Tragedi di Gunung Tahan

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Tragedi di Gunung Tahan

Post by adisos2002 » 21 Apr 2007, 08:48

Salam semua, mungkin ada yang dah terbaca dalam surat khabar tentang berita kematian rakan pendaki kita saudara Mohd Razif bin Jalil di gunung tahan hari Rabu lepas 18hb Apr 2007 jam7.30pagi.

Alfatihah pada sahabat tersebut moga tuhan mencucuri rahmat keatasnya dan pada isteri dan anaknya diharapkan dapat menghadapi dugaan ini dengan sabar. Amin
SMS dari Semut Merah 8.14am-21/04/07
Member mus meninggal otw ke kem teku, lbh kurang 20-30min ke teku jam 7.30am hari rabu sbb tlampau lth.. kita orgtry rescue dr kul 9.00mlm sblmnya.
Guide kuar ke gng rajah mintak heli utk bwk kuar jenazah n heli dtg kul 11am hari khamis.. gmbr kat bebudak, kamera aku tcicir kt mana tak tau..
Jenazah selamat dibawa keluar pada hari khamis 11pagi.

:(
muzs
sos
Last edited by adisos2002 on 21 Apr 2007, 10:07, edited 2 times in total.
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks » 21 Apr 2007, 08:56

Al Fatihah................. :cry:
semoga arwah sentiasa dirahmati....amin
Last edited by akademiks on 21 Apr 2007, 12:48, edited 1 time in total.
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees » 21 Apr 2007, 09:29

takziah...semoga roh ditmptkn bersama2 dgn para solihin...amiinn

kertasterbang
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 10 Nov 2006, 13:51

Post by kertasterbang » 21 Apr 2007, 10:11

Innalillah..

Semoga dicucui rahmat..

Wasalam

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha » 21 Apr 2007, 10:45

innalillah...alfatihah

tulah...pg tadi terbaca dlm paper online ada peserta 'motivasi' meninggal di kem teku

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Post by rat-tat-tat » 21 Apr 2007, 12:15

aL~fatihah....amin
Image

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 21 Apr 2007, 14:42

reason sebab terlampau letih tuh....

yang jadik guide hamdan dgn zainal
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Memi
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 04 Dec 2005, 20:18
Location: earth
Contact:

Post by Memi » 21 Apr 2007, 15:33

al-fatihah....
cruel to be kind

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Post by abe~G » 21 Apr 2007, 16:48

innalillah hi wainnalillah hirajiun

alfatihah

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok » 21 Apr 2007, 17:10

Al-Fatihah

Innalillahiwainnailaihirojiun
"Sesungguhnya setiap sesuatu yang bernyawa itu pasti akan merasa maut".

Kalau ada gambar Allahyarham tolong masukkan diruangan ini...
Leave no trace but tracks

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 » 22 Apr 2007, 00:00

innalillahhiwainnailaihirrojiun.....
-setiap yg bernyawa pasti akan merasai mati- :cry:

mendaki gunung adalah salah satu ibadat kita kpd Allah S.W.T
semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama para syahidullah....
AL-FATIHAH....
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Post by bargading » 23 Apr 2007, 01:44

takziah buat isteri dan keluarga arwah
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas » 23 Apr 2007, 06:41

semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan golongan orang-orang yang beriman.
al-fatihah

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Post by siti situ sana sini » 23 Apr 2007, 09:11

Al-fatihah....

Berita yang sama kami terima dari guide Hamdan, masa tu dia kat balai polis tgh wat report..
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Post by siti situ sana sini » 23 Apr 2007, 09:11

Al-fatihah....

Berita yang sama kami terima dari guide Hamdan, masa tu dia kat balai polis tgh wat report..
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi » 23 Apr 2007, 10:06

al fatihah

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Post by mintobe » 23 Apr 2007, 10:57

al fatihah...

takziah buat keluarga..

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 23 Apr 2007, 11:44

takziah..semoga rohnya dicucuri rahmat. Al-Fatihah buat arwahnya
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger » 23 Apr 2007, 11:50

Image

Sampaikan Salam Takziah untuk famili arwah jika bertemu dengannya.
CARPE DIEM!

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

al-fatihah

Post by amkdh08 » 23 Apr 2007, 12:20

assalamualaikum semua rakan2....
1st skali saya juga turut bersimpati dengan berita yang diterima,walau bagaimana pun saya bagi pihak SOS sekali lagi mengucapkan takziah kpd keluarga mangsa serta jutaan syabas dan tahniah kepada rakan2 yang cepat mengambil tindakan.

tetapi kita tidak boleh menafsir....bahawa mangsa PERGI kerana terlampau letih, walau pun keaadaan keletihan boleh menyebabkan kematian....
saya dah berhubung dengan seorang Doc.pakar bertanyakan tenteng ini. beliau pun tidak dapat nak comfirmkan akibat kematian adalah sebab letih.tetapi kena tengk term of medical systemla...katanya.kena berpandukan pada posmotem yang dijalankan....takut ada masalah sampingan yang lain.jadi bayank sudut harus dilihat sebelum kita...mengesahkan penyebab kematian itu.


yang penting, kita yang masih ada ini sama2 kita berdoa untuk Arwah.

lastly....NO ONE LEFT BEHIND



9W2AMK
Stay 2gether We Survive

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

al-fatihah

Post by amkdh08 » 23 Apr 2007, 12:38

assalamualaikum semua rakan2....
1st skali saya juga turut bersimpati dengan berita yang diterima,walau bagaimana pun saya bagi pihak SOS sekali lagi mengucapkan takziah kpd keluarga mangsa serta jutaan syabas dan tahniah kepada rakan2 yang cepat mengambil tindakan.

tetapi kita tidak boleh menafsir....bahawa mangsa PERGI kerana terlampau letih, walau pun keaadaan keletihan boleh menyebabkan kematian....
saya dah berhubung dengan seorang Doc.pakar bertanyakan tenteng ini. beliau pun tidak dapat nak comfirmkan akibat kematian adalah sebab letih.tetapi kena tengk term of medical systemla...katanya.kena berpandukan pada posmotem yang dijalankan....takut ada masalah sampingan yang lain.jadi bayank sudut harus dilihat sebelum kita...mengesahkan penyebab kematian itu.


yang penting, kita yang masih ada ini sama2 kita berdoa untuk Arwah.

lastly....NO ONE LEFT BEHIND



9W2AMK
Stay 2gether We Survive

User avatar
puteri-rimba
Pendaki Tegar
Posts: 245
Joined: 02 Feb 2007, 15:01
Location: singapore
Contact:

Post by puteri-rimba » 23 Apr 2007, 15:21

al-fatihah................... smoga roh nya d cucuri rahmat.........

ade bace gak kat surat khabar.. keratan simpan buat koleksi....

User avatar
puteri-rimba
Pendaki Tegar
Posts: 245
Joined: 02 Feb 2007, 15:01
Location: singapore
Contact:

Post by puteri-rimba » 23 Apr 2007, 15:21

al-fatihah................... smoga roh nya d cucuri rahmat.........

ade bace gak kat surat khabar.. keratan simpan buat koleksi....

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk » 23 Apr 2007, 16:00

innalillah hi wainnalillah hirajiun

alfatihah
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

ad
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 04 Oct 2006, 17:49
Location: Gombak
Contact:

Post by ad » 23 Apr 2007, 17:43

al fatihah.. Takziah kepada ahli keluarga Mohd Razif

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir » 23 Apr 2007, 21:40

s'kum,

tula pelik jugak orang boleh mati sebab letih sangat...... ada sapa - sapa rapat dengan keluarga yang meninggal tak? sebab kalau daptkan sebab sebenar kematian, bagus jugak untuk semua orang tahu.

apa apa pun, takziah saya ucapkan kepada keluarga yang kehilangan.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 25 Apr 2007, 10:54

takziah..al fatihah

nadir..ada gak aqu baca dlm paper..tp still x paham gak jln cite sebenarnya..

yg pasti semua dr kita ni pon bila da sampai masa x kira dimana..pasti akur pd ketentuan di tetapkn..
ImageImageImage

sailormoon7
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 07 May 2006, 14:11
Location: puncak2 gunung
Contact:

Post by sailormoon7 » 25 Apr 2007, 12:56

al- fatihah...takziah buat kluarganye.....
s@ilormoon7

User avatar
adikcomelx
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 05 Dec 2005, 16:55
Location: ataih bawah..
Contact:

Post by adikcomelx » 25 Apr 2007, 14:07

takziah.. al-fatihah
~walerrzz~

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 25 Apr 2007, 14:14

Salam Takziah...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Post by bargading » 25 Apr 2007, 18:53

Aku baru dpt tau beliau adalah super senior aku kat utm... amik course landskap...

Moga rohnya dicucuri rahmat
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

spy
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 07 Feb 2006, 15:24

Post by spy » 26 Apr 2007, 13:18

Al-Fatihah..
semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan dikalangan org2 yg beriman..
setiap yg hidup pasti akan mati..
dh sampai ajal, Allah lebih menyayanginya..
PaRtI BeBaS SeAnTeR0

nazawgw
Pendaki Gunung
Posts: 136
Joined: 18 Mar 2006, 23:38
Contact:

Post by nazawgw » 27 Apr 2007, 00:15

al-Fatihah...

terlampau letih boleh membawa kematian :| :|
aku pun ada di sini!!

Qem
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 23 Aug 2006, 14:28

Post by Qem » 27 Apr 2007, 14:53

Al-Fatihah...

-Hanya Tuhan yg mengetahui..

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru » 27 Apr 2007, 17:03

baru aku tahu.. rupa ye isteri aruah berkeja dgn makcik aku..
apa2 pun Al-Fatihah...
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 28 Apr 2007, 12:05

yo tanya lah makcik ko apa keuputusan post mortem
nak gak tau apa sebab kematian arwah
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- » 28 Apr 2007, 22:46

Al-Fatihah...
Semoga rohnye dicucuri rahmat...
Tak sangka sbb letih sgt pn bley jd camtu..
Ni yg takut nak push diri lebey2 pasni..

Tetibe terpikir camne la Hamdan n partner handle situasi tu.. dahla june ni aku booking dia jadi guide kat sana..

Takziah wat family arwah... :cry: :cry:

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Post by krow » 29 Apr 2007, 15:27

al - fatihah.
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

ninja_man
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 04 May 2006, 14:51
Location: Penang
Contact:

Post by ninja_man » 01 May 2007, 17:29

Tetibe terpikir camne la Hamdan n partner handle situasi tu.. dahla june ni aku booking dia jadi guide kat sana..

ceh wan....gerak p tahan xroger kengkwn....mcm nie ker

ninja_man
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 04 May 2006, 14:51
Location: Penang
Contact:

Post by ninja_man » 01 May 2007, 17:31

Tetibe terpikir camne la Hamdan n partner handle situasi tu.. dahla june ni aku booking dia jadi guide kat sana..

ceh wan....gerak p tahan xroger kengkwn....mcm nie ker

Post Reply