Trans Inas (2July - 5July)

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

Salam Gunung,

Sinopsis...

Sebagaimana yang telah dirancang pada awal tahun, projek ini akan di langsungkan pada 2hb July 2010 (Jumaat) hingga 5hb July 2010 (Isnin).

Terletak sejajar di Banjaran Titiwangsa daerah Utara Semenanjung Malaysia. Ia terkenal sebagai twin peaks kepada pendaki 90 an. Kepada parajurit parajurit ATM kawasan ini cukup terkenal dan senonim dengan nama segi tiga emas (golden triangle), iaitu kawasan aktif komunis. Masih terdapat jerangkap samar yang aktif pada awal tahun 90an. Kebanyakan pendaki yang memasuki kawasan ini hanya dibenarkan menggunakan guide dari kementerian seperti Jabatan perhilitan, perhutanan atau pasukan keselamatan.

Ia juga terkenal dengan Animal Kingdom, kerana setiap radius 100 meter, trackers pasti akan jumpa tapak kaki binatang seperti harimau, harimau akar, gajah, seladang, badak sumbu sumatra (awal 80an), dan lain lain.

Air terjun Sera Rimau mempunyai sejarah tersendiri di kaki Gunung Inas ini. Sesiapa yang baru melalui denai ini pasti akan tertanya bila kah masa dan rezeki akan sampai ke tempat ini lagi.

Saranan kepada pendaki pendaki, track serta trail ini tidak boleh alpa. Sekiranya anda dari spesis yang takbur, berlagak dan memandai mandai, kawasan hutan ini cukup luas untuk menenggelamkan anda sehingga ke sempadan Thailand. Sekiranya anda was was dengan simpang... berhenti lah dan tunggu orang di belakang... jika tiada orang di belakang dan orang di hadapan tiada menyahut panggilan.. maka sebaik baiknya anda berdoa...

Selamat Mendaki

Projek ni terbuka kepada mereka mereka yang cukup pada terma & syarat tertera:-

Terma & Syarat

1. Mudah mendapat cuti dari majikan atau diri sendiri memang majikan (kerja sendiri)
2. Terbuka kepada mereka berumur 18 tahun keatas, rakyat malaysia, lelaki atau perempuan.
3. Mempunyai peralatan mendaki yang sudah semestinya terjamin kualiti
4. Boleh menerima arahan dan patuh
5. Sikap terbuka dan tiada selfish
6. Kepala sempoi

Sekiranya anda adalah mereka yang termasuk dalam terma & syarat dan tiada was was, sila hubungi nazryst 017-2654195 atau bizzyleng 012-7130885 atau pm kami untuk keterangan lanjut...

kami tidak boleh mendedahkan kadar bayaran kerana ia adalah dibawah akta kawalan rasmi kami sendiri

TEMPAT TERHAD KEPADA 10 orang yang terawal sahaja...Tarikh tutup adalah pada 25hb June dan apabila 10 tempat dipenuhi..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by biNGai »

wahhh..cam best jer..tak asyer ponnnnn :mrgreen:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by JeNaL »

all the best...selamat layan permatang kubang gajah, permatang beruang, batu rimau, main sungai, layan trek balak saiko, layan gaung, setiasa hidupkan mode powil, permatang penuh duri, hhehehe last gunung titiwangsa dan gunung inas...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

JenaL wrote:all the best...selamat layan permatang kubang gajah, permatang beruang, batu rimau, main sungai, layan trek balak saiko, layan gaung, setiasa hidupkan mode powil, permatang penuh duri, hhehehe last gunung titiwangsa dan gunung inas...
Thank you bro...hehehhe siapa tak pergi rugi wooo... bukan senang nak dapat track macam ni... last sekali gua check in tahun 1994 bang... ni main belasah ajer... apa pun terima kasih kerana clear kan track pada 3 minggu lepas

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by Syahrul_Penang »

selamat semua..
selamat melayan kubang..kirim salam kat pacat-pacat yang ada kat sana tapi hati-hati,budak-budak aku pernah
kena sengat dek penyengat sampai satu badan naik merah..cuma tak rebah ja.Ramai yang kena termasuk aku..

Gerak berkumpulan atau ada teman lebih baik dari jalan sorang..

MUDHAS
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 10 Mar 2006, 17:23
Location: BUTTERWORTH

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by MUDHAS »

Syahrul_Penang wrote:selamat semua..
selamat melayan kubang..kirim salam kat pacat-pacat yang ada kat sana tapi hati-hati,budak-budak aku pernah
kena sengat dek penyengat sampai satu badan naik merah..cuma tak rebah ja.Ramai yang kena termasuk aku..

Gerak berkumpulan atau ada teman lebih baik dari jalan sorang..
sharul....hang kena dengan penyengat....aku pacat masuk telinga....nasib baik mali tarik keluak...oi...geli ..jangan lupa bawa ridset banyak banyak,,,,sembor satu badan,,,,kah..kah

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

Syahrul_Penang wrote:selamat semua..
selamat melayan kubang..kirim salam kat pacat-pacat yang ada kat sana tapi hati-hati,budak-budak aku pernah
kena sengat dek penyengat sampai satu badan naik merah..cuma tak rebah ja.Ramai yang kena termasuk aku..

Gerak berkumpulan atau ada teman lebih baik dari jalan sorang..
laa takkan selamat ajer... meh laaa weyyy... hang bawak rasion hang aja... lain lain aku settle kan... kalau hang malas nak naik.... hang turun selama laa jumpa aku dan mali kat sana

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

biNGai wrote:wahhh..cam best jer..tak asyer ponnnnn :mrgreen:
jom ngaii... pelan pelan kayuh... hang polo ajer... ermmm makanan tu ajer kita kongsi... trip ni ada YL bangg....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by biNGai »

YL? err aku dah abeh puasa laa..apa barang YL ekekek

nanti aku cek skedul sama dana kewangan dulu..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by JeNaL »

pendapat aku beli Mosi Guard...dlm rm29 botol putih dan penutup hijau.... tak abis guna pun... lebih berkesan dan boleh terus sembur ke kulit... bukan pacat juga berkesan untuk agas... kesannya masa trip lepas aku takde kena gigit pacat pun dan juga serangan agas..heheheh

betul.... aku juga sarankan untuk inas ni jangan jalan sesorang nak layan kepala sendiri... ada sikit bahaya dari segi binatang buas dan makhluk ghaib....

mungkin boleh cari latest log yg group bett masuk...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by biNGai »

errr ini trip ada kene pikol kobis ke?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

biNGai wrote:errr ini trip ada kene pikol kobis ke?
eh kobis fresh dah memang sedia bawak kenapa pulak nak pikul... ermmm penerangan yang kurang jelas ni .... hahahhaha

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by soulfly »

nazryst wrote:
biNGai wrote:errr ini trip ada kene pikol kobis ke?
eh kobis fresh dah memang sedia bawak kenapa pulak nak pikul... ermmm penerangan yang kurang jelas ni .... hahahhaha
:lol: :lol:
lama sangat...

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by Syahrul_Penang »

MUDHAS wrote:
Syahrul_Penang wrote:selamat semua..
selamat melayan kubang..kirim salam kat pacat-pacat yang ada kat sana tapi hati-hati,budak-budak aku pernah
kena sengat dek penyengat sampai satu badan naik merah..cuma tak rebah ja.Ramai yang kena termasuk aku..

Gerak berkumpulan atau ada teman lebih baik dari jalan sorang..
sharul....hang kena dengan penyengat....aku pacat masuk telinga....nasib baik mali tarik keluak...oi...geli ..jangan lupa bawa ridset banyak banyak,,,,sembor satu badan,,,,kah..kah
banyak la hang punya suruh cabut,aku tengah makan bihun masa tu..tengah dok sedap layan..
kalih-kalih nampak pacat dalam telinga...hang suruh aku cabut..ahhh,tak layan..

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by Syahrul_Penang »

nazryst wrote:
Syahrul_Penang wrote:selamat semua..
selamat melayan kubang..kirim salam kat pacat-pacat yang ada kat sana tapi hati-hati,budak-budak aku pernah
kena sengat dek penyengat sampai satu badan naik merah..cuma tak rebah ja.Ramai yang kena termasuk aku..

Gerak berkumpulan atau ada teman lebih baik dari jalan sorang..
laa takkan selamat ajer... meh laaa weyyy... hang bawak rasion hang aja... lain lain aku settle kan... kalau hang malas nak naik.... hang turun selama laa jumpa aku dan mali kat sana
gua dah jadi penonton tv sepenuh masa...hahaha...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

Syahrul_Penang wrote:
gua dah jadi penonton tv sepenuh masa...hahaha...
pulak dah... final belum lagi laa time kita pegi tu... tak pergi pun takper... meh lepak kat selama kejap...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by JeNaL »

ngai.... hang kata sape ni....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by biNGai »

jenal : hang kata hang terarrrr..

err mana ade sakap kt sesapa pon..awat bang? mau tuka propesyen pikol cili plak ka? :mrgreen:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by JeNaL »

ngai....hehhehe semua orang akan mati...

lagi satu...masa geng bett masuk yg lepas Bai laki pisha ada terjatuh parang kat area lepas campsite pertama...tak silap masa nak turun bukit nak ke campsite tepi sg samar gagak.... kalu jumpa tolong simpan...kalu nak bagi balik kat tuan dia pun tak pa jugakkk...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by biNGai »

ok roger jenal..

(ahakss..cam la aku pegi :mrgreen: )
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

biNGai wrote:ok roger jenal..

(ahakss..cam la aku pegi :mrgreen: )
hek eleh ngaii... pegi pun apa salahnya...layan ajer main main sungai

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by roket* »

Menarek ini, cuti tak ada masalah. financial je tak tahu lagi, kena membajet.
Boleh tahu tentatif? tempat berkumpul, transport etc.
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

alamak... tentatif secara am ajer bang..

1hb July gerak ke Selama lebih kurang pukul 6 ptg landing kat Kampung Sg. Seputih... overnite..
2hb July track ikut sampai mana guide suka... dalam 4 ke 5 petang sampai laa kem site
3hb July track lagi ...
4hb July sampai puncak inas kot...insyallah
5hb gerak ke felda lawin selatan... petang sampai... so tak decide sama ada nak stay semalam atau balik terus... tapi kita orang ingat nak lepak suka suki lagi kot..
6hb pagi pagi dah gerak balik KL... kompem

Transport...ermm bas laa kalau ramai.. kalau kurang dari 10 naik van laa..
Budget...RM50 ke RM80..

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by roket* »

Menarek itu, kalau ada rezeki saya roger. TQ bro.
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by betterman »

Terletak sejajar di Banjaran Titiwangsa daerah Utara Semenanjung Malaysia.
salam bro ada pembetulan. gunung inas terletak dalam banjaran bintang.

selamat pergi dan kembali. :mrgreen:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

betterman wrote:
Terletak sejajar di Banjaran Titiwangsa daerah Utara Semenanjung Malaysia.
salam bro ada pembetulan. gunung inas terletak dalam banjaran bintang.

selamat pergi dan kembali. :mrgreen:


Terima kasih atas maklumat... senyum ada makna ni...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by JeNaL »

tambahan.... hutan simpan kekal bintang hijau

sedutan GPS log

Image
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

mekasih laa jenal oiii... masa aku pegi dulu mana ada nama kemsait ni.... cuma mulut terlopong bila ada sweeper bekas komando 69 bukak citer... kat kawasan ni dia kena ambush... tak sempat nak interbiu nama kawasan kawasan... kemsait dulu pun tak serupa kemsait... 3 bulan ke 10 bulan baru laa ada orang masuk.... tu pun main bantai ajer kemsait cara tak tetap...

miemajid
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 19 Feb 2010, 21:56

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by miemajid »

salam bro..
line up dah penuh ker..?
nk follow..

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by Ujang »

nazryst wrote:jika tiada orang di belakang dan orang di hadapan tiada menyahut panggilan.. maka sebaik baiknya anda berdoa...
hati2 kalo nampak kawan yang muka sama... huhu... tue kene baca doa lebih skit...
GUD LUCK !!!

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

miemajid wrote:salam bro..
line up dah penuh ker..?
nk follow..
salam bang... erm intro laa sikit bang ... asal usul mana... lama dah ke bermain main anak sungai dan berlari ditepian pantai... ada apa apa alergik ker... boleh la kot pm ya.... Bukannya apa saya ni penyegan....

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

Ujang wrote:
nazryst wrote:jika tiada orang di belakang dan orang di hadapan tiada menyahut panggilan.. maka sebaik baiknya anda berdoa...
hati2 kalo nampak kawan yang muka sama... huhu... tue kene baca doa lebih skit...
GUD LUCK !!!


eh ke situ pulak pemikiran kau ujang oiiii.... selisih bang ....

mali
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 06 Jan 2006, 14:52

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by mali »

heh2.. Dh lupe crita pct msuk telinga.. Nti jgn lupa bw clipper. Blh lost sense 0o.. Jgn men2..

cengkerik
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 07 Jun 2010, 00:48

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by cengkerik »

Salam sumer..
Mcm best aa trip ni.. Ada tempat lagi tak?
Niway saya baru kt cni, mintak tunjuk aja kalau salah harap maafkan..
Jarang masuk utan, tp suka gila dgn utan..
Tolongla ambo.. Nak ikuttt... :oops:

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by nazryst »

cengkerik wrote:Salam sumer..
Mcm best aa trip ni.. Ada tempat lagi tak?
Niway saya baru kt cni, mintak tunjuk aja kalau salah harap maafkan..
Jarang masuk utan, tp suka gila dgn utan..
Tolongla ambo.. Nak ikuttt... :oops:
kami penggiat gunung terutama saya... memang suka sangat tolong kawan kawan.... tapi kami diajar untuk tolong diri sendiri dulu bang oiiii...... kalau abang cengkerik jarang masuk utan... apatah lagi saya KADANG KADANG... apa pun sila baca terma dan syarat di halaman pertama ... terima kasih

mss_1122
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 16 May 2010, 20:30

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by mss_1122 »

Kenangan 1993 ni...

User avatar
owange_county
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 24 May 2007, 11:00
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by owange_county »

Good luck semua..

Ni inas, wa punya impian ni. Salah satu target gunung yang mesti di pergi sebelum tua kerepot :)
----
abg, jauh lagi ke..kata tadi lagi sejam..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by JeNaL »

heheh ramai orang berminat nak ke TRANS INAS ni... kalu tak silap MALI pun sepanjang jadi guide ni baru je naik 20 kali...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by castello »

salam bro...apa khabar?

nak join boleh ke?
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
owange_county
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 24 May 2007, 11:00
Contact:

Re: Trans Inas (2July - 5July)

Post by owange_county »

20 kali? huhuhuh, banyak betul cuti kome ye...

Dah penuh ke trip ni?
----
abg, jauh lagi ke..kata tadi lagi sejam..

Post Reply