Hiking to Gunung Tahan ~ Merapoh Route

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Hiking to Gunung Tahan ~ Merapoh Route

Post by frostice »

Hiker's n Camper's..

I'll be trying to summit Gunung Tahan this coming Chinese New Year. 1st time and via Merapoh Route, sebelum ni tak penah sampai Tahan ni.

Nak dapatkan maklumat sikit pasal kedudukan air (water hole or river), "kepayahan pendakian", kawasan yg perlu team aku berhati2 (fizikal or spiritual), or any relevent info pasal pendakian nie. Pasal tempahan n guide semua, dah settle. Cuma nak tau keadaan pendakian itself.. Pls share especially yg penah gi..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara »

hi sahabat....

Seperti kebiasaannya...guide 'TAHAN ni akan membuat masa dan perjalanan mengikut jadual yg mereka buat...oleh yg demikian,interaksi antara group ygnai naik ni dgn guide amat penting...klu boleh buat strategi pejalanan anda berbincang dengan guide anda bergantung kepada ketahanan fizikal pendaki kump.anda...

utk hari pertama :
dari ofis renjer Merapoh..anda akan dihantar ke 'starting point' ke gunung ni...iaitu : SG.RELAU

dari sg.relau,perjalanan boleh lagi dikatakan 'bahagia' dan anda boleh mantain tenaga lagi utk sampai ke 1st basecamp iaitu : KEM KOR

hari kedua :
dari BC 1 ni...anda akan dibawa treking ke BC 2 iaitu : BUKIT BOTAK
anda akan lalui :
-bukit good morning
-pematang
-kem bonsai
terus ke Bukit Botak, tapi jika anda terror dan mempunyai masa,anda mungkin boleh terus naik ke puncak Gunung dan bemlm disana..
Di bukit botak punca airnya sgt terhad & bergantung pd takungan,klu naik musim hujan mungkin byk le air nya..tp digalakan la bwk air sorang 2 botol sbagai air simpanan jika anda ingin terus naik ke puncak.

hari ketiga :
Bukit botak ke gunung GEDUNG @ kem Padang @ terus ke KEM TEKU...Klu terror & klu anda laju.
pilihan perjalanan utk hari ni bergantung kepada anda dan ianya akan diputuskan oleh guide anda.
dari BIKUT BOTAK-TAHAN PEAK-BUKIT BERAPIT(terdapat punca air 15minit sbelum sampai ke tempat ni) terus ke Gunung Gedung
dari gunung ni anda boleh buat pilihan utk singgah di Kem Padang.Klu tak boleh teruskan pjalanan anda dgn melalui beberapa buah gunung,kem2 & sampai ke KEM TEKU

hari ke 4 :
Dari kem Teku anda boleh terus bergerak ke Kem Putih @ Kem Melantai.
Mula dari kem ini la jugaka anda akan bermain dengan sungai,klu air tak naik,anda boleh layan 7btg sungai..klu tak 1 je la,pastu ikut jln hutan utk sampai ke kem putih @ kem melantai, punca air tak akan putus...banyak betul airnya...

hari ke 5 :
dari kem Putih utk ke Kem Melantai...anda perlu membawa bekalan air yg cukup kerana anda akan merentas bebrapa bukit & gunung,salah satunya Gunung Rajah...anda boleh Topup air anda di Kem Tengah....ada punca air disitu...klu boleh,anda henjut le ke Kem Melantai tu sebelum waktu maghrib...dah sampai kat kem Melantai...anda boleh mandi,bersihkan badan...Solat....dan sebagainya...

hari ke 6 :
ini adalah perjalanan terakhir utk anda...ini yg ditunggu2 oleh semua pendaki setelah 5 hari dalam hutan..he..he..& yg paling penting ialah..anda telah memasuki kawsan TAMAN NEGARA KUALA TAHAN..
jaga2,mungkin sepanjang perjalanan anda ke Kuala Tahan anda akan terserempak binatang yg buas...awas deh...klu pantas anda berjalan...cepat le anda sampai ke ofis Renjer Kuala Tahan.
4 jam perjalanan utk ke sana...

dah sampai...terpulang kepada anda,nak balik terus ke...nak bermalam sehari lagi ke kat Taman Negara...

ENJOY!!!!!SELAMAT MENDAKI...

angahbelantara
'KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA...'

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara »

Oooops...satu lagi...
cabaran yg paling sakit utk anda dari Gunung Gedung nak ke kem Teku...
bila nak naik Gunung Tangga 15...bahaya sgt...klu lelaki...henjut je,tp klu ada wanita...jaga2 la mereka....
tp dinasihatkan supaya anda sentiasa berhati2 dari mula anda berXPDC hingga anda tamat XPDC...

stk

angahbelantara
'KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA...'

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Hmm... kitorang dari Merapoh n turun balik kat Merapoh gak.. tak ke Kuala Tahan. Drive to Merapoh so, takleh nak ke Kuala Tahan. Anyway, nak tanya sikit.. kem Kubang n Puncak tu ada air ke?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

berapa haribulan masuk ikut merapoh...emmm nanti jumpa di sanalah ya...saya g merapoh-gng tahan-4 step-kuala tahan..kot2 terserempak tgh jalan kot masa treking nanti..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote:berapa haribulan masuk ikut merapoh...emmm nanti jumpa di sanalah ya...saya g merapoh-gng tahan-4 step-kuala tahan..kot2 terserempak tgh jalan kot masa treking nanti..
Naik 29th Jan but 28th dah ada kat sana. Maybe stay kat hostel kot on 28th tu.. U naik brape hb?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara »

hi....
ooooo...merapoh-merapoh........
kem kubang?seingat saya takde air sampai ke le Kem Bukit Botak @ terus ke Peak....jadinya,kena stanby air dari Kem Kor....bawak la secukup mungkin...

angahbelantara
"KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA..."

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Biar betul... hmm.. takder air yg tak best nie..
Plan asal ingat nak naik relax2 jer.. 1st nite kat Kor, 2nd nite kat Kubang n 3rd kat Puncak.. Klu dah kat Kubang takder air.. Puncak takder air gak.. kacau tu.. :?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

ramai jugak naik tahan yea cny nie..kalu ada rezeki leh jumpa kt sana..aku g sana 28/1 nie..insyaallah kalu tk der aral melintang..arap bos luluskn cuti

freelance
ko maso sna baper aribulan? kot2 leh treking sesama..kami g berdua jerk..treking reramai best sket..

User avatar
amoi
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 05 Dec 2005, 20:35
Location: jopun
Contact:

Post by amoi »

kat bukit botak ada air...
masa kitaorg g thn lepas kemarau.. so air terhad...
skang baru lepas musim ujan so rasanyer tadak prob air kot..
pisLOVEmpathy

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:..aku g sana 28/1 nie..insyaallah kalu tk der aral melintang..
Wah.. ramai ke sana nie.. Melati.. see u there la kot. Naik terus on 28th ke or naik 29th?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

saya masuk 29/1.. sbb 28/1 ada 3 grup masuk..so tak leh nak masuk hari tu.. hait sal 2 org je..tak ikut grup ke

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

amoi wrote:kat bukit botak ada air...
masa kitaorg g thn lepas kemarau.. so air terhad...
skang baru lepas musim ujan so rasanyer tadak prob air kot..
I see.. Bukit botak n puncak berapa lama utk naik? 1 hour? 1/2 an hour?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote:saya masuk 29/1.. sbb 28/1 ada 3 grup masuk..so tak leh nak masuk hari tu.. hait sal 2 org je..tak ikut grup ke
Kalau naik dari Merapoh 29th.. sama-sama lah kita naik. So, 1st camp kat Kem Kor gak ker?

I pun plan asal nak naik 28th tp dah penuh, tu yang naik 29th tu..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
amoi
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 05 Dec 2005, 20:35
Location: jopun
Contact:

Post by amoi »

I see.. Bukit botak n puncak berapa lama utk naik? 1 hour? 1/2 an hour?
dalam sejam...
pisLOVEmpathy

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

amoi wrote:
I see.. Bukit botak n puncak berapa lama utk naik? 1 hour? 1/2 an hour?
dalam sejam...
t.q.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

frostice .... masuk 4 step tak

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

sbnrnya kat kem kubang tu ada air...rasanya guide saja tanak bgtau sbb mmg jauhla nak p amik air...turun dlam 20 minit gitu....naik...paham-paham jela...

last year kitorg p tahan..guide Nan n Din ada tunjukkan jalan p waterpoint kat kem kubang...sebb masa tu kitorg plan nak bermalam kat belumut...

lg satu...kalu plan nak campsite kat bukit botak...tak berbaloi nak amik air minum je kat kem kubang...bukit botak kan ada air...

kalu korg campsite kat kem kubang atau belumut...mmg patut la nak turun amik air....pujuk-pujukla guide bgtau kat mana air...


8)
challenge your limit

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote:frostice .... masuk 4 step tak
4 step tu apa? :?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

kenshina wrote:sbnrnya kat kem kubang tu ada air...rasanya guide saja tanak bgtau sbb mmg jauhla nak p amik air...turun dlam 20 minit gitu....naik...paham-paham jela...

last year kitorg p tahan..guide Nan n Din ada tunjukkan jalan p waterpoint kat kem kubang...

....pujuk-pujukla guide bgtau kat mana air... 8)
Thank you.. Gud info tu.. leh pujuk guide tunjuk jalan ke waterpoint nanti.. :)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
labyrinth
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 05 Dec 2005, 18:26
Location: KL
Contact:

Post by labyrinth »

Freelance wrote:berapa haribulan masuk ikut merapoh...emmm nanti jumpa di sanalah ya...saya g merapoh-gng tahan-4 step-kuala tahan..kot2 terserempak tgh jalan kot masa treking nanti..
hi freelance...
ko gi tahan dgn grup mana...setahu aku ada 2 grup gi 4 step CNY ni...
fende @ awi xXx...

joiy
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Jan 2006, 15:46
Location: flet colombia

Post by joiy »

mintak maaf kerana mencelan perbualan anda ek...kalau tak silap saya
la dekat kem kubang ada anak sungai kan...tapi kita kena turun kebawah
sikit.... :lol:

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara »

a'kum...salam sejahtera...

joiy - ada tu memang ada....mcm sis lady tu ckp le...jauh...turun je 20 minit...naik kalo...pecah peluh gak dibuatnya..

cadangan :
-bawak le air dari kem kor secukupnya utk bekalan di kem kubang(klu bermalam kat situ..)..pastu turun amik air kat kem kubang tu utk bekalan ke Bukit botak pulak....

angahbelantara

'KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA...'

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara »

mcm sis lady tu ckp le...jauh...turun je 20 minit...naik kalo...pecah peluh gak dibuatnya..

MAAF BUKAN LADY tp LABY...dan bukan dia yg ckp....tp KENSHINA

MAAF MALAYSIA

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

angahbelantara wrote:mcm sis lady tu ckp le...jauh...turun je 20 minit...naik kalo...pecah peluh gak dibuatnya..
Jauh gak tu.. turun 20 minit.. hmm.. letih gak dibuatnya klu nak naik balik tu..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

lantern
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 07 Jan 2006, 23:42

Post by lantern »

kalau byk sgt komplen ko duk umah jelah..
gerenti 24jam ade air..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

lantern wrote:kalau byk sgt komplen ko duk umah jelah..
gerenti 24jam ade air..
Oklah budak... bagus gak idea bijak ko tu.. nanti aku pertimbangkan la yer.. &%#$$:twisted:
Last edited by frostice on 12 Jan 2006, 10:17, edited 1 time in total.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Post by krow »

salams,

bukit botak confirm ada air.. cuma air tu takungan, so kalu ada mangkuk sudah terjun tiruk dalam tu yang buat geli sket nak amik. kitorang penah pikul air dari kor ke botak.. memang x berbaloi.. sebab sampai botak air takung tu leh pakai untuk 40org, siap leh mandi lagi. air untuk bekalan sepanjang perjalanan dan makan lunch pikul ler.

dari botak ke puncak 45min-1jam.. jln pelan pelan la tgk view.. hehehe

dari kor, elok bermalam di Botak rather than Belumut. satu sebab air, satu lagi dari Kor ke Botak kalau henjut 7-8 jam leh sampai.. kalau slow and steady lepak lepak 10 jam. kalu sampai Bonsai dalam tghari atau awal petang.. lepak la situ dulu.. sebab dari Bonsai ke Botak.. panas x hingat.. leh kering weii...

turun dari puncak terus shoot balik ke Kor, dalam 8 jam leh sampai. esoknya nasihat kluar awal sampai kuala juram, sebab leh lepak kat pos tu mandi sungai. nasib baik ada renjer bagi makan ikan leh tengok kelah xpun sebarau kepala besar kepala budak.

masa kitorang pergi kemarau.. tp botak still ada air, la ni musim hujan insyaallah air ada. anyway good luck and safe journey!!!!!!!!!
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Thank you bro .. info baikk punya.. :D
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Labyrinth

hi freelance...
ko gi tahan dgn grup mana...setahu aku ada 2 grup gi 4 step CNY ni...
fende @ awi xXx...

Saya ikut awie..fendinya grup semua jantan beb...tak berani bwk prempuan....tu wa rasa tercabar ni... he he hea

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

freelance
ko nk maso 4steps tu leh cite sket tk? aku telan lior jerk tgk signboard "4step waterfall" tu ekkeke..mcm best la pulak..dr puncak tk jauh sgt kn? kalu ada kudrat blh lajak g situ...leh cuba2 menyaiko partner aku..alang2 dh sampai pnck rasa rugi tk maso..

frostice
aku rasa guide tahu apa yg patut di buat xkn dia nk biorkn budak2 dia mati kehausan..kekeke...setau aku dr kem kor nk ke kubang saiko gak trek nya lg saiko kalu beg berat...aku pn lom penah smpai lg...sama2 lah kita melayan yea... :wink: byk otai2 dh bg pendapat tu..tq

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:frostice
aku rasa guide tahu apa yg patut di buat xkn dia nk biorkn budak2 dia mati kehausan..kekeke...setau aku dr kem kor nk ke kubang saiko gak trek nya lg saiko kalu beg berat...aku pn lom penah smpai lg...sama2 lah kita melayan yea... :wink: byk otai2 dh bg pendapat tu..tq
Keh..keh.. betul tu.. Klu tau sumber air, kita leh buat plan.. klu tak tau kena ikut cakap guide buta2 lar.. Sama2 lah kita melayan n sampai ke puncaknya dgn izin Tuhan.. Amin..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Melati... ni jadual kami ke 4 step...

Rabu - 1/ 2/ 2006
Selamat Pagi xXx
7.00 pg > Serapan Pagi. Turunkan Kemah
8.00 pg > Mula trekking ke Kem Teku
11.00 pg > Dijangka tiba di Kem Teku. Makan tengah hari. Mandi manda
12.00 thg > Trekking ke Air Terjun 4 Tingkat
6.00 ptg > Dijangka tiba di Kem Sungai Tengkorak. Dirikan kemah. Makan malam
12.00 mlm > Tidur…… Selamat Malam zzzzzZZZZZZZzzzzzz xXx zzzzzzzZZZZZZZzzzz

Khamis - 2/ 2/ 2006

Selamat Pagi xXx
7.00 pg > Serapan Pagi
8.30 pg > Mula trekking ke Air Terjun 4 Tingkat (Tidak perlu bawak beg camping)
1.00 ptg > Dijangka sampai di Air Terjun 4 Tingkat. Makan tengah hari
2.00 ptg > Trekking balik ke Kem Sungai Tengkorak
6.00 ptg > Dijangka tiba di Kem Sungai Tengkorak. Makan malam
12.00 mlm > Tidur…… Selamat Malam zzzzzZZZZZZZzzzzzz xXx zzzzzzzZZZZZZZzzzz

Jumaat - 3/ 2/ 2006
Selamat Pagi xXx
7.00 pg > Serapan Pagi. Turunkan Kemah
8.00 pg > Mula Trekking ke Kem Teku
12.00 tgh > Dijangka tiba di Kem Teku. Makan tengah hari
1.00 ptg > Mula Melintasi 7 Anak Sungai ke Kem Putih
6.30 ptg > Dijangka tiba ke Kem Putih. Dirikan Kemah. Makan malam
12.00 > Tidur…… Selamat Malam zzzzzZZZZZZZzzzzzz xXx zzzzzzzZZZZZZZzzzz

emmm tak tau lagilah mcmana perjalanan tu nanti...ikut keadaan peserta... saya tak leh nak citer fasal 4 step ni...sbb lum pernah gi lagi...alang2 saya habiskan G7...dan daki gng tahan...kalo ada ketahanan kudrat insyallah saya smpi ke 4 step tu...so ada 2 misi kt sini.. pertama gunung tahan dan yg kedua 4 step... trek 4 step... mcm2 org kata...tanyalah otai2 yg pernah g...ada yg kata trek kaw2, susahlah, apalah mcm2 lah... so belum rasa lagi...nanti dah sampai sana baru rasa trek mcamana...so yg penting persediaan mental dan fizikal tu yang penting....insyallah harap2 saya berjaya...

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

frostice
amin...slmt turun tu wt kenduri doa selamat yea leh aku numpang mkn....hahah

freelance
semuger berjaya...chaiyork!! chaiyork!! ..insyallah semuga slmt pegi & kembali..kalu trek kaw2 tuh...telan air lior lg lah aku..hehehe..amik gambo byk sket leh jamu mata..jgn lupa nyanyi lagu anita srawak time g waterfall yea....ekekek

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:frostice
amin...slmt turun tu wt kenduri doa selamat yea leh aku numpang mkn....hahah

Boleh.. takder masalah nyer.. kita makan sebarau ke kat Sg Relau nanti.. :lol:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

lantern
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 07 Jan 2006, 23:42

Post by lantern »

selamat sampai ke puncak..

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Insyallah akan ku tawan puncak Gunung Tahan....tak sabar melihat keindahan semulajadi di gunung tahan

joiy
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Jan 2006, 15:46
Location: flet colombia

Post by joiy »

kawan kalau susah sangat camp site je kat air di kubang kem kat bawah tu..
pandangan saya kalau camp site kat belah atas tu sejuk..baik camp site kat bawah tu...massallah nya camp site tu senget sikit la...kalau masing2
bawak hairmock gantung je...kami selalu jugak lepak dekat camp site
bawah dekat anak sungai gantung hairmock je.lagi satu senang la kalau tiba2 nak buang hajat besar...heheh(senang nak cuci la) :lol:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Kitorang bawak igloo tent.. mcm x sesuai jer terraine tu.. takper nanti sampai leh survey.. thanks for the info.
8)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

uih..lama x dgr citer dari org lama incik angah. bile nak rentas perdah-jasar lagi bang? dah 2 trip x dpt follow, ralat giler.. :? kalo ade lagi, roger2 lah ye.. teringin nak g, utk lepaskan kempunan 2 trip sblm nie..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Locked