Puncak Gunung Yang Paling Best

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

wawa
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 20 May 2006, 16:24
Location: disebalik tabir

Post by wawa » 20 May 2006, 16:37

bagi wawa sume puncak yg wawa g best je..tp yg paling best,puncak tebu.coz atas puncak wawa tak penah tgk lagi pokok nangka,pokok nanas,pokok limau kasturi dan pokok nangka.ada kubur,ada batu mahkamah,pendek citer macam macam ada...(pak abas)dah macam g muzium...best gilerrr cube arrr g,rasa rrr apa yang wawa rasa..

*Bunga*
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 23 May 2006, 16:17
Location: di atas norma

Post by *Bunga* » 23 May 2006, 17:00

betol ke wawa?klu cm2 leh x buat rombongan cik kiah g sane ha ha :)
tapi,bagi sy puncak chabang pun ok gak cun je view die..mmg carer la..nampak jalan he he..kesimpulannye mmg cun la :idea:

e_lan
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 06 Dec 2005, 11:28
Contact:

Post by e_lan » 24 May 2006, 10:57

Puncak gunung Tok Nenek... :)

ada batu2 kristal lagi...



e_lan

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 24 May 2006, 11:05

lagi cantik dr batu kristal kat bukit tabur ke abg roland...? :) :)



:mrgreen:
challenge your limit

e_lan
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 06 Dec 2005, 11:28
Contact:

Post by e_lan » 24 May 2006, 11:14

lagi cantik dr batu kristal kat bukit tabur ke abg roland...? :) :)



:mrgreen:
Yatie..

kalau nak bandingkan cantiknye..kena bawa samplenye ler..heheheh
kengkadang cantik dimata kita tidak dimata org lain.... 8)

e_lan

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin » 24 May 2006, 18:14

gunung tahan...
~ ava adore ~

wawa
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 20 May 2006, 16:24
Location: disebalik tabir

Post by wawa » 25 May 2006, 20:36

betul bunga..best..n cantik...pas g sana,g jalan2 skali...
puncak chabang pun best gak....catik gak...first wawa g,memang nangisla...sebab sejuk sangat....kali kedua g,ok gak..tapi puncak dia tak nampak apa...cuma kat puncak botak jela yang nampak view pun... :arrow:

sHimAnO
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 26 May 2006, 11:11
Location: atas gunung

Post by sHimAnO » 26 May 2006, 11:26

WAWA :!: ....Bila nk tracking same...

Puncak yg best...mesti GNG PENINJAU.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger » 26 May 2006, 17:57

Gunung Hijau(Bkt Maxwell).......sebab lehh nampakk umah aku :)
CARPE DIEM!

wawa
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 20 May 2006, 16:24
Location: disebalik tabir

Post by wawa » 26 May 2006, 21:08

ala..shimano...buatla trip,nanti wawa polo la.... :?

User avatar
timothyngui
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 31 May 2006, 12:01
Location: jb
Contact:

best

Post by timothyngui » 14 Jun 2006, 09:47

Puncak Rinjani, Lombok, Bali, Indonesia. Nampak hampir seluruh pulau LOmbok dan nampak kawah gunung baru ( berapi mati) yang dikelilingi tasik jadian. :?
Gerakan ke sisi

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Post by deep purple » 14 Jun 2006, 10:16

Rakan-rakan gunung semua...

Saya fikir lebih baik kita kecilkan skop puncak-puncak yang diminati hanya untuk di Malaysia sahaja. Sebab it's unfair untuk dibandingkan dengan gunung2 lain yang tak sama category dengannya, it's uncomparable. Macamana nak compare gunung kat sini dengan gunung berapi atau gunung yang diselimuti salji dipuncak, tak fair...kan?!

Kalau nak diikutkan, based on a survey, the most beautiful trekking area in the world... tak lain dan tak bukan adalah Annapurna, di Nepal Himalaya.

Saya baru balik dari Everest Base Camp & Kalapathar, di Nepal Himalaya gak, view dia memang marvellous giler...nak compare dengan scenery puncak kat sini, memang x leh, it's totally different over there.

Jadi, untuk yang local peak, I still vote pada Kinabalu & Tahan...

George Mallory, ketika hayatnya, ditanya kenapa dia ingin mendaki Gunung Everest, dia menjawab, "It was there..."

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 14 Jun 2006, 11:39

George Mallory, ketika hayatnya, ditanya kenapa dia ingin mendaki Gunung Everest, dia menjawab, "It was there..."
arramaks, cam penah dgr je nie. kuar kat KOSMO 2 minggu lps. org yg same eh? :lol:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 14 Jun 2006, 14:34

dengar citer ade yg bawak bendera pas pi kibar kat sana :)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

oo...

Post by xqtif » 14 Jun 2006, 16:17

ermmm dgr kata kelab kembara negara nak htr wakil malaysia g gunung everest tu setiap tahun..... berbaloi ke?????? apa kreteria dia pilih peserta deep purple???? ko ahli KKN ke??
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 14 Jun 2006, 17:04

dengar citer ade yg bawak bendera pas pi kibar kat sana :)
shhh....shhh...maner ko tau matsai? :)
rahsia kerajaan nih!!
*Home is where the heart is*

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: oo...

Post by betterman » 14 Jun 2006, 18:08

ermmm dgr kata kelab kembara negara nak htr wakil malaysia g gunung everest tu setiap tahun..... berbaloi ke?????? apa kreteria dia pilih peserta deep purple???? ko ahli KKN ke??
setiap tahun?
banyak betoi duit KKN
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha » 14 Jun 2006, 21:02

best/xbest sesuatu gunung/view tu bergantung pada situasi yg kita lalui. mungkin si A pg gunung B pada situasi yg best...maka akan besttt lah gunung tuh berbanding si C yg pegi gunung B tu pada situasi xbest. amik cth aku pg rajah 2x. 1st time mmg best pastu siap ajak kwn2 lain utk pg 2nd time....tp xbesttt pulak.hehehe.

apapun personal rekod....view paling aku suka...antara puncak tahan ke gedong.....gunung/xpdc paling aku suka.....CUS.

p/s: situasi nih byk faktor seperti cuaca, kabus, grup/korum, guide , etc

User avatar
ilhamku11
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 12 Jun 2006, 22:07
Location: KL
Contact:

Post by ilhamku11 » 14 Jun 2006, 21:28

erm yang paling best yer...bagi aku lah:-

1. Uyaubi Iwu...sebab boleh nampak puncak2 kt kinabalu termasuk low's peak.
2. Gedung (tahan)..macam LOTR lah beb...rindu nk pergi lagi.

budakjahat
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 14 Jun 2006, 12:52
Location: kay el

Post by budakjahat » 15 Jun 2006, 09:01

kalau gunung favoret aku ialah gunung tahan...
tapi kalau puncak favourite aku rasa puncak chamah lah paling best....
rata, keliling ada pokok, cantik, bersih, buleh gantung hammock, tido pon best sebab rata, pastuh tgh-tgh puncak tuh pulak buleh ada pokok lagi....

mmg superb la puncak chamah....
view itu belakang kira sebab view tuh jamuan mata....
ni nak kena kira jamuan badan sama....


Setuju sangat2 dgn Bett

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Post by deep purple » 15 Jun 2006, 10:39

poncho,

It doesn't matter who I am...Yang pentingnya kita boleh discuss dengan cara sihat, kan? Anyway, macam saya kata, siapa saya...taklah penting sangat..."nice guys finish last...if they don't die, first!! :!:

xqtif, betterman & rakan-rakan lain,

Saya bukan ahli mana-mana club/persatuan... saya ni freelance, rasanya seronok camtu. Tentang program KKN, tak tau pulak saya. Kalau diikutkan, pada pandangan saya, memang tak berbaloi hantar pendaki ke Everest setiap tahun. The cost is sky high. Kalau tak silap, untuk satu group max. 5 pendaki, permit mendaki adalah USD50,000 (lebih dari RM180,000). Itu tak masuk porter, guide, training session yang biasanya diaorg buat kat N. Zealand. :cry:

Kami berkesempatan berjumpa dengan Vincent Loh, orang Malaysia ke-6 berjaya ke puncak Everest. Masa kami berjumpa dia di Periche, dia dah berada di Nepal selama 50 hari. Dia dah sampai di Camp IV, 9 jam dari puncak. Tetapi terpaksa turun untuk acclimatize. Di altitud tinggi, walaupun setakat 5,500 meter di Kalapathar, pendaki berhadapan dengan AMS, HAPE & HACE yang boleh membawa maut. :wink:

"one too many wasted sunset, one too many for the road..." :!:

User avatar
SKUPANG
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 09 Jan 2006, 07:51
Location: Kedah D.A>
Contact:

Post by SKUPANG » 15 Jun 2006, 16:19

PUNCAK KEJAYAAN LAH YG PALING BEST
HAHAHAHA....
JUMPA ANDA DI PUNCAK KEJAYAAN...
'KATA³ HIKMAT BUDAK³ SKUPANG'
"HATI MAU KERING..."
"MATA MAU LIAQ..."

cddin
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 12 Feb 2006, 01:13
Location: 192.168.0.1
Contact:

Post by cddin » 15 Jun 2006, 16:47

gunung tangkubangPerahu best gak.. gunung berapi yg x aktif.. buleh lepak betul2 tepi kawah gng berapi tu.., tapi kawah die dalam ooo.. n then trekking skit buleh g kutip blerang/sulfur - kaler kuning2 skit.. kat bawah.. tapi bukan dalam kawah laa..
kawal emosi, hidup lebih bererti, life is short, make it's sweets

User avatar
labyrinth
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 05 Dec 2005, 18:26
Location: KL
Contact:

Post by labyrinth » 15 Jun 2006, 18:48

elo cddin...

yg bleh kutip sulfur tu kat kawah bomas kan...
ada bawa balik sulfur tak...
bleh kantoi tu klu hand carry bawa masuk dlm flight...
...so never mind the darkness, we still can find a way...

cddin
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 12 Feb 2006, 01:13
Location: 192.168.0.1
Contact:

Post by cddin » 15 Jun 2006, 19:38

yup.. ade bawak balik 2-3 ketul jer... bomas? wa x ingat la ape tmpat tu.. bomas la kot..

busuk giler kat situ.. sampaikan burung pun x mau lalu atas tu.. tapi byk mata air panas bawah tu.. kalau kite tersalah sepak batu.. silap2 mata air panas kuar dari situ..

dulu ade gerai jual telor bawah tu..
kawal emosi, hidup lebih bererti, life is short, make it's sweets

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

erm...

Post by xqtif » 18 Jun 2006, 20:54

darpd semua yang htr.. rata2 kata gng tahan yang paling best view di jerk..... mmg indah ciptaan Allah ni.... :lol:
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 19 Jun 2006, 14:58

poncho,

It doesn't matter who I am...Yang pentingnya kita boleh discuss dengan cara sihat, kan? Anyway, macam saya kata, siapa saya...taklah penting sangat..."nice guys finish last...if they don't die, first!! :!:
:D
that word's dead man, x bleh alter mcm tu daa.. :)
tp xpe, blasah aje janji hepi!

baguslah, ade kkwn GO yg sudi bbual lebih deep psl mountaineering secara natural mcm anda. bile nak explore kwsn selatan plak bro? mana tau, bleh promote kwsn sini kan? kan? kan? :evil:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Post by deep purple » 23 Jun 2006, 16:42

poncho & geng2 semua...

sebenarnya gunung pertama yg saya daki adalah Ledang, way back in 1992...masa tu cuti Deepavali. Tapi at that time takde lak resort & macam2 jenis fee yg dikenakan ke atas trekker. Sebenarnya saya pernah summit from Asahan, lepas tu descend kat resort belah Sagil. Guard tanya buat derk aje. :x

Masa mula2 saya daki, trek dia akan lalu melalui tangga besi bila nak sampai puncak. But trail dia, trail maut... It was too dangerous. Eloklah dia orang dah tutup trek tu. Kalau tak silap kemalangan maut pernah berlaku kat situ. :wink:

Besides Ledang, saya daki jugak Belumut secara day drip. Sebenarnya dah lama saya tak daki puncak2 kat sebelah Johor. Guess I'd like to make a come back kat Ledang, I like the trail from Sagil. :lol:

"TALL MOUNTAINS ARE HARDER TO CLIMB BUT THE VIEW FROM THE TOP IS WORTH IT... SO GO FOR THE HIGHER ONES..."

"GUESS I ALWAYS BE...A SOLDIER OF FORTUNE" 8)

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil » 25 Jun 2006, 02:18

heh... ada kebenaran pasal guide ledang tu.. agak susah la nk bercerita... (sesetengah la)..

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister » 25 Jun 2006, 08:19

bagi aku lak
puncak cantik : puncak chamah bersih, puncak tahan luas

view cantik : kinabalu, tahan esp sepnjg puncak ke gedung, kem bonsai kat g. tapis, bukit botak kat chabang,pck irau, pck suku - sume view 360 degree..

trek cantik : ulu sepat ala2 LOTR + selut, tahan dari puncak ke kuala tahan sumenye best huhu

ayu
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 08 Jun 2006, 22:55
Location: kl
Contact:

Post by ayu » 26 Jun 2006, 15:42

nak gunung paling cantik of cause ar gunung tebu.. view mmg cantik n paling penting bersih gile... huhu.. musti layan lepak kat puncak tebu.. :D .. layan beb

ayu
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 08 Jun 2006, 22:55
Location: kl
Contact:

Post by ayu » 26 Jun 2006, 16:09

nak gunung paling cantik of cause ar gunung tebu.. view mmg cantik n paling penting bersih gile... huhu.. musti layan lepak kat puncak tebu.. :D .. layan beb

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil » 26 Jun 2006, 23:59

tringin nk naik tebu tp xde lobang.. ada pengalaman buatlaa.. ramai kata tebu ada mcm2 mistik.. :wink:

User avatar
poknik
Pendaki Gunung
Posts: 81
Joined: 22 Feb 2006, 12:52
Location: putrojayo

Post by poknik » 03 Jul 2006, 13:33

C- CURve
+- 1000m aras laut . buleh tgok 7punccak dari situ.
tapi dari 7 punccak takboleh tengok c Curve...
aaa jommm .... mestiriexrungkaie..


______ntta_________

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

Post by xqtif » 10 Jul 2006, 20:20

C- CURve
+- 1000m aras laut . buleh tgok 7punccak dari situ.
tapi dari 7 punccak takboleh tengok c Curve...
aaa jommm .... mestiriexrungkaie..
kat mane c-curve tu arrrr????
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 11 Jul 2006, 11:00

kat mane c-curve tu arrrr????

permatang yg menyambung gng ayam/gng tera ke gng noring timur...

permatang tu berbentuk C atau bulan sabit....hehe.. :)



:mrgreen:
challenge your limit

arif
Pendaki Tegar
Posts: 215
Joined: 18 Jul 2006, 23:24
Location: nun jauh di sana.................
Contact:

hmmm

Post by arif » 28 Jul 2006, 03:56

bagi aku puncak gunung yang paling cantik gunung semangkuk ayun :D paperpun puncak gunung tahan aku rase paling cantik....cz aku nampak time naik kapal terbang gi kelantan :D

User avatar
timothyngui
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 31 May 2006, 12:01
Location: jb
Contact:

mmm

Post by timothyngui » 28 Jul 2006, 14:06

oh kalau kat malaysia....maybe i akan kata puncak gunung api, mulu, best...sebab nampak pinacles. hahha...macam dalam fairy tale punya scenery.
Gerakan ke sisi

User avatar
DirtyDozen
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 19 Feb 2006, 20:45
Location: sondol menyondol

Post by DirtyDozen » 31 Jul 2006, 21:55

puncak bkt gasing la besttt... :D
tp sebenarnya kan pd aku pnck yg plg best view dr table n chair :arrow:

User avatar
nanana81
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 18 Aug 2006, 16:35
Location: MBPJ
Contact:

Post by nanana81 » 18 Aug 2006, 17:15

nah tengok .. rasanya puncak ni dah terlalu cantik dah nih .. indahnya ciptaan Tuhan .. Subhanallah ..

Everest

What would it be like to stand atop the tallest mountain on Earth? To see a full panoramic vista from there, scroll right. Visible are snow peaked mountains near and far, tremendous cliffs, distant plateaus, the tops of clouds, and a dark blue sky. Mt. Everest stands 8.85 kilometers above sea level, roughly the maximum height reached by international airplane flights, but much less than the 300 kilometers achieved by a space shuttle. Hundreds of people have tried and failed to climb the behemoth by foot, a feat first accomplished successfully in 1953. About 1000 people have now made it to the summit. Roddy Mackenzie, who climbed the mountain in 1989, captured the above image. Mt. Everest lies in the Himalayan mountains in the country of Nepal. In the native language of Nepal, the mountain's name is "Sagarmatha" which means "forehead of the sea."
[/img]

Locked