TRANSTITI..

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Kluang Johor

TRANSTITI..

Post by IAmSoDamSian »

Assalammualaikum
Boleh mintak terang kan serba sedikit tentang transtiti :-

1. View
2. Perjalan 3 gunung
3. Duration
4. Ratio Makanan
5. Pantang Larang
6. Best camp site nearest to water.
7. Kalau Ada cadang untuk active yg ok sile beri tunjuk ajar.
8. Pendaki seramai 10 Org.

Thanks you.

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

Image
puncak korbu
Last edited by faisall on 27 Sep 2007, 15:14, edited 1 time in total.
tanya sama itu hud hud

User avatar
ryu_kyo
Senator Gunung
Posts: 251
Joined: 21 Aug 2006, 16:04
Location: JB
Contact:

Post by ryu_kyo »

bang,besonya gambo.kwan kite mintak info,kalau ade info kasi la kongsi sama,takkan stakat gambo je :twisted:
"do what u love,love what u do - sonnie trotter"

Image
http://champsrc.multiply.com

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

faisall kalau bleh kecikkan skek gambo tu.. besau sangat arr .. :)

budin
Pendaki Gunung
Posts: 49
Joined: 27 Dec 2006, 11:49
Location: wa punya suka laaaaa

Post by budin »

faisall

tlg jgn rosakkan topik orang lain ngan gambar gambar ko yg tak seberapa....kalau tak silap aku org tu tanya bukan nak tgk gambar kau.....kang ckp bongok marah pulak.....

iamsodam

1.view - ini tak tentu bergantung pada keadaan cuaca.

2.perjalanan - ko boley start dari korbu atau dari yong belar.masa dalam 5 atau 6 hari...tengoklah ko nak lalu mana.....kalau nak lalu charlie pondok kenalah tambah hari sikit...

3.makanan nie ikut ko lah.....kalau rasa taknak berat jgn bawak byk sgt ration tin...kalau nak sedap cam kat rumah ko pikul laaah.ada byk benda yg ringan ko boley buat ration...soo hoon,ikan masin pepandailaaa hahahaha

4.pantang larang cam biasa.....jgn buang sampah merata...

5.punca air kat puncak jer ko kena pikul sikit....lain aku rasa ada air...

6.soalan 7 ko nie aku tak paham

7.10 org okay laaaa tu tak pening sgt....

kalau nak info lagi ko kena rajin sikit tgk balik topik topik yg lepas....tapi kena buat perbandingan laaaa ada yg okay...ada yg mengarut merapu....yg nak glemer.....semua ada.

ok chow

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

kos besar gambar mustila besar :evil:
tul x budin yg budiman?
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

31 Ogos (Hari 1 : Khamis)
0200 ~ Tiba di Ipoh & Supper
0400 ~ Bertolak ke Ulu Kinta dan terus ke Intake
0430 ~ Tiba Intake & Lepak tunggu 4WD masuk hantar 1st group
0830 ~ Mula trek selepas baca doa
1030 ~ Tiba di tmpt makan & makan breakfast & lepak
1130 ~ Bertolak ke Kem View
1350 ~ Tiba Kem Pangkin & Makan T/hari
1505 ~ Bertolak ke Kem View
1620 ~ Tiba di Kem View & Pacak Khemah
* Tmpt ni sekitar 3-4hb Sept, ada guide jumpa Harimau Kumbang*

1 Sept (Hari ke-2 : Jumaat)
0915 ~ Bertolak ke puncak Gg Korbu
1045 ~ Tiba di Last Water Point
~ Masak utk makanan t/hari & bergerak ke tmpt makan
1300 ~ Masih mencari tmpt makan dan tak jumpa2
1500 ~ Rupa-rupanya tmpt makan dah terlepas daa..
1535 ~ Tiba di Bonsai Tonggek & makan t/hari, dah lapar sangat time ni
1600 ~ Sambung perjalanan ke Puncak
~ Perjalanan mencanak & memeritkan
1700 ~ Tiba di Kem Ipoh View
1730 ~ Tiba di Kem Bedegong (Kem baru dapat nama dari Tim)
1910 ~ Tiba di Port Penyengat
2000 ~ Tiba di puncak Gg Korbu (G2) & bermalam
2359 ~ Seramai 7 pendaki &1 guide bermalam di Port Penyengat
krn peserta injured

2 Sept (Hari ke-3 : Sabtu)
1030 ~ Kesemua 7 pendaki selamat tiba di puncak Gg. Korbu
1200 ~ Bertolak ke Gg Gayong
~ Suasana hujan lebat melambatkan perjalanan
1430 ~ Tiba di Rebung
~ Rehat dan tunggu peserta lain
~ Hujan dgn angin kencang.. pehh memang beku
1515 ~ Tiba di Gg Gayong (G4) & bergambar2
1545 ~ Turun ke Kem Cerek
1740 ~ Tiba di tapak kem Cerek & terpaksa bermalam kerana terlalu
jauh utk ke Junction
~ Turun ambil air di Kem Cerek memang jauh, dah la jauh
menjunam lak tu, licin giler lagi.. pehh..

3 Sept (Hari ke-4 : Ahad)
0630 ~ Bangun dan masak sarapan & makanan utk t/hari
0850 ~ Bertolak ke Junction
1115 ~ Tiba di Puncak Junction
~ Berehat menunggu peserta lain
1230 ~ Bertolak ke H2O setelah semua peserta tiba
1520 ~ Tiba di H2O dan terpaksa bemalam kerana ada peserta injured
2030 ~ Sesi suaikenal (baru ada masa nak buat..)
2355 ~ Ada makhluk lain datang tumpang campsite..

4 Sept (Hari ke-5 : Isnin)
1100 ~ Bertolak dari Lembah H2O ke puncak H2O
1140 ~ Tiba di Puncak H2O
1330 ~ Tiba di Puncak Anak Yong Belar
~ Berhenti makan t/hari
1500 ~ Bertolak ke Kem Kuali
~ Hujan lebat & sejuk
1730 ~ Tiba di Kem Kuali suasana amat sejuk.. Hujan masih lebat
~ Terus memanjat ke puncak Gg Yong Belar (G3)
~ Memang memanjat betul2.. bukan mendaki.. Cerun 90 darjah
terpaksa memanjat melalui akar-akar pokok yang licin
~ Suasana masih hujan
1830 ~ Tiba di puncak Gg Yong Belar (G3) & sejuk tak terkata
1915 ~ Turun semula ke Kem Kasut
~ Perjalanan 1/2 jam menjadi lama kerana hujan, kabus tebal,
sejuk dan laluan yang berlumpur tebal. Trek hancur
2040 ~ Tiba di Kem Kasut
~ Tapak Kem penuh sesak dengan peserta dari ITM Arau yang
sepatutnya tidur kat Irau.
~ Dengan hujan-hujannya, terpaksa dirikan khemah di atas akar
dan batu.
~ Ada peserta terpaksa berjalan selama 1/2 - 1 jam lagi utk
mencari tapak kem baru kerana tak cukup tmpt. Kesian Atan..

5 Sept (Hari ke-6 : Selasa)
1000 ~ Bertolak ke Kem Tudung Periuk
~ Gg Yong Belar memang sejuk betul, walaupun ada cahaya
matahari ttp seolah2 tak memberi kesan langsung.. Suasana
hutannya memang sentiasa sejuk
1230 ~ Tiba di Kem Tudung Periuk dan makan t/hari
1340 ~ Bertolak ke Blue Valley Dam (BVD)
~ Hujan + Hujan Panas Sekejap + Hujan Lebat
1705 ~ Tiba di Blue Valley Dam
~ Gumbira akhirnya dapat jumpa jalan tar.
Mr iamsodam
Ni log masa kitorang gi tahun lepas. Tak ada detail sangat tp boleh la ko klu nak buat refer sikit2.
Ko try cari la log geng2 lain. Leh dapat gambaran lagi clear.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
puteri-rimba
Pendaki Tegar
Posts: 245
Joined: 02 Feb 2007, 15:01
Location: singapore
Contact:

Post by puteri-rimba »

ni laluan trans titi ikut sg senooi. dedulu bleh gak lalu ikut intake tp sesejak berlaku pembikinan empangan...... so rase nye dah tak de org lalu ikut laluan lama... tp tak tau r kan... kalau2 ade yg lalu.. he he he


[URL=http://img256.imageshack.us/my.php ... .jpg[/img]

ni ringkasan laluan.... trans titi gak....[/url]
dunia ini adalah untuk org yg kreatif & bersemangat, jd ambil lah peluang ini.....

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

aku ringkas kan report skit ok...tak pandai la nak bercerita ok..kira ala kadar jer ler..

Pada tanggal 28.8.2007 satu xpdc gunung yong belar, gayong dan gunung korbu telah diadakan seramai 13 orang peserta kesemuanya dari johor.
Lebih kurang 10.00 malam 27.8.2007 semua peserta telah berkumpul di terminal larkin johor bahru.Sebaik saja berkumpul peserta menaiki bas dari jb ke tapah ,perjalanan mengambil masa lebih kurang 8 jam kot dan sampai ker pekan tapah lebih kurang kul 5.30 pagi.

Pada jam 8.00 pagi ke semua peserta manaiki bas dari pekan tapah menuju ker tanah rata lebih kurang kul 10.00 pagi kot baru sampai ke tanah rata.

setelah puas shoping dan membeli makan untuk bekalan lunch sekali lagi berkumpul di terminal bas tanah rata menunggu kenderaan 4 x 4 yang telah di sediakan olah abang mus menuju ker ke kem site blue valley jam 12.00 tengahhari baru sampai ke kem site.

Azhar sebagai guide dan aku sebagai sweeper memberi sedikit taklimat kepada ke semua peserta.Tepat jam 12.45 pm bermula satu cabaran yang pertama ke semua peserta bergerak menuju ker kem tudung periuk lebih kurang kul 6.00 petang baru la sampai dan bermalam di kem tudung periuk dan mendirikan khemah.SEPANJANG PERJANANAN HUJAN LEBAT

HARI 2
29.8.2007
Tepat jam 8.30 dari kem tudung periuk kita orang bergerak menuju ke puncak yong belar dan seterusnya bermalam di campisit agas perjalan yang amat perit hujan sana sini kita orang sampai di camp site agas lebih kurang pukul 1.00 pagi pehhhh pehhhhhh macam nak tercabut usus woooo.....

HARI 3
30.8.2007
Kali ni lewat skit bergerak pasal malam tadi dah kerja lebih masa so bergerak dalam kul 10.00 pagi dari camp siota agas kita orang menuju ker kem junctionPerjalanan tak la memenatkan kalau nak di banding kan hari semalam lebih kurang kul 5.00 petang baru la sampai ke kem junction dan seterusnya bermalam dan menanti detik ambang kemerdekaan.

HARI 4
31.8.2007
Tepat jam 8.30 pagi dari kem junction kita orang menuju pula ker Puncak gunung gayong,hujan tak berhenti2 dari awal pagi hingga ke tengahari ke lewat petang.Pada jam 5.30 petang sampai la ke puncak gunung gayong panorama yang cantik dan menawan dan sisi bergambar dan endirikan khemah sedang berlangsung..

HARI 5
1.9.2007
Tepat jam 8.30 pagi dari gunung gayong kita orang menuju pula ke puncak korbu,perjalan amat memeritkan kerana bekalan air tidak mencukupi kerana malam tadi pesta cirit birirt so air semakin berkurangan tetapi para peserta xpdc begitu bersemangat sekali untuk sampai ke puncak korbu.Lebih kurang kul 1.00 petang satu persatu tiba di puncak gunung korbu dengan penuh kehausan tetapi dengan tiba2 hujan lebat membasahi kami di puncak gunung korbu,alhamdulilah bolehla kita orang membasah tekak danmendapat bekalan air untuk menuju ke kem ipoh view.
Lebih kurang jam 2 ptg dipuncak korbu perjalanan di sambung semula ke kem ipoh view kali ini perjalana amat memenatkan dan kesejukan maklumla hari hujan yg berpanjangan,kalau x salah jam 10.00 malam barula kita orang sampai ke kem ipoh view dan seterusnya bermalam dalam kehujanan malam....

HARI 6
2.9.2007
Pada jam 9.30 pagi dari kem ipoh view menuju ke intake sekalai lagi hujan membasahi kami semua.Pesta pacat te;ah menyearang kumpulan xpdc kami semua.pehhhh pehhh banyak pacat wooo wooooo
.Lebih kurang kul 5.30 petang saat2 yang di tunggu telah tiba makan sampai la kita orang ker intake aku orang terakhir sampai wajah2 keringan dan kepuasan terpancar di wajah mereka.

Setelah membersih kan diri kenderaan 4x4 telah menunggu kami untuk membawa kami keluar menuju ker ulu kinta an seterusnya menaiki bas dari ulu kinta ker medan gopeng.

Pada malam tu juga ada yg balik jb esok hari dan ada juga yang balik malam tu juga...yang balik malam tu aku jer sorang kerana tiket bas ada satu jer ker johor bahru..yang selebih nya ada yg balik esok pagi dan tengahari....

sekian saja untuk kali ini..
semoga terhibur
tanya sama itu hud hud

User avatar
ryu_kyo
Senator Gunung
Posts: 251
Joined: 21 Aug 2006, 16:04
Location: JB
Contact:

Post by ryu_kyo »

bro faisall,gambor kasik kecik dulu
"do what u love,love what u do - sonnie trotter"

Image
http://champsrc.multiply.com

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

susahlaa mau scroll kiri kanan.. :lol:
dahla u ponya log yg i paling tringin mau baca.. :wink:
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

sabo je laaa.... :roll: :roll:

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

time aku g memang hujan lebat sepanjang perjalanan

mental nak kena kuat...makan kena banyak2 lapo beb

ambil air biar banyak2 juga..takut kat kem site x ada air...

puncak yong belar x ada air...kem junction pun x ada air...

puncak gayong pun x ada air....puncak korbu pun x ada air...yang ada cuma harapkan air hujan saja....kena tadah laa...
tanya sama itu hud hud

User avatar
puteri-rimba
Pendaki Tegar
Posts: 245
Joined: 02 Feb 2007, 15:01
Location: singapore
Contact:

Post by puteri-rimba »

faisall wrote:time aku g memang hujan lebat sepanjang perjalanan

mental nak kena kuat...makan kena banyak2 lapo beb

ambil air biar banyak2 juga..takut kat kem site x ada air...

puncak yong belar x ada air...kem junction pun x ada air...

puncak gayong pun x ada air....puncak korbu pun x ada air...yang ada cuma harapkan air hujan saja....kena tadah laa...

memang r kat puncak tak de punca air.. melainkan kalau ujan.. bleh gak tadah guna mestin.. tu pun kalau lebat.. he he he
dunia ini adalah untuk org yg kreatif & bersemangat, jd ambil lah peluang ini.....

budin
Pendaki Gunung
Posts: 49
Joined: 27 Dec 2006, 11:49
Location: wa punya suka laaaaa

Post by budin »

mana tak seksa startegi pun tak betul....

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

lopak/ kolam kecil kat puncak korbu dah tak de ke???

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

kolam kecik tu skang daa tak bole pkai psal MBI daa amik alih pengurusan. stat taun depan sapa nak pkai kolam tu kene baya singgit.

xyah la naik gunung, dok umah main penbol lagik bes :evil:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

everibadi be kool...

kepada pembuka topik, senang cite ko pm la kat sorang mcm budin ke faisall ke bingai ke putri rimba ke sape lagi la, belanja dorang minum ke ikut trip dorang ke, time tu tanye la pasal trans titi..info lagi jelas dan terang...
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Kluang Johor

.....

Post by IAmSoDamSian »

sorry..
so.. dengar cite pejabat perhutanan dah ambil berat tengtang. bab2 sondol menyondol gunung nie.. kalau kene tangkap.. kene denda tak silap aku dalam rm3000 sekepala...
so nak tanya skit.. guide 6days 5 nights braper.. hinggit?
makanan aku tak risau sangat bantai "brahim" sudah.. macam dulu aku gi tahan.. naik muak gak arh makan brahim... tapi kini.. rasa macam ok pulak brahim.. nie... wah buka puasa pun brahim jalan jugak... hahaha..
so soalan aku...

1. Guide brape?
2. Start perjalan mane elok?
a. Transtiti reverse
b. Sg Senoi
c. Ulu kinta (jauh siot)

ok thanks bro... :)

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Kluang Johor

Post by IAmSoDamSian »

budin wrote:faisall

tlg jgn rosakkan topik orang lain ngan gambar gambar ko yg tak seberapa....kalau tak silap aku org tu tanya bukan nak tgk gambar kau.....kang ckp bongok marah pulak.....

iamsodam

1.view - ini tak tentu bergantung pada keadaan cuaca.

2.perjalanan - ko boley start dari korbu atau dari yong belar.masa dalam 5 atau 6 hari...tengoklah ko nak lalu mana.....kalau nak lalu charlie pondok kenalah tambah hari sikit...

3.makanan nie ikut ko lah.....kalau rasa taknak berat jgn bawak byk sgt ration tin...kalau nak sedap cam kat rumah ko pikul laaah.ada byk benda yg ringan ko boley buat ration...soo hoon,ikan masin pepandailaaa hahahaha

4.pantang larang cam biasa.....jgn buang sampah merata...

5.punca air kat puncak jer ko kena pikul sikit....lain aku rasa ada air...

6.soalan 7 ko nie aku tak paham

7.10 org okay laaaa tu tak pening sgt....

kalau nak info lagi ko kena rajin sikit tgk balik topik topik yg lepas....tapi kena buat perbandingan laaaa ada yg okay...ada yg mengarut merapu....yg nak glemer.....semua ada.

ok chow
tentang soalan 7 tue.. salah taip dowh..
aku nak tanye activity yg boleh buat ler....

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: .....

Post by betterman »

IAmSoDamSian wrote:sorry..
so.. dengar cite pejabat perhutanan dah ambil berat tengtang. bab2 sondol menyondol gunung nie.. kalau kene tangkap.. kene denda tak silap aku dalam rm3000 sekepala...
so nak tanya skit.. guide 6days 5 nights braper.. hinggit?
makanan aku tak risau sangat bantai "brahim" sudah.. macam dulu aku gi tahan.. naik muak gak arh makan brahim... tapi kini.. rasa macam ok pulak brahim.. nie... wah buka puasa pun brahim jalan jugak... hahaha..
so soalan aku...

1. Guide brape?
2. Start perjalan mane elok?
a. Transtiti reverse
b. Sg Senoi
c. Ulu kinta (jauh siot)

ok thanks bro... :)

aku rasa nak best better ko start dari ulu kinta (sg senooi)
sebab apa bila balik ko turun ikut cameron highland...
so cameron highland tuh kan ke tempat peranginan..
sejuk pulak tuh...
buleh jalan-jalan....

pasal guide ramai buleh bawak...
antaranya macam matsaiko, budin, adisos dan jugak encik rob

nak suruh faisall bawak pon buleh kot :lidah:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
puteri-rimba
Pendaki Tegar
Posts: 245
Joined: 02 Feb 2007, 15:01
Location: singapore
Contact:

Post by puteri-rimba »

kambinggurun wrote:everibadi be kool...

kepada pembuka topik, senang cite ko pm la kat sorang mcm budin ke faisall ke bingai ke putri rimba ke sape lagi la, belanja dorang minum ke ikut trip dorang ke, time tu tanye la pasal trans titi..info lagi jelas dan terang...

he he he... promot sket :

ayat tokey sos "Salam sejahtera rakan pendaki sekalian...
Efektif mulai hari nie harga perkhidmatan guide yang disediakan oleh pihak SOS adalah seperti berikut :

Transtitiwangsa : RM700 termasuk permit (Maxday = 7days, Maxpax = 15pax per guide)
Trans V2 : RM1000 termasuk permit (Maxday = 8days, Maxpax = 15pax per guide)
Trans Chamah Ulu Sepat : RM1000 termasuk permit (Maxday = 8days, Maxpax = 15pax per guide)
Trans Inas : RM600 termasuk permit (Maxday = 5days, Maxpax = 15pax per guide)
Trans Gopeng : RM400 termasuk permit (Maxday = 3days, Maxpax = 15pax per guide)
Trans Jerging : RM400 termasuk permit (Maxday = 3days, Maxpax = 15pax per guide)

Korbu Gayung : RM500 termasuk permit (Maxday = 4days, Maxpax = 15pax per guide)
Chamah : RM500 tidak termasuk permit (dari kelantan) (Maxday = 5days, Maxpax = 15pax per guide)
Gerah : RM500 termasuk permit (Maxday = 4days, Maxpax = 15pax per guide)

Yong Belar : RM400 termasuk permit (Maxday = 3days, Maxpax = 15pax per guide)
Yong Yap : RM400 termasuk permit (Maxday = 3days, Maxpax = 15pax per guide)
Batu Puteh : RM400 termasuk permit (Maxday = 3days, Maxpax = 15pax per guide)
Inas : RM400 termasuk permit

Liang East : RM300 termasuk permit (Maxday = 2days, Maxpax = 15pax per guide)
Bubu : RM350 termasuk permit (Maxday = 3days, Maxpax = 15pax per guides)
Bujang Melaka : RM300 termasuk permit (Maxday = 2days, Maxpax = 15pax per guides)
Chabang : RM300 termasuk permit (Maxday = 2days, Maxpax = 15pax per guides)



Bagi tempahan yang telah pun dibuat awal sebelum ini maka harga lama akan diguna pakai.
Semua pertanyaan boleh diajukan terus pada saya melalui email adisos2002@yahoo.com

Untuk naik dari Kelantan ke Chamah, permit tetap digunakan tapi diatas tanggungan peserta. "

contact : mus 012-531 7141 / 013- 5011 471

ho ho ho k papehal rojer... mane tau bleh duk setable.
dunia ini adalah untuk org yg kreatif & bersemangat, jd ambil lah peluang ini.....

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

.........

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

Ni jadual ( jadual jalan cam kura-kura ) aku untuk ko buat kira-kira melalui DAM..sorry,aku tak pernak ikut Sg.Senoii..

DAM - Ko akan save dalam 2jam kalu dapat cari 4WD sampai Bus Stop ( port pacat ni ) ...sekarang dah tak bleh masuk sebab dah ada DAM,last aku masuk bulan 6 ari tu,itu pun Muz bawak aku.

Hari Pertama.
Bus Stop ( Starting point ) - Batu Besar (port makan tgh kalu mau ) > 1 1/2jam

Batu Besar - Bukit Penat - Seroja ( Tapak Campsite,tepi sungai ) > 2jam

Hari Kedua.
Seroja - Bukit Lagi Penat - Kijang ( Tapak Campsite,tepi sungai ) > 2jam

Kijang (semakin menaik ) - 7Eleven ( LWP ) > 2jam

LWP - Bukit Botak (layan view Chuban/Gayong ) > 1jam

Bukit Botak ( dah habis layan view,layan pacak cam spiderman plak ) - Chuban - Korbu Raya/Anak Korbu - Puncak Korbu > 3jam ( time ni bergantung pada ko punya power,berapa kuat bleh push )

Hari Ketiga.
Puncak Korbu ( sejuk,jgn memain bagi sleeping beg basah ) - Gayong > 3jam

Gayong - camp cerek /45minit (ambik air kat sini dan tengok ada tak member yang bebai ) - Junction ( layan rali ) > 3-4jam ( tengok berapa kerap ko lepak,ko akan sampai lewat petang... )

Juntion ( he..he..sedia lah ko nak layan turun pacak ) - H2o (cross sungai pertama < jgn campsite..!! >,kedua dan sampai HOREY..!! )> 2-3jam

Hari Keempat.
H2o ( port tepi sungai,mandi?,cuba lah ) - puncak H2o ( pacak 500kaki ) - Anak Yong Belar > 2-3jam

Anak Yong Belar - ( ko akan lalu kawasan bahaya..!! , jadi berhati-hati ) - Kem Kuali ( sini Last Water Point untuk ke Yong Belar ) < suka layan sejuk?,try campsite > > 2-3jam

Kem Kuali - Puncak Yong Belar > 45minit / 1 jam / 1 1/2jam sampai.

Hari Ke-lima.
Puncak Yong Belar ( ko nak turun ikut mana??,panjang atau pendek?)
Ok,aku cerita turun ikut Tudung Periuk.

Puncak Yong Belar - Kem Kasut ( port air,belah kanan ) > 30minit / 1jam

Kem Kasut ( starting dia ikut Kanan,ada trek clear...kalau hujan,padan muka ko layan cam Irau ) - Lurah V ( cross sungai ) > 2-3jam

Lurah V - Kem Tudung Periuk > 5minit ( mengah )

Kem Tudung Periuk - 5 puncak tipu ( kalu tak salah ) - HOREY..!! Bukit Botak > 2jam

Bukit Botak - Turun lincin - Kabin > 20minit

Kabin - cross sungai <satu kali,dua kali,tiga kali> - Main paip air ( padan muka ko jatuh tersepit ) - Tangga 256 - HOREY...!!! dah sampai kat DAM Blue Valley.

....

Itu aja yang aku bleh cerita,secara ringkas dan tak tepat..
Cuma banyak yang ko kena study bab laluan TransTT V1 ni...keadaan peserta,cuaca,line henpon,line RADIO dan beberapa keadaan lagi contohnya dalam kecemasan ( bukan aku nak minta jadi tapi jika terjadi ).
Ni aku bagi port-port yang bleh calling bila kecemasan.
Dari Korbu
> Last Water point ( 7Eleven ) Ada line H/p MAXIS/CELCOM
> Puncak Korbu > Ada line h/p
> Puncak Gayong > Ada line h/p
> Anak Yong Belar > Ada line h/p
> Yong Belar > Ada line h/p
> Bukit Botak ( sebelum Kabin ) > Ada line h/p

Bagi Line RADIO plak.
> Kalu ada di setiap puncak confirm bleh tembak ( contohnya : Korbu/Gayong/Yong Belar mampu tembak ke Bukit Bendera Penang/Jerai,Kedah/Larut,Perak,Berincahang,CH...dia mampu TX sampai 350-400 kilometer dengan kuasa 5/7wat sahaja.Aku pernah buat ujian simplex > Puncak Yong Belar - Sungai Pertani jarak 321 kilometer).

Untuk Guide plak.
Ko bleh contact Muz ( SOS ) , Mat Saiko , Budin The Legend , Nagai ( M.A.L.A.S ) ..atau banyak kawan-kawan boleh membantu.

Ok itu aja yang bleh aku bantu setakat ni.
Syahrul 9W2GGK

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

...ok kita sambung lagi..

View.
View cantik,dengan syarat time ko pi tu musin tak hujan..view cantik masa ko dari Korbu nak ke Gayong dan seterusnya nak ke Yong Belar.
Kalu ko pi time musim hujan..he..layan kabus ngan parkison laaa..Jalan tak yah kalut-kalut,kalu ko first time pi...layan aja view tu sampai puas,ambik gambar banyak.

Cuaca.
Sejuk?..memang sejuk,tambahan lagi time hujan sepanjang trip jadi siap sedia dengan apa saja yang bolehkan ko elakan parkison yang teruk.
> LWP 7eleven 15-18celsius
> Chuban 8-10celsius
> Korbu 15celsius
> Gayong 16-20celsius
> Juntion 15celcius
> H2o 20celcius
> Anak Yong Belar 17celcius
> Kem Kuali 13-15celcius
> Yong Belar 14-17celcius

Setelah beberapa kali trip Trans,ni adalah antara bacaan2 yang pernah aku rekodkan di setip check point yang kritical dengan sejuk..
Sepanjang aku mendaki gunung,aku belum pernah jumpa sejuk yang tahap gaban melalinkan di trip Transtt..( sejuk di CUS rasa tak bleh fight sejuk kat trip Transtt ).
Senang je ko ingat camni lah,semakin ko menghampiri Cameron,semakin lah sejuk.

Pantang Larang.
1.Bunyi
Lantak ko lah nak treking sambil nyanyi ka,jerit ka tapi berpada-pada.
2.Sampah.
Ko ingat camni,umpama orang masuk rumah ko,mesti ko tak mau orang tu buang sampah ikut suka aja..camtu lah dalam hutan atau dimana-mana.Ko mesti ingat ko datang tempat orang,jadi hormat tuan rumah.
3.Treking.
Elakan jalan malam kalu ko tak biasa suasana kelam dan sunyi dan kalu terpaksa,jgn jalan sorang2 sebab risiko sesat pasti ada..dan ko mesti ingat,bila ko sorang..pasti ada benda lain akan pandang ko...he..he..
Dari puncak Korbu nak ke H2o biasanya group banyak yang sampai malam.Jadi enjoy..jgn panik.Hari yang lain tu,biasanya siang dah sampai.
4.Sikap
Jangan sombong,bongkak,cakap besar,penting diri sendiri...alaa dia nak usik ko bukanya susah,tutup jalan kejap aja..siap le ko pi tempat lain.
5.Niat
Niat mau baik,jgn ada sikap nak buat benda tak baik dalam hutan,kang tak pasai-pasai kena kilat.

Ration.
Bawak aja apa saja ko nak makan,setakat bawak pak brahim apa best.. bawak lah bahan mentah..bleh buat nasi tomato ka,nasik brani ka..baru enjoy..

Itu yang aku bleh cerita lagi..kang ada idea aku sambung plak,nak pi sahur dah ni..cherio A'kum..73

Syahrul 9W2GGK

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

..ok kita sambung pasai perjalanan/keselamatan/port campsiteuntuk ko plak...emmm,aku start dari Puncak Korbu lah sebab ko dari trek lain.

Puncak Korbu ( biasa group kul 10 pagi gerak ) - H2o ( akan sampai malam karang,elok sebab ko campsite tepi sungai).
Kalau ko kurang air,baik ko turun kat camp Cerek,sebab nak ke Juntion jauh tu,tak ada air.Tapi baik ko lepak dan tunggu semua peserta sampai di setiap check point,untuk keselamatan aja.Dan juga bila sampai di Juntion,tunggu kawan2 pastu baru gerak turun H2o.Pasai 2-3jam nak sampai sungai yang pertama,trek dia kaw-kaw punya canak turun,hati-hati dengan akar/tali/batu yang akan ko pegang/pijak/bergantung..tak tau berapa lama benda tu akan bertahan kat situ,tambahan pula ko turun waktu malam.. tunggu semua member sampai disungai pertama,baru gerak ( prosedur keselamatan masa cross sungai,jadikan tabiat time treking bila ko jadi orang yang pertama/last sekali ).Begitu juga di sungai yang kedua,memang la cetek tapi jgn ambil mudah diwaktu malam.Semua dah sampai apa lagi,blah laaa...

H2o ( 10pagi,kat sini agak suam2 kuku sikit ) - Puncak Yong Belar ( lewat petang ).Campsite tepi sungai.
Dari sini ko akan cross sungai ambil air untuk sampai ke Kem Kuali dan pacak naik dalam 500kaki,sahih mengah.Sampai di puncak H2o..lepak sambil layan puncak Yong Belar yang terbentang nun jauh disana.Trek menaik aja sampai ko kat Anak Yong Belar.Lepak layan view ( kalu ada,sambil sms awek tersayang. Macam yang aku sms Muz untuk mai ambik kat DAM ).Pastu blah...
Ok dari sini nak ke Kem Kuali,aku nasihatkan kawan-kawan ko agar gerak berhati-hati,berhati-hati dengan jurang telah tersedia menunggu jika tersilap langkah.Step mau jaga..ko akan naik beberapa puncak tipu sebelum sampai Kem Kuali...horey sampai.
Turun bawah kat air,layan view lah sambil ambik air...best.Reload air.
Ko nak tidur mana?..puncak atau sini atau kem Kasut?..
Tidur puncak la..baru best layan view trek transtt.Ok,reload air untuk puncak dan untuk esok turun,sebelum ko sampai puncak,ko wajib layan pacak 45minit..padan muka ko reload air banyak2..
Itu aja ceritanya..dari puncak nak ke DAM melalui Tudung periuk rasanya ko tak akan ada masalah teruk sangat...aku cuma beritahu bahagian yang aku rasa ko akan kritical lalu sikit...

So,kalau ada kawan2 yang sudi nak adjust atau perbetulkan apa yang aku ceritakan,mungkin yang aku lupa atau silap,dipesilakan...

Ok...QRT 73 A'kum..bye..bye..
Syahrul 9W2GGK

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

CQ..CQ..
giler gempak shahrul... dah macam novel lah pulak... leh jual wat e-book nih.
tahniah shahrul kerana merajinkan diri.. copy paste letak kat DATA GUNUNG.

IAmSoDamSian,
tu dah terlebih info ko dapat.. selebih nya ko tanya lah guide yg bawak ko tuh.

QRX, salam.. 73
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

sid wrote:CQ..CQ..
giler gempak shahrul... dah macam novel lah pulak... leh jual wat e-book nih.
tahniah shahrul kerana merajinkan diri.. copy paste letak kat DATA GUNUNG.

IAmSoDamSian,
tu dah terlebih info ko dapat.. selebih nya ko tanya lah guide yg bawak ko tuh.

QRX, salam.. 73
TANIAH SHARUL....

BRO KASI POST KAT DATA GUNUNG>>>TQ
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

faisall wrote: HARI 2
29.8.2007
Tepat jam 8.30 dari kem tudung periuk kita orang bergerak menuju ke puncak yong belar dan seterusnya bermalam di campisit agas perjalan yang amat perit hujan sana sini kita orang sampai di camp site agas lebih kurang pukul 1.00 pagi pehhhh pehhhhhh macam nak tercabut usus woooo.....

HARI 3
30.8.2007
Kali ni lewat skit bergerak pasal malam tadi dah kerja lebih masa so bergerak dalam kul 10.00 pagi dari camp siota agas kita orang menuju ker kem junctionPerjalanan tak la memenatkan kalau nak di banding kan hari semalam lebih kurang kul 5.00 petang baru la sampai ke kem junction dan seterusnya bermalam dan menanti detik ambang kemerdekaan.
Bro leh kasi up kem Agas tak?? nak pastikan kem apa yg kau maksud kan....??? TQ Very much
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

syahrul ;

gaid transpex? mende tuh? wakakaka..pencen laa weeyyyy


rembau ;

kem agas = h2O..dorg ni suke suki je kasik nama kemsait..agaknye kalo taim tu manyak antu kat situ mesti tuka jadik kem antu plak
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

rembau wrote:
faisall wrote: HARI 2
29.8.2007
Tepat jam 8.30 dari kem tudung periuk kita orang bergerak menuju ke puncak yong belar dan seterusnya bermalam di campisit agas perjalan yang amat perit hujan sana sini kita orang sampai di camp site agas lebih kurang pukul 1.00 pagi pehhhh pehhhhhh macam nak tercabut usus woooo.....

HARI 3
30.8.2007
Kali ni lewat skit bergerak pasal malam tadi dah kerja lebih masa so bergerak dalam kul 10.00 pagi dari camp siota agas kita orang menuju ker kem junctionPerjalanan tak la memenatkan kalau nak di banding kan hari semalam lebih kurang kul 5.00 petang baru la sampai ke kem junction dan seterusnya bermalam dan menanti detik ambang kemerdekaan.
Bro leh kasi up kem Agas tak?? nak pastikan kem apa yg kau maksud kan....??? TQ Very much


kem agas.....kem h20
tanya sama itu hud hud

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

sapa le pembuka topik nih, aku nak sebut nama ko pon serba salah lak nak nyebot nyee...hee heee

* betul tu beb. klu nak wat enda nih hang tengok log sebelum nih n PM owner log tu... pastu dah complit hang bleh la info kat peserta lain utk memenuhkan ruang kosong sekiranya hang nak leer, sebab perbelanjaan n budget hang pon akan tertakluk pada penyertaan gak.. klu hang kaya ok lah, bleh naik lain kali :evil:

* takpon hang leh rifer kat ramai pengajur yag dah biasa buat benda nih, rasanyer takda masaalah diorang nak bawak geng geng awak nih or sesapa sahaja.

* nak lagi best... hang redgister nama tuk majlis berbuka besok kat abg mat.... lagi gempak hang dapat citer.... tu pon klu dia bagi lagi hee hee

buden: mai sechawan... jgn memarah bang... besok bawak kicap dalam botol mineral ek......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

biNGai wrote:syahrul ;

gaid transpex? mende tuh? wakakaka..pencen laa weeyyyy


rembau ;

kem agas = h2O..dorg ni suke suki je kasik nama kemsait..agaknye kalo taim tu manyak antu kat situ mesti tuka jadik kem antu plak
ngai hari tu aqu nmpk antu kt h20...sibaik aqu tak ubah nama kem antu rock... :evil:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

lili ;

antu mana2 pon ade..ada brani ajak 3-4 org tido gurka la weeeyyy

ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
puteri-rimba
Pendaki Tegar
Posts: 245
Joined: 02 Feb 2007, 15:01
Location: singapore
Contact:

Post by puteri-rimba »

sid wrote:CQ..CQ..
giler gempak shahrul... dah macam novel lah pulak... leh jual wat e-book nih.
tahniah shahrul kerana merajinkan diri.. copy paste letak kat DATA GUNUNG.

IAmSoDamSian,
tu dah terlebih info ko dapat.. selebih nya ko tanya lah guide yg bawak ko tuh.

QRX, salam.. 73

betul r.. giler gempak log abg sharul......... tp tu r... mmm dah tak bleh nak ikut damm..... kalau tak mesti best kan lalu SEROJA..... tido kat KIJANG.... :evil: :evil: :evil:
dunia ini adalah untuk org yg kreatif & bersemangat, jd ambil lah peluang ini.....

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

Freelance wrote:
biNGai wrote:syahrul ;

gaid transpex? mende tuh? wakakaka..pencen laa weeyyyy


rembau ;

kem agas = h2O..dorg ni suke suki je kasik nama kemsait..agaknye kalo taim tu manyak antu kat situ mesti tuka jadik kem antu plak
ngai hari tu aqu nmpk antu kt h20...sibaik aqu tak ubah nama kem antu rock... :evil:
heem... bukan hantu je ker yg buleh nampak hantu lain??
:evil: :evil: :evil:
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

nak pegi nnt ajak2 lah saya....
Last edited by killerbees on 28 Sep 2007, 17:55, edited 1 time in total.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

kalu tempat tu ramai yg cheron mesti dapat nama kem cheronn :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

biNGai wrote:lili ;

antu mana2 pon ade..ada brani ajak 3-4 org tido gurka la weeeyyy

ekekeke
Ngai...tu tempat lagi byk antu... antu gurkha... antu jepun kaa antu apa ehh... :evil:

petis tekan
Pendaki Gunung
Posts: 151
Joined: 28 Jun 2006, 20:53
Location: Birulautandalam

Post by petis tekan »

faisall wrote:Image
puncak korbu



baekk punyer vieww......

bila la..ako nk smp cni..??

abang,gambo lawo...


petis tekan
lesung pipit di pipi..

Locked