Trans Jelawang(15 September - 19 September 2012)

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Trans Jelawang(15 September - 19 September 2012)

Post by Freelance »

Trans Jelawang - 10 puncak
1. Gunung Kob -1,240m
2. Gunung Baha - 1,450m
3. Gunung Ayam - 1,500m
4. Gunung Che Tahir - 1,430m
5. Gunung Saji - 1,285m
6. Gunung Tera -1,555m
7. Gunung Padang Ragut - 1,400m
8. Gunung Menyelit -1,345m
9. Gunung Stong - 1,420m
10. Gunung Beirut...-1,380m

Sabtu(1)
(15/9/2012)
6.30pm Berkumpul di KL Sentral
8.00 pm Naik keretapi

Ahad (2)
(16/9/2012)
7.00pg Tiba di Stesen Keretapi Dabong
Sarapan pagi & tapau makan tenghari kt stesen keretapi
8.30pg Naik van gerak ke Resort
9.00pg Gerak ke Kem Baha- (2 jam)
12.00tgh Dijangka tiba di Kem Baha
Makan tenghari
1.00ptg Start treking ke Gunung Kob (3-4 jam)
Bermalam di Gua Lie
(Kalo sampai awal leh sambung treking ke Gunung Baha)

Isnin (3)
(17/9/2012)
6.00pg Bangun Bangun Solat Subuh
8.00pg Sarapan dan kemas campsite
9.00pg Start treking
Ke simpang ke Gunung Baha (3-4 jam) ..
Ke Puncak Gunung Baha (15 minit)
Turun dari Puncak Gunung Baha
Treking ke Gunung ayam (45 minit)
Bermalam di kaki Gunung Che Tahir
(Kalo sampai awal leh sambung treking ke Gunung Che Tahir

Selasa (4)
(18/9/2012)
6.00pg Bangun Bangun Solat Subuh
8.00pg Sarapan dan kemas campsite
9.00pg Start treking dalam 2 jam sampai simpang..tinggalkan beg
Treking ke Gunung Che Tahir
Kemudian turun dari puncak ambil beg kt simpang
Treking ke Gunung Saji dan Tera
Kita akan lalu Kem firefly kemudian terus ke kem Cobra
Bermalam di Kem Cobra

Rabu (5)
(19/9/2012)
6.00pg Bangun Bangun Solat Subuh
8.00pg Sarapan dan kemas campsite
9.00pg Start treking (daypack)
Start treking dari Kem Cobra ke Gunung Padang Ragut (day
pack)
Gunung Padang Ragut (3-4 jam turun naik)
Terus turun ke Kem Cobra ambil beg
Treking ke simpang gunung Nyelit -tinggalkan beg
Treking ke Gunung Nyelit (15 minit)
Turun dari Gunung Nyelit ambil beg..
Dan sambung treking ke simpang ke gunung stong
(tinggalkan beg)
Treking ke Gunung Stong (1/2 jam)
Turun dari Gunung Stong ambil beg..
Treking ke Gunung Beirut (2-3 jam)
Dari Gunung Beirut treking terus ke Kem Baha (2 jam)
Bermalam di Kem Baha

Khamis
(20/9/2012))
8.00pg Bangun Bangun Solat Subuh
9.00pg Aktiviti bebas-mandi manda
Turun ke resort
Menuju ke Stesen keretapi pulang ke Kuala Lumpur

Jumaat
(21/9/2012)
8.00pg Dijangka tiba di Stesen KL Sentral


Dengan segala hormatnya, lily mengalu2kan penyertaan dari kawan2 sepergunungan


Kos kerugian : RM 300
Kos meliputi:- tiket keretapi(UNTUK SEHALA SAHAJA-KATIL-sila bawa duit lebih untuk tambang masa balik nanti), van, gaid, forest fee, campsite fee & ration (bukan trip Pelancong :lidah: )

Tarikh tutup penyertaan : 26 OGOS 2012

Pembayaran deposit sudah boleh dibuat sekarang…. boleh bayar secara ansurans.. almaklumlah nanti raya nak pakai banyak duit kan.. :mrgreen: ..
Bulan May = RM 50, Jun = RM 50 , Julai = RM 50, Ogos = RM 50 September = RM 100

sila sahkan penyertaan anda dengan pembayaran deposit sebanyak rm150 sekiranya anda nak g ler...
Deposit tidak akan dikembalikan sekiranya peserta menarik diri disaat-saat akhir.
sila bank in di CIMB no acct : 1432-0061644-52-1 Suhaili Bt Mohd Sharidan...
(apabila sudah di bank in kan sila call atau sms kt saya, simpan resit pembayaran)


Perhatian :
(sila bagi nama penuh, alamat rumah, ic no, no tel, nama waris, no talipon waris - utk kes emergency)

Berminat sila roger atau pm kt saya, Lily 017-3461740






PERHATIAN : SAYA MEMERLUKAN 7 - 10 ORANG SAHAJA.. YANG BETUL2 BERMINAT.. CAKAP MULUT SAYA TAK MAIN..AHAKS!! SILA TENGUK JADUAL DAN LEH MOHON CUTI DARI SEKARANG...TQ..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by matsaiko »

fuh garangye gogo nih..tak jadi lah join :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by Freelance »

matsaiko wrote:fuh garangye gogo nih..tak jadi lah join :lidah:
bukan garang lah wei.. maleh aqu nak layan kerenah dak2 gng skrg ni.. ahaks!!! sape yang betul2 berminat aqu proceed ler trip ni.. ahaks!!!

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by bargading »

Saya sokong kaklily, jgn dilayan sgt kerenah birokrasi nih hehe

Kaklily otai comeback terus buat trip hardcore, terbaikkkkk !!!!
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by Freelance »

bargading wrote:Saya sokong kaklily, jgn dilayan sgt kerenah birokrasi nih hehe

Kaklily otai comeback terus buat trip hardcore, terbaikkkkk !!!!
betul tu phob.. ingat senang ke nak jadi gogo ni.. kalo banyak sangat kerenah.. korang wat ler sendiri.. baru tau camner susah senang jadi gogo.. :tembak:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by Freelance »

Sudah up tentatif baru dan kos..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by seper4alif »

hoo hooo... penah ikut trip akak nih... mmg ikut scadul org nya...... tegas cargas
tengok tentatif dia... "bangun bangun solat haahha"

terbaik kak...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by mizi »

teringin gak..tp bini x bg p :lidah: :lidah:
climb long trail
p11at

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by Freelance »

seper4alif wrote:hoo hooo... penah ikut trip akak nih... mmg ikut scadul org nya...... tegas cargas
tengok tentatif dia... "bangun bangun solat haahha"

terbaik kak...
hehehe.. :evil: insyallah..doakan trip berjalan dengan lancar.. gunung bujang melaka .. lama tak jadi gogo ni ..atan... mcm2 perasaan ada ni hehehe!!! :kah:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by Freelance »

mizi wrote:teringin gak..tp bini x bg p :lidah: :lidah:

mizi.. ko dah kena tarik ke lesen KDN ni..ahaks!! yolah tu..tenguk2 ada je ko daki gunung..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by seper4alif »

perasaan kena ada kak... baru ler kita nih di anggap normal..... berbicara dengan diri sendiri pon mesti ada.. baru kita leh jadi kreatif dan sensitif dengan alam sekeliling.....


cayok cayok.... tadok hal nyer lah kak... mana yang degil sebat jer ngan rotan kontot
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
kulatpusu
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 15 May 2008, 10:00
Contact:

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by kulatpusu »

rasa minat gak nak pegi... dari ipoh brapa kosnya... kenderaan sendiri smp dabong...
Ada program ajak jerrr

9W2KCR
kulatpusu.multiply.com

User avatar
shemon
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 19 Dec 2010, 14:26

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by shemon »

owhh nice...

User avatar
zedy
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 10 Mar 2012, 16:28

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by zedy »

besh nih...kalu ada dana blebihan bley p nih...keke..:D

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by roket* »

kalau train naek dari Gemas-Dabong-Gemas (sebab asal usul dari JB, tunggu kat Gemas lah), berapa diskaunnya?
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

tekkamen
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 27 Mar 2012, 22:51

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by tekkamen »

10 puncak?? perghh!
berminat tp ade kt tioman plk..

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

sesiapa yang berminat sila roger2 saya dengan segera.. 2 minggu sebelum g saya nak confirmkan ngan gaid samada trip ni on atau tidak.. harap maklum...

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by shahrul »

kak lily mmg dah fix date ni ke..?
tingin nak join trip akak tapi taim tu kena kursus lak :( ..ujung bulan 5 pree la :(
_________________
_________________

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

shahrul wrote:kak lily mmg dah fix date ni ke..?
tingin nak join trip akak tapi taim tu kena kursus lak :( ..ujung bulan 5 pree la :(
memang dah tetapkan tarikh tu.. so tarikh kena ler confirmkan ngan gaid jelawang...kalo tak cukup orang.. kena ler postpone.ahaks.. tarikh bila tu tak tau..tapi harap2 dapat ler g tarikh ni... bulan 6 & 7 tak de cuti menarik pun.. pastu dah pose kemudian raya.. kalo nak wat pun bln 6..ada cuti israj mikraj... cuti kena amik pun 2 hari gak..ahaks...hujung2 tahun lak musim hujan... ,,

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

sesiapa berminat sila roger2 saya dengan segera k.. minggu depan last confirmation 13 April 2012...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by betterman »

lily ko ajak la si beirut tu join
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

betterman wrote:lily ko ajak la si beirut tu join
trip ni akan ditapis bett....almaklumlah trip berhari2.. ahaks!!! :tembak:

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by mintobe »

Freelance wrote:
betterman wrote:lily ko ajak la si beirut tu join
trip ni akan ditapis bett....almaklumlah trip berhari2.. ahaks!!! :tembak:

pastu ko pacak beirut tu kt mana puncak yg x de beirut.... :minum:

Lin Abu Bakar
Pendaki Gunung
Posts: 23
Joined: 04 Apr 2012, 16:40

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Lin Abu Bakar »

Akak...mmg best tgk itinerary tu..menarik sgt2 tp rasenya lin blum smpai tahap ni lagi kot..
heheh...10 puncak tu....salute la kat akak...
Ape pun sy doakan trip akak ni berjalan lancar and semua climbers selamat mendaki and selamat turun.

Hari minggu ni sy nak naik jerai...nak ikut tak???

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

Lin Abu Bakar wrote:Akak...mmg best tgk itinerary tu..menarik sgt2 tp rasenya lin blum smpai tahap ni lagi kot..
heheh...10 puncak tu....salute la kat akak...
Ape pun sy doakan trip akak ni berjalan lancar and semua climbers selamat mendaki and selamat turun.

Hari minggu ni sy nak naik jerai...nak ikut tak???
insyallah harap2 trip ni on.. skrg lum cukup orang. .minggu depan baru akak leh wat keputusan samada on atau tidak trip ni... waah jerai... ko ikut trek mana? 1000 tangga... jalan tar.. trek hutan.. akak dulu dah layan trek hutan. dari kg Yan.. jalan tar.. saje lepak2 atas puncak hehehe!!insyallah satu hari sampai lagi ler ke sana...

Lin Abu Bakar
Pendaki Gunung
Posts: 23
Joined: 04 Apr 2012, 16:40

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Lin Abu Bakar »

Freelance wrote:
Lin Abu Bakar wrote:Akak...mmg best tgk itinerary tu..menarik sgt2 tp rasenya lin blum smpai tahap ni lagi kot..
heheh...10 puncak tu....salute la kat akak...
Ape pun sy doakan trip akak ni berjalan lancar and semua climbers selamat mendaki and selamat turun.

Hari minggu ni sy nak naik jerai...nak ikut tak???
insyallah harap2 trip ni on.. skrg lum cukup orang. .minggu depan baru akak leh wat keputusan samada on atau tidak trip ni... waah jerai... ko ikut trek mana? 1000 tangga... jalan tar.. trek hutan.. akak dulu dah layan trek hutan. dari kg Yan.. jalan tar.. saje lepak2 atas puncak hehehe!!insyallah satu hari sampai lagi ler ke sana...
mungkin guna trek tar je sbb p dgn anak sedara sy..dia ngayuh sy jln je la..beskal rosak.. :keke:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(28 April - 5 Mei 2012)

Post by Freelance »

kulatpusu wrote:rasa minat gak nak pegi... dari ipoh brapa kosnya... kenderaan sendiri smp dabong...
kos tolak transport keretapi rm54.. so bayar yang bakinya lah...rm246

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

roket* wrote:kalau train naek dari Gemas-Dabong-Gemas (sebab asal usul dari JB, tunggu kat Gemas lah), berapa diskaunnya?
kos tolak transport keretapi rm54.. so bayar yang bakinya lah...rm246..tapi pastikan train sampai kt dabong kul 6-7 pagi ya.. saya tak mau lewat dari stesen ke resort.. nanti jadual dah lari dari yang sepatutnya..kalo berminat sila roger2 saya dengan segera k..

Adi Dfb
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 23 Feb 2012, 05:00

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Adi Dfb »

Alamak esok tarikh mati!! Adoiyaii..!!~

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

Adi Dfb wrote:Alamak esok tarikh mati!! Adoiyaii..!!~
Yep.. besok kata putusnya..sebab saya nak confirmkan ngan gaid.. kalo gaid ngan kawan2 leh lah confirm lambat2.. ni gaid jelawang.. ni sorang je baru bayar.. cakap mulut ramai.. so tak de jaminan.. tak berani nak gamble.. kalo tak jadi trip ni..akan ditunda ke tarikh lain..ahaks!!!

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by azlinazaini »

Freelance wrote:
Adi Dfb wrote:Alamak esok tarikh mati!! Adoiyaii..!!~
Yep.. besok kata putusnya..sebab saya nak confirmkan ngan gaid.. kalo gaid ngan kawan2 leh lah confirm lambat2.. ni gaid jelawang.. ni sorang je baru bayar.. cakap mulut ramai.. so tak de jaminan.. tak berani nak gamble.. kalo tak jadi trip ni..akan ditunda ke tarikh lain..ahaks!!!
saya harap biarlah tunda ke cuti sem.. sebab saya mmg tergediks2 sangat nak p.... :keke:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

azlinazaini wrote:
Freelance wrote:
Adi Dfb wrote:Alamak esok tarikh mati!! Adoiyaii..!!~
Yep.. besok kata putusnya..sebab saya nak confirmkan ngan gaid.. kalo gaid ngan kawan2 leh lah confirm lambat2.. ni gaid jelawang.. ni sorang je baru bayar.. cakap mulut ramai.. so tak de jaminan.. tak berani nak gamble.. kalo tak jadi trip ni..akan ditunda ke tarikh lain..ahaks!!!
saya harap biarlah tunda ke cuti sem.. sebab saya mmg tergediks2 sangat nak p.... :keke:
kalo ditunda mungkin ke bulan september 15/9-19 september.. amik cuti pun tetap 2 hari gak..hehehe!!!

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

Harap maklum... trip trans jelawang ditunda ke bulan September...

Akan ada perubahan pada tarikh di atas... nanti saya edit semula k..TQ...

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by azlinazaini »

Freelance wrote:
azlinazaini wrote:
Freelance wrote:
Adi Dfb wrote:Alamak esok tarikh mati!! Adoiyaii..!!~
Yep.. besok kata putusnya..sebab saya nak confirmkan ngan gaid.. kalo gaid ngan kawan2 leh lah confirm lambat2.. ni gaid jelawang.. ni sorang je baru bayar.. cakap mulut ramai.. so tak de jaminan.. tak berani nak gamble.. kalo tak jadi trip ni..akan ditunda ke tarikh lain..ahaks!!!
saya harap biarlah tunda ke cuti sem.. sebab saya mmg tergediks2 sangat nak p.... :keke:
kalo ditunda mungkin ke bulan september 15/9-19 september.. amik cuti pun tetap 2 hari gak..hehehe!!!
:evil: wokey... check time table sekolah.. klu dah confirm jgn lupa PM yek kak... date tuh mcm dah ok untuk lyn

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(27 April - 3 Mei 2012)

Post by Freelance »

azlinazaini wrote:
kalo ditunda mungkin ke bulan september 15/9-19 september.. amik cuti pun tetap 2 hari gak..hehehe!!!
:evil: wokey... check time table sekolah.. klu dah confirm jgn lupa PM yek kak... date tuh mcm dah ok untuk lyn[/quote]

wokay lin... tarikh ditunda ke tarikh 15/9-19/9 orait..

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Trans Jelawang(15 September - 19 September 2012)

Post by azlinazaini »

ok masukkan nama saya... cuti sem date tuhhh... tq akak

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(15 September - 19 September 2012)

Post by Freelance »

azlinazaini wrote:ok masukkan nama saya... cuti sem date tuhhh... tq akak

orait.. :minum:

syhamid
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 27 Jan 2006, 11:06
Location: upm serdang selangor
Contact:

Re: Trans Jelawang(15 September - 19 September 2012)

Post by syhamid »

kalau semua berjalan mengikut perancangan ..masa tu saya dah khatam bersuluk...he..he..

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Trans Jelawang(15 September - 19 September 2012)

Post by pgurlz »

tarikh tue saya diluar perairan negara laaaaa
se-simple yg boleh

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Trans Jelawang(15 September - 19 September 2012)

Post by Freelance »

Sesiapa berminat nak g transjelawang.. dah boleh wat deposit secara ansuran... masih ada kekosongan lagi..

Post Reply