XPDC TRANSPEX OGKL 23 – 29hb December 2005

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

XPDC TRANSPEX OGKL 23 – 29hb December 2005

Post by fs »

*keep an open mind, be mature... and let's discuss this in a good and civilised manner, shall we?*
"XPDC TRANSPEX OGKL 23 – 29hb December 2005

Pada mulanya saya agak keberatan untuk mengikuti xpdc ini memandangkan ianya mengambil masa hampir 6 hari berada di dalam hutan. Pengalaman yang belum pernah saya lalui sebelum ini. Akan tetapi atas ajakkan bersungguh-sungguh dari Che Din dan Deeno, saya bersetuju mengikutinya. Dibawah adalah catatan pribadi saya sepanjang xpdc ini.

Catatan ini bukan bertujuan untuk menghentam atau mengkritik mana-mana pihak maupun individu tertentu, tetapi ianya hanya bertujuan sebagai panduan kepada adik-adik yang bakal mengikuti atau menganjurkan xpdc besar seperti ini. Diharap catatan ini dapat dihayati dengan mendalam dan yang baik itu kita jadikan teladan dan yang buruk itu kita jadikan sempadan. Ikutilah catatan saya.

Seperti kebiasaannya, seminggu sebelum mana-mana xpdc saya telah memulakan proses mengemas barang-barang yang akan dibawa. Atas nasihat seorang kawan yang pernah melalui pengalaman transpex, saya hanya membawa barangan yang betul-betul perlu sahaja kerana ingin mengurangkan berat bag sebanyak mungkin. Saya mengambil keputusan untuk membawa lebih stokin dan underwear disposble memandangkan xpdc ini akan mengambil masa 6 hari.

Saya juga mengambil keputusan untuk membawa 3 biji lampu suluh, bateri tambahan dan dua helai baju hujan pakaibuang (disposable rain cover). Sarung tangan (winter glove) dan stokin tangan merupakan barang yang saya kemas bersama barangan yang lain. Tidak lupa beberapa bag plastik tambahan.

Jumaat 23hb Dec, saya bertolak dari rumah jam 5.30ptg kerana menggunakan komuter. Hari itu hujan agak lebat di Klang. Dari ruat wajah isteri saya, ternyata beliau tidak dapat menyembunyikan kebimbangan kerana mengenangkan sekarang ini musim hujan. Tapi saya yakinkan kepada beliau insyaAllah saya akan selamat.

Saya tiba di Pudu sekitar jam 7.15 malam. Oleh kerana masih terlalu awal saya mengambil keputusan untuk mengisi perut dahulu sementara menunggu kawan-kawan lain datang.
Jam 8 malam lebih ramai kawan-kawan berkumpul di platform 4 seperti yang di arahkan. Azhar, Suraya, Jasman, Mas, Apip dan Eryn antara yang telah sampai.

Jam 9.30malam kami semua berada di dalam bas menuju ke Ipoh dimana Jeep sedang menunggu untuk menghantar kami ke starting point iaitu di Ulu Kinta. Kami tiba di Starting point sekitar jam 1 pagi. Setelah menyediakan tempat tidur, kami semua cuba melelapkan mata memandangkan esok hari kami perlu bergerak di awal pagi menuju ke kem Kijang. Malang sedikit saya tidak dapat tidur nyenyak kerana ganguan nyamuk yang agak banyak.

Saya bangkit dari tidur sekitar jam 6 pagi dan terus menunaikan solat subuh. Tanpa melengahkan masa saya terus bersiap untuk memulakan hari pertama traking. Sarapan pagi siap jam 7.30 pagi. Kami telah mengambil bekalan makanan yang telah siap diagihkan oleh Apip, Deeno dan Eryn. Memandangkan bag saya masih mempunyai ruang yang agak besar, saya mengambil keputusan untuk membawa beberapa periuk yang masih belum di ambil oleh peserta lain.

Terdetik didalam hati saya, “mampukah aku memikul beban seberat ini untuk mendaki puncak Gunung Korbu yang terkenal kepayahannya didalam usia 38 tahun”. Tetapi berbekalkan pepatah “Agi Idup Agi Ngalaban (Selagi Hidup Selagi Berjuang)”, saya kuatkan semangat juga.

8.30 pagi, kami telah pun siap untuk melakukan senaman ringkas sebelum memulakan perjalanan. Selepas selesai melakukan senaman ringkas, dengan lafaz Bismillah dan sepotong doa kami melangkah memulakan perjalanan amat jauh dan mencabar.

Seperti biasa saya akan berapa di bahagian belakang kumpulan kerana ingin menikmati keindahan alam semulajadi. Cuaca agak redup pada pagi itu menyebabkan satu jam pertama perjalanan terasa amat nyaman. Cuma suasana indah pagi itu dicemari dengan bunyi jentera dari tapak pembinaan Empangan Ulu Kinta. Tidak lama lagi kawasan itu akan dipenuhi oleh air setelah Empangan Ulu Kinta siap dibina.

Kami tiba di “Kem Roti Canai” sekitar jam 11 pagi setelah hampir 2 jam setengah berjalan. Kami namakan Kem Roti Canai di sini kerana kami sempat menikmati beberapa keping roti canai yang telah di beli oleh Along pada pagi tadi. Cukup enak terasa roti canai pada pagi itu.

Tepat jam 11.15 pagi kami meneruskan perjalanan ke kem Kijang seperti yang di rancangkan. Setelah hampir 2 jam setengah berjalan mendaki bukit, Deeno menyedari kami telah tersalah jalan. Kami rehat sebentar sebelum berpatah balik ke Kem Roti Canai. “Backtrack” itulah yang kami lakukan sebelum kami tersesat lebih jauh.

Kami tiba semula di kem Roti Canai jam 3.30 petang. Mengikut Deeno kerja-kerja pembinaan empangan Ulu kinta telah menghilangkan trak asal ke kem kijang. Usaha mencari trak telah dilakukan oleh Hazry, Deeno dan Along. Dari bantuan seorang orang asli yang kebetulan lalu di situ, kami dapat mengesan trak ke kem kijang.

Kami meneruskan perjalanan walaupun jam sudah menunjukkan jam 4 petang. Setengah jam berjalan kami menjumpai “Pintu Rimba” yang kami cari dari tadi. Dengan yakin Hazry mengatakan kami kini berada di trak yang betul. Kumpulan telah berpecah kepada dua. Deeno berada di dalam kumpulan pertama manakala Fairuz, saya, Suraya dan Hazry merupakan kumpulan kedua.

Perjalanan menjadi semakin sukar, lebih-lebih lagi kepada suraya kerana beliau hanya memakai sandal sahaja. Ditambah lagi dengan penggunaan bag yang tidak sesuai dengan saiz badan beliau, Suraya mengalami masalah untuk mengimbangi badannya semasa berjalan. Berat bag beliau telah di letakkan di atas bahu dan bukan di atas pinggang. Pergerakannya menjadi semakin perlahan.

Kami tiba di sebuah kawasan lapang untuk berhenti solat Asar. Memandangkan saya mungkin akan berada di kumpulan kedua yang agak perlahan, saya bersetuju untuk menukarkan periuk yang saya bawa dengan bekalan makanan yang di bawa oleh Mas. Pada pandangan saya ,jika saya masih membawa periuk tersebut, kumpulan pertama tidak akan dapat menyediakan makanan setibanya di kem kijang.

Maka bertambahlah berat bag saya sebanyak lebih kurang 5 kilo lagi. Selesai solat, kami meneruskan perjalanan ke kem kijang. Hari telah pun semakin gelap menyebabkan pergerakkan kami semakin perlahan. Suraya, saya dan Hazry sudah jauh terpisah dengan kumpulan pertama.

Suraya jelas mengalami kesukaran kerana sandal beliau tidak dapat mencengkam tanah yang agak licin. Memandangkan Suraya kerap kali tergelincir kerana licin, Hazry telah mengambil bekalan makan dari Suraya dan menukarnya dengan bekas air plastik untuk mengurangkan berat bag Suraya. Saya tidak tahu berapa berat bag Hazry pada ketika itu, tapi saya jangkan ianya cukup berat.

Setelah dikurangkan berat bag Suraya, perjalanan manjadi semakin laju kerana beliau dapat mengimbangi badan dengan lebih baik. Tiba di satu batu besar, giliran saya pula tergelincir dan mengolonsor ke bawah sejauh 2 ke 3 meter ke dalam gaung. Saya hanya mampu berpaut pada akar-akar sahaja kerana tidak mampu mengangkat badan dan bag yang agak berat itu. Mujurlah hazry yang berada betul-betul di belakang saya sempat mencapai bag dan menariknya keatas. Beliau telah menghulurkan walking stick beliau kepada saya untuk berpaut sebelum menarik saya keatas.

Semasa kejadian tersebut, terbayang wajah isteri dan anak-anak di rumah.” Ya Allah selamatkanlah aku” itu lafaz yang saya sebut di dalam hati. Setelah berehat untuk seketika, saya dan Hazry meneruskan perjalanan. Kali ini Fairuz turut mengikuti kumpulan kami.

Tiba-tiba kami dikejutkan dengan teriakkan dari Suraya yang tergelincir ke bawah. Nasib baik Farius sempat mencapai bag Suraya untuk menahan beliau dari jatuh lebih jauh. Terkejut dengan kejadian itu kami berjalan dengan lebih perlahan. Setiap langkah di pijak dengan cukup berhati-hati.

Sekali lagi Suraya tergelincir tetapi kali ini beliau sempat berpaut pada pokok kecil di tepi tebing sebelum di tarik keatas oleh Fairuz. Oleh kerana melihat keadaan Suraya dan saya sudah tidak bermaya kerana kelaparan, Hazry telah meminta supaya kumpulan hadapan berhenti seketika sehinggalah kami tiba. Mereka berhenti di kawasan sungai tidak jauh dari tempat kami berada. Didalam hati saya berdoa agar ada insan yang sanggup menghulur bantuan kepada kami.

Doa saya dimakbulkan, sepuluh minit kemudian, saya dapat mendengar suara dari arah hadapan memanggil kami. Alhamdulillah, kumpulan hadapan telah menghantar dua orang, Kecik dan Ramli untuk menyelamatkan kami. Ramli telah mengambil bag dari Suraya manakala bag saya di ambil oleh Kecik. Terima kasih Kecik kerana bantuan anda.

Deeno telah mengarahkan supaya kami berhenti rehat di situ dan makan malam untuk mengembalikan semula tenaga yang sudah hampir habis. Jam sudahpun menunjukkan pukul 11.45 malam. Sementara makan malam disediakan, saya sempat melelapkan mata seketika walaupun dalam keadaan basah kuyup.

Pada mulanya saya fikir kami akan bermalam di sini sahaja tetapi menurut Deeno kawasan itu tidak sesuai dan merbahaya. Ianya betul-betul di tengah-tengah sungai dimana jika berlaku ‘Kepala air’, kami semua akan dihanyutkan arus deras.

Selepas makan kami bergerak ke kem seroja yang terletak lebih kurang setengah jam perjalanan dari tempat kami berhenti. Saya tiba di kem Seroja tepat jam 1.30 malam. Khemah dan “fly sheet” sedang didirikan oleh kumpulan pertama yang tiba lebih awal.

Saya terus menukarkan pakaian basah kepada pakaian kering untuk tidur. Dalam fikiran saya, saya perlu mengurangkan berat bag sebanyak mungkin kerana tidak mungkin saya dapat mendaki Gunung Korbu dengan bag yang seberat itu. Mungkin faktor usia yang sudah mencecah 38 tahun menyebabkan saya tidak dapat membawa beban seberat itu lagi. Kalau dahulu sayalah orang yang selalu dipertanggungjawabkan untuk membawa bekalan makanan, tetapi itu 10 – 15 tahun yang lalu. Sekarang ni kemampuan saya agak terbatas dimamah usia.

Saya agak bernasib baik kerana bekalan daging yang saya bawa merupakan menu makan malam tersebut. Manakala kuew Tiau adalah menu untuk sarapan pagi besoknya. Kuranglah sedikit berat bag saya. Selesai makan malam saya terus tidur kerana perjalanan esok merupakan perjalanan yang paling sukar, manawan puncak Gunung Korbu.

Tepat jam 6 pagi, saya bangkit untuk solat subuh. Saya terus menyiapkan diri untuk memulakan perjalanan. Setelah berfikirpanjang saya mengambil keputusan untuk meninggalkan pakaian basah semalam. Walaupun berat untuk meninggalkan baju kesayangan saya (Baju Family Day OGKL di PD) dan juga seluar pendek ( Seluar yang saya beli di Tapah semasa mengikuti xpdc Gunung Irau bersama Team Ingress), saya terpaksa lakukan juga demi untuk mengurangkan berat bag. Underwear dan stokin juga antara barang yang saya korbankan memandangkan saya membawa lebihan pakaian tersebut.

Kami meneruskan perjalanan ke Puncak Korbu sekitar jam 9.30 pagi. Seperti hari pertama, saya, Fairuz, Suraya dan Hazry merupakan ahli tetap kumpulan kedua. Kami berbasib baik kerana cuaca pada pagi itu tidak hujan. Target kami pada hari ini adalah untuk sampai ke puncak Korbu seberapa segera.

Kami tiba di ‘Last Water Point’ sebelum ke puncak sekitar jam4 petang. Walaupun cuaca agak cerah tetapi angin yang bertiup kencang merendahkan suhu sekitar. Kumpulan pertama telah pun menyediakan cucur setibanya disitu dan tengah bersiap-siap untuk meneruskan pendakian.Saya, Suraya, Fairuz, Ramli dan Hazry mengambil keputusan untuk memasak maggi untuk mengalas perut yang lapar. Kecik yang tiba lebih awal mengambil keputusan untuk menunggu kami sehingga selesai memasak sebelum beliau meneruskan perjalanan.

Kami sepatutnya dikehendaki membawa 1.5liter air setiap seorang untuk kegunaan dapur. Tapi pada kiraan saya, jika setiap peserta membawa 1.5liter air seorang, kumpulan akan mempunyai 21 liter air. Saya rasa ianya tidak perlu sebanyak itu untuk memasak nasi dan membuat air teh. Memandangkan keadaan saya dan Suraya yang sudah tidak berdaya, saya mengambil keputusan untuk hanya membawa air untuk kegunaan saya sahaja. Begitu juga dengan Suraya dan Fairuz, mereka juga tidak membawa air untuk kegunaan dapur.

Kami tiba di puncak Botak sekitar jam 6 petang. Deeno mengarahkan kami untuk terus mendaki ke puncak Anak Korbu. Dicelah-celah kabus saya dapat melihat puncak Anak Korbu yang jauh. “Bolehkah aku mendakinya” itulah bisikan hati saya. Saya teruskan juga perjalanan.

Pendakian menjadi semakin sukar dengan darjah kecerungan meningkat. Langkah demi langkah saya mengatur untuk meneruskan perjalanan. Teringat pesanan jurupandu semasa mendaki Gunung Kinabalu di Sabah,” Jangan banyak berhenti, teruskan melangkah walaupun perlahan, tarik nafas pada setiap langkah”. Berpandukan petua tersebut saya terus melangkah.

Di hadapan saya adalah Suraya dan dibelakang saya adalah Hazry yang ditugaskan sebagai “Sweaper”. Sepanjang pendakian saya selalu memberi kata-kata semangat kepada Suraya kerana beliau acap kali merungut akan keperitan pendakian ini. Pendakian semakin sukar kerana kami berdepan dengan cuaca yang amat sejuk.

Tiba-tiba hujan telah turun menambahkan lagi kesejukkan cuaca. Saya bimbang jika cauca menjadi semakin sejuk badan kita akan menjadi semakin lemah dan akhirnya berhenti berfungsi (shut down due to hyperthermia). Oleh kerana Suraya tidak membawa baju hujan yang sesuai, saya telah memberikan baju hujan pakai buang (disposable rain cover) saya kepada Suraya untuk mengurangkan kesejukannya.

Jam sudahpun menunjukkan pukul 12.30 malam bayangan puncak masih terlalu jauh. Suraya mengadu beliau sudah tidak bertanaga untuk meneruskan perjalanan kerana terlalu lapar. Beliau ada membawa sedikit kudapan tetapi ianya berada dibahagian dalam bag dan sukar untuk di capai lebih-lebih lagi dengan keadan trak yang curam. Saya mengambil keputusan untuk berhenti dan mengeluarkan buah grape kering dan buah kurma yang di letakkan di bahagain atas bag, ianya agak senang di capai.

Setelah menjamah grape kering Suraya nampak lebih bertenaga untuk meneruskan pendakian. Gelap dan sejuk menyebabkan pendakian semakin sukar. Maymay (Adik Deeno) mengalami kesukaran untuk mendaki kerana kerosakan lampu suluh. Sekali lagi saya mengeluarkan lampu suluh tambahan dari bahagian atas bag untuk diberikan kepada Maymay. Sebaik sahaja mendapat lampu suluh Maymay meninggalkan saya dan Suraya untuk meneruskan perjalanan. Mungkin darah muda yang ingin cepat sampai atau mungkin beliau tidak sabar untuk menunggu Suraya yang agak perlahan.

Seorang demi seorang meninggalkan saya dan Suraya menerusan pendakian yang amat sukar ini. Oleh kerana sandal yang dipakai oleh suraya tidak dapat mencengkam dengan baik akar-akar kayu, saya sering kali terpaksa menolak Suraya keatas. Ianya amat memenatkan kerana banyak tenaga di perlukan untuk mendaki disamping menyokong Suraya. Ada kalanya saya meletakkan tangan saya untuk Suraya berpijak kerana sandal beliau tidak dapat meyokong akar yang licin.

Sekali lagi Suraya mengadu kesejukkan. Oleh kerana tidak tahu sejauh mana lagi pendakian ke Puncak Korbu, saya mengambil keputusan untuk mengenakan pakaian sejuk. Untuk Suraya, saya berikan sarung tangan (glove) dan stokin tangan untuk mengurangkan kesejukan. Pada masa yang sama saya berikan Suraya ubat penahan sakit (postan) untuk meneruskan pendakian.

Pada masa ini Ramli berada dibelakang saya kerana Hazry telahpun meninggalkan kami disebabkan kesejukkan dan beliau tidak memakai sebarang perlindungan. Saya berterima kasih kepada Ramli kerana masih sabar menunggu saya dan Suraya.

Lima belas minit selepas kami meneruskan pendakian, kami akhirnya tiba di puncak G.Korbu sekitar jam 1.45 pagi. Serta merta saya terus menyuruh Suraya menukar pakaian basahnya dan cuba memanaskan badan. Saya teringat beberapa tahun lalu dua orang pendaki telah meninggal dunia dipuncak gunung korbu kerana hyperthemia (Kesejukan Lampau). Alhamdulillah setelah menukar pakaian kering keadaan Suraya beransur pulih.

Semasa saya mengeluarkan sleeping bag dan carry mate dari bag Suraya, saya dapati beliau tidak membungkusnya dengan bag plastik. Jadi sleeping bag dan carrymate beliau agak lembab sedikit. Ini adalah kesilapan yang selalu kita perlu elakkan semasa xpdc. Untuk menjamin keselesaan semasa tidur setiap barangan seperti sleeping bag, carry mate dan baju tidur perlulah dipasti kering sepanjang masa. Masukkan barangan ini di dalam plastik bag secara individu.

Setelah menikmati makan malam, jam sudah pun menunjukkan pukul 3 pagi. Saya mengambil keputusan untuk terus tidur didalam khemah bersama Maymay dan Deeno.

Pagi itu kami semua bangun agak lewat kerana keletihan. Semasa Suraya sedang mengemas barangan beliau, saya telah memberi beberapa plastik bag dan getah untuk membungkus sleeping bag dan carry mate beliau supaya ianya kering setiba di kem site seterusnya.

Target kami pada hari ini ialah ke Gunung Gayong dan akan bermalam di puncak Gunung Junction yang terletak lebih kurang 8 jam perjalanan. Kali ini, oleh kerana terlalu perlahan, Suraya dan saya telah di arahkan oleh Apip dan Eryn untuk berjalan di bahagian hadapan.

Apip bertindak sebagai “Lead Tracker” diikuti oleh Suraya, Eryn dan Saya meneruskan perjalanan ke Gunung Gayong. Semasa berjalan, Eryn telah menberi tekanan kepada Suraya supaya berjalan dengan laju.

Pada pandangan saya ini agak kurang wajar dan berisiko tinggi memandangkan Suraya hanya memakai sandal sahaja. Kaki beliau terdedah kepada akar-akar kayu yang tajam. Sekiranya Suraya tidak berhati-hati, beliau akan tercucuk akar. Lagipun dengan memakai sandal pergelangan kaki Suraya tidak begitu kuat untuk menyokong berat badan dengan bag sekali. Suraya terdedah kepada risiko terseliuh sekiranya kurang berhati-hati atau mendapat tekanan dari orang belakang.

Igaun saya menjadi kenyataan, tidak lama kemudian Suraya terseliuh kerana cuba menyaingi kelajuan Apip dan tekanan dari Eryn. Terhinjut-hinjutlah Suraya seketika. Perjalanan sudah mula mendaki menambahkan lagi perit kaki Suraya yang semakin membenkak.

Eryn sudah pun jauh kehadapan meninggalkan Suraya yang terhinjut-hinjut. Kerana kesian kan Suraya, saya masih mengekori beliau dan membantu beliau di dalam pendakian. Mungkin Allah telah kurniakan sifat sabar yang tinggi, saya masih mampu bersabar mengekori Suraya. Pada fikiran saya, First Aids saya bawa bersama mungkin diperlukan oleh Suraya kelak.

Tinggallah saya dan Suraya berjalan dengan kadar yang semakin perlahan. Tetapi dengan keazaman yang tinggi dari Suraya, Alhamdulillah, kami berjaya sampai ke puncak Gunung Junction sekitar jam 7.30 malam.

Pada mulanya kami sangka kami hanya akan berehat dan makan malam seketika sahaja di situ, tetapi apabila Deeno tiba di puncak, beliau mengarahkan supaya kami bermalam sahaja di situ. Berita gembira kepada semua orang kerana masing-masing sudah tidak sanggup untuk berjalan malam lagi.

Seperti biasa saya mendirikan khemah dan menukarkan pakaian kering. Sekitar jam 9.30 malam, kami sudahpun menikmati makan malam. Selesai makan malam, sessi suai kenal diadakan untuk menambahkan lagi keakraban sesama peserta. Sessi berakhir jam 10.30 malam. Seterusnya Deeno menberi sedikit taklimat tentang perjalanan besok. Dari G.Junction kami akan berhenti di Sungai H20 untuk makan tengah hari dan terus ke Puncak Gunung Yong Belar untuk bermalam. Perjalanan besok dijangka memakan masa hampir 10 jam. Kami semua masuk tidur sekitar jam 11 malam.

Selesai sarapan pagi sekitar jam 9.30 pagi, kami semua bersiap untuk meneruskan perjalanan. Kali ini perjalanan akan melalui permatang dan terus turun ke Kem H20 di mana kami akan berhenti rehat. Di jangkakan perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1 jam ke 1 jam setengah. Sekali lagi Suraya dan saya berada di bahagian belakang kumpulan memandangkan Suraya tidak dapat bergerak dengan pantas disebabkan kecederaan pergelangan kakinya.

Walaupun pergelangan kaki Suraya telah di urut oleh Maymay, tetapi ianya masih belum pulih sepenuhnya. Saya mecadangkan kepada Suraya supaya kakinya di balut untuk mengurangkan rasa sakit tapi Suraya menolak.

Tepat jam 9.45 pagi kami memulakan perjalanan. Kecik dan Hazry berada di belakang saya. Selepas melalui laluan permatang, trak menjunam turun. Pergerakan Suraya menjadi semakin sukar kerana kaki kirinya yang sakit itu. Sebelum turun Deeno telah meminta saya untuk membawa khemah kami kerana beliau sudah 3 hari di membawanya. Saya bersetuju kerana pada fikiran saya perjalanan turun tidaklah begitu memenatkan berbanding dengan mendaki.

Selepas hampir satu jam berjalan, kaki Suraya menjadi semakin teruk. Beliau lansung tidak boleh menggunakan kaki kiri sepenuhnya, Ini menyukarkan Suraya untuk menyokong berat bag beliau semasa turun. Saya cuba menbawa bag Suraya dan membiarkan beliau berjalan tanpa bag. Oleh kerana bag Suraya agak besar, saya lansung tidak dapat melihat trak yang menjunam. Ia menyukarkan pergerakan saya.

Saya mengambil keputusan untuk membalut kaki Suraya supaya beliau dapat meneruskan perjalanan. Di masa yang sama saya meminta Kecik membawa khemah yang Deeno berikan tadi. Ini menambahkan lagi berat bag kecik. Tapi dengan adanya khemah tersebut saya mengalami kesukaran untuk membantu Suraya turun. Keputusan itu agak sukar saya buat tetapi sesuatu perlu dilakukan untuk meneruskan perjalanan.

Jam 12.45 pagi kami sampai di sungai H20. Kumpulan pertama sudah pun lama sampai, lebih kurang satu jam yang lalu. Mereka telah pun memasak cucur untuk makan tengahari.
Saya mengambil keputusan untuk mandi dan solat. Selesai solat saya bertanyakan makan tengahari pada Eryn tetapi jawapan agak mengecewakan.”Makanan dah habis, kenapa lambat” itulah jawapan yang saya terima. Saya hanya mampu berdiam sahaja. Nasib baik saya masih ada saki baki buah kurma maka hanya kurma lah menjadi makan tengahari saya pada hari itu.

Jam 2.45petang, saya meneruskan perjalanan. Kali ini Suraya telah ditemani oleh Deeno, jadi saya mempercepatkan langkah supaya cepat sampai di puncak Yong Belar. Saya cuba mengikuti kumpulan hadapan iaitu Apip, Eryn, Maz, Jasman dan Along tetapi selepas beberapa ketika saya mengambil keputusan untuk berjalan dengan kelajuan saya sendiri.

Trak menjadi semakin curam, tanpa saya sedari Suraya telah pun berada di belakang saya. Jasman yang mengalami kesakitan di bahagian lutut turut bersama kami. Oleh kerana terlalu lapar saya bertanya kan kepada Jasman samada beliau mempunyai apa-apa yang boleh dimakan. Alhamdulillah beliau mempunyai Nestum 3+1 dan Suraya mempunyai coklat bar. Kami berhenti sekejap untuk mengisi perut yang agak kosong.

Selepas 10 minit berhenti, kami meneruskan perjalanan. Oleh kerana pergerakan Suraya dan saya agak perlahan, Jasman meninggalkan kami berdua. Selaku sweaper hazry masih jauh dibelakang.Fairuz dan Deeno juga masih berada di belakang kami. Kami berjalan tanpa henti.

Dengan kecerunan menjadi semakin curam, pendakian menjadi semakin sukar dan perlahan. Hari telah pun gelap, sekali lagi kami terpaksa mengeluarkan lampu suluh. Pada masa ini kumpulan belakang terdiri dari Deeno, Fairuz, Jasman,Suraya dan Saya. Hazry telah pun berjalan kehadapan manakala deeno pula bertindak sebagai sweaper.

Oleh kerana ini adalah malam ke tiga kami berjalan, banyak lampu sudah kehabisan bateri. Kami kerap kali berhenti untuk menukar bateri lampu suluh yang semakin malap. Kami tiba di last water point sekitar jam 11.30 malam. Disini saya sempat memenuhi dua botol 500ml untuk kegunaan sendiri kerana sudah tidak mampu membawa air lebih. Kecik yang sebelum ini berada di hadapan bertemu kami di sini kerana berhenti untuk mengambil air.

Oleh kerana angin yang terlalu kencang di sini kami tidak berhenti lama. Kami meneruskan pendakian yang mengikut deeno masih berbaki 2 jam lagi. Setelah mengharungi kesukaran, kami akhirnya tiba di kem Yong Belar sekitar jam 1.30 pagi. Oleh kerana makan malam tidak disediakan, saya mengambil keputusan untuk memasak bubur nasi segera yang saya bawa. Sup Cambell segera juga menjadi makan malam saya pada malam itu. 3.00pagi saya telah pun bersedia untuk tidur. Esok adalah hari terakhir kami di sini.

Saya bangkit dari tidur sekitar jam 7.00 pagi. Tanpa berlengah, saya mengemaskan Sleeping bag dan carry mate. Sementara menunggu sarapan pagi disediakan oleh Apip dan Eryn, saya mengemaskan barang-barang dan menukar baju traking. Seperti yang lain, kami rasa agak gembira kerana hari ini merupakan hari terkahir kami di sini. Kami di jangka akan keluar ke Dam TNB pada hari ini. Perjalanan hari ini akan memakan masa lebih kurang 5 ke 6 jam sahaja sebelum tiba di Dam TNB.

Kami akan mengikut trak baru untuk ke Dam TNB berbanding dengan trak lama yang akan memakan masa 2 hari lagi. Sebelum trak baru ada, pendaki terpaksa melalui 3 puncak gunung iaitu Gunung Charlie Pondok, Gunung Triangle, dan Gunung Garpu sebelum turun ke Dam TNB. Trak baru merupakan jalan pintas untuk terus ke Dam TNB dari Gunung Yong Belar.

Jam 10.45, semua peserta sudah bersiap sedia untuk memulakan perjalanan turun. Rata-rata peserta sudah tidak sabar untuk pulang. Setelah doa di baca oleh sdr Ramli, kami bergerak turun dan Deeno menjadi lead traker pada kali ini. Pada mulanya deeno tercari-cari jalan turun kerana terdapat beberapa trak di situ. Tetapi setelah berbincang dengan Hazry, Deeno telah memilih salah satu trak yang ada di situ.

Kali ini saya mengambil keputusan untuk bergerak di bahagian hadapan kumpulan bersama-sama Apip, Eryn, Along, Jasman dan Mas. Manakala Suraya dan Fairus berada di kumpulan belakang. Kami di jangka akan tiba di Kem Kasut selepas 1 jam berjalan.

Trak pada kali ini agak menjunam, Seperti biasa saya akan berjalan mengikut kelajuan saya sendiri. Ini adalah lebih baik kerana saya dapat mengimbangi badan sebaik mungkin untuk mengelakkan dari tercedera. Langkah demi langkah saya atur menuruni curam. Perjalanan sudah melebih 2 jam tetapi saya masih belum bertemu dengan Kem Kasut seperti yang di nyatakan oleh Deeno tadi.

Saya terus berjalan tanpa menjangka apa-apa. Mungkin saya sudah melepasi kem tersebut. Setelah beberapa jam berjalan, sekitar jam 4.30 petang, saya terseremapk dengan Apip yang sedang mengambil air di sebatang anak sungai yang kecil. Saya sudah sampai di Kem Ghurka. Kem Ghurka?

Deeno telah menyatakan kita telah tersalah ambil jalan lama kerana sudah sampai di Kem Ghurka. Kami tidak akan dapat keluar pada hari ini kerana tersalah jalan. Setelah berbincang, Deeno telah mengambil keputusan untuk bermalam di puncak Gunung Pondok Cahrlie yang terletak lebih kurang 1 jam perjalanan dari Kem Ghurka. Beliau mengarahkan supaya kami mengisi botol-botol kosong untuk ke Pondok Charlie.

Saya meninggalkan bag di Kem Ghurka dan turun ke bawah untuk mengisi air. Jam 5 petang, saya dan Suraya bergerak ke puncak Pondok Charlie. Sebelum itu, Along, Mas dan Jasman sudahpun bergerak lebih awal dari kami.

Kami mula mendaki dengan kadar yang perlahan kerana kaki Suraya masih terasa sakit. Saya dapat rasakan berat bag saya agak berbeza. Pada fikiran saya mungkin kerana saya membawa air yang lebih sedikit dari semalam. Walau apa pun kami terus melangkah.

Kami tiba di Kem Pondok Charlie sekitar jam 6.15 petang. Tanpa berlengah lagi saya menukarkan pakaian kering untuk tidur. Oleh kerana kawasan kem yang terhad, hanya dua khemah sahaja boleh di dirikan. Jadi saya mengambil keputusan untuk di dibawah Fly sheet sahaja. Lagipun cuaca pada petang itu tidak lah berapa sejuk.

Sebaik sahaja saya menbuka bag untuk mengeluarkan Sleeping dan carry mate dari bahagian bawah bag, alangkah terkejutnya saya kerana terdapat 2 biji batu seberat 3 -4 kilo di dalam bag saya. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan saya pada saat itu. Ada lagi orang yang busuk hati meletakkan batu di dalam bag saya. “ Siapakah yang sanggup mengkianati aku, apakah tujuan sebenar perbuatan zalim ini, apa salah aku sehingga ada orang sanggup meletak batu di dalam bag saya?” Adakah kerana saya tidak membawa air untuk kumpulan saya diperlakukan begini.

Saya bertanyakan hal ini kepada Deeno. Beliau menafikan itu bukan perbuatan beliau dan beliau tidak tahu menahu siapa yang meletakkan batu di dalam bag saya. Beliau berjanji untuk menyiasat perkara ini setibanya kami di Tanah Rata nanti. Hati saya cukup kecewa, tapi saya masih lagi dapat bersabar. Dalam fikiran saya, kalau ini gayanya mungkin ini adalah xpdc terakhir saya bersama OGKL.

Untuk tidak melayan perasaan marah saya, saya terus sediakan tempat untuk tidur di bawah Fly sheet. Selepas makan malam saya tidak banyak bicara cuma berdiam diri melayang perasaan. Berbagai soalan bermain di dalam fikiran yang pada masa itu yang saya sendiri tidak dapat mencari jawapannya. “ Adakah ini satu budaya didalam OGKL yang telah saya kenal lebih dari 4 tahun”. Teringat peristiwa yang sama terjadi kepada Sabariah di Gunung Liang East West dimana ada individu telah memasukkan batu di dalam bag beliau semasa menuruni gunung. Ianya satu guruan yang tidak kena pada tempatnya. Mungkin lebih tepat lagi satu guruan yang “kurang ajar” memandangkan saya ini merupakan peserta yang paling tua.

Keesokan harinya saya bangkit sekitar jam 6 pagi dan terus bersiap untuk turun. Sebaik sahaja sarapan siap di masak saya terus menjamahnya. Jam 8 pagi saya dan Deeno telah pun memulakan perjalanan turun. Deeno menjangkakan kami akan sampai di TNB sekitar jam 2 petang. Didalam perjalanan turun kami melepasi Gunung Triangle dan Gunung Garpu sebelum ke Dam TNB.

Saya tiba di Dam TNB bersama Faisal sekitar jam 2.15 petang. Di situ telah menunggu jeep yang akan membawa kami ke Tanah Rata. Setelah membersihkan diri dan memakai pakaian bersih, kami menunggu kumpulan terakhir untuk tiba. Fairuz, Ramli dan Hazry merupakan kumpulan terakhir tiba sekitar yang 4 petang. Ini kerana Fairuz mengalami kecederaan di kedua-dua lututnya menyebabkan beliau tidak dapat berjalan dengan laju. Bagi Suraya beliau berjaya sampai di Dam TNB sekitar jam 3 petang.

Dari Dam TNB kami ke Tanah Rata untuk mengambil bas ke Kuala Lumpur. Kami cuba mengejar bas pukul 6 petang. Kami tiba di terminal bas Tanah Rata jam 5 petang dan telah diberitahu bahawa bas ke Kuala Lumpur sudah tiada. Kami mengambil keputusan untuk menaiki bas ke Ipoh jam 5.30 petang dan dari Ipoh kami akan mengambil bas ke Kuala Lumpur.

Kami tiba di Stesen bas medan Gopeng ipoh jam 8 malam. Deeno telah membeli tiket ke Kuala Lumpur jam 9 malam. Jadi sempat lah kami menjamu selera di gerai di Stesen bas Medan Gopeng. Tepat jam 9 malam kami menaiki bas ke Kuala Lumpur.

Kami tiba di Kuala Lumpur jam 11.45 malam. Sebelum bersurai Apip ada memberitahu saya bahawa dia lah orang yang meletakkan batu di dalam bag saya. Katanya ada massage tertentu yang ingin beliau sampaikan. Oleh kerana hari sudahpun lewat saya mengambil keputusan untuk tidak bertanya lebih lanjut lagi. Setelah bersalaman kami semua bersurai untuk pulang ke rumah masing-masing. Berakhirlah xpdc transpex OGKL."

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

"Assalamualaikum kengkawan OGKL,

Tahniah kepada semua peserta Transpex kerana telah berjaya mengharungi
cabarannya. Di sini saya telah siapkan catatan pribadi saya sepanjang
perjalanan selama 6 hari ini. Di harap catatan ini dapat memberi sedikit
panduan kepada Kengkawan yang ada merancang untuk melakukan xpdc transpex di
masa akan datang.

Untuk Apip,
Abang Zaini kurang pasti apakah motif atau tujuan kamu meletakkan batu
didalam bag abang semasa mendaki gunung pondok charlie. Adakah sebagai
hukuman kepada abg kerana tidak membawa air untuk kumpulan ? Apakah massage
yang ingin kamu sampai kan kepada abang? Bolehkah ianya di sampaikan dalam
bentuk yang baik?. Adakah itu hanya sekadar gurauan tradisional OGKL. Kalau
benar itu hanyalah sekadar gurauan, tolong hentikan kerana ia tidak langsung
memberi sebarang kebaikan. Kalau kamu ingin menguji kesabaran dan ketabahan
abang zaini, abang rasa kamu tidak dapat mengatasi kesabaran yang abang ada
ini. Cubalah kamu menyokong peserta yang paling lemah sekali, tentu kamu
akan merasa tekanan dan kepenatan. Bukan senang untuk menyokong Suraya yang
hanya memakai sandal dan memikul bag yang tidak sesuai langsung. Bukan satu
gunung tapi 3 gunung G7. Abang mungkin tidak bawa air untuk kumpulan tapi
abang berjaya membawa Suraya melepasi 3 gunung G7. Ianya bukan kerja yang
mudah. Ia memerlukan kesabaran yang luar biasa. Abang sendiri tidak tahu
macam mana abang boleh bersabar. Adakalanya abang mahu tinggalkan Suraya
kepada Hazry tetapi tidak sanggup melihat Hazry terseksa. Ingat kalau Suraya
tidak dapat meneruskan perjalanan, kita semua tidak akan dapat mencapai
maklamat asal. Mungkin keadaan menjadi lebih teruk yang akan melibatkan
pihak tertentu untuk kerja-kerja menyelamat. So jangan pandang rendah pada
keupayaan abang. Abang mungkin tidak segagah kamu tapi Allah kurniakan
kepada abang tahap kesabaran yang tinggi untuk menghadapi cabaran ini. Sebab
itu abang tidak cepat melatah bila mendapati ada batu didalam bag abang.
Ingat, satu hari nanti kamu juga akan merasa hari tua dan dimasa itu kamu
juga tidak segagah kamu sekarang. Allah telah berpesan yang bermaksud
Setiap perbuatan baik dan jahat akan di kira walaupun sebesar zarah

Untuk Eryn,
Tindakan kamu memberi tekanan kepada Suraya semasa turun adalah kurang
wajar. Kamu tidak boleh sama kan kamu dengan orang lain. Setiap manusia
dijadikan berbeza antara satu sama lain. Tahap kecerdasan kamu dan Suraya
amat berbeza. Tengok bila kamu memaksa Suraya berjalan mengikut kelajuan
kamu, suraya telah terseliuh. Kita bernasib baik kerana walaupun terseliuh
suraya masih lagi mampu meneruskan perjalanan. Mungkin di lain masa nasib
kita tidak sebaik ini. Selepas Suraya terseliuh, kamu hanya meninggalkan
beliau dibelakang. Adakah itu satu tindakan yang wajar? So next time jangan
paksa orang mengikut kelajuan kamu, biarlah seseorang itu berjalan dengan
kelajuan yang selesa untuk mereka. Lagipun masa yang Suraya buat tidaklah
terlalu lama, mungkin berbeza dalam 1 atau 1 jam setengah sahaja dan ia
tidak menjejaskan jadual asal kumpulan.


Untuk Deeno (selaku President OGKL dan Ketua XPDC Transpex)
Bagi kamu isu batu mungkinlah perkara remeh sahaja tetapi bagi psychology
orang yang terainyanya itu amat besar. Kalau dahulu Sabariah yang menjadi
mangsa kali ini abang pula yang menjadi mangsanya. Adakah kamu mahu
membiarkan kelakuan ini berterusan di dalam OGKL ? Sampai bilakah kelakuan
ini diteruskan? Adakah kita mahu melihat seseorang mengalami kecederaan atau
meninggal barulah kita mahu mengambil tindakan? Jika ada massage yang ingin
disampaikan, tidakkah ada cara lain yang lebih sesuai yang boleh diguna
pakai?

Untuk kengkawan semua, disini abg Zaini ingin memohon maaf di atas segala
kesalahan abg zaini pada kamu semua samada secara sengaja atau tidak
sengaja. Halalkan lah segala makan minum abang sepanjang bergiat dengan
OGKL. Mungkin sudah tiba masanya abang mengundurkan diri dari aktiviti
mendaki kerana usia tidak lagi mengizinkan abang mengikuti aktiviti OGKL.

Semoga Jumpa Lagi

Wassalam

Abg Zaini"

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

“mampukah aku memikul beban seberat ini untuk mendaki puncak Gunung Korbu yang terkenal kepayahannya didalam usia 38 tahun”
first of all nak salute brot psal sanggup seksakan diri..walaupon terdetik didalam hati tentang kepayahan tetapi kesanggupan mengatasi segalanya..tidak dinafikan Korbu among the toughest and most thrill climbing xpedition..dan tak semua org mampu melakukannya..dan ada ketikanya kemampuan kita seringkali akan diragukan oleh pihak yang lain..perkara biasa didalam treking..nasihat saya, bersabarlah !!

Tepat jam 11.15 pagi kami meneruskan perjalanan ke kem Kijang seperti yang di rancangkan. Setelah hampir 2 jam setengah berjalan mendaki bukit, Deeno menyedari kami telah tersalah jalan. Kami rehat sebentar sebelum berpatah balik ke Kem Roti Canai. “Backtrack” itulah yang kami lakukan sebelum kami tersesat lebih jauh.
2 jam baru tersedar tersalah jalan ? setakat 30 minit - 1 jam tersasar boleh diterima tetapi dah masuk 2 jam stengah berjalan tuh mungkin sukar diterima akal, melainkan trek yg dilaluinya itu merupakan trek yg asing bagi seseorg penunjuk jalan/recce..tidak mungkin trek asal ke kem kijang hilang sebab tak salah ada satu team baru masuk ke transpex sebelum trip OGKL..mungkin deeno ada alasan yg tersendiri bagi kes ini

Apip bertindak sebagai “Lead Tracker” diikuti oleh Suraya, Eryn dan Saya meneruskan perjalanan ke Gunung Gayong. Semasa berjalan, Eryn telah menberi tekanan kepada Suraya supaya berjalan dengan laju.
cam penah kudengar nama apip nih tapi dimana yaa ? tapi camne pon tak wajar la menekan peserta utk berjalan laju ikut step dorang yg power-power tuh..memang sedap mulot la pressure2 org nih tapi bila ade something happen, dia la org pertama mengaktifkan hikmat hayunan kaki tanpa bayangan meninggalkan peserta yg injured tersebut..lesap bagai mat rempit yg kene ambush polis trafik rupenye..keh keh keh

Selesai solat saya bertanyakan makan tengahari pada Eryn tetapi jawapan agak mengecewakan.”Makanan dah habis, kenapa lambat” itulah jawapan yang saya terima. Saya hanya mampu berdiam sahaja.

.....................................................................................................................................

Setelah mengharungi kesukaran, kami akhirnya tiba di kem Yong Belar sekitar jam 1.30 pagi. Oleh kerana makan malam tidak disediakan, saya mengambil keputusan untuk memasak bubur nasi segera yang saya bawa. Sup Cambell segera juga menjadi makan malam saya pada malam itu.

isu ration satu isu yg sensitif..biar terlbeh membawa, jangan kurang di dijadikan bahan ketawa..sepatutnya pihak yg terlibat harus memastikan bekalan ration adalah mencukupi, tidak kiralah ada peserta yg lambat ke, sesat ke, janji kebajikan peserta dipenuhi..tidak mungkin tanpa bekalan ration yg mencukupi, peserta harus mengharap tenaga dari langit..ianya takkan berlaku !!

Seperti yang lain, kami rasa agak gembira kerana hari ini merupakan hari terkahir kami di sini. Kami di jangka akan keluar ke Dam TNB pada hari ini.

.....................................................................................................................................

Pada mulanya deeno tercari-cari jalan turun kerana terdapat beberapa trak di situ. Tetapi setelah berbincang dengan Hazry, Deeno telah memilih salah satu trak yang ada di situ.

Kali ini saya mengambil keputusan untuk bergerak di bahagian hadapan kumpulan bersama-sama Apip, Eryn, Along, Jasman dan Mas..

.....................................................................................................................................

Perjalanan sudah melebih 2 jam tetapi saya masih belum bertemu dengan Kem Kasut seperti yang di nyatakan oleh Deeno tadi.

.....................................................................................................................................

sekitar jam 4.30 petang, saya terseremapk dengan Apip yang sedang mengambil air di sebatang anak sungai yang kecil. Saya sudah sampai di Kem Ghurka. Kem Ghurka?

Deeno telah menyatakan kita telah tersalah ambil jalan lama
??..tak mungkin tersalah simpang antara trek baru dan trek lama..suma ada 2 simpang sahaja di puncak Y.Belar..atau mereka-mereka itu mungkinkah keliru dengan denai2 dek kerna terlalu melayan puncak diseberang sampai lupa puncak sendiri ? atau mungkinkah xpdc nih seharusnya di tukar nama dari XPDC TRANSPEX OGKL 23 – 29hb December 2005 ke XPDC 'recce' TRANSPEX OGKL 23 – 29hb December 2005 ?

Sebaik sahaja saya menbuka bag untuk mengeluarkan Sleeping dan carry mate dari bahagian bawah bag, alangkah terkejutnya saya kerana terdapat 2 biji batu seberat 3 -4 kilo di dalam bag saya. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan saya pada saat itu. Ada lagi orang yang busuk hati meletakkan batu di dalam bag saya.

.....................................................................................................................................

“ Adakah ini satu budaya didalam OGKL yang telah saya kenal lebih dari 4 tahun”

.....................................................................................................................................

Teringat peristiwa yang sama terjadi kepada Sabariah di Gunung Liang East West dimana ada individu telah memasukkan batu di dalam bag beliau semasa menuruni gunung. Ianya satu guruan yang tidak kena pada tempatnya. Mungkin lebih tepat lagi satu guruan yang “kurang ajar” memandangkan saya ini merupakan peserta yang paling tua.


maaf pada individu tersebut, bukan utk menjatuhkan maruah anda sebagai salah seorg anggota team tersohor dinegara ini..tetapi mungkin anda patut membezakan gurauan dan prinsip etika didalam berxpdc..mungkin anda sebagai seorg yg amat berpengalaman luas dalam bidang pendakian dalam dan luar negara harus mengambil langkah sebagai seorg professional dalam menyampaikan message kepada seseorg..jadilah seorg yg bertamadun drpd mengamalkan etika jahilliyah (mendera)..sesungguhnya saya malu dengan tindakkan yg sedemikian..amat memalukan seumpama kes ketuk ketampi sambil bogel..mendedahkan kurap, panau, kudis dan segala jangkitan yg ada didalam team anda..


maaf jika terkasar bahasa dan terasa pedasnya jiwa..bukan menghentam tanpa cerita, tetapi memahami dengan isi hati segala apa yg diceritakan oleh abg zaini !!

to abg zaini..teruskan bersabar, sesungguhnya bersabar itu separuh dari iman..kurang sabar tu namanya gelojoh !!
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

umm... saya nak tunggu response from ogkl/rep... kena hear both side of the story first. tapi fikir camner pon... payah nak terima part "pikul batu". kalau yer pun nak "gurau", ape kata letak ration ker, air ker... at least ada gak faedah org angkut berat2.

and somehow, personally, ada rasa mcm tak kena... maybe, coz saya baru lagi... beza umur jauh gak... "gurauan" mcmtu maybe a bit kureng...

however, saya takde kat situ. maybe, ada yg saya tak faham... but, i know i would not have resorted to such a way (whatever the message is). and i'm sure many of us would not have done so too...

i would appreciate any feedback from ogkl/rep. i'm sure many would like to know how such a great organisation handle such a delicate issue.p/s:
tidak menyokong mana2 belah... yet.
sedih ada issue mcmni... shouldn't have happened

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

emmmm.. naration catatan nie cukup detail & baik! (credit utk penulis wlaupn ade sket pengalaman pahit utk beliau di dalamnya)

*mintak maap teman mencelah di sini, disebbkan teman nih cuma ingin memberi komen psl "mesej" yg ada dlm trip penulis kali nie. 20 sen from me..

rasanya, pokok pangkalnya utk trip panjang camnie ialah teamwork atau family/brotherhood/sisterhood yg perlu disemai & dipraktikkan.

ye lah..kita dah tentu tgk muka2 bdak2 dlm trip tu selama 5-7 hari. dah tentu kita akan ade sedikit rasa bosan & menyampah. lebih2 lagi di kala susah & azab melampau. perlu diingat, susana extreme camnie jrg terjadi so bila kena kat kita, tekanan disebbkn rs penat melampau boleh mengubah sifat baik atau pekerti seseorang BILA2 masa. sbgai pencegahan, ice breaking & teambuilding sikit2 masa jumpe pertama kali tu perlu gak. at least ade rasa "susah sama susah, senang jgn lupa membe" kat dlm diri. lgpn, penulis nie kira old timer. patut dihormati.

bg teman, sesiapa yg lost control sampai hilang hormat kat old timer mcm nie adalah kurang wajar dan mgkn sampai tahap kritikal. patut g chilled out dulu. jgn main bidan terjun je ikut trip. perlu ade persiapan kan? mcm gua yg bz dgn tekanan kejar dateline pn, mesti g chilled out dulu mcm g jumpe awek ke..layan muzik dulu ka.. pakat g masjid ka.. main layang2 ka.. anything lah. janji g trip kepala x tingtong.. persediaan mental kan perlu. ini semua org tau. jgn ingat G7 tu just pada nama je. praktiskan ke'azab'annya dulu dgn cara expect more than what we can face. (bak kata sifoo orga) barulah boleh 'LAYAN TREK'. enjoy da trip kan? kalo g trip pastu tensen dlm tu baik lepak kat umah tgk TV..

apapun, penulis juga perlu pertimbangkan yg atas sbb teamwork, beliau di'kena'kan. iaitu x bwk air utk team?? bg teman, kalo beliau nak bwk air sikit je pn, patut bincangkan atau at least kasitau leader je. belakang ari nnt dia leh back-up atau ejast sbb dia yg paham situasi kan? kalo dibawak berbincang, yg lain musti paham atau try utk paham sbb old timer kan? kederat x setanding yg muda tu. kita semua akan tua gak nnt.. bak kata org "x tolong tp janji x menyusahkan org lain sudah". xde lah tambah bebanan..kan itu lbh baik?

apapun, trip dah selamat. semua selamat balik. anggaplah itu asam garam kat hutan. yg lepas tu lepaskanlah. buang yg keruh amik yg jernih. pada yg 'ter'buat slh, trylah mintak maap. lain kali mgkn terjumpa muka jugak kan? lagipun dlm satu organisasi yg masyhur mcm OGKL patut mende mcm nih dah lama setel dlm suasana family..

(mintak maap kalo ade menyinggung perasaan..just nak share buah fikiran) zassssssss! :arrow: :arrow:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

DewiGunung
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 07 Dec 2005, 14:38
Contact:

Post by DewiGunung »

Relex ler abang Zaini...
Apa pon pikul batu ada tujuan dan matlamat yg murni bukan sengaja nak kasi beban memandangkan ketika itu abg Zaini dah mantap dan boley cucuk angin... kalo letak batu dikala abg memang tak larat tuh lainlah memang melampau ler...

Sudah tentu kekuatan terletak pada hati ... :)

Saya pernah gak trekking ngan org yg lebih tua dr 38 tahun. Usia bukan satu halangan utama... ini bukan masalah kederat... masalah tak larat.. saya pon tak larat gakkkkkk.... Apa masalahnyer malas saya nak cerita ... demi kebaikkan abg zaini dan kita bersama jugak. Sapa yg berada dalam situasi itu tahu apa yg benar apa tidak...

Tapi ... saya pon takleh jawab bila ahli lain tanya " abg dulu camni ker?"
entah ler... saya tatau.

Suraya.. dia ok ajek ... dalam khemah cerita.... hehehehhehe...Asam garam pendakian ... Sekian.

zizan_1
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 11 Dec 2005, 11:25
Location: middle man
Contact:

Post by zizan_1 »

a'kum...

maaf jika aku sbg pendaki freelance ni menyibuk nak bg comment....
budaya letak batu dlm beg ni memang dah lama dah... tp bagi aku laa... kalau nak letak batu kat beg org tu... tgk laa org dulu... jgn main ikut suka hati...sbb silap hari bulan leh berparang... dan lebam biji mata... kalau member rapat kita duk kenakan ok laa... mungkin dia leh anggap gurauan... tp kalau tiba2 time dia tgh bad mood... leh jadi gaduh gak...
kan ada baiknya kalau nak duk dajal org pun letak laa benda yg ada faedah... mcm ration lebih ker...ok gak...pastu bergantung pada trip gak...setakat trip yg 2 atau 3 hari tu... ok gak... ini trip naik transpex...
dah tu dgn perjalanan yg penuh mental... dgn ot sampai pagi... off track ler... bagi org yg punya fitness tinggi...perkara ni benda kecik jer... tp bg org yg kemampuan diri dia terbatas... perkara ni bagaikan azab bagi mereka... yelah tak extreme laa kalau trip relaks jer... tp dlm ramai2 tu ada yg tak cukup extreme...so kita kena fikir org lain gak...tak leh nak ikut kehendak kita jer...pergi trip ni bayar beb...bukannya free atau byr 20 30 ringgit jer... so kepada mereka2 yg duk ikut trip ni tentulah nak kan kepuasan... kalau buat sakit hati baik duk rumah jer... setiap luahan fs mungkin leh terjadi pada aku... sbb pada mulanya aku pun mcm nak join trip yg ogkl buat ni... tp sbb bayaran dia tinggi sikit dari satu group lain, yg juga pergi trip yg sama... so aku pun tak join trip ogkl ni...
apa pun setiap kekurangan boleh diperbaiki... setiap kesalahan harap maafkan jer lah...sebab duk simpan dlm hati pun tak guna...pada mereka yg buat salah tu... tak rugi minta maaf... tak jatuh maruah pun...diharap setiap kekurangan dpt diperbaiki... sbb kelab ogkl ni gah namanya... rugi kalau imejnya tercemar dek perkara2 yg tak sepatutnya berlaku pada kelab yg dah lama bertapak dgn ahli2 yg penuh pengalaman...
apa pun aku minta maaf laa kalau aku ada buat mereka2 yg berkenaan terasa... sbb comment ni bertujuan membina dan mengingatkan..sbb kita kadang2 terlupa... apa pun buang yg keruh ambil yg jernih :D

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

kak eryn;
ini bukan masalah kederat... masalah tak larat.. saya pon tak larat gakkkkkk....
bukan larat atau tak larat bergantung pada kederat kite ker???
kalo kederat dah kate takleh pegi maka tak larat laa kite, tak gitu?
maapkan saye hanye bertanye...


zizan;
alau member rapat kita duk kenakan ok laa... mungkin dia leh anggap gurauan...
yes korek, saye sependapat dengan anda...


ermmm...
kalo saye laa, saye mintak mahap jer...
bukan susah pon...
tapi make sure mende nie tak berulang lagilah...
mende dah lepas bukan kite leh buat hape pon kan...
just betolkan mane yang salah laa :wink:
~ ava adore ~

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Diharap OGKL dapat menjaga segelintir ahli2nya yang rasa dah bagus tu agar jangan pentingkan diri sendiri sangat.Kerana kelakuan segelintir ahlinya,nama OGKL dah tercalar.Setau saya Zaini ni dah lama dalam OGKL kalau perkara kecil dan masaalah kecil rasanya dia takkan sanggup meyebarkan cerita didalam GO....kalau bab batu tu sebagai msg tertentu masih dianggap wajar,tapi kes di H20 yg ahlinya berkata "makanan dah habis...kenapa lambat" dan tiba di YB tanpa makan malam...tu amatttt ak wajar...makanan tu bebbb cemana lambat pon kena ingat org blakang....kalau itu pon sebagai msg tertentu...alahaiiiii OGKL

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

pendek kate memang tak respek ler taruk batu dalam beg org..sungguh keji perbuatan tersebut..atau dengan bahasa saintifik istilah abg zaini, orang yang busuk hati


adalah lbeh elok batu2 tuh digantikan dengan kobis 2-3 bijik.. :roll:mat ;

ari nih main badminton ker ping pong nak smash2 nih ?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

ngai,
skang saya main skuash...lagi pueh menyemesh !!!

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

biNGai wrote:pendek kate memang tak respek ler taruk batu dalam beg org..sungguh keji perbuatan tersebut..atau dengan bahasa saintifik istilah abg zaini, orang yang busuk hati


adalah lbeh elok batu2 tuh digantikan dengan kobis 2-3 bijik.. :roll:mat ;

ari nih main badminton ker ping pong nak smash2 nih ?
yup! mmg brader mat ckp itu betul. teman stuju gak dgn zizan& ngai. lagi best kalo ganti dgn mknn. buleh gak dimakan (kalo kes x kena tinggalkan makanan eh?) 2-3 bijik kobis masak gulai lwn dgn nasik buleh terbongkang kalo 2 org makan..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mat ;

semesh jaga2..jangan sampey penonton lontar helmet maki performance keh keh keh..auuwwwiieeeee

Apa pon pikul batu ada tujuan dan matlamat yg murni bukan sengaja nak kasi beban memandangkan ketika itu abg Zaini dah mantap dan boley cucuk angin..
ada tujuan dan matlamat yg murni ? adakah ianya satu etika yg harus dipatuhi didalam setiap xpdc ? tidak cukopkah hanya dengan brainwash/sesi luahan rasa ? dimanakah tahap fikiran anda ketika itu ? brot tu dah mantap, why not tak suruh bawak air banyak skit, atleast bleh selebret kat puncak..rasanya kalau perbuatan letak batu itu satu rutin yg penuh matlamat, memang lepas nih kita pakat ramai2 treking bawak batu jer laa kak oiii..maaf..bukan nak mengata tapi nak share pendapat :oops:
Last edited by biNGai on 03 Jan 2006, 14:51, edited 1 time in total.
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

ngai,
kalau penonton hayun helmet,aku tepis lalu aku masukkan batu kedalam helmet dia...tanda msg dari aku la tu kirenye....!!

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

muahahahahahhahaha!!! makan dalam woo ini mesej! muekekekeke.. :D :D
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mat ;

itu pon kalo dia paham bahse lerr..kalo spesis daa pangok nih, jadi "saya pon tak larat gakkkkkk" makin jadik bengap..ade possibility dia hayun helmet ngan batu2 tuh skali kat ko..alamaaakkk adyer mesyej laa pulaakkk..kelepekk keceeperrr kelepukkk kene muke direkter amat nispu ler jawapnye..moekekekekek :P
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

kesian ahmat nispu...matlamatnya yang murni telah di cantas oleh syai2...tulah pasal...kenapa lambat sangat????

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mat ;

abeh takde la makan2 ek kalo lambat ? ape bleh buat..kekuatan terletak pada hati..tapi kalo kene pikol batu 2-3 bijik bleh jadik hulk woo hati tuh ngamuk :twisted:


pssttt fokus !! fokus !! tumpukan pada matlamat dan tujuan murni..semesh kala perlu saja..lenlain kite menten dropshot dan longrange..ingat !! nih main squash bkan betminton :wink:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

memang lepas nih kita pakat ramai2 treking bawak batu jer laa kak oiii..
makan batu masak lemak kite sepanjang trip moekekeke :lol:
~ ava adore ~

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

jadi??? ..x ade lah makan???? :lol: muehehehehe.. sabar beb, saborrrr..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mot ;

pasnih treking gi indon tayah bawak ration..kite kutip sepanjang trek ke puncak..denga cite manyak batu..miahahahahahaponcho ;

makan takde..nak tenaga tunggu dia turun dari langit ler..tak pon ko mintak kat dewigunung roti 2 keping utk makan pagi..sampai malam rasa kenyang wooo moekekekekekek
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

insaf aku... apabila mendengar keluhan abg zaini mengharungi trans tt. terfikir gak... kalau lah satu hari nanti... bila dah berumur... teringin nak ikut gi trans tt... adakah aku akan di perlakukan sebegitu rupa juga?????

sebab setahu aku.... golongan pendaki terkenal dengan semangat setiakawan, tolong-menolong, ada kesabaran tahap gaban, bla... bla... bla... lain2 nilai positif yg disemai melalui kegiatan mendaki gunung.

harap2 nanti... aku tidak dibuli sedemikian rupa... w'pun aku firts timer :roll: :roll:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

umai ;

awak kalo lambat treking, saya babap2 muntot awak..biasaaaa tuh !!


first timer tengkurak ngko :P


kalo aku jadik *seperti nama diatas..ari tuh kat sg liang aku daa masukkan batu 14 ketul dalam beg ko..biar ko jalan terkedek2 lagi..ehehehe

lek maaiii..joking2 only :P
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

biNGai wrote:kalo aku jadik *seperti nama diatas..ari tuh kat sg liang aku daa masukkan batu 14 ketul dalam beg ko..biar ko jalan terkedek2 lagi..ehehehe
muahahahahhaha.. kalo 14 ketoi bkn stakat terkedek2, x begerak langsung kalo kat TRANS weh..mau phobia kalo kena ajak g masuk utan lg.. :D :D muahahahahahaha!
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

poncho ;

aku kalo masuk pon takde la sampai sekilo berat setiap satu..takde la sampai sebanggang begitu aku nak nayakan kenkawan 1 trip aku..bertuah kalo ko join aku psal slalunye aku la yg jadik porter, guide, tukang masak, pasang fly, bentang ground dan lenlain lagi..tak caya tanye ezrin..ehek :p
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

biNGai wrote:poncho ;

aku kalo masuk pon takde la sampai sekilo berat setiap satu..takde la sampai sebanggang begitu aku nak nayakan kenkawan 1 trip aku..bertuah kalo ko join aku psal slalunye aku la yg jadik porter, guide, tukang masak, pasang fly, bentang ground dan lenlain lagi..tak caya tanye ezrin..ehek :p
woahhh.. itu psl aku tgh nunggu je bile korang nak return itu TRANS V3 plak..nak gak rasa service 'berlemak' dari korang weh.. muehehehehe.. amacm? V3?
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

eija_nabila
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 07 Dec 2005, 13:19

Post by eija_nabila »

poncho ;

kinda interesting trip to V3..any details provided ? feels like interested to be a part of the team :oops:
aqu tak singel..jangan ngorat !!

zizan_1
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 11 Dec 2005, 11:25
Location: middle man
Contact:

Post by zizan_1 »

bro ngai... kau tahun ni apa projek pulak... ada grand projek tak... mcm naik CUS lagi ker...tahan ker....so kalau ada projek2 yg menarik kena dgn tarikhnya...leh gak aku follow.... layan gak masa aku follow kau naik batu putih dulu... teringin nak makan nasi beriani kat atas puncak lagi ...hehehehe........

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

eija_nabila wrote:poncho ;

kinda interesting trip to V3..any details provided ? feels like interested to be a part of the team :oops:
the V3 project is kind of a celebration for the happy scaling da toughest track in Malaysian peninsular..after the successful TRANS V2 lead by mr ngai & the otai geng.. :D

still in planninglah eija.. the proggress is in premature. can't reveal yet 8) top sekret.. anyhow u'r participation is much2 welcomed by mister ngai himself.. x gitu dato ngai? :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

poncho ;

V3 mende..V2 pon tak lepas lagik..V2 aku kensel laa..awek tak kasik pegi..sayang katanye..ahahahahahazizan ;

ko yg mana ek ? pojek taun nih bulan 3 yg paling grand..kalo tak silap taim coti skolah kot..sminggu punye trip woo..siap sedia laa mental dan proteija nabila ;

hi dear..ailebyiu
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

marilah kite sama2 ambik iktibar dari citer abg zaini nih...
semoga peristiwa seperti ini tak terjadi pada kite sume pada mase akan datang...
aminnnnn...
~ ava adore ~

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

Akum..

saya bersimpati ngan nasib yg menimpa abg zaini..uhuk..uhuk..sedey...henkecip...

tapikan bang...takkan sebab peristiwa hitam trnspex ni...abang nak gantung beg kot...ada banyak lagi grup lain p naik gunung...yang takkan tinggal peserta kat blakang...yg takkan habiskan makanan...yg takkan push org suh jalan cecepat...apala push org...tadek semangat berxpdc langsung...ptui....

walaupon saya baru seploh bulan mendaki..tapi dah byk gak grup saya join...tidak dinafikan ada yg sgt berpegang pada pepatah..'berat sama dipikul..ringan sama dijinjing'...tapi utk p xpdc...pepatah ni takleh pakai la...yg muda, alpha male, gagah perkasa...bolehla angkat barang berat sket...yg tua, lemah, tenaga pon kurang...angkat yg ringan2 sudahla...

saya respek ngan grup mcm SOS, RADAK n ADREX (geng adik idan n bebudak ikram) yg mengguna pakai konsep yg kedua tu...lain kali abang join je diorg ni...

nak folo bintang3 ngan ngai pon bley gak...dia masak sedap sampai menjilat pinggan...Ngai..aku rindu ngan nasik lemak kau kat puncak rajah...

pd ogkl...korg patut respek abg zaini sbb sanggup temankan si suraya tu...sweeper la satu kerja yg tak sumer org boleh buat...mental wo...boleh bergaduh la...

so sempena tahun baru ni..saya nak salute sweeper2 yg telah menjalankan tugas mereka dengan terbaik sekali....rob, botak, mus SOS, para militan SOS, abg adam rempit, abg mel, jai, munir, epul n pak jong (sweeper muda terbaik)...

aniwei abg zaini...kalu nak p naik gunung...meh la join kitorg....jgn la merajuk...


8)
challenge your limit

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

betol tuh bang...

tapi rasenyer abg zaini takan sampai nak gantung beg laa kan...
punye lama terjebak dalam bidang outdoor mane leh tinggai gitu jer kan bang...
banyak lagik grup leh difolo yea tak 8)
~ ava adore ~

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

:)

asam garam mendaki.. kalau dh minat jangan ambil hati benda kecik mcm nih... betul tak? ada sebab musabab sesuatu perkara itu berlaku. naiklah gunung kembali dan renung salah silap sendiri atau perbaiki diri sendiri. itu shj dr amri. assalamualaikum

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

kenshina wrote: saya respek ngan grup mcm SOS, RADAK n ADREX (geng adik idan n bebudak ikram) yg mengguna pakai konsep yg kedua tu...lain kali abang join je diorg ni...
am tertarik dgn ayat ini.. may i know who r u kenshina?

jemerr
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Dec 2005, 20:55
Location: K2
Contact:

Post by jemerr »


Sebaik sahaja saya menbuka bag untuk mengeluarkan Sleeping dan carry mate dari bahagian bawah bag, alangkah terkejutnya saya kerana terdapat 2 biji batu seberat 3 -4 kilo di dalam bag saya. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan saya pada saat itu. Ada lagi orang yang busuk hati meletakkan batu di dalam bag saya. “ Siapakah yang sanggup mengkianati aku, apakah tujuan sebenar perbuatan zalim ini, apa salah aku sehingga ada orang sanggup meletak batu di dalam bag saya?” Adakah kerana saya tidak membawa air untuk kumpulan saya diperlakukan begini.
gua rase jenis melatak batu dlm beg nih adalah satu budaya gurauan yg dah bertahun2. Gua pun pernah rase kes cam gini. bengang beb tp bile pikir dr segi positif, bole merapatkan hubungan peserta.

Tp dr segi kes abg zaini nih, kejam gak. gua byk kenal pendaki2 dah berumur. Gua mmng respect pasal dah tua2 sangup lg panjat gunung. so sbg peserta yg muda kita ptut mnjaga hati diorng semua. Mcm pak anjang ngan mak anjang (CUS) baru2 nih, kalo gua ltk batu dlm beg diorng, ape perasaan diorng. konferem kena sumpah jd batu lps nih. Pak Din n Pak Ya, geng klang yg gua junpe kat yong yap, walaupun dah berumur tp semangat diorng dpt memberi gua inspirasi nak tido puncak gak malm tu walaupun gua dah krem 2 belah kaki ngan trseliuh, tp dgn bangga gua dpt tido puncak gak mlm tuh walaupun lbih dr separuh peserta yg sama umur ngan dua dah bantai tido kat last water point. org cam ni ke gua nak melawak. gua pikir beb. kalo nak melawak pun pilih la org.

Pasal citer sweeper. mmng btul ckp abg zaini. org yg sabar adalah manusia yg kuat. Gua byk kali gak jd sweeper walhal gua bkn minat pun nak jd. Slow2 polow org blakang. Last skali gua sengsara jd sweeper pun masa G rajah. Soran ahli grup gua injured lutut, punye la azab nak polow die. slow gile. tp nak wat camner, die ahli grup gua, x bleh nak tingalkan die cam gitu. gua sendiri prnah rase perasaan injured 2 camner. sengsara arrr, malu mnyusahkan org. 'go with a team, back with a team'

Citer pasal abg zaini nak gantung beg, pikir la masak2. byk lg team outdoor kat luar tuh. ' YOU BORN AS A CLIMBER, DIE AS A CLIMBER'. Pepatah mat saleh, ambik yg positif saja. Jgn membenci outdoor. Saya menjadi org pun pasal outdoor lah. Kalo tidak munkin kat pusat serenti kot.

So gua harap, ayat yg gua tulis nih x mengeruhkan keadaan. Gua bkn nak menjatuhkan pertubuhan mana2. Sori la kalo ayat gua nih pedas. Tiada niat ape2 pun cume memberi pendapat. Kalo sapa2 lps nih nak komen balik ayat gua nih, tolon sgt la komen. Munkin ayat gua kali nih kurang ajar sket. 'C U ALL NEXT TRIP'

-----------------------'WE NEVER WALK ALONE'-------------------------------

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

huh!! :shock: apa kes ni abg zaini / fS??
Apa!! pikul batu?? sapa pikul batu?? abg zaini pikul?? ishh ishh ishhhhh...
banyak ke kena pikul?? ada sampai dobelas?? hehe
memang mangkuk laa sapa yg buat camtu kat abg..

pastu sesat jalan pulak?? kat mana sesat?? sesat sampai gua musang ke??
(hai abg nai.. hehe. slamat ari raye, maap zahir & batin)
apa?? sesat masa nak ke kem kijang?? ishhh ishhh ishhhhh.. camane leh sesat??
pastu sesat lagi?? masa nak ke kuali sesat?? laaaaaa..
bukan ke ramai otai2 yg pergi.. rasa cam mimpi jek ogkl sesat kat Trans TT.. ahakss.

apa pun.. harap kengkawan ambik laa iktibar dari pekara yang terjadi keatas saudara zaini itu tadi.. walaupun kita tak tahu pihak mana yang benar.. tapi bagi aku, sebagai sebuah kelab mendaki yg tersohor, tak sepatutnya pekara begini boleh terjadi. bikin malu saja.. chesss :twisted:

p/s: abg nai, dengar citer V2 kensel.. yer ker??
yippieeeee... :P nampak gayanya ada chance le aku masuk dulu gi sondol puncak krai 14hb nih.. huhuhuhuhu
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
KuKuBesi
Tokey KHK
Posts: 112
Joined: 05 Dec 2005, 09:06

Post by KuKuBesi »

pastu sesat jalan pulak?? kat mana sesat?? sesat sampai gua musang ke??
(hai abg nai.. hehe. slamat ari raye, maap zahir & batin)
Image sempat lagi tu si Rob!!! Image

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

am wrote:
kenshina wrote: saya respek ngan grup mcm SOS, RADAK n ADREX (geng adik idan n bebudak ikram) yg mengguna pakai konsep yg kedua tu...lain kali abang join je diorg ni...
am tertarik dgn ayat ini.. may i know who r u kenshina?

huhuhu....takyah tau la sapa saya...saya baru nak jolok buah cempedak di luar pagar....baru nak belajar...huhu... :oops:


8)
challenge your limit

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

p/s: abg nai, dengar citer V2 kensel.. yer ker??
ahaks..
leh arr folo ngaiz gi v2 pasnie...
takde laa jiwa luke kene tinggai :twisted:
~ ava adore ~

Locked