Gunung Noring

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Gunung Noring

Post by cs_goh »

tuan2 & puan2, dato2 n datin2 sekalian

ada sesiapa pendaki di ini ada maklumat mengenai G Noring dan G Basor in Kelantan??

terima kasih

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

cs goh ;

i have plan to do trip to noring..according to my informer, kene standby cuti banyak2..nak carik trek yg dah lama takde org pegi
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Kinesis Maxlight
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 05 Dec 2005, 18:35
Contact:

Post by Kinesis Maxlight »

I'm also interested..


Pls post here if anybody have any info..

Tarzan
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 05 Jan 2006, 08:33
Location: Belantara

Post by Tarzan »

eloooo

aku pun nak ikut gi sana le
Jaga Hutan Kita

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

biNGai wrote:cs goh ;

i have plan to do trip to noring..according to my informer, kene standby cuti banyak2..nak carik trek yg dah lama takde org pegi
terima kasih bingai.

saya boleh arrange cuti2 n recce dulu kalau saya tahu tempat masuk.....
saya suka recce.....he he

User avatar
labyrinth
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 05 Dec 2005, 18:26
Location: KL
Contact:

Post by labyrinth »

aku baru balik dari stong/ayam new year aritu...
ada la jugak aku tanya2 kat guide psl gng noring timur ni...
dulu diorg masuk ikut trek balak kg ulu balau...
tapi trek balak tu dah takde skrg...
so guide kat baha's camp nak recce ikut gng ayam...
dari camp site gng ayam mmg bleh nampak peak noring timur tu klu cuaca ok la...tapi trek yg takde...

satu lagi gng anak noring...yg ni masuk ikut hutan belum...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

labyrinth wrote:aku baru balik dari stong/ayam new year aritu...
ada la jugak aku tanya2 kat guide psl gng noring timur ni...
dulu diorg masuk ikut trek balak kg ulu balau...
tapi trek balak tu dah takde skrg...
so guide kat baha's camp nak recce ikut gng ayam...
dari camp site gng ayam mmg bleh nampak peak noring timur tu klu cuaca ok la...tapi trek yg takde...

satu lagi gng anak noring...yg ni masuk ikut hutan belum...
a'ah. kalo x slh gng tu nama Gng Noring je. kat sblh negeri Perak. yg kat sblh Kelantan tu Gng Noring Timur..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Joeyah
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 15 Dec 2005, 12:45

Post by Joeyah »

Saya berminat nak join g noring nie...
Mmg pernah nak buat jalan dari Gn Ayam ke Noring ngan budak Baha's Camp, tpi diorang buat trek Gn Ayam - Gn Saji dulu. Kalau tak silap boleh buat starting dari Cobra Camp dan terus ke Noring. (2-3kali gak la jumpa matahari terbit) :)

Ladyrinth, Apasal kau tak terus g Saji. Dari Gn Ayam boleh buat day trip terus balik baha's camp.

Nanti aku tanya kat Otai Baha's Camp. Kalau nasib baik, boleh panggil 'Master' treck kat Baha's Camp tu join(nama dia Lee. Aku pggil dia Mulan). Aku dengao dia dah bertapa kat kota baru buat batik.

Rasanya Raya cina nie aku lepak sana. :wink:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Joeyah wrote:Saya berminat nak join g noring nie...
Mmg pernah nak buat jalan dari Gn Ayam ke Noring ngan budak Baha's Camp, tpi diorang buat trek Gn Ayam - Gn Saji dulu. Kalau tak silap boleh buat starting dari Cobra Camp dan terus ke Noring. (2-3kali gak la jumpa matahari terbit) :)

Ladyrinth, Apasal kau tak terus g Saji. Dari Gn Ayam boleh buat day trip terus balik baha's camp.

Nanti aku tanya kat Otai Baha's Camp. Kalau nasib baik, boleh panggil 'Master' treck kat Baha's Camp tu join(nama dia Lee. Aku pggil dia Mulan). Aku dengao dia dah bertapa kat kota baru buat batik.

Rasanya Raya cina nie aku lepak sana. :wink:
wow menarik tuh.....
ayam ke saji tuh baper lama amik masa?
cobra camp tu pulak kat mana?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

cam best jaee...

Post by bEkamBinG »

Emmm klu berpeluang nak join gak...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

dari G ayam itu G Noring Timur, jauh lagi ke G Noring di sempadan Kel-Pereak

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

G Ayam, G Tera to Noring east lebih kurang 20km, Noring East to Noring lebih kurang 8km.....tak senang....kena recce 7 hari sekurang-kurang

saya check topo dulu....

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

quite interesting..
bekamBing jom ar kite join sesame...!! miakakkakaka

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

ye la bekamBing apa kata buat trip naik Tera ke Noring ke...
Sure berani main gila nih :wink: ...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

kalau belah-belah sana buat sendiri-sendiri tak ajak bebudak baha camp mau kena sumpah nanti....
hehehe
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

takpe.. odie ader bulih talk sama dier.. erm kene standby cuti lagik nih yg membencikan nih!!

Joeyah
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 15 Dec 2005, 12:45

Post by Joeyah »

wow menarik tuh.....
ayam ke saji tuh baper lama amik masa?
cobra camp tu pulak kat mana?[/quote]

Dari Ayam ke Saji satu hari gak la... Dan cobra camp tu dekat2 dgn Gn Tera tu. Tak pasti belah mana..
Dan Mcm Mr Goh kita kata... mmg jauh utk ke sana.. Silap2 bila kluar je orng ingat dah jadi 'Big Foot'..

Betoi kata am tu.. InsyaALLAH, odie ngan Abg Lan boleh tolong.

p/s : baru jer tepon base camp utk wish hari raya... Diorang kata mmg budak gila jer nak g noreng nie... (dialog gurau ngan Base camp jer..)

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

seperti biase, kalo ade timing yg betul & best nak gak gua join.. bila mau pigi? :arrow:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

poncho wrote:seperti biase, kalo ade timing yg betul & best nak gak gua join.. bila mau pigi? :arrow:
tak pasti lagi

mungkin kena recce sekali atau dua dulu.....

tahun ini says banyak plan jugak, nak but LEW to Semangkok n Tg Malim Semangkok

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

u nih mmg rajin lah Goh...salute you !

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

cs_goh wrote:
poncho wrote:seperti biase, kalo ade timing yg betul & best nak gak gua join.. bila mau pigi? :arrow:
tak pasti lagi

mungkin kena recce sekali atau dua dulu.....

tahun ini says banyak plan jugak, nak but LEW to Semangkok n Tg Malim Semangkok
if possible and permitted, may i follow one of your recce?
to learn from otai
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

ahhhhh...rrrrr.....byk sgt perancangan neee....
tp yg pasti kepuasan tue perlu ade....
kire2 thn neee....dah rancang program yg cukup2 best...
tp tamak2 pun x blh gak......
mane yg dpt pergi tue jln dulu.....
klu ikut kan smu nak geee...
tp kene tgk jgk poket dulu....
kene jeee tarikh yg sesuai gerak jee terus...


ape pun......smg 2006 nee outdoor malaysia berkembang luas dan maju lg.....

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

tahun ini says banyak plan jugak, nak but LEW to Semangkok n Tg Malim Semangkok[/quote]

if possible and permitted, may i follow one of your recce?
to learn from otai[/quote]

hohoho, jangan lupa ambil parang kalau betterman ikut.....

susah cari chopper..he he

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

hehehe
me no problemo
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

Post by amkdh08 »

alo... cs_goh bleh kerrr bdk2 bru cam saye ni nak join skali.Bru nak berjinak2 maaa.
Stay 2gether We Survive

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

huhuuuu
entah mengapa baru ku tahu rupa-rupanya
ramai gak kaki sondol kt malaysia
yeeehaaaa

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

penyondol..?

Post by bEkamBinG »

Bukan ape am....kepuasan menyondol tue...
memang byk risiko...tp klu minat...
ape saje....sanggup....
satu lg klu sondol duit guider x pyh bayar....
arrr......plk tue.....
pengalaman byk dpt...bkn tentang trek jaee..tentang member pun same kan......

sehari dua manusia bertopeng.....
kene 4 ke 9 hari x topeng semua terbukak....
baru tahu perangai masing2.....

silap2 blh kene takuk dgn parang..gigi pun blh,.....

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

macam tumang batak itu

dulu2 lagi, sifu saya Botak Chin sudah sondol separuh dari LEW.... sekarang saya nak pergi selatan ke semangkok dulu, so boleh link selantan punya traverse sekitsekit. harap ABM boleh funding macam dia orang buat trans-titiwangsa.

nanti saya fix itu date dengen kawan saya dulu, then satu sat n sun kita pergi recce Tg malim-semangkok

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

ABM musti bole bagi funding... betul tak? :?:

User avatar
TaRaN2La
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 13 Jan 2006, 11:00

Post by TaRaN2La »

JoEyah
Nanti aku tanya kat Otai Baha's Camp. Kalau nasib baik, boleh panggil 'Master' treck kat Baha's Camp tu join(nama dia Lee. Aku pggil dia Mulan). Aku dengao dia dah bertapa kat kota baru buat batik.

Lee tu "'Master' treck kat Baha's Camp " ?..Si Sely tu hang cakap master..biar betull...??? wakaka...

Lu naik bila kat Baha's Camp tuh....? .....
Move it!..move it!..move it!!

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

am wrote:huhuuuu
entah mengapa baru ku tahu rupa-rupanya
ramai gak kaki sondol kt malaysia
yeeehaaaa
ramai lagi kaki sondol yang low profile tak masuk sini....
mmg bapak otai....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

from google earth

Image
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mak bapoookk punye jauh tuh..patut ler mau pegi sana makan berhari-hari punye trip :roll:


bett ;

means sumalian trail tuh bkan apart dari trek ke noring kan ?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

nie aku jumpa 4 gunung jer yang sumalian trail dlm google earth
gunung che tahir tak jumpa
sumalian 7 gunung semuanya kan

1. stong
2. ayam
3. baha
4. saji
5. tera
6. che tahir
7. ??????

ngai, aku nak memandai-mandai cakap pon kang ajaran sesat pulak. kena tanya orang lagi arif lah


Image
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

1. stong
2. ayam
3. baha
4. saji
5. tera
6. che tahir
7. ??????

bett ;

gng menyelit kalo tak salah aku..kalo salah mintak betolkan ler..

try usya tengok sumalian trail :twisted:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

noring

Post by bEkamBinG »

eemmm...ikut dr info2...
dgr cite.....
ke gng noring tue...jauh klu ikut dari baha camp....
dlm map tue pun blh nampak ......
tp nak potong sikit ade kate ikut dr kuala balah.....
pulak tue ade yg kate ikut dr kmpg.iskandar katenye.....

pasal gng bsr pulak...... dah ade team yg dah naik..tp dulu2 laaa....
cube cr info kat pesatuan pencita alam...ade geng dia org dah pernah smp puncak...test tengok dulu....

klu susah sgt ikut pete topo......sondol jaee dr starting point yg dkt dan trek yg senang nak ke puncak....
klu dah jauh dan lame sgt.....yeekkk x...

tp yg nak menyondol...ke neee....rajin leee....

nanti klu progam jd sy nak join blh.
set jeee ....bile tarikh.... kite gerak same2.....
blh wat keje same2....
jln same2.....
menebas same....
makan2 same....
tido2 same......

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: noring

Post by am »

bEkamBinG wrote:eemmm...ikut dr info2...
...
...
...
nanti klu progam jd sy nak join blh.
set jeee ....bile tarikh.... kite gerak same2.....
blh wat keje same2....
jln same2.....
menebas same....
makan2 same....
tido2 same......
ayat nih paling aku jamn!!! selalunyer orang yg dok depan kerje lebih miakkakaka... benci selalu wehhhhh

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ngai
kes kes kes....
sumalian tuh idaman sejak zaman study lagi....
tapi sampai sekarang tak dapat-dapat....
poziusin ada bawak budak gi sumalian 2 tahun lepas tapi bukan naik gunung-gunung tu lah...
dia kata trek bawah-bawah jer....
aku kurang paham skek....
rasanya sumalian tuh nama sungai kan???

adik
kalau noring (anak reng) mmg bapak jauh dari kem baha tapi kalau noring timur dekat lah skek... hehehe
aku pon tgh kumpul info nie.....
tgh menunggu jawapan dari 3 pihak. Bapak member aku yg keja jabatan hutan kelantan, jabatan perhutanan kelantan sendiri dan jugak MNS.

Tungguuuuuuuuuu
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

ooo....

Post by bEkamBinG »

ok.......nanti klu dah dpt info...
ajak2 laee....
best gak ke situ tue......
blh rase trek trail d nature.....lg
am kite set ambik tender buat air udah....
haaa....huaaa.....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

bett,
aku pong nak joing gak
tukang asah parang pong jadilah...

Post Reply