Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

Locked
lens
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Nov 2011, 09:01

Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by lens »

Apa khabar warga GO semua,
Saya masih ada 3-5 tempat kosong utk pendakian ini bermula dari March 31hb hingga April 7hb, dari Bario ke Murud ke Bakalalan. Harga belum ditetapkan oleh guide tapi lebih kurang 7-8 ratus seorang fullboard (termasuk kos guide, porter utk makanan, makanan dan penginapan).

Tarikh:
March 31hb tiba di Bario, free and easy
April 1 - mulakan trek ke Palungan menuju ke Murud
4hb satu hari penuh di G.Murud
5hb tiba di Bakalalan
6hb Pesta Epal Bakalalan
7hb pulang!

maaf, itinerary penuh belum diterima.
group member yang ada sekarang semuanya kaki pencinta alam khususnya tumbuh tumbuhan dan juga kaki photography jadi kami semua bergerak dengan perlahan dan ideal member utk menyertai group kami adalah jenis yang juga bergerak perlahan utk menikmati alam sekeliling dan bukan jenis tidak sabar kerana kami tidak ingin ada member yang jauh ketinggalan sama ada jauh di depan atau jauh di belakang.

slow and steady and enjoy!

Harap dpt itinerary penuh asap, nanti saya call balik guide. kalau masih berlenggah, terpaksa saya contact guide lain minggu depan.

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by pachio »

Menarik...tp dah plan nak pegi ujung april.good luck
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by nazryst »

ermmm... boleh ke 4hb ke ba'kelalan sampai 5hb lens... macam kena berlari ajer sampai ke Lepo Bunga.. kalau ada 4wd tunggu pun... kat pra'barata pun sampai jam 4 petang.. apa pun good luck..

fyzanua
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 18 Feb 2012, 23:13

Re: Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by fyzanua »

mcmbest jerk... tapi takut tak leh nak follow or kena tinggal sbb sy br nak berjinak2 dgn group gunungonline nie..no experience .maybe ada program nak daki gunung yang tak berapa nak tinggi :lol: :P :oops: nak try dulu..

lens
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Nov 2011, 09:01

Re: Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by lens »

ahhh maaf baru hari ni bukak balik GO... busy!
itinerary dah ubah sikit:
kita ikut jalan Bario ke Palungan dan seterusnya ke Long Semadang belah Kalimantan Indonesia kemudian ke Bakalalan dan seterusnya ke Murud.
Bario > Kalimantan > Bakalalan > Murud > Bakalalan.

Tarikh masih sama, March 31st start jalan, sampai Bakalalan April 2hb (3d2n). April 3hb start menuju ke Murud, pulang ke Bakalalan pada 6hb sempat makan apple pie lagi (pesta epal Bakalalan) huhu. April 7hb pulang ke tempat masing2.

Route ini lebih mudah banding dgn route asal (Bario > Murud > Bakalalan) tapi lebih menarik sebab lalu beberapa kampung di belah Kalimantan.

Pachio, hujung bulan ikut Malaysia Nature Society cawangan Selangor ke?

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by pachio »

X la..trip kwn2 je..bario-bakalalan..nanti post la gambar kat go ni
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by castello »

wah terbaik...
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

lens
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Nov 2011, 09:01

Re: Gunung Murud APRIL 2012 (+ Pesta Epal Bakalalan)

Post by lens »

baru balik semalam. segalanya berjalan dgn lancar tp tak jadi naik gunung murud sebab ada hal kena balik awal. dari bario ke bakalalan nak kata susah tak juga, cuma last day kena jalan jauh, sampai waktu malam. di long midang Indonesia, naik 4wd, stuck dlm lumpur huhuhu adventure juga la. pacat banyak, sampai naik ke rambut pun ada. tapi yg kena gigit cuma beberapa org. sy kena gigit kat tangan tapi berjaya buang sebelum dia hisap. kalau tak sapu minyak cap kapak dan sembur repellent memang satu badan kena. trip mmg best la utk yg suka nature dan jungle trekking. nak pergi lagi tp bukan tahun ni :)

Locked