantai
(D7)Melantai --> Khemah Putih --> Khemah Teku
(D8)Khemah Teku --> Kem Pangkin
(D9)Kem Pangkin --> Rest Camp --> PEAK
(D10)PEAK --> Rest Camp
(D11)Rest Camp --> khemah Mengkuang
(D12)Khemah Mengkuang --> Pasir Panjang --> 4 step (w)
(D13)4 step (w) --> Pasir panjang --> khemah Putih
(D14)Khemah Putih --> Melantai --> Kuala Tahan


yang lain kita citer kemudian laa bett..
hehehe..
wow...
ada ke orang pegi trek nie?
ke engko dah pernah buat?
saspek gila sehhhh
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Rob wrote: firstime mendaki ke? ini gunung pertama ke?
tok sah risau laa..

First time bang... Gunung pertama lar nie bang...
Abang tak takut coz otai, kita budak baru belajar merangkak
bang... betul nie.. bukan nyakat2 jer.. :oops:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

yela frostice...tadek apa yg nak dirisaukan sesangat...risau sikit2 cukupla...perlu juga ada rasa risau supaya kita berwaspada...

kitorg dulu pon first time mendaki...gunung first pon Tahan gak...alhamdulillah kitorg selamat naik n turun....

sbb masa tu kitorg firstimer..tu yg kitorg bercampsite kat Belumut n amik air kat Kubang...tu psl saya tahu ada air kat kem Kubang....

so apa plan korg...? korg nak shot dr Kem Kor terus ke Bukit Botak/Puncak atau korg nak bercampsite dipertengahan...Kubang atau Belumut...?

pd pendapat saya...kalu sumer yg p xpdc tu betul2 firstimer...betul2 baru belajar merangkak....ada lebih baik korg bercampsite kat pertengahan...tp kalu awak sorg je yg firstimer tp yg lain tu otai...no hal la...diorg sure boleh jaga awak nanti...

tp ni cadangan jela....sbb kurang hari maksudnya kurang kos dan kurang bebanan ration...
:wink:


8)
Last edited by kenshina on 19 Jan 2006, 09:39, edited 1 time in total.
challenge your limit

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

rob
nie mcm kena jelajah satu taman negara jerk nie baru smpai puncak..jauh perjalanan luas pemandangan bertambah pengetahuan sungguh...ekekek

frostice
ko pegi berapa org? aku confirm naik pd 30..jumpa tgh jln ja la..helo2 lah yea ;)..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Kenshina :
Team2 sume otai kot.. Sorang marathon runner, sorang ex navy, sorang ex peg JPA3, sorang penah naik Kinabalu, aku (tak tau apa) :oops: , dan berberapa org2 lagi...
~Pasal ko dah kata ada air kat Kubang, maybe kitorang akan pertimbangkan stay kat Kubang kot.. kalau terdaya.. terus ke Botak.

Melati,
Aku conform naik 29hb. Tp 28hb aku dah ada kat hostel Sg Relau. Stay sana semalam.... Jumpa lah kat tengah jalan nanti. Ko team berapa ramai? Aku 7 org jer...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

frostice
ok lah tu semua kwn ko ada pengalaman...apa nk takut mesti derang jaga ko ngan penuh kasih dn sayang nyer..wkakak..aku g berdua ja lah..campo guide 3...aku pn baru lg..arap 2org hero tu jekr jaga aku..larat sampai lah aku ke puncak tk larat pun kena sampai gak coz takut tinggai kt kemsite sowang2..kehekhek...aku 29 insyallah dh ada sana..err...ko nie laki ke pompuan ha?

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Jaga aku penuh kasih sayang.. keh...keh.. tak rela u...
Aku 29 dah start naik dah.. Klu aku jumpa 3 org (2 laki & 1 pempuan), nanti aku tegur ler...
Klu ko jumpa 8 org laki Termasuk Guide.. ada sorang mcm Osama janggut dia.. tu team aku lar tu.. keh..keh..
Aku ni laki ke pempuan.. hmmm ko rasa apa?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

ermmm..tgk dr segi kekalutan ko bertanyakn info kt sini mcm pompuan..biasa la pompuan kn berhati2 sket..hahaha..tp ntah la...osama yea? ...akan ku perhatikn pak janggut itu...kehkehke

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

frostice wrote:Jaga aku penuh kasih sayang.. keh...keh.. tak rela u...
Aku 29 dah start naik dah.. Klu aku jumpa 3 org (2 laki & 1 pempuan), nanti aku tegur ler...
Klu ko jumpa 8 org laki Termasuk Guide.. ada sorang mcm Osama janggut dia.. tu team aku lar tu.. keh..keh..
Aku ni laki ke pempuan.. hmmm ko rasa apa?
Fostice & melati... emm lain2 grup ya...nmpaknya kita sama hari lah ya...nanti leh ler tegur2 kt tgh2 jalan ke?

melati kenapa g 3 org je? sal tak joint grup...memang plan g bertiga ke?

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

[quote="Rob"]frostice..
lagipun ko bukan naik kuala - puncak - kuala kan ( 7D/6N)?
atau kuala - wrays - puncak - 4 step - kuala kan (10D/9N)?
atau kuala - pengkalan gua - bkt guling gendang - puncak - 4 step - kuala kan (14D/13N)?
atau kuala - kuala keniam - kumbang - melantai - puncak - kuala kan (16D/15N)?

Rob...rupa2nya byk trek ke puncak gng tahan ya...baru ku tahu :shock:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:ermmm..tgk dr segi kekalutan ko bertanyakn info kt sini mcm pompuan..biasa la pompuan kn berhati2 sket..hahaha..tp ntah la...osama yea? ...akan ku perhatikn pak janggut itu...kehkehke

Tp aku yg bukan mcm Osama tu tau.. jgn silap lak kang.. kui..kui...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote: Fostice & melati... emm lain2 grup ya...nmpaknya kita sama hari lah ya...nanti leh ler tegur2 kt tgh2 jalan ke?

Freelance.. ko naik Tahan 29hb gak ke? Team berapa ramai (laki & pempuan)
Rasa-rasa mmg berlanggar bahu kot masa hiking.. kih..kih..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

freelance
tk der peluang lah aku jumpa ko yea..coz nko turun kuala...aku naik 30..mmg g ber2 ja...kami tk der group...treking ikut suka hati la katakn..jln ngan penuh supan dn santun..kehkehke....tp ada lg satu group naik 30 tuh kalu xsilap..blh la tumpang meriah kt kemsite..

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

frostice wrote:
Freelance wrote: Fostice & melati... emm lain2 grup ya...nmpaknya kita sama hari lah ya...nanti leh ler tegur2 kt tgh2 jalan ke?

Freelance.. ko naik Tahan 29hb gak ke? Team berapa ramai (laki & pempuan)
Rasa-rasa mmg berlanggar bahu kot masa hiking.. kih..kih..
emm saya msk pada 29hb... perempuan cuma 3 org.. 5 org lelaki lah... tak taulah kalo2 last minute ada pertambahan org...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote:emm saya msk pada 29hb... perempuan cuma 3 org.. 5 org lelaki lah... tak taulah kalo2 last minute ada pertambahan org...

I see.. gerenti jumpa masa daftar nanti lah kot. 8)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

First time bang... Gunung pertama lar nie bang...
Abang tak takut coz otai, kita budak baru belajar merangkak
bang... betul nie.. bukan nyakat2 jer..
yer ker ni frostice.. cam susah nak percaya jeeek...
aku tengok ko sembang pasal ledang kat forum lagi satu (asmaradana - informasi diperlukan).. ko nampak cam steady jek..
ada main radio ka beb? :twisted:
apa pun, good luck la tuk ko.. semoga berjaya.

untuk melati n freelance
good luck jugak utk korang.. semoga perjalanan dipermudahkan olehnya.. amin.
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Rob wrote: yer ker ni frostice.. cam susah nak percaya jeeek...
aku tengok ko sembang pasal ledang kat forum lagi satu (asmaradana - informasi diperlukan).. ko nampak cam steady jek..
ada main radio ka beb? :twisted:
apa pun, good luck la tuk ko.. semoga berjaya.

ehh... ada ker bang? hik..hik..
Tak main lah radio bang...
Org baru bang.. umur setahun jagung, kail hanya sejengkal..
Pengalaman pun takder apa lagi.. :oops:
Thank you lah utk Gud Luck tu..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

alamak....sudah kene urine sama itu frostice daa.. :evil: ..abes basah ...mmg dasat la bau dia...

frostice...kamu ni first time mendaki di tahun 2006 atau first time mendaki di tahan...


8)
challenge your limit

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

kenshina wrote:alamak....sudah kene urine sama itu frostice daa.. :evil: ..abes basah ...mmg dasat la bau dia...

frostice...kamu ni first time mendaki di tahun 2006 atau first time mendaki di tahan...
8)

Dua-dua betul tu.. first time mendaki di tahun 2006 dan juga first time mendaki Gunung Tahan.. Dalam gunung online ni banyak serious climbers, n i notice mmg banyak ilmu2 boleh didapati nie.. Bagus lah macam nie, Semangat Kegunungan.. :)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

Rob
thanks..tk sabo dh nie nk pegi sana..wt keje pun dh
tk der mood...g.tahan dh melambai2...ekekke

frostice
GO nie bagus byk membantu pd org baru
tk yah penat2 search kt tenet..tanya jerk byk
yg sudi membantu..hehe..ramah tamah semuanya..
tk kedekut ilmu..bagus2..ini lah rakyat malaysia

tq

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:frostice
GO nie bagus byk membantu pd org baru
tk yah penat2 search kt tenet..tanya jerk byk
yg sudi membantu..hehe..ramah tamah semuanya..
tk kedekut ilmu..bagus2..ini lah rakyat malaysia

tq
Betul tu Cik Melati..
Sy pun dah boring keje nie.. Dah tak sabar nak ke Gg Tahan gak nie..
Nanti kita bergambar lar kat sana yer..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

tk sabo2 yea nk pegi...tido mlm sure smpai mimpi2
ni..ekekke..tangkap gambo byk2 jgn jd cam aku dulu
bwk kamera batery lupa..apa punya badigol daaa..wkaka

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

tak sabar ekkk..takpa...takpa..sabar..sabar...kat sana nanti hang taula langit tu tinggi ka rendah hahahahhaha...opss suri tersaiko la plak... 8)

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

matsaiko wrote:tak sabar ekkk..takpa...takpa..sabar..sabar...kat sana nanti hang taula langit tu tinggi ka rendah hahahahhaha...opss suri tersaiko la plak... 8)
hamoih!!hamoih!! matsaiko..kemain ehh! saiko
kami yg baru nk blajo merangkak nie..tk per2...
kita tgk sapa yg kena...hahaha..BTW
slamat menempuh azab g gerah..jaga diri hiasi peribadi..
aishehh!!

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

matsaiko wrote:tak sabar ekkk..takpa...takpa..sabar..sabar...kat sana nanti hang taula langit tu tinggi ka rendah hahahahhaha...opss suri tersaiko la plak... 8)
Wah.. saiko nampak... :evil:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

saya pun tak penah gi mrapoh-kuala lagi..eiiii akutttnyeee :roll:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
DEQNA
Pendaki Hebat
Posts: 342
Joined: 19 Jan 2006, 18:08
Location: lost in da middle
Contact:

akum

Post by DEQNA »

huh mcm best jerz.... :wink:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

frostice wrote:
kenshina wrote:alamak....sudah kene urine sama itu frostice daa.. :evil: ..abes basah ...mmg dasat la bau dia...

frostice...kamu ni first time mendaki di tahun 2006 atau first time mendaki di tahan...
8)

Dua-dua betul tu.. first time mendaki di tahun 2006 dan juga first time mendaki Gunung Tahan.. Dalam gunung online ni banyak serious climbers, n i notice mmg banyak ilmu2 boleh didapati nie.. Bagus lah macam nie, Semangat Kegunungan.. :)
melati wrote:Rob
thanks..tk sabo dh nie nk pegi sana..wt keje pun dh
tk der mood...g.tahan dh melambai2...ekekke

frostice
GO nie bagus byk membantu pd org baru
tk yah penat2 search kt tenet..tanya jerk byk
yg sudi membantu..hehe..ramah tamah semuanya..
tk kedekut ilmu..bagus2..ini lah rakyat malaysia

tq
yes korek.....
kita nie golongan minoriti jadik semangat tolong-menolong sesama masyarakat pergunungan tuh kena lah kuat....
itulah salah satu motif utama gunung online nie ditubuhkan 26 disember 1997 dahulu
dari pendaki untuk pendaki......
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

hati2 gak..

Post by xqtif »

kena jaga kaki takut melecit lebih,coz kena redah tiga sungai air terjun.. deras gakk.. satarting pun dah terpaksa kena redah air kot... yang tak best sgt brg2 plastik semua kena declare dulu le..... kem site paling best aku sampai kat Botak....
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

xqtif wrote:kena jaga kaki takut melecit lebih,coz kena redah tiga sungai air terjun.. deras gakk.. satarting pun dah terpaksa kena redah air kot... yang tak best sgt brg2 plastik semua kena declare dulu le..... kem site paling best aku sampai kat Botak....
jumpa sungai berendamlh..rendam smpai lebam...
kn kata kaki jerk melecet..celah peha pun skali
joint nie..hahhaha

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Wah.. kalau dah melecet sampai ke sana.. susah tu.. tak penah lagi sampai begitu sekali jadinya...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

frostice wrote:Wah.. kalau dah melecet sampai ke sana.. susah tu.. tak penah lagi sampai begitu sekali jadinya...
nie utk org yg debab cm aku ja wehh...ahahha..seksa wooo :oops:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

pernah jumpa trekkers pompuan melecet peha+dtg bulan adehhh kesian aku tgk...trekking dah pakai kain batik jekkk....siksa...siksa

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

nak elakkan melecet di paha..suggest pakai seluar tight... agak2 setuju tak pendapat saya ni...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:
frostice wrote:Wah.. kalau dah melecet sampai ke sana.. susah tu.. tak penah lagi sampai begitu sekali jadinya...
nie utk org yg debab cm aku ja wehh...ahahha..seksa wooo :oops:
Isk..isk... kesian.. debab-debab pun tak seberat aku tu.. gerenti punya...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote:nak elakkan melecet di paha..suggest pakai seluar tight... agak2 setuju tak pendapat saya ni...

Setuju... mmg berkesan selama nie..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Locked