Hiking to Gunung Tahan ~ Merapoh Route

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Image

nah tgk trek merapoh....

kuala juram ke kem kor mmg santai wong....
rilek gila....

trek paling azab dari kem kor nak ke kubang...
kem kor nak ke permatang tuh ok lagi lah...
dari permatang nak ke kubang yang agak azab....
get ready lah nak melayan bukit ke kubang nie.....
serius mmg tension....

kat kubang ada air...
tapi nak kena turun jauh jugak...
kat belumut pon ada air.... tapi kecik
lepas kubang nak ke belumut pon ada air.... tapi kecik sangat...
lama banget nak tunggu botol penuh....

dari kubang nak ke belumut mmg agak mudah....
belumut ke bonsai pon buleh tahan jugak pacak tapi tak lama sangat....
dari belumut akan sampai ke puncak view pemandangan dulu....
pastuh dari sini ada lagi satu bukit baru sampai bonsai....

dari bonsai nak ke bukit botak mmg lawa gila....
bersedialah untuk amik gambar banyak-banyak kat sini....

kalau dari kem kor, biasanya orang terus shoot puncak ataupun bukit botak....
tapi kalau betul-betul nak santai tidur lah kubang....
kalau pagi dari kem kor buleh sampai kubang latest pukul 3 petang lah.....
esoknya buleh lah shoot tidur puncak....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

perghh!! first-time dpt info paling padat gedebuk dlm GO mcm nih seh! cayalah bett..GO GO gajet GO!
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

prepare air minum banyak skek dari bonsai ke botak....
cuaca panas.....
aku itu hari segala saki-baki camelbak aku sedut....
hahahahha
azab gila beb....

dari puncak pemandangan sebelum sampai ke bonsai, kita buleh nampak trek ke botak....
kalau nasib ko baik, ko buleh nampak orang berjalan sayup-sayup kejauhan.....
kecik sangat orang.....
yang mana pakai cover bag kaler shining-shining tuh mudah lah nampak....
mmg rasa jauh sangat lagi nak sampai situ.....
aku 1st time pegi dulu rasa bapak jauh gila.... tapi sebenarnya tak jauh pon....
bila dah sampai bonsai tuh kira dah selamat dah la dari azab....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Kalau ikut kuala Tahan - puncak - Kuala Tahan tak perlu risau pasal air.bukan kata air lagi dah siap sungaiiii leh berendam bermain2 ngan ikang kelah :lol:

kenapa ikut merapoh turun merapoh?
anda akan terlepas peluang untuk menyaksikan the most heart killing view of G Tahan kerana perjalanan dari puncak Tahan ke Bkt Berapit,G Gedong,Kem Padang,G Reskit dan G Tangga 15 penuh dengan pemandangan gunung ganang yang saujana jauh mata memandang...merasai pengalaman merentas sungai yang lebar2 sebanyak 7 kali dan ending ur expdition di resort Tmn Negara yang penuh dengan xtvt2 dan tempat2 yg menarik utk dilawati sambil menjamu selera di restoran terapong

pendek kata ending di Kuala Tahan lebih seronok dari Merapoh tapi takpa,mungkin u ada reason u tersendiri.. maybe next time u try laluan turun di Kuala Tahan pula dan rasakan keseronokan yg maksimum.

I Came I Saw And I Conquered......Mt Tahan. 8)

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Wah.. full info dari betterman nie.. t.q. Akan diforwardkan segala info kepada team member..
Asal mmg plan nak tido kat Kubang tp lepas dpt info dr sini rasanya besar kemungkinan akan shoot ke Botak terus...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

kenapa ikut merapoh turun merapoh?

mat ;

auuwww terasanye i Image
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

eceh!! bet dh bersuara..tima kaseh info...mau pecah lobang idung nie nk melayan teruk2..ekkeke tima kaseh..info yg sgt berguna...blh wt persedian awal...

matsaiko..
merapoh-kuala..rasa seram la pulak nk ikut..byk main gunung..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

matsaiko wrote:...kenapa ikut merapoh turun merapoh?
anda akan terlepas peluang untuk menyaksikan the most heart killing view of G Tahan...
Setengah dari team kitorang dah lama tak mendaki.. dah lama gak gantung beg.. Pasal komitmen kerja.. tapi rasa cam bosan lak duk tanah rendah all the time nie.. hik..hik..

Kebetulan dapat contact member hiking yg lama.. apa lagi.. dipendekkan cerita terus ke Tahan jadinya...

So, start slow2 lar balik.. maybe lepas Korbu nanti mungkin ke K. Tahan lak...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

melati wrote:matsaiko..
merapoh-kuala..rasa seram la pulak nk ikut..byk main gunung..
kalau nak ikutkan,bila ko dah sampai puncak,tak begitu seksa sangat untuk teruskan perjalanan menuju ke K Tahan kerana semua gunung2 tersebut berada di sepanjang banjaran Tahan...dah tak perlu nak mendaki teruk2 cam dari Kem Kor ke Bonsai....hanya jalan turun naik sesikit sepanjang perjalanan melewati gunung2 tersebut.

Kata orang,alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan...alang alang penat biar puas hati apelah sangat dengan penat kalau nak dibandingkan dengan view yang marbeles dan pengalaman yg cukup berharga....tak gitu hehe..tapi takpa..maybe lain kali ok selamat pegi selamat balik

ngai..
uiksss???? terasaaaa?????

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

matsaiko
time kaseh lah yea..insyallah mudah2an ada la rezeki satu hari blh ikut trek kuala tahan tu coz kepingin nk tgk 4step tu...lutut pun slalu longgau kalu g hiking...tk kan lari gunung d kejo..tp kalu lama2 nnt abih gak org tarah buat umah..ekkeke..

frostice
blh joint ker g korbu tuh? :oops:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mat ;

aku terasa psal aku naik tahan ikut mrapoh-mrapoh ler ehehehehe :P
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

KRAKATOA
Pendaki Gunung
Posts: 42
Joined: 07 Jan 2006, 15:09
Location: indonesia

Post by KRAKATOA »

salamz

Betul ckp mat saiko tu.....

freelance

Boleh saya betulkan info sikit tak?untuk pengetahuan jer.....rasanya takde pulak camp sungai tengkorak tu....Yang saya tahu, kem pasir mengkuang dan pasir panjang jer...........merapoh-puncak tahan-4step waterfall-kuala tahan......ada beraniiiiiiiii? 8 hari...

angahbelantara & kenshina

kat kubang memang takder air masa kemarau....tapi saya pernah turun ambik air........takderlah turun sampai 20 minit kejap jer......air pun slow celah batu jer.....

kalau dah set tidor botak........bawak air minum jer...tak payah turun ambik air kat kubang tu tapi kalau emergency terpaksalaaaa turun......

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

good luck lah ke tahan nanti.....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:frostice
blh joint ker g korbu tuh? :oops:
Boleh.. No Problem punya.. :)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

frostice
tima kaseh..bg tau lah yea bila tu..insyaallah...kalau xder aral blh la ikut..sik jln ber2 jekr busan seh...nk gak tgk muka org lain selain dr partner aku tuh..wkakak :twisted:

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

KRAKATOA wrote:
angahbelantara & kenshina

kat kubang memang takder air masa kemarau....tapi saya pernah turun ambik air........takderlah turun sampai 20 minit kejap jer......air pun slow celah batu jer.....

saya pewai...pancit...first time mendaki gunung...tu pasal la 20 minit...kalu otai...mmg la kejap je... :oops:


sila beri tunjuk ajar


8)
challenge your limit

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

konci lah ye...
kalau nak sembang lagi bukak topik baru
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Locked