Page 1 of 1

Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 29 Sep 2012, 14:03
by bajabu
Kepada Rakan2 Sekalian,

Bulan June (14-16 June 2013, Jumaat - Ahad) saya buat grup Mendaki Gunung Kinabalu...bah pd siapa yang nak join...dipersilakan.

Detail program seperti di bawah ini:-

14/6/2013 - Arrive at KK~Depart to Kundasang~Check in @ Dormitory Kinabalu Park hostel~Dinner @ KP (Dinner)

15/6/2013 - Breakfast~Register climbing~Transfer to Timpohon Gate~Start climbing to Laban Rata via Timpohon Trail~Check in @ mountain hut (Laban Rata Resthouse)~Free at lesiure (Breakfast, Packed Lunch, Dinner)

16/6/2013 - Early morning (1.00am), take early supper & start climbing to summit~After sunrise view, descend to Laban Rata~Breakfast~Further descend to Timpohon Gate via Timpohon Trail~Upon arrive, depart to KP for lunch & collect certificate~Back to KK~Proceed to hotel/ airport~End of program. (Early supper, Breakfast, Dinner)

Include:
Accommodation x 2 nights
Transportation as schedule
Entrance fee at KP
Climbing permit, climbing insurance, climbing certificate, mountain guide
Meals as per above

Price: RM850.00 per person
------------------------------------

Jika berminat, sila maklumkan kepada saya: hani_nj@hotmail.com / Hp:014-6587181.

Terima kasih.

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 30 Sep 2012, 14:06
by azkramm
best trip ni... :P

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 01 Oct 2012, 11:14
by bajabu
azkramm wrote:best trip ni... :P
kalo azkramm atau ada rakan yg nak join...leh inform saya

TQ :)

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 06 Oct 2012, 08:40
by sangnarasapurba
Byk kali time aktiviti yg best camni, aku x leh pi... kesiaaaaaan aku. Anyway, for those who will go. Chayokk and semoga selamat semuanya.

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 08 Oct 2012, 15:32
by bajabu
sangnarasapurba wrote:Byk kali time aktiviti yg best camni, aku x leh pi... kesiaaaaaan aku. Anyway, for those who will go. Chayokk and semoga selamat semuanya.
sabar...jgn sedih2...next time kalo aku wat open grup lagi aku roger2 kat awak...mn tau ngam timing :D

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 01 Nov 2012, 00:12
by amatjoi_nain
best tu....grrr

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 04 Nov 2012, 23:01
by azlanteu
aku teringin nak join tapi belum pernah sekali pun ada pengalaman pendakian, buleh tak tolong bagi sikit nasihat apa yang perlu dilakukan

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 06 Nov 2012, 14:53
by azkramm
azlanteu wrote:aku teringin nak join tapi belum pernah sekali pun ada pengalaman pendakian, buleh tak tolong bagi sikit nasihat apa yang perlu dilakukan

Sekadar berkongsi.

1. Believe
2. Commitment
3. Focus
4. Determination

Anda perlu ada kepercayaan yang kuat bahawa anda mampu dan boleh mendaki hingga ke puncak dan pulang dengan selamat. Bila anda mempunyai kepercayaan dan keyakinan mental yang kuat, 50% drp xpdc anda telah selesai. Minda, semangat, spiritual, emosi dan mental positif anda dah pun tiba di puncak gunung. Cuma tinggal tubuh fizikal je yang nak merealisasikan pendakian anda.

Anda juga perlu bersedia berkorban wang ringgit, masa, idea dan tenaga untuk menjayakan xpdc anda. Ini termasuk melakukan latihan rutin agar anda benar2 bersedia menghadapi cabaran gunung.

Walaupun setinggi mana pencapaian kita, jangan lupa asal dari mana kita datang..itu adalah hak masing2 dan memang kita akan mencapai itu semua dgn daya usaha yg tinggi tetapi bagaimana pula dgn ruang kesedaran kita ... kerana kita ini adalah makhluk yg pelupa ... yg harus sentiasa ingat mengingati ... kerana semakin ramai manusia yg belajar utk memusnah drpd memelihara harta pusaka ... sedangkan harta dan pusaka itu adalah identiti kita yg menjadikan kita lebih istimewa drpd mereka2 yg berambut perang dan bermata biru ... dan ia juga bertindak sebagai tali penghubung diantara alam semulajadi dan dunia RASA dan JIWA kita ... TIADA JIWA TIADA RASA ... TIADA RASA TIADA KEHIDUPAN ... kalau JIWA dan RASA kita MATI ... bagaimana kita mahu SEDAR dan INGAT bahawa kita ini HAMBA yg akan MATI ...
Salam Perhutanan ...

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 19 Nov 2012, 15:22
by Amlensa
Menarik dan berminat untuk menyertainya. Berapa kos tiket penerbangan

Wasalam
Amlensa

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 04 Feb 2013, 13:23
by dovemerpati
ada kosong lagi ker? pakej termasuk tiket ker??

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 05 Feb 2013, 09:53
by deep purple
Assalamualaikum,

Saya gi 5-9 julai 2013...mesilau - low's peak - timpohon gate :D
dovemerpati wrote:ada kosong lagi ker? pakej termasuk tiket ker??
Rasanya x masuk flight ni... :?

"EVERY TRAIL HAS ITS END, AND EVERY CALAMITY BRINGS ITS LESSON"

http://phototrek.wordpress.com/

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 05 Feb 2013, 15:10
by kenoi
kalo booking flight skg (AA), harga promo pergi balik bawah 300 je.
kena amik flight awal 13 Jun utk dpt promo RM99
tu blom kena caj tambahan kalo checkin via kaunter & beban beg melebihi had maksima...
senang kira tambah tolak siap sedia RM500 la utk kos flight ni....

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 07 Feb 2013, 10:38
by pencinta gunung
deep purple wrote:Assalamualaikum,

Saya gi 5-9 julai 2013...mesilau - low's peak - timpohon gate :D
dovemerpati wrote:ada kosong lagi ker? pakej termasuk tiket ker??
Rasanya x masuk flight ni... :?

"EVERY TRAIL HAS ITS END, AND EVERY CALAMITY BRINGS ITS LESSON"

http://phototrek.wordpress.com/

Salam bro deep purple, trip tu terbuka ke? Kasi sket detail n itinerary .... :D

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 07 Feb 2013, 12:37
by deep purple
Penyertaan Dah close sebab dah penuh...

8) Itinerary roughly cmni:

5/7/13: naik flight dr LCCT kol 9.20 pm & smpai KK kol 11.40 pm. Lepak kt airport tunggu siang :(

6/7/13: kol 8.00 am naik van & berhenti breakfast kt mana2 yg patut. Pastu bertolak ke Kundasang,
makan or tapau lunch. Gerak ke padang ragut nengok lembu tenusu. Gerak ke Mesilau
Nature Resort, overnight - Bishop's Head Resthouse.

7/7/13: kol 8.00 am start trekking. Kol 4.00 pm dijangka sampai Laban Rata lepas treking 8 km. Buffet dinner
sebelum ke Waras Hut untuk lepak & bermalam.

8/7/13: kol 1.00 am bangun prepare apa yg patut & singgah kat Laban Rata untuk makan/minum apa yg patut.
kol 2.30 am start trekking dari Gunting Lagadan Hut. Dijangka sqmpai Low's Peak kol 6.00 am (2.7 km).
kol 7.00 am start turun, check-out dari Waras Hut (2.7 km) dan gerak ke Laban Rata untuk makan.
kol 10.30 am start turun dan dijangka sampai di Timpohon Gate (6.0 km) kol 3.00 pm & gerak ke HQ
KNR. Lunch & bertolak ke lodge di KK

9/7/13: kol 2.05 pm bertolak blk ke LCCT & smpai 4.35 pm. Bersurai

Itulah itinerary saya untuk trip sebelum menyambut Ramadhan tahun ni :) .

"MISERY IS THE CLOSEST OF ALL TIES"

http://phototrek.wordpress.com/

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 07 Feb 2013, 16:04
by pencinta gunung
Aiseh, nak join la hujung jun ke awal julai kalau ada, yg bro bajabu punya mungkin saya tak balik malaysia lagi.... Hua3 :(

Bro bajabu punya trip, bila tarikh tutup penyertaan?

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 05 Mar 2013, 14:19
by bajabu
pencinta gunung wrote:Aiseh, nak join la hujung jun ke awal julai kalau ada, yg bro bajabu punya mungkin saya tak balik malaysia lagi.... Hua3 :(

Bro bajabu punya trip, bila tarikh tutup penyertaan?
sori2 lambat reply...tarikh 14-16 June dah penuh.
tapi ada tarikh lain iaitu 23-25 June 2013...kalo nak join dipersilakan (bg email tuk saya hntr quotation k)

Terima kasih.

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 21 Jun 2013, 07:29
by lens
menyesal saya tak buka bod ni awal awal tahun, kalau tak mmg saya nak join trip bulan julai. target sy mmg nak naik g. kinabalu julai ni. huhuhu. kalau ada lagi trip bulan julai atau ogos tlg bgitau. :))
deep purple wrote:Assalamualaikum,

Saya gi 5-9 julai 2013...mesilau - low's peak - timpohon gate :D

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 04 Jul 2013, 15:29
by bajabu
Jemput LIKE page ni https://www.facebook.com/mountkinabaluclimbingtrip sekiranya ada trip saya akan update kat sini...TQ.

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 19 Apr 2017, 16:40
by W0rldsex
kalau tak mmg saya nak join trip bulan julai.

sbobet link

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 12 Jun 2017, 13:39
by koiseptember
I always wanted to join but not once have climbing experience, buleh not help for a little advice on what to do
goldenslot

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

Posted: 05 Mar 2018, 22:18
by Lionel Messi
Gunung kedua tertinggi di Malaysia ini boleh didaki dari 3 jalur, iaitu dari jalur Tambunan, Sinua dan dari Apin-Apin. Saya bersama teman-teman yang diketuai oleh Deeno mendaki gunung ini pada March 2011 dari jalur Tambunan. Kami menaiki pancuan 4 roda dari Kota Kinabalu ke Tambunan yang mengambil masa kurang lebih 90 minit

Image

RoyalRuby