Trans v2 26-02sep o6 anjuran S.O.S.....

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Trans v2 26-02sep o6 anjuran S.O.S.....

Post by beckham@chayok2 » 04 Sep 2006, 21:08

aslkm dan slm sejahtera sume pada warga GO dan peserta yg mengikuti trip v2 anjuran S.O.S nih...

Pertama sekali syukur kehadrat ALLAH S.W.T kerana limpah dan kurnianya kami selamat sampai ke blue valley dam cameron highlands.
disini saya ingin tegaskan takde dakwa dakwi menunding jari hatta meminta refund kembali kpd pihak penganjur S.O.S atas kesilapan teknikal pihak jurupandu terlepas simpang ke puncak bubu selepas turun dari gunung yong yap. Memang ada diantara kami yg rasa terkilan kerana tidak dapat meneroka gunung korbu dan gunung gayong dlm trip v2 nih. Actually kitaorg yg jalan belakang pun x perasan ada simpang utk turun ke puncak bubu atas kerana simpang tersebut telah ditutup dengan dahan pokok dan dedaun agar... (x tau la apa niat dorang nih) oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
Namun atas semangat sepasukan kami telah mengadakan perbincangan pendek antara guide dan peserta bahawa kami bersetuju tidak akan meneruskan perjalanan ke gunung korbu dan gunung gayong selepas kami sampai di puncak junction. kerana kami telah terlewat sehari utk ke korbu gayong. Kami teruskan ke lembah h20 sblm ke yong belar.
Namun saya sebagai peserta trip ni saya berpuas hati kerana kami dah pun melalui kawasan2 yg tidak dialui semasa trip trans titiwangsa dulu. sepert puncak view,puncak berlumut,puncak tok nenek, puncak bonsai semak,kem kacang,kem lopak air dan mcm2 lagi nam puncak dan kem yg aku x ingat.Inilah keistimewaan v2 nih. hanya yg pergi je yg dpt merasai pengalaman ni serta perit jerih guide serta beberapa kengkawan yg turut sama membantu utk cari jln keluar ke puncak bubu. apa pun trip nih memeng best..... thanks 2 S.O.S guiders, para peserta dan 3 org mahluk yg kami jumpa bermastautin di h20 selama 4 hari 3 mlm. :wink:
Kesimpulannya disini kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan segalanya. Kitaorg mmg enjoy ngan trip nih. Saya x salahkan S.O.S malah tak terlintas pun nak mintak refund sebab kami x dpt pegi korbu dan gayong. We are the chosen one... :arrow:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

ABORIGINE
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 21 Apr 2006, 13:00
Location: SEMAK SS3 PJ

Post by ABORIGINE » 04 Sep 2006, 21:54

Salam Sejahtera kepada semua,
Saya sbg. peserta V2 ni tak pernah terlintas di fikiran utk minta refund
atau marah atas apa yg terjadi. Setaip insan pun blh silap dan saya rasa
Topoi bukan sengaja membawa kita ke arah salah. Apa yg penting sekali
ia lah kita sebagai pasukan yg masuk sama dan pulang sama sama dgn.
kenangan manis. Gunung tidak perlu di kejor!!!!!!!!!!!
Syabas kpd Topoi, Arman dan kengkawan yg lain, oleh kerana u all
I dapat pulang dgn selamat .
Hope to see U all again dan jgn lupa gambor gambor kita.
TRUE GRIT IS SHEER GRIT

silverstate
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 13 Apr 2006, 16:28
Location: Gunung Tunggal

Post by silverstate » 04 Sep 2006, 22:26

Alhamdulillah, semua selamat kembali.Tahniah pada semua,Anggap aje semua tu tril mendaki gunung.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 04 Sep 2006, 23:11

tahniah psal tak berjaya kuar ke Pos Rengil..kalo tak sure aku jeles psal ade team ngikut jejak aku..ehehehe


tahniah skali lagi :)
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob » 04 Sep 2006, 23:31

hehehehehe..
thaniah pada suma..

psssttt.. abg nai, pos rengil tu kat mana?? bunyi cam jauhh jek... :twisted:
wuargahahahaha...
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 04 Sep 2006, 23:56

tahniah psal tak berjaya kuar ke Pos Rengil..kalo tak sure aku jeles psal ade team ngikut jejak aku..ehehehe


tahniah skali lagi :)
Hehe...Ngai, kalau tidak dua kali ler aku kempunan nak buat V2. :roll:

Nasib baik si adik ngan topoi sdar sebelum pergi jauh lagi.

Aperpun when it happened it happened...tak dapat nak gostan
Same jugak bukan selalu dapat view cantik kat atas gunung.
Kekadang dapat kabus jer,
kekadang sunset cantik giler hingga sanggup trekking malam

Kita orang yang stuck atas gunung bubu pun dapat sunset paling best errrr ...walaupun ader yang kena gigit semut satu badan sebab nak angle paling charer. :cry:

Aku paling terujer sebab dapat pergi ke puncak table and chair jer
Yang lain biase-biase jer. :)

Terima kasih untuk Topoi, Arman, Mail, Mat We, Adik yang telah melakukan yang terbaik untuk semua peserta. :)

Tahniah untuk SOS...
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 05 Sep 2006, 00:09

tahniah semua atas kejayaan buat V2...
bagi pendapat aku, eloklah tak gi korbu - gayung tuh buat letih badan je hehehe....
sbb transpex V1 pun sah-sah lalu korbu - gayung kan?

insyaAllah kalau aku gi V2 mmg tak pegi lah korbu - gayung tuh...
tapi lain orang lain citarasa kan?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

FedEx
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 03 Jan 2006, 11:04
Location: Sekitar Banjaran

Post by FedEx » 05 Sep 2006, 09:41

Tak kisah sebenarnyerrr...saper yg duk kecoh-kecoh nie?Cabaran sebenarnyer V2 nie ialah Yong Yap ke Junction. Kasi lepas itu dulu baru nak citer Korbu Gayung. Trek memang azab dan mental..Actually Korbu Gayung untuk V2 adalah optional. Tapi terpulang pada matlamat yang pergi. Memang matlamat aku nak rasa trek Yong Yap ker Junction..... Satu lagi, benda dah lepas dan dah sudah...plus itu jer yang Allah dah tulis, belajar terima ketentuan dan belajar untuk redha...Yang lelain, thanks kerana prihatin. :)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 05 Sep 2006, 09:44

Tahniah la utk korang :)
3 org mahluk yg kami jumpa bermastautin di h20 selama 4 hari 3 mlm.
Mereka ni pecahan dari group fendi (kembara pkns) yg buat transpex v1 bersama group rejang (sekali ngan korang kat medan gopeng malam tuh)
first day aje mereka ber3 jln dgn group lepas tuh tak jumpa sampai lah ending trip.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu » 05 Sep 2006, 11:41

Ala.. susah2 soh je SOS buat trip consolation naik Korbu-Gayong ....
sapa2 yg pergi V2 ari tu FOC , yg x pergi bayo la :) ...

Haha... belakang umah incik Muzs jer pede hal....

Eniwei....congrats 4 eberiwan....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 05 Sep 2006, 11:50

bett ;

kalo ade nak pegi V2 tuh saun2 laa..mana tau timing free sama2 ke..maklum ler, kite nih kan Kelab Pendaki Halal :)



cekalil ;

aaa tahniah tahniah..tak sangka awak skang dah mendahului saya utk acara V2 nih..err ade ngelat pikol air tak? :)



rob ;

pos rengil tuh bawah lagi sblom pos brooke dimana kedua2 tempat tuh kompom posmen tak masuk.. :D



adlin ;

trip nih ko takde tido on trek lagi ke? tak singgah kem gurkha jumpe 'kawan lama' ? :!:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

e_lan
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 06 Dec 2005, 11:28
Contact:

Post by e_lan » 05 Sep 2006, 12:12

Tahniah kepada semua peserta dan guider xpdc V2 :)

syukur semuanye selamat..


e_lan

FedEx
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 03 Jan 2006, 11:04
Location: Sekitar Banjaran

Post by FedEx » 05 Sep 2006, 12:34

wakakakakka :D :)
turun 2 jam lebih cerun...naik balik dlm 4 jam....perghhh....
memula tuh pewai gaks biler naik balik laluan Bubu tuh dah jam 4:20pm........ :?: dlm kui 6 lebih baru sampai permatang.. ..jln punyer jalan.....dlm jam 8:30 mlm aku dah sound mat wei.....hangpa jln dulu.....kalau nak ke lopak air....aku tidoo puncak bubu....lg pun aku dah penah tidoo tengah trek nieh...heheheh...esok pepagi buta aku kejorr....fly ngan ground aku ader bawak.... jgn risau...:!: tapi selepas pekena air bandung yg mat wey dah serapah bayikk punyerr....aku berjaya sampai puncak bubu dlm kui 10:45... :) nenengok...sumer tak larat nak jalan......tidoo lah kami kat puncak Bubu... :) :!: :arrow:

nrhyt75
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2006, 15:32
Location: putrajaya
Contact:

Post by nrhyt75 » 05 Sep 2006, 13:58

Trip V2 drp awal sampai akhir mmg besh.. :) Report-report korang yg aku baca ni pun besh. :evil: Tapi... gambonye mana? Uploadla... Nak nengok... :P
"I can't" are sad words in any language

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 05 Sep 2006, 14:04

cekalil ;

aaa tahniah tahniah..tak sangka awak skang dah mendahului saya utk acara V2 nih..err ade ngelat pikol air tak? :)


aiseyman ngai...biler pulak aku ngelat bawak air... :!: seme kampsite ader air lerr...kecuali atas yong yap ngan ad hoc site kat puncak bubu. biaseler 2 botol besar...tapi kat bubu air kene catu sebab tak expect nak tidur kat situ.. Kalau ikut itinerary Musz seme kem ader air so tanker tak diperlukan sangat...

Memang best V2 nih...pegi jangan tak pegi...
Aperpun trek dier banyak kombinasi trek Suku-Irau-Brincang. Yang macam gng peninjau nasib baik tak ade... :)
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
cik_leey
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 22 Mar 2006, 10:32

Post by cik_leey » 05 Sep 2006, 14:39

blah..le defzone p tak ajak pon,anyway tahniah le defzone ,FedEx dan semua perserta V2 kerana berjaya menjadikan impian satu kenyataan

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Post by tokBatin » 05 Sep 2006, 14:55

tahniah kepada semua peserta v2..pada yang tak bleh p korbu gayung tuh mungkin laen kali bleh p lagi...

mungkin ada sesuatu hikmah disebalik sesuatu kejadian.....renungkanlahh

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 05 Sep 2006, 14:59

Huarghhhhhhhhhhhhhhh mengantuk giler aku hari nie!!!
Alhmadullillah selamat sudah aku balik dari menghantar Topoi dan Arman disamping 26 peserta dari UTM ke Gunung Korbu pagi tadi...

Hmmm terima kasih atas apa yang diperkata diatas, tadi dalam 4WD tadi Arman dan Topoi masih lagi terngiang-ngiang cerita lucu di V2..

Aku tanya gak apa yg paling dia ingat dlm V2 punya trip kali nie.... :lol:
SEMUA katanya... sebab dia kata "ko tau2 aje la selalu kita punya trip tak lebih 3 hari... kali nie sampai 8hari... mcm2 benda yg jadi"

aku pun dah tersangkut dgn istilah "muka pekat"
Mrk berdua jugak tak habis2 menyebut... Beckham nie sebijik cam Ngai la... jenis blur2 dan muka sadin jerkk... kena plak time pepagi org cbuk mengemas dia buleh ajak minum air dulu....
:lol:

Si Mail plak kalau nak diingatkan mmg kejam gak dia nie... antara dialog romantisnya dlm utan..
"wei Ad..pak hang kerja apa?..??"
Memang bebulu Arman mendengornya... tak romantis lansung...

Tapi memang selamba!!!

Aborigine pulak dengan PEMANAS badan special nya he he he :lol: dua cawan dah cukup!! Orang lama wooooooo nie dah sebaya dengan pakcik2 aku nie!!!
**pssstt Mr Khong!!! main tipu... asyik makan meggi jer... nanti saya pergi ke V2 saya akan bawak meggi, bihoon, kuew tiaw, laksa, mee, speghetti.... tak mau nasik!!! :arrow:

Ad pulak dengan aksi manja dan ramah tamah hingga membuatkan orang lain membancuh Milo kasi dia minum!!!!!! Ard serrjurrk.... brrrr.. blah :)

Adlin... seperti yg aku kata!!! kejayaan itu sangat bermakna disaat dunia mengatakan yg kita tidak boleh.... tetapi kita membuktikan bahawa satu perkara yang MUSTAHIL adalah perkataan itu sendiri!!!

En Khalil... tima kasih kerana masih bersama kami... nantikan PROPOSAL ke meja PUO.
Bangga tengok gambor di Tembok Besar dengan baju TransTT

Daboom & the Gang... pas nie kita try ke Trans TT plak nak??? 6 hari dari U.Kinta ke BVD lalu Three Boundaries... Ampun beribu ampun!!!

Fuad IKRAM... hmmmm ko mmg URUKHAI jugak rupenyer... amacam??? kasi gua PIL sebijik dua kot.... nak kasi besar badan mcm daBoom..

Somphob.. Memang best la lue... maintain jer sepanjang 8 hari.. jgn lupa apa yg kita bualkan di Sg Siput tempohari masa tunggu Babah...
**ko ingat tak KOPI apa yg aku minum ari tu yek??? best tak hingat sampai hilang ngantuk wooo!! DADAH tahap maksimum tueee

Babah.. Matwei.. Adek... Member Babah.... Lu orang memang happening laaaaaaaaaaa siooooot stoking mana?? mana????

"ada.. ada.. dalam poket Babah..." usik adik pada Babah yng terkenal dgn selambanya?? :evil:

Ajer... lu best la beb!!!! Mmg kami dah tau kalau nak Recruit FELLOW SHIP OF THE RING tu memang kitaorang ambik lu lagiiiii Apasal nangis??? sejuk yek??? Bersyukur kot???

Bab tangisan nie no komen... sbb aku dedulu naik YBelar pun mentol sampai nak nangis... sujud atas tanah sebab bersyukurnya dpt naik ke YBelar time tu...

Pendek kata segala suka duka yang dikongsi bersama ini tidak ada nilai gantian wang ringgit.

Hmm
Sememangnya benar kata para pendita...
**Apabila kita mendaki dgn perlahan, dgn teliti sambil meninjau2 dan melihat2 kita akan lebih menghargai kejayaan tersebut





muzs
sos
**thanks to all
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

FedEx
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 03 Jan 2006, 11:04
Location: Sekitar Banjaran

Post by FedEx » 05 Sep 2006, 15:41

pendita tuh ngutuk aku lerr tuhhh....tuh sebab aku jadik assistant sweeper..... :) :!: tapikan aku pasrah.....sebab hanya aku, arman, beckham, mail, cik kalil, ngan penyamun 3 ekor jerr dapat menyaksikan kecantikan sunset di Puncak Yong Belar sebab sumer yg lain dah turun ker kem kasut...Subhanallah....Allah hu Akbar!!!!!!

:cry: :cry: :cry:

gambar aku tuh aku abadikan kat http://miyanay.multiply.com

User avatar
adlyana
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 04 May 2006, 13:11
Location: KL
Contact:

Post by adlyana » 05 Sep 2006, 16:09

wah Beckham.. ayat skema.. cuba btulkan tie sket.. pastu nyanyi lagu negaraku... :D :D

muzs, jaga arman bebaik.. dlm bebyk gaid, aD rasa dia yg paling humble & selamba giler.. kalau tader dia, pewai laa aD.. mekaceh pada biskut gimau dia.. sedap dimakan taim serrjurrkkkk...

part yg tak buleh lupa, esp taim arman suh jalan mcm urukhai.. shoot tanpa henti dari DGU - Puncak View - Bonsai Tengah - Kem Agas.. mmg separuh nyawa dia paksa berjalan.. tapi best.. lawak dia je dh cukup buat aD "form".. :D ..

maceh kat adik m.a.l.a.s & beckham coz sanggup turun dari bubu tetengah mlm buta sbb nak rescue kak mai & adlin.. sallute.. team urukhai mmg power.. maceh gak kat mail & mat wei.. korang mmg penyabar.. legend sweeper katanya..

trip kali nih mmg enjoy.. walau pon kenkadang hangin satu badan asyik kena "bahan" dgn derang.. syian aD jd org terbuang.. tumpang baju org (maceh arman).. tumpang fly org (maceh bar, phob & wan).. tumpang makan?? err.. tader.. tader.. tader.

to memember lain yg aD baru kenal (ajer, ita, daboom & frens).. thanks korranggg..!! :idea:

bagi aD, org cam korang nih la yg buat aD tak give up masuk utan.. even trek jenis nyesal tak hingat..

lala~la.. jalan mcm urukhai..

FedEx
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 03 Jan 2006, 11:04
Location: Sekitar Banjaran

Post by FedEx » 05 Sep 2006, 16:26

Aikk!!! ko nengok Musz....yg dier tidoo semlm tuh jerr laa yg dier hingatt....daripada 7 mlm....5 mlm aku tidur menumpang dlm rumah aku sendiri dierr tak hingat....beratap kan fly aku...beralaskan ground aku.....Uishhhh...leyy jadik urukhai paling ensemm aku camniehhhh :x :wink: :cry: dah lah aku hanya dibolehkan tidoo paling tepi...... :?: uuuwwwaaaaaa.........itu pun masihh serrrrrjukkkkkkkk........... :!:

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 05 Sep 2006, 17:36

Yang macam gng peninjau nasib baik tak ade... :)
ada gak yang masih ngeri ngan trek cakar tanah peninjau... :D

...blahla cekalil...tinggal kitorg yek.... :lol:

eniwei..tahniah pada sumer yg selamat kuar V2... :idea:


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 05 Sep 2006, 17:55


ada gak yang masih ngeri ngan trek cakar tanah peninjau... :D

:mrgreen:
bukan ngeri...seriau dier punyer slide macam papan gelonsor.... :D

Saye bukan tinggal, takut bulan 12 nih ader projek lain...
kalau tak jadi kiter pergi sekali k.... :)

Cikleey, aritu kau tinggalkan aku gi GBP... :D kempunan lagi nih.. :)
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung » 05 Sep 2006, 18:47

... bila yang tertulis untuk ku aadalah yg terbaik untuk mu
... kan ku jadikan .... kenangan yang terindah dalam hidup ku...

HARI KELIMA (29 Disember 2004)
Sungai Rengil tetap setia membawa aliran air jernih dari hulu ke hilirnya. Anak-anak Sg. Rengil yang terletak dalam Banjaran Titiwangsa berhampiran G. Yong Yap tidak putus-putus memberi sumber air. Di bahagian hilir pula, Sg. Rengil bertembung dengan Sg. Brooke. Pertembungan sungai ini sekali lagi membetuk kawasan kuala. Sg. Rengil mati akibat bertembung dengan Sg. Brooke. Dan kuala ini dinamakan Kuala Rengil.

Di sinilah tempat tinggal Ranjis bersama keluarga mertuanya Tapa. Ranjis salah seorang masyarakat Orang Asli di sini. Hari ini Ranjis tidak ke hutan mengerat buluh atau anak kayu untuk dijual kepada tauke Cina. Ranjis juga tidak ke bukit mencabut ubi kayu. Ranjis juga tidak ke kebun membersihkan tanah. Ranjis juga tidak ke sungai menangkap ikan. Hari ini Ranjis akan membantu kami untuk keluar dari Pos Kuala Rengil.

Berdiri menghadap ke kuala dari arah jalan masuk ke Yong Yap... di kiri saya ialah Sg. Rengil dan di kanan saya ialah Sg. Brooke. Petang semalam kami mendirikan khemah di atas tanah lapang tepi Sg. Brooke. Kami sampai di sini tepat jam 6.30 petang dan terus berkenalan dengan Ranjis. Ranjis nampak senang untuk membantu kami.

Petang semalam saya terbaca papan tanda Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan. Saya ketawa terbahak-bahak kerana perancangan kami telah lari. Hajat hendak keluar di Blue Valley, Cameron Highland tetapi kami telah keluar di Hutan Simpan Kekal Lojing, Jajahan Kelantan Selatan, Kompartmen 33 Gua Musang. Dari pintu masuk ke HSK Lojing semalam, kami mengambil masa 3 jam di atas jalan balak untuk sampai ke Pos Kuala Rengil. Azab.

Beginilah nasib masuk hutan tanpa jurupandu. Apa yang telah kami lakukan ialah TRANS LASAH – YONG YAP – LOJING... dengan masuk melalui Pos Kuala Mu dan keluar melalui Pos Kuala Rengil.

Pagi ini cuaca kelihatan mendung. Mungkin kerana sejak tiga hari lepas ekspedisi kami tidak langsung di timpa hujan. Atau memberkati perjalanan kami di atas jalan balak pada hari ini. Jam 10.00 pagi kami bergerak meniggalkan Pos Kuala Rengil menuju Pos Brooke yang terletak di tepi jalan raya baru yang menghubungkan Gua Musang dan Cameron Highland.

“Aku tak tahu pun ada jalan lain nak ke Yong Yap nih...” saya bercerita dengan Ngai semasa berjalan.
“Ada... ikut Gua Musang... masuk ikut sinilah.” Jawab Ngai.
“Kalau aku tahu... aku redah jekkk jalan yang tutup ari tuuh. Tapi Omar suruh turun ke bawah... last-last sampai sini.” Balas saya.

Hajat untuk bermalam di Kem Berak dan Kem Pening seperti yang diceritakan oleh Siti Farishadina tidak kesampaian. Sejak turun dari puncak Yong Yap, ekpedisi kali ini terlepas dari azab. Perjalanan menuruni permatang bukit cukup terasa santai. ‘Takperlahhh... lain kali boleh buat lagi.' Bisik hati kecil saya.

Ramai orang yang mendaki G. Yong Yap masuk ikut Lasah, Perak. Jarang sekali yang masuk ikut Gua Musang, Kelantan. Sebab ikut cakap Omar, secara tak langsung saya telah merasa cabaran kedua-dua trek ini. Memang seronok turun ke Gua Musang kerana jalannya santai.

Dalam perjalanan menuju Pos Brooke, Ranjis singgah di rumah seorang rakannya. Ranjis meminjam motor rakannya dan membawa Ngai keluar ke Sekolah Kebangsaan Pos Brooke untuk mendapatkan kenderaan pacuan 4 roda. Kami yang lain pula tiba kira-kira jam 11.15 pagi. Tetapi di sini pada musim cuti sekolah memang tidak banyak kenderaan. Kemudian Abang Ngah menumpang motor Ranjis untuk ke Jabatan Pertanian Lojing.

Abang Ngah kembali bersama Pakcik Ramli seorang pemandu di Jabatan Pertanian Lojing. Pakcik Ramli membawa Toyota Hilux 2.8d milik jabatan. Tepat jam 12.00 tengah hari kami meniggalkan Pos Brooke setelah membayar upah yang berpatutan kepada Ranjis.

Perjalanan mengambil masa hampir sejam dengan kenderaan menuju ke Kg. Raja, Cameron Highland. Di Kg. Raja masing-masing membeli lagi sedikit keperluan untuk naik gunung. Tidak seorang pun yang tergerak hati untuk pulang ke Kuala Lumpur. Bagitu juga Zarina dan Along yang tinggal di Parit Buntar. Masing-masing hendak ke hutan... mana lagi kalau tidak G. Yong Belar.

Di Kg. Raja juga kami dikejutkan dengan berita beberapa negeri di Malaysia dilanda ombak Tsunami setinggi 6 meter. Ramai orang mati dan kemusnahan harta benda turut berlaku. Ini merupakan bencana terbaru bagi Malaysia.

Pakcik Ramli turut menghantar kami ke empangan di Blue Valley, yang menjadi jalan masuk ke Gunung Yong Belar. Setelah membayar upah yang berpatutan, kami mengucapkan terima kasih kepada Pakcik Ramli yang sudi melayan karenah orang gunung seperti kami.

Ini kali kedua saya akan ke G. Yong Belar. Begitu juga dengan Ngai. Omar dah masuk sembilan kali. Along dulu terkandas di Kem Gurkha... tak sampai puncak. Yang lain inilah pertama kali akan ke G. Yong Belar. Pukul 2.00 petang bermulalah pendakian kami ke G. Yong Belar dengan menaiki 256 anak tangga yang terdapat di tepi empangan. Azab.

Untuk sampai ke Kem Gurkha pada petang ini adalah satu yang mustahil. Oleh itu kami membawa bekalan air yang mencukupi dan kami akan bermalam di mana-mana kawasan yang sesuai.

Jam 5.15 petang kami sampai di batu sempadan Pahang-Kelantan yang bernombor 81. Di sini batunya lebih basar dari yang lain kerana tanahnya merupakan puncak tinggi. Menurut Omar, ketinggian di sini ialah 6040 kaki dari aras laut. Kami bermalam di sini kerana tanah lapangnya yang luas. Lagi pun hujan renyai sudah mula turun dan suhu sangat sejuk.


ngai... walaupun banyak trip v2...
aku tunggu ko untuk buat v2 skali lagi...
untuk menyelak kenangan2 lalu ... yang terselindung di sebalik kabus...

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Trans v2 26-02sep o6 anjuran S.O.S.....

Post by kenshina » 05 Sep 2006, 20:01


Actually kitaorg yg jalan belakang pun x perasan ada simpang utk turun ke puncak bubu atas kerana simpang tersebut telah ditutup dengan dahan pokok dan dedaun agar... (x tau la apa niat dorang nih) oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

bekem...rasanya tadek sesapa yg tak bertanggungjawap...cuma trek V2 pendaki gunung tu sebahagiannya berkongsi ngan trek orang asli ke kameren...

aku rasa org asli yg tutup simpang tu.... tak baik berprasangka....



:mrgreen:
challenge your limit

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 05 Sep 2006, 23:30

[quote="biNGai"]bett ;

kalo ade nak pegi V2 tuh saun2 laa..mana tau timing free sama2 ke..maklum ler, kite nih kan Kelab Pendaki Halal :)


[quote]

ko tuh bila nak buat?
aku follow je...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

tombiruo
Pendaki Gunung
Posts: 96
Joined: 01 Jan 2006, 12:27

Post by tombiruo » 06 Sep 2006, 10:45

tahniah... 8)

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 06 Sep 2006, 15:25

Image

sunrise kat yong yap
Yang lain ader kat galeri...soi arr selected few aje ler
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 06 Sep 2006, 18:04

ouucchh..tuh kalo kureng skit kabus tuh lagi gerek seeyyy view


bett mc'ready ;

plan2 kayuh ler..nanti kalo jadik taun depan kite set..maklum ler taim skang2 nih badan daa tuka jadik enjin diesel..slow je jalan..malu ler nak join dorg yg pkai enjin v-power :o


kite bikin Jalong-YYap-Junction-YBlar-Charlie-BVD..amcam? ada brani? boleh? malaysia boleh!! :D (tringat kes mamat kerek tuh :evil: )
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 06 Sep 2006, 22:48

ouucchh..tuh kalo kureng skit kabus tuh lagi gerek seeyyy view


bett mc'ready ;

plan2 kayuh ler..nanti kalo jadik taun depan kite set..maklum ler taim skang2 nih badan daa tuka jadik enjin diesel..slow je jalan..malu ler nak join dorg yg pkai enjin v-power :o


kite bikin Jalong-YYap-Junction-YBlar-Charlie-BVD..amcam? ada brani? boleh? malaysia boleh!! :D (tringat kes mamat kerek tuh :evil: )
heheheh
kalau aku tak jadik ikut muz bulan 12 nie buleh lah kita setting tahun depan
huhuhu....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 07 Sep 2006, 01:34

Tahniah~!

especially untuk adlin.. ko mmg kuat la.. saspek sama lu~!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

FedEx
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 03 Jan 2006, 11:04
Location: Sekitar Banjaran

Post by FedEx » 07 Sep 2006, 15:23

:o mekacihhh wiraa....pewai tuh biaser laa dalam mendaki gunung nieh especially badan cam nieh....tapi, target sebenar pendakian nieh ialah menikmati keindahan alam ciptaan Allah swt dan mengenal diri.....so, saper laju....silakan potong....saper slow...meh jalan samer... :) janji, selamat, sampai dan ceria selalu..... :) satu lagi....takkan lari gunung dan kemsite dikejorr.... :D :!: :arrow:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 07 Sep 2006, 15:49

Fedex ;

kali nih treking takde ditemani oleh burung2 berkicau riang ka? :)
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

FedEx
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 03 Jan 2006, 11:04
Location: Sekitar Banjaran

Post by FedEx » 07 Sep 2006, 16:24

ada ngaii....5 kali aku kira semuanyer aku jumper burung tuh especially masa jalan yg takder signage.....alhamdulillah....dengan izin Allah...kayuh pelan2.....jumper gaks groups yg lain atau jumper lah signage.....tapi kan Yong Belar masa kita g dulu ngan aku g sekarang lain....pelik aku...... :roll:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 07 Sep 2006, 17:27

TAUN DEPAN LA BETT....dah lama aku tak buat keje giler syesyama ngan ko sejak ko masuk weekdays hiker club ni wakakakakaka
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 07 Sep 2006, 18:00

fedex ;

musti la lain..dulu ko pegi ngan aku..pastu org lain tido kemsait kat peak, ko tido tgh trek..mane tak lainnye..ehehehe



bett ;

ujung2 taun nih tak elok amik unpaid leave..nanti appraisel ko menurun..pospon taun depan ler :D



mat ;

paku dulang paku serpih, kate org..eleehh dedolu awak pun camtu gak :D
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Post by bargading » 08 Sep 2006, 11:45

Trip ni mmg sempoi habih, x da kekesalan dan kehampaan.....
yg aku nampak cuma ada kebanggaan dan kejayaan setelah selama 8ari jln dalam utan yang treknya sampai aku terjerit2 bila banyak kali kena merangkak dan menunduk!!!!! :D

Dalam utan mcm2 bule jadik nasib baiklah kapten kita sedar jln tu dah silap...trm ksh topoi, adik, ad, baba yang bertungkus lumus carik simpang yang betoi, kalau x pglmn silam baba dan ngai mungkin bule berulang ooooo....... walau kena panjat balik pun x pa..... janji misi v2 yg sebenar perlu dicapai......

* Cik Khalil, lawa siot gambak tu, ya mmg betoi tmpt paling lawa kat puncak tok nenek, kat puncak view pun lawa kalau x da kabus.

* Abg Musz, ye aku ingat lagi teks ucapan tu......trm ksh atas nasihat yang berguna tu... kopi tu kaw? haha budget nak tido tunggu geng chamah-ulu sepat mungkin x kesampaian... :)

* Arman, Topoi, Mail, Adik, Mak Wei, Beck - ko org mmg best - x kering gusi aku.... dan pantas dlm selesai masalah dan cabaran.
Man selaku main chef - makan gulai lemak ikan keli tu yg x dpt aku lupakan.... sodap gila...........

* Baba, Wan & Fuad - Jadik tukang gambak dan gang jln kaki..... jgn lupa pos aku gamba ko org juga

* aD - It's ok x da masalah, trm ksh krn sudi tumpang stinggan kami yg x sebrapa.... & salute to sleeping bag best :) aD's serrrjuuk....manjanya along (nnti kita ke korbu-gayong plak lepas ni, x kira la arman ke topoi kena bawak :evil: )

* DaBoom and the gang - Ko org mmg best, perjalanan aku x sepi bila ada radio yang sentiasa live berkumandang.... Soon trm ksh bagi aku pau air sedap jo tu... (tongkat ali, oren, ribena dll) :!:

*Adlin & Kak Mai - Tahniah anda berjaya melakukannya.......

*Azliajer - Minah power...... baju yg sentiasa kemas dan bersih spjg perjalanan

*Fazi - jumpa lagi kita trip ni.....nnti kita kongsi gambak ok

* Uncle bedua.... power tu dia org jln! aku kalau umur time tu x tau larat lagi x jln cam tu.....


Kesimpulan - perjalanan best + view best + makan best + orang best + perasaan best = bestx5
:) :D :arrow: :) :evil:
Last edited by bargading on 08 Sep 2006, 12:11, edited 1 time in total.
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 08 Sep 2006, 12:10

takkan takde kot benda-benda mistik berlaku?
citer aaa skek kengkawan

mat/ngai

aku potong 'anu' lah kalau dapat unpaid leave... :D

anu - kuku
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
adlyana
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 04 May 2006, 13:11
Location: KL
Contact:

Post by adlyana » 08 Sep 2006, 18:03

Pop, sure.. pasnih kita ripit je memana trans yg ada.. selagi ada masaa.. :arrow:

p/s: eh, naper sikit sgt pics kat multiply?

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 08 Sep 2006, 18:33

adlyana ;

jom ikut i gi layan trans setiawangsa..memule kite gi melawati makan nasi ayam then gi wardiburn kem tengok LRT..pastu kite gi tengok bebudak main bola kat keramat..pastu kite gi makan piza kat melawati balik..pastu kite gi buat rayuan di puncak genting..amcam? ada brani? boleh? malaysia boleh!! :!:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Post Reply