Puncak Gunung Yang Paling Best

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

Puncak Gunung Yang Paling Best

Post by xqtif » 19 Apr 2006, 22:58

ermmm.. banyak-banyak gunung yang korang daki.. puncak gunung mana yang paling cantik view dia..menarik pe2 la... setakat ni gunung yang paling best aku penah naik Ledang jela kot..... puncak dia kecik jer... kiri kanan dah gaung...jatuh bleh mati kot.. tapi view mmg cantik gak...
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

wowhuhu
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 14 Mar 2006, 19:17
Location: ipoh
Contact:

Post by wowhuhu » 20 Apr 2006, 07:40

view paling best aku rase is g. tahan...bagi aku la..tapi sume2 gunung pon ok jek..lawa..sepanjang penglibatan aku..takde pon gunung view die tak best...lagi best 'gunung puncak due'.. :D
malan - POST
PRESTIGE OUTDOOR SPORT

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 20 Apr 2006, 07:54

aikkk!!! wowhuhu..cam lain jekk bunyiknyer..

aku xpegi banyak gunung lagi...tapi bg aku gunung rajah :) sebab view 360 degree...
*Home is where the heart is*

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 20 Apr 2006, 10:58

Semuanyer best,

Puncak Perdah, sebab 15 min dari kg org asli dah sampai puncak :D
Puncak Tipu Chabang sebab nampak puncak-puncak trans TT.. :)
Puncak Korbu sebab trek mencabar gila b..... :cry:
Puncak Yong Belar sebab sejuk gila b.... :cry:
Puncak Swet sebab tak nampak apa pun :P
Puncak Gunung Lang sebab nampak bandaraya Ipoh :D
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

wowhuhu
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 14 Mar 2006, 19:17
Location: ipoh
Contact:

Post by wowhuhu » 20 Apr 2006, 11:44

jgn la pgl aku wowhuhu..tu name email..aku malan...terpulang pade ko nak bunyi camne..heheheh..korbu ngan yong belar mmg best...aku suke pade kesejukan..kat puncak tahan je aku berbaju lgn panjang..ekekeke...yg len berlapis kan lemak...hehehehe...
malan - POST
PRESTIGE OUTDOOR SPORT

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 20 Apr 2006, 12:24

Puncak menara gading!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 20 Apr 2006, 13:54

wira... maner tahu best ker dakk??
wirakan xsampe lagii....... :!:
*Home is where the heart is*

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

hahaha

Post by xqtif » 20 Apr 2006, 16:33

wira dah spai punck Gading ker??? aku rasa mcm seksa jer ddh spai pun :D

Punck tahan lawa gak.. cuma luas sgt kat punck tu.. sape first time spai punck mesti confius tak tau punck dia btul2 kat mane..nasib ada singboard je... tapi kat Botak campsite paling cantik la aku jpa kot...
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati » 20 Apr 2006, 16:47

semua puncak yg dh aku smpai best la..
setiap satu ada kelainan & kelebihan
yg tersendiri..
paling best puncak gayong coz aku tk
letak pun montot aku kt sana.. :D
smpai..amik gambo trus blah..dlm perjlnan
baru sedo tk duduk pun brg sekejap :D
rasa cm nk patah blk jerk time tuh :cry:

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 20 Apr 2006, 19:57

wira... maner tahu best ker dakk??
wirakan xsampe lagii....... :!:

owh belagak yer!!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
TokMat
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 18 Feb 2006, 23:51
Location: Hj Samuri, Kajang
Contact:

Post by TokMat » 20 Apr 2006, 21:03

puncak kasih kita by ziana zain.. :(

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 20 Apr 2006, 22:27

Kenderong 8)
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

tumbrio
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 09 Feb 2006, 17:12
Location: Bawah Tanah

Post by tumbrio » 21 Apr 2006, 17:16

Kinabalu la .... hahahahaha ...
Hailz

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am » 21 Apr 2006, 18:04

Kinabalu la .... hahahahaha ...
yepp i'm agree with u tumbriok.. paling mengancam, heaven ngan ada class dah tentu kinabalu.. yok geng ujung taun pi kita start dr mesilau-kinabalu-park

tumbrio
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 09 Feb 2006, 17:12
Location: Bawah Tanah

Post by tumbrio » 23 Apr 2006, 00:17

Kinabalu la .... hahahahaha ...
yepp i'm agree with u tumbriok.. paling mengancam, heaven ngan ada class dah tentu kinabalu.. yok geng ujung taun pi kita start dr mesilau-kinabalu-park
aku xda hal am .. jom kita ke G.Kinabalu Ujung thn nie ... mesti beest g ramai2 kn .. Hhuhuh
Hailz

janggut_utm
Pendaki Gunung
Posts: 23
Joined: 08 Mar 2006, 21:16
Location: johor

Post by janggut_utm » 23 Apr 2006, 21:21

yes..
kinabalu...
keindahan sukar digambarkan..
tambahan waktu cuaca baik...

mail tenuk
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 07 Apr 2006, 15:54
Location: hutan
Contact:

Post by mail tenuk » 23 Apr 2006, 23:28

waktu kita sedang kemuncak@climax adalah puncak yang paling bessss

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 » 24 Apr 2006, 00:19

waktu kita sedang kemuncak@climax adalah puncak yang paling bessss
ko takder lain.. 2 jer yang ko tau.. :x :x :x

bagi aku setakat nie puncak Menara Kuala Lumpur. nampak semua wooo
boleh guna teropong free lagi tengok anak bulan... :!:

ORAIT, CHAUW CHIN CHAUW..

chayok-chayok!!!!!!!!
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 24 Apr 2006, 00:44

puncak niaga sendirian berhad.. :evil: :evil:


so far, seriesly.. puncak Irau mmg da best. leh tgk bentuk sebenar tulang belakang semenanjung nih
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 24 Apr 2006, 13:19

kalau nak kata puncak yg best nih ader macam2 sebab...
-view superb+marbeles
-ble obernite kat situ ngan kemsait yg rata dan xder reflexology
-kesejukkan
tapi nampaknyer...kiter lebih favor kepada view kan... :)
*Home is where the heart is*

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 24 Apr 2006, 13:41

kalau nak kata puncak yg best nih ader macam2 sebab...
-view superb+marbeles
-ble obernite kat situ ngan kemsait yg rata dan xder reflexology
-kesejukkan
tapi nampaknyer...kiter lebih favor kepada view kan... :)
:) :) :)
Wuuuooohhhh...otai telah berkata-kata dengan sejelasnyer
Good luck to Tahan...peaknyer botak jer tapi marbeles giler... :)

TAhniah pada Deqna yang konvo arini...
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 24 Apr 2006, 14:59

byk2 yg dah aku sampai,puncak Chamah cantik
seperti taman yang ade penjaganye...

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

wkaka

Post by xqtif » 24 Apr 2006, 16:41

mmg Kinabalu the best View kot... tapi tak tahan sejuk la... tumbuhan pun dah takde kat punck tu kan... :P
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 24 Apr 2006, 19:45

puncak yg plg cantik yer...

pd saya pncak Gng Tebu... puncak gunung plg luas yg penah saya sampai n cantik macam taman...

tu belum termasuk lagi kisah n lagendanya....

tambah pulak ngan air sungai lata belatan yg charer giler... perghh...

bukan kaki mandi sungai pon bleh terliur... :lol:



8)
challenge your limit

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 26 Apr 2006, 13:33

Just to add in ..
Mount East Liang and West Liang oso got very nice view...
Got different-different view and surrounding oso.
But the evening sun going down oso very-very magnifisent
Got yellow-yellow colour and a little bit goldish...

But cannot stand that stupid annoying pig bug near the river :?:

Kenshina, itu tebu oso very eerie.... :evil:
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina » 26 Apr 2006, 18:32

chekalid,

anader gng oso eerie wat... ledang, bt putih, h2o

still pipel come n go... no hal maa...

eniwei most pipel very de like la eerie-eerie story nih...



8)
challenge your limit

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 27 Apr 2006, 02:27

vote for Gunung Tumang Batak..umpama bersantai di Lake Garden KL :evil:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 » 27 Apr 2006, 03:27

vote for Gunung Tumang Batak..umpama bersantai di Lake Garden KL :evil:
kat maner gunung tumang batak 2? kat indon ker?? :roll:

chayok-chayok!!!!!
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 27 Apr 2006, 07:32

failed betulla ko ni bekam!! :D :)
*Home is where the heart is*

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 27 Apr 2006, 11:29

kalau gunung favoret aku ialah gunung tahan...
tapi kalau puncak favourite aku rasa puncak chamah lah paling best....
rata, keliling ada pokok, cantik, bersih, buleh gantung hammock, tido pon best sebab rata, pastuh tgh-tgh puncak tuh pulak buleh ada pokok lagi....

mmg superb la puncak chamah....
view itu belakang kira sebab view tuh jamuan mata....
ni nak kena kira jamuan badan sama....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Post by deep purple » 27 Apr 2006, 15:49

Assalamualaikum...

Saya vote untuk Kinabalu sebagai puncak dengan view paling cantik di Malaysia. Untuk G-7 & Tahan (saya tak masukkan Tahan dlm G-7 kerana pd saya G-7 hanya untuk puncak berketinggian 7,000 kaki di Titiwangsa & Tahan tidak terletak di situ...it's a matter of opinion) :)

Untuk G-7 & Tahan pula, saya vote untuk Tahan kerana view dari Botak on the way ke Gedong marvellous, tiada di puncak2 G-7. Puncak2 G-7 view dia pun tak kurang hebatnya walaupun a bit stereotype. :roll:

"ONE TOO MANY WASTED SUNSETS, ONE TOO MANY FOR THE ROAD..." :wink:

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 » 29 Apr 2006, 04:44

failed betulla ko ni bekam!! :D :)
tau ler kiter tak tegar cam awak... :cry:

tunggu ler aku jumper ko nanti.. :x :x :x

chayok-chayok!!!!!
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

yeke

Post by xqtif » 04 May 2006, 15:59

Assalamualaikum...

Saya vote untuk Kinabalu sebagai puncak dengan view paling cantik di Malaysia. Untuk G-7 & Tahan (saya tak masukkan Tahan dlm G-7 kerana pd saya G-7 hanya untuk puncak berketinggian 7,000 kaki di Titiwangsa & Tahan tidak terletak di situ...it's a matter of opinion) :)

Untuk G-7 & Tahan pula, saya vote untuk Tahan kerana view dari Botak on the way ke Gedong marvellous, tiada di puncak2 G-7. Puncak2 G-7 view dia pun tak kurang hebatnya walaupun a bit stereotype. :roll:

"ONE TOO MANY WASTED SUNSETS, ONE TOO MANY FOR THE ROAD..." :wink:

G7 bukan kat banjaran titiwangsa jeke??? G7 gunung yang lebih 7000 kaki kat semenanjung je...???
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Post by apexx » 04 May 2006, 16:15

xqtif,

FYI
adisos2002 wrote

G7 = & Gunung yang mempunyai ketinggian 7000kaki keatas disekitar Semenanjung Malaysia.
5 dalam kawasan Perak (ada yang menjadi penanda Sempadan negeri)
Korbu, Gayung, Yong Belar, Yong Yap, Ulu Sepat

1 di Kelantan (Chamah)
1 di Pahang (Tahan)

dan boleh la dikatakan 6 diatas Banjaran Titiwangsa 1 di Banjaran Tahan..
lain-lain info adalah

Perjalanan yang biasa dibuat untuk ke gunung tersebut melibatkan jumlah hari seperti dibawah :
Gng Tahan : 8hari
Gng Korbu & Gayung : 4hari/5hari
Gng Yong Belar : 3hari
Gng Yong Yap : 2hari/3hari
Gng Chamah & Ulu Sepat : 8hari/5hari

Dari segi tahap kesukaran pula (susah ke senang)
Gng Chamah & Ulu Sepat
Gng Tahan
Gng Korbu & Gayung
Gng Yong Belar
Gng Yong Yap
heheheheh..copy ape yg daa diberitau..

BagaikanPuteri
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 30 Mar 2006, 10:50
Location: kaki bukit
Contact:

Post by BagaikanPuteri » 05 May 2006, 13:10

Puncak menara gading!

memang SETUJU.. rase luas pemandangan.. berpinor2 mate tahan flash camera.. :D :D cantik jerkk view...
-If you walk the footsteps of a stranger
You learn things you never knew..-

xx K u R xx
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 05 May 2006, 00:31
Location: kedah

Post by xx K u R xx » 05 May 2006, 15:06

ermm puncak yang cun yek...ermmm
yong yap pun cun ape...kalu takder kabus aku rase nampak trans titiwangsa kan..sekali dua tgk mcm muka orang pun ade hahahaha
ermmm korbu ngan gayung aku tak pasti la cun ke tak sebab time aku gi kabus la...tak nampak ape sangat..
yong belar not bad la...tapi cun gak... ermmm tahan best tapi lagi best view time on the way dati puncak ke gedung,,,.. perghhhh cantiknyer hanya tuhan saje yang tau..lawa sangat..macam nak kawin jek ngan banjaran yang ader...hahahahah ermmm kem botak sebelum samapi puncak chabang pun cun..bleh nampak trans titiwangsa gak..
ermmmm tapi nak menilai view yang lawa tuh kena pergi sendiri la gunung tuh..experience it,,and u'll know it...

chow...

take the challange
get the experiance,
enjoy the environment
We Who Are Not As Others

silverstate
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 13 Apr 2006, 16:28
Location: Gunung Tunggal

Post by silverstate » 05 May 2006, 16:03

aku suka view dari puncak gunung irau, cameron highland
Nak daki pun senang gunung ni.

cicaksweet
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 19 May 2006, 11:59
Location: melaka

Post by cicaksweet » 19 May 2006, 16:44

ermm ni nak cite sikit pengalaman aku la..

puncak yang paling best tp kat luar malaysia la aku penah g gunung singgalang kat indon.. sape penah g.. kat atas puncak die ade tasik tau.. besar.. tasik tu adalah bekas kawah gunung berapi yang x aktif lame dah.. memang bestt.. air die sejuk sgt..

lagi 1 aku penah pegi baru2 ni gunung merapi tp bukan yg da meletup tu.. kat indon ade 2 gunung yg name die same.. merapi .. kat puncak merapi ni ade banyak kawah yang aktif dan x aktif lagi.. masih selamat didaki.. kawah die mengeluarkan asap .. kuat bau sulfur diee...

User avatar
specky
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 25 Feb 2006, 20:34
Location: kubang

Post by specky » 19 May 2006, 16:58

kalau puncak...tak banyak yg saya dah daki...tapi kalau view...setakat nie saya paling suka view dari jelawang...then puncak yong yap...2-2 view nie saya simpan lagi...bukan setakat dalam kamera...sampai boleh terbayang2 kat depan mata...kalau tebu tue kira orait laa...view dia lawa waktu malam....sbb boleh nampak besut yg berkilau.... :) masa gi korbu...tak nampak paper...sama laa kita xxkurxx...sbb time saya pergi berkabus....sedey sket... :cry:

shah mimos
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 09 Feb 2006, 14:00

Post by shah mimos » 19 May 2006, 17:42

Ada lagi satu tempat kat sabah....
Tapi tak tau ler dah bukak untuk umum ker belum...Nama tempat tu Maliau Basin....Hutan dan pemandangan nyer... lagi ler cantik, antik, unik n fantastik.... Cuba-cuba ler cari maklumat ke sana....
Tak reti nak cerita ler kengkawan akan kehebatannya....Nak tunjuk gambar pun ...berapa ketul jer yg selamat... yang lebihnya....telah hilang waktu format PC...

Ada banyak air terjun yang takder nama lagi... sesaper yang dapat riki jalan..ke air terjun tu... boleh ler taruk nama kat situ....

Macam air terjun bekam ker ? :lol:

Locked