XPDC Chamah - Ulusepat - Gerah

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

XPDC Chamah - Ulusepat - Gerah

Post by matsaiko »

Anjuran: Rejang Adventure Team
Tarikh: 27 Jan - 5 Feb 2006 (9 hari)
Kos: RM250

Stamina dan atitude yang baik amat diperlukan.
Penyertaan adalah terhad.
Penyertaan bedasarkan siapa cepat dia dapat.
Penyertaan hanya untuk lelaki saja.
Berminat sila call 012 3875897 - reen atau 016 2800663 - lan

Terima Kasih.
Last edited by matsaiko on 23 Dec 2005, 23:36, edited 2 times in total.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

memang best memang hardcore.....
tapi cuti aku tak lepas....
waaaaaaaaaaaaa
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara »

a'skum?salam sejahtera...

Betul kata en.bet...ni memang hardcore...
sape yg tak cukup klengkapan diri spertimana yg diberitahu...
memang boleh "hilang akal" klu ikut program ni...
Tp,apa2 pun...diharapkan pihak penganjur dapat menjalankan program ni
dengan jayanya....amin....

angahbelantara
KATAKAN TAKNAK

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

i would say good luck. TRail from ulu sepat to gerah might overgrown n cost u more days.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

cs_goh wrote:i would say good luck. TRail from ulu sepat to gerah might overgrown n cost u more days.
goh,
they are not going to gerah from the peak of ulu sepat....
they will descent down first and go to gerah using the usual trek which people used to when they go to gerah.....
this trek are now more common to trekkers
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

o i c........

not sure any malaria case reported in Grah recently....during my ascent in 1993, we took medicine for precaution. that was ABM 2nd trip to Grah. 1st trip 4 went in, 3 came out with malaria.

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

malaria :roll:
ermm...kene mintak anti malaria kat chimm nih :!:
~ ava adore ~

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

pil anti malaria tuh kalau orang awam bawak menyalahi undang-undang sebab pil tuh dadah yang kuat.....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

goh,
terima kasih atas nasihat (otai nih!) Seperti kata betterman,kami ikut laluan biasa nak ke Gerah bukan dari Ulu Sepat...kami tak cukup ilmu lagi nak pegang parang menebas trek :-))

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

sama-sama. :wink:

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

Post by amkdh08 »

:arrow:
akum.....sory mencelah.oooooo kiranye chamah-ulu sepat-gerah ini adlh prgrame nek trun gng ke gng la.
-bdk bru blajor-
Stay 2gether We Survive

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

matsaiko wrote:goh,
terima kasih atas nasihat (otai nih!) Seperti kata betterman,kami ikut laluan biasa nak ke Gerah bukan dari Ulu Sepat...kami tak cukup ilmu lagi nak pegang parang menebas trek :-))
amkdh08
kalau u nak tunjuk pegang parang menebas trek, i ingat matsaiko sangat gembira

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

cs_goh wrote :
not sure any malaria case reported in Grah recently....during my ascent in 1993, we took medicine for precaution. that was ABM 2nd trip to Grah. 1st trip 4 went in, 3 came out with malaria.
botol la tu... jgn ambil mudah hal ni....emmm.. member pun pernah kena..
i would say good luck. TRail from ulu sepat to gerah might overgrown n cost u more days.
ur right... :)

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

Post by amkdh08 »

ha2 klu nak pegang parang....mmg saya undur diri la.skit2 tu bleh la rintis.
[/quote]
Stay 2gether We Survive

cikguroslirembau
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 28 Dec 2005, 14:43
Location: Rembau, N9

Post by cikguroslirembau »

Lama sangat, susah nak coti,, buat ke gerah atau camah ulu sepat aje le...

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

Cikgurosli , mau polo CUS rasanya Ryoq ada masuk CNY ni dah ada 7-8 org pun...check la dengan dia.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Penyetaan dah ditutup.Doakan agar perjalanan kami dipermudahkan olehNya...Amin.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

semoga selamat dlm perjalanan ke puncak pergi dan balik umah masing2.. Amin. semoga suksessss adanya! chiayok..chiayok! :arrow:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
KuKuBesi
Tokey KHK
Posts: 112
Joined: 05 Dec 2005, 09:06

Post by KuKuBesi »

matsaiko wrote:Penyetaan dah ditutup.Doakan agar perjalanan kami dipermudahkan olehNya...Amin.
wow!! team sudah komplit!! cayalah mat!!

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

A'kum mat..
itu gerah ada kosong??
selit nama gua buleh??
sorry lambat inpom.. hehehehe.

neway mat.. ini sikit latest info utk ke CUS.

jalan 4x4 ke kg lerlar dari lasah kira ok kalau ari tak ujan,
but kalau ujan certain area sure hancur terutama lepas dari kg pos piah.
masa aku masuk baru ni.. ada 3 tanah runtuh, dan ada 4 longkang dalam..
1st longkang kitorang dah cangkul.. but 2nd longkang hingga ke longkang ke4 memang tak dapat nak modified.
korang kena suruh powil nya owner standby cangkul.. kalau tak nanti stuck macam kitorang aritu..
lain2 hal rasanya takde kot.

sampai lerlar, aku suggest ko tak payah gi cari ADI.. pasai itu mamat sudah pandai demand skarang.
dia nak kita ambik 2 guide paling kurang. kalau tidak, dia tak kasik naik.
memula aku tak caya masa mus cakap kat medan gopeng aritu,
tapi bila dah masuk sana, baru aku tau, memang dia suruh pakai 2 guide..
padan muka aku!! lari budget sioottt!!
so aku rasa, ko gi nego dgn hamdan kg rantau a.k.a kg tampoi..
may be diorang leh tolong cari guide yg boleh bawak sorang.
Untuk ke gerah.. si along boleh bawak. hamdan kenal dia kut.

trek ke relik, agas, view peak, sempadan, sg retak,peres tak banyak berubah. semua seperti biasa.
cuma sebelum sampai kg rekom.. ada satu sungai lepas ladang sekoi.
itu sungai orang asli rekom sudah bikin jambatan, so dia mintak kita bayar tax 50 inggit.
so, terpulang atas budi bicara kita ngan tok batin masa tu..
kalau nasib baik.. maybe boleh murah sikit kut.. huhu
dari rekom ke pakma, tongkat ali n puncak chamah pun tak banyak berubah..
semua seperti biasa..

untuk ke peak sepat pun tak ada apa yang berubah cuma kalau ko nak shortcut keluar ke lerlar tanpa menyeberang 4 sungai, tanpa melalui lenwen.. ada satu peak sebelah kanan. nama peak tu puncak PENDERA. bebudak kg rantau semua tahu trek tu.. ko boleh ajak diorang kluar ikut situ.
so ko boleh jimat 4 jam utuk ke lerlar berbanding 10 jam dari peak kalau ikut jalan lama.

anyting, kalo tak clear, ko roger aku k..
slamatss... :D
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

rob...ko rindu kt aqu tak.. he he he...ni baru balik bintang... tak jumpa bulan lah

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Timakasih Rob atas penerangan tuh...ermm dah full la Rob.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

tertarik dgn trek jimat 4 jam tuh...
kena try nie
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

yup, mmg berita baik tu. giler beb penangan berjalan 10 jam dgn rest yg terhad semata2 utk nak balik umah. kalo trek ke puncak x kesahlah.. :roll:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

KRAKATOA
Pendaki Gunung
Posts: 42
Joined: 07 Jan 2006, 15:09
Location: indonesia

Post by KRAKATOA »

Asalamualaikum.

Saya tak pernah pula dgr nama kumpulan Rejang Adventure Team nie........tapi macam best.....sebab takder budak perempuan yang ikut,mesti group power nie...untuk mat saiko......kalau saya yang baru berjinak jinak nie boleh tak saya ikut?

Dari penilaian saya,saya mempunyai ciri ciri yang di sebutkan oleh saudara mat saiko...tapi penyertaan pun dah penuh...jadi saya tak boleh berbuat apa apa la cuma mendoakan selamat pergi dan balik.

lantern
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 07 Jan 2006, 23:42

Post by lantern »

kalau nak power lg
pakailah kasut power :lol: hihihihihi

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Krakatoa,
Wsalam...yup! sad to say dah penuh..segala proses transportation dah set. mungkin lain kali.bebudak rejang ni low propail sket...takde masuk internet apa semua

p/s:power tu tak salah jika digunakan dengan niat yang betul...

lantern
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 07 Jan 2006, 23:42

Post by lantern »

power rangers

Abg_Jaws_Ikan_Paus
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 16 Jan 2006, 02:00

Post by Abg_Jaws_Ikan_Paus »

bebaru ni aku terjumpa member lama, dia baru je lepas azab CUSG ni awal tahun ari tu selama 12 hari dalam hutan.... tapi aku lupa nak amik no kontek dia lah....

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Post by UnderAge »

::kepada semua peserta yg terlibat dlm xpdc nie...semoga berjaya dan selamat semuanyer.... aminn...
::: SuCCESS :::

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Abg_Jaws_Ikan_Paus wrote:bebaru ni aku terjumpa member lama, dia baru je lepas azab CUSG ni awal tahun ari tu selama 12 hari dalam hutan.... tapi aku lupa nak amik no kontek dia lah....
12 hari tu rasanya schedule yang santai wong tuh....

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

12 hari tu rasanya schedule yang santai wong tuh...
aku rasa tak de nyer santai wong... rasanyer just nice. kalau ikut banjaran / sempadan la. emmm... aku pun tak penah sampai.... dengar org cite jeeerrr :)

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

mungkin ye mungkin x kot sbb faktor cuaca kat sana. alangkan musim kering kat umah kita buleh ujan kaw2 kat sana inikan plak musim salji mcm nih..musti slow sket trekking. kalo nak OT pn x best sbb SEJUKKK, brrrrrrrrr!! :shock:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

umai wrote:
12 hari tu rasanya schedule yang santai wong tuh...
aku rasa tak de nyer santai wong... rasanyer just nice. kalau ikut banjaran / sempadan la. emmm... aku pun tak penah sampai.... dengar org cite jeeerrr :)
entahla umai...aku pon tak penah sampai lagi..dengar org citer gak...kita tgk nantilah cemana...doakan segalanya mudah.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

umai

kalau potong terus dari ulu sepat ke gerah may be makan masa 12 hari....
tapi kalau dari ulu sepat turun hala ke lanweng masuk naik ke gerah semula.....
tak sampai 12 hari.....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

mat..
dapat jugak aku satu tiket pergi gerah.. alhamdullilah.. lalalalalala
cuma aku nak tahu, kalo ikut ko nya jadual,
agak2 ko brape ari bulan ko sampai kat kem agek @ naik ke gerah?
2hb? atau 3hb? mana tau kita bertembung.. boleh comolot..aauuuww. :lol:
emmm... aku pun tak penah sampai.... dengar org cite jeeerrr
Umai
nak kena cubit pipi ke?? pernah dengar pepatah ni? "kura2 dalam perahu" wakakakaka...
oh yea cik umaiyah, terlupa lak ko baru pestime :twisted:
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

mana tau kita bertembung.. boleh comolot..aauuuww
auwwwiieeeee :lol:
~ ava adore ~

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

kalau potong terus dari ulu sepat ke gerah may be makan masa 12 hari....
tapi kalau dari ulu sepat turun hala ke lanweng masuk naik ke gerah semula.....
tak sampai 12 hari.....
bett... aku rasa mcm tu la juga. coz, tak payah layan tebas-menebas, layan sesat, tah apa-apa lagi....

mat... semoga selamat pegi n kembali. begitu juga semua rakan2 yg berxpdc sepanjang CNY ni... good luck to u all.

ada member cakap, org asli selalu pesan... kaki gerah merupakan kawasan seladang... jaga2 je lah... seladang ni, org kata lagi dasat dr gajah... tah la.. den pun tak tau.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Rob wrote: dapat jugak aku satu tiket pergi gerah.. alhamdullilah.. lalalalalala
cuma aku nak tahu, kalo ikut ko nya jadual,
agak2 ko brape ari bulan ko sampai kat kem agek @ naik ke gerah?
2hb? atau 3hb? mana tau kita bertembung.. boleh comolot..aauuuww. :lol:
apsal la cuti aku tak lulus...
kalau tak mesti buleh berekspedisi dgn engko...
rugi siut...

itu ezrin suruh dia jadik bibik
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
hooch010
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 18 Jan 2006, 10:05
Location: selangor
Contact:

Post by hooch010 »

kepada peserta-peserta churah.. haha.. cus-gerah... spt yg saye tau je.. matsaiko, labor, en.sepul, etc, etc.. selamat lar eh korang.. ahad itu hr gi nuang pon xdpt polo.. isk isk.. chaiyok chaiyok.. jumpe kat kl sentral nnt..

Locked