Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 10 Apr 2013, 18:49

Any senior members interested to join /form a climbing/trekking group date around May 2013?

Two of us from Sabah are keen to do this route as a first timer. Just bear in mind we think we macam slow train lah....because we are sort of retirees lah....we have just completed the Salt Trail in Sabah and we thought we did some good timing and we thought we enjoyed pushing the 'hills' in ourselves.... we also have done the Trus Madi a year or two ago and enjoyed the climb and the mistake we did with a thin sleeping bag, hahaha...

with a more in the team, the Tahan Classic trail hopefully proves enjoyable.. thats the aim at least...

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by shahrul » 12 Apr 2013, 11:17

ramai ke yang nak ikut trip kuala-tahan-kuala ni nanti mr. chin?
_________________
_________________

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 12 Apr 2013, 17:59

Shahrul,

Ni yang tak tahu ni...yg ada baru kawan satu dan saya....best kalau dapat kumpulan satu team 6 - 8 pendaki dapat kongsi penat beban dan makanan..hehe...

Jom buat trek klassik ni?

ibfirdaus
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Apr 2013, 01:54

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by ibfirdaus » 13 Apr 2013, 01:44

Hi, I'm interested to join... But still beginner in hiking & climbing... Afraid if I will be a burden for you guys... But I can score with my fitness level (can finish Tabur Hill (east) in less an hour)...=)
And I thing we should discuss this seriously, my hometown is nearby to this Taman Negara (Kuala Lipis, Pahang), but I'm working in KL.

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 13 Apr 2013, 08:30

Hi Firdaus,

Good. So long the interest is genuine betul betul nak daki Tahan dan kembali K. Tahan dgn selamat nya, we kira ada common grounds we can work on.

Bulan May tentative lepas PRU13.

Training regime is something each of must have...kita sini cuba buat 10 kg kat bahu 10 kilo naik turun crocker range substation national park jam 11 pagi [when the sun is hot, the hotter the better] 3 jam gitu alternate days, with free walk in between days.

In view this is an open team, we shall need to work on our commitment strongly, and somewhere along the line get to know each team members before setting the climb date.

PM me if you have time.

ibfirdaus
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Apr 2013, 01:54

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by ibfirdaus » 14 Apr 2013, 03:56

Hi Mr. Chin,

Yes, I'm interested! Btw, very fresh in this hiking hobbies actually, just started it few months ago. Been looking for friend in between my office mate and colleague but most are already on fat belly, just rather going for picnics & small2 activity only. Hope we can make this happen and will give my best shoot too. Btw, never tried yet with 10Kg on shoulder (2kg pun x pernah kot =P ), but definitely will work it out!

I'll PM you shortly. And jarang saya akan login to this forum due to work restriction, anything contact by email should be no problem.

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by shahrul » 14 Apr 2013, 10:33

cuba up tentatif event Kuala Tahan - Puncak Tahan - Kuala Tahan
mana tau ada yang berminat nak join nanti..
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by shahrul » 14 Apr 2013, 10:37

boleh rancang perjalanan ikut cadangan dari web taman negara kat sini
http://www.tamannegara.asia/gunungtahan.html
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by seper4alif » 15 Apr 2013, 09:07

peeergh... bila lah aku nak naik tahan nih... mesti susah kan
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 15 Apr 2013, 18:45

thanks Sharul....sya muatkan up tentative nanti ...

ibfirdaus
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Apr 2013, 01:54

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by ibfirdaus » 16 Apr 2013, 00:06

Hi En. Shahrul,

Menarik betul website tu... Info yg sgt bermanfaat... Nanti tak follow sekali ke?

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by shahrul » 16 Apr 2013, 16:33

den tak dapek nak folo trip lama2 ni.. coti tak banyak :lol:
kalo nak folo saya ucapkan selamat & all the best :minum:
_________________
_________________

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 22 Apr 2013, 19:10

Pada yg berminat sertai classic trail ni.

Upacara tentative berikut bejrtujuan bermalam 2 malam dekat puncak tahan [dah penat mendaki dan berdaki pun ke summit, tak lah setakat sejam dua saja di summit kan?] . Tarikh sebenarnya akan di tentukan selapas pru 13.

Dgn tujuan 2 malam kat summit, perlu lah bermalam selain dari camp site biasa, dan akan memerlukan hammock siap dgn rain fly nya.

Hari 1 [pertama] - Trekking 7 - 8 jam bermula dari K. Tahan. Dijangka bermalam antara Kem Melantai / Gunung Raja. Perlu angkut air 5 liter gitu.

Hari 2. Trekking 7 - 8 jam, tujuan sampai kat Wry's camp.

Hari 3. Trekking 7 - 8 jam, tujuan nak sampai Kem Padang

Hari 4. Trekking ke camp site sedikit kat puncak Tahan. Ke summit dan bermalam di camp site tadi. Tujuan dapatkan sunset view dari summit???

Hari 5. ke summit untuk sunrise.

Hari 6. Trekking 7 - 8 jam ...ke Kem Puteh atau Wry camp. masa ni lah gambar gambar

Hari 7. Trekking 7 - 8 jam .. kem Melantai...

Hari 8. Trekking ke K. Tahan.

Semua nya tentative. Sudah first discussion dengan staff taman negara, dan akan perkemaskan lagi.

Please comment.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by seper4alif » 23 Apr 2013, 10:57

terbaik... good luck bro...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
zedy
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 10 Mar 2012, 16:28

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by zedy » 13 May 2013, 04:56

hii.. :)

dah tetapkan belum kos utk trip ni? n brapa anggaran kos? tq..

User avatar
CRAZYhAMStER
Pendaki Terlampau
Posts: 592
Joined: 05 Dec 2006, 12:12
Contact:

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by CRAZYhAMStER » 14 May 2013, 02:47

hang xmo polow ke tan...

[ADVENTURE IN LIFE] SURVIVAL through degrading nature

www.crazyhamster.multiply.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by seper4alif » 14 May 2013, 11:40

aku tak berani lah dan..... bag aku paling besar 6 liter.... ngam ngam sleeping bag jee muat.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 16 May 2013, 18:40

UP Classic Trail [K.Tahan/Tahan/K.Tahan] pada Jun ini:

Jun 09, Ahad, jam 1: perjumpaan dengan guide kat pejabat Taman Negara/Perhilitan,
Jun 10: Trekking K.Tahan – Kem Tengah [2 jam ke Gunung Rajah].
Jun 11: Trekking Tengah – Wry’s Camp
Jun 12: Trekking Wry Camp – Gedung
Jun 13: Trekking Gedung – Tahan – Gedung [Gedung ke Summit 5 jam]
Jun 14: Trekking Gedung – Teku
Jun 15: Trekking Teku – Melantai
Jun 16: Trekking Melantai – K. Tahan.

Tambah 2 hari contingency; budget dan bekalan untuk 10 hari.

Kos guide rm 1200 untuk 7 hari dan rm 150 hari tambahan, serupa jugakos porter. Permit rm 1/seorang, camera rm 5/camera, dan campsite fee mengira hari dalam trail.

Yang berminat sertai trip ini, kena buat tempahan persenderian penginapan di K. Tahan, persedian keperluan ke Tahan cukup utk 10 hari. Hendak berada di K.Tahan pada Jun 09, Ahad untuk briefing dgn guide.

Kos guide kita divide lah antara jumlah peserta nanti.

Pm saya sesiapa berminat sertai trip ini.

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 16 May 2013, 18:46

Timing trip ni mungkin kurang selasa mandangkan dekat dengan puasa.

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 27 May 2013, 19:57

Perubahan pada timing Classic Trail ini :

Start date pindah ke June 16, Ahad, 2013. Original date June 10, 2013 batalkan.

Jadi perjumpaan pada June 15 di Jerantut/ K.Tahan.

Trek di jangka 7 hari, 6 malam. Budget timing dan bahan untuk 10 hari. Itenary harian nya saperti posting 16 may 2013 lalu.

Pada yang mahu menyertai, bole lah pm saya.

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 09 Jun 2013, 19:50

All set, pertemuan dgn guide [En Sarung?] pada June 15 di Jerantut / K. Tahan. June 16, kita dua sekawan dari Sabah start Classic Trail G. Tahan. We hope to post gambar2 selepas nanti.

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 27 Jun 2013, 10:48

Gunung Tahan indah jauh di sana apabila di lihat dari G. Rajah dalam perjalanan hari kedua kami. Ada pun kami berfikir akan ke puncak Tahan dua atau tiga hari kemudian. Namun, tidak tercapai.

Baik buruk nya, terpaksa berpatah balek dari kem Teku pada pagi hari ketiga. Pendakian gTahan tidak dapat di teruskan akibat heavy chaffing inner thighs dan kantung bola pada rakan saya [belum blister cuma merah udang bakar].

Sepanjang empat hari perjalan kami, keadaan cuaca, air sungai dan lebah boleh di katakan PERFECT. Baik sekali. Sedih tidak dapat ke summit Tahan.

Banyak lessons learnt dari trip ini. Perjalan dari kem Melantai ke kem Teku dalam 10 jam degan muatan sekitar 15 kilo di ikuti perjalan balek ke kem Melantai esok nya kekal dalam ingatan. Kagum dengan kecantikan sungai juga pleasantly surprised we could hack it.

My update ends here. Pada siapa inggin kongsi lessons learnt bole pm saya. Back to drawing board for me.

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by shahrul » 28 Jun 2013, 02:23

sorry to hear that..

apa nak buat kalau dah injured, terpaksa retreat laa
ada rezeki & tenaga juga umur yg panjang datang semula

p/s: kantung bola tu penyakit apa mr chin?
_________________
_________________

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Denan » 28 Jun 2013, 08:30

p/s: kantung bola tu penyakit apa mr chin?
alah shahrul... kantung bola tu le... yang tuuuu.... :mrgreen: :keke:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by shahrul » 28 Jun 2013, 12:09

dah agak dah :D

melecet kaa..pedih oooo :lol:
_________________
_________________

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 29 Jun 2013, 08:57

Yaaaaa, pedih ......dan member panic takut menjadijadi lebih drpda melicit....infection nanti kan masaalah besar!

seriously, setiap long distance hikers perlu tahu preventative measures against chaffing [melicit] dan seturusnya first aid tentang lecit ni. Nampak amateurish betul teman saya ni....but that is why we failed to summit.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Denan » 02 Jul 2013, 08:36

bang... diaorg x pakai seluar tight ke... atau dia pakai spender yg x sesuai.

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 05 Jul 2013, 12:44

Teman saya berdegil nak pakai seluar panjang bersambung.... di tegur lepaskan zip jadikan seluar pendek sebelum mula river crossing dia bertahan nak seluar panjang juga....sudah lah tu, tak plaster kulit peha tak plaster kantung tak ada tights, nasib baik tak ada spender juga.....

betul betul kecewa dgn perengai sombong bodoh tu...

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Denan » 05 Jul 2013, 17:02

pakai seluar panjang boleh tapi belah dalam kene pakai tight jugak (melainkan kulit dah kematu xpe le :mrgreen: ) ... time trek mendatar ok le... bila trek dah mencanak dan tambah pulak seluar basah lagi teruk bergesel dengan kulit.
ada stengah2 org x suka pakai spender terus sarung tight je... pastu seluar pendek atau seluar panjang kat luar... tu ikut keselesaan masing2 lah, mcm saya selesa pakai spender tapi yg jenis ada kaki (mcm tight gak kain nye)... pastu sarung tight panjang... kat luar seluar pendek.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 08 Jul 2013, 09:32

Abang Nan buleh jugak Pakai Spender kat luar macam Superman :kah: :keke:

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Denan » 08 Jul 2013, 14:19

Abang Nan buleh jugak Pakai Spender kat luar macam Superman :kah: :keke:
a'ah tengah kalut2 packing skali tesilap seluar pendek kat dalam... spender kat luar :mrgreen: :keke:

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 11 Jul 2013, 09:49

Hahaha....

apa pun suspension short 10 incis jenama ACE itu cukup baik,

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 30 Sep 2013, 10:07

Latest Update:

On September 18, 2013 reached Tahan summit at about 1530 hrs, completing the Classic Trail on September 21, which started on September 15. This second trip followed my earlier unsuccessful climb back in June.

How do I post photos here? Id like to add more info from my latest climb to share with fellow trekkers.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Denan » 30 Sep 2013, 11:47

bang... u boleh post gambar kat ruangan GALERI... nanti boleh kongsi2 cerita dan pengalaman...
u start treking 15 september? trip kuala - kuala?

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 30 Sep 2013, 14:09

Denan,

Betul, Kuala/puncak/Kuala. Guide Amy. Saya paywai kat Pangkin...hahaha.

Ok thanks sya cuba post kat galeri.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Denan » 30 Sep 2013, 14:34

kita x sempat bertembung... saya sampai puncak 16/9...
18/9 tu saya dah last day dari kem kor ke sg. relau-merapoh...

apa2 pun saya ucapkan tahniah... :mrgreen:

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by cvlchin » 01 Oct 2013, 09:57

Kembali tahniah , Denan. Ya, pada 18/19 Sept puncak Tahan lonely sikit; hanya saya dengan guide; baik nya kalau pendaki dari Kuala temu yg dari Merapoh di summit, ni dia baru nama nya 'bertemu'.

Ini lah pertama kali sya ke summit Tahan; kini saya faham erti nya 'tahan' !!!! whole new meaning.

Sewaktu pendakain kamu dari Merapoh, hujan lebatke? Sewaktu river crossing sya pada Sept 16, air sungai tinggi paras pinggang. Suspen juga buat crossing. Sewaktu crossing balek pada Sept 20, air sungai sudah turun ke paras lutut.

Betul gembira dapat ke summit Tahan ni.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by Denan » 01 Oct 2013, 11:13

sebaik baik nya macam tu lah haha... kami buat trip merapoh-merapoh... trip santai 5 hari 4 malam...
kami start treking pada 14/9, hujan lebat hari pertama je... dari petang hujan sampai ke pagi besok baru reda... nasib baik masa tu kami dah lepas crossing semua sungai. Hari ke 2 sampai last day balik cuaca baik.

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by frostice » 17 Oct 2013, 10:20

Lama sudah tidak ke Tahan. Atan, kamu tak mahu join ke Tahan ke? Aku tak buat lagi Kuala-Kuala.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Post by seper4alif » 18 Oct 2013, 14:45

bila tuh? hambe ok je klu cuti nya lepas...... now kerjaya amat mengetat kan leer..... sabtu ahad mmg beta selalu gaib dok g ngayuh sana sini... tapi opis hour tuh yang tak terdaya nak cuti... amat pax..... nih baru dapat memo bulan 2-3 tahun depan no OL... EL ok kot? haahahahaaa

nasib g korea bulan 4
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Post Reply