Bancian skill dan pengetahuan

Pengumuman dari Gunung Online

Moderator: pentadbir

Post Reply
User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Bancian skill dan pengetahuan

Post by JeNaL » 29 Mar 2010, 12:29

salam semua pendaki dan penggemar gunung

untuk rekod Gunung Online, memohon kerjasama anda semua untuk memaklumkan kepada GO latar belakang (bidang pengetahuan dan skill) anda yg berkaitan dengan gunung dan aktiviti luar.

jika yg hendak merahsiakan infonya boleh PM saya

antara data yg saya perlukan contohnya

Nama : Ali
Pengetahuan dan skill :
A. PANDU ARAH
1. Boleh membaca peta topo terhad
2. Boleh merangka pergerakkan dengan menggunakan peta topo terhad
3. Boleh membaca dan menggunakan compas
4. Mempunyai Garmin GPSmap 60csx

B. RAWATAN KECEMASAN
1. Asas rawatan kecemasan dari PBSMM

C. KOMUNIKASI RADIO
1. Mempunyai radio VHF handy


*** maklumat ini amat berguna bagi saya dan GO bagi tujuan kecemasan akan datang...


TERIMA KASIH

nal
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by mizi » 29 Mar 2010, 20:27

Nama : md tarmizi b ismail
Pengetahuan dan skill :
A. PANDU ARAH
1. Boleh membaca peta topo terhad...buleh
2. Boleh merangka pergerakkan dengan menggunakan peta topo terhad..buleh
3. Boleh membaca dan menggunakan compas...buleh
4. Mempunyai Garmin GPSmap 60csx...tiada

B. RAWATAN KECEMASAN
1. Asas rawatan kecemasan dari PBSMM..ada

C. KOMUNIKASI RADIO
1. Mempunyai radio VHF handy...ada

jenal...bule pakai ka jawapan mcm di atas hehehehe

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by JeNaL » 30 Mar 2010, 13:46

Nama : md tarmizi b ismail
Pengetahuan dan skill :
A. PANDU ARAH
1. Boleh membaca peta topo terhad...buleh
2. Boleh merangka pergerakkan dengan menggunakan peta topo terhad..buleh
3. Boleh membaca dan menggunakan compas...buleh
4. Mempunyai Garmin GPSmap 60csx...tiada

B. RAWATAN KECEMASAN
1. Asas rawatan kecemasan dari PBSMM..ada

C. KOMUNIKASI RADIO
1. Mempunyai radio VHF handy...ada

jenal...bule pakai ka jawapan mcm di atas hehehehe
hehehe mizi boleh la... tapi yg aku buat tu contoh je.... mana tau ada lagi info yg ko ada .... contohnya ada night google ke? ada kemahiran dalam penggunaan tali ke? pengetahuan menghidu jejak ke? ada peparu spare ke? hehehe

apa pun tq Mizi....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by sid » 31 Mar 2010, 19:46

salam nal,

aku rasa baik ko buat 1 form pastu ko PM semua org suruh feedback. aku rasa menda ni lebih privacy, maklum lah... ramai yang low profile.
aku rasa taksampai 1% dari forumer GO ni yg nak berkongsi prihal diaorg secara jujur.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by JeNaL » 01 Apr 2010, 13:54

salam nal,

aku rasa baik ko buat 1 form pastu ko PM semua org suruh feedback. aku rasa menda ni lebih privacy, maklum lah... ramai yang low profile.
aku rasa taksampai 1% dari forumer GO ni yg nak berkongsi prihal diaorg secara jujur.
bagus gak idea ko tu.... tapi aku ada tulis kat situ..... boleh gak pm aku info peribadi masing-masing. aku bukan nya nak publish kat sini pun....ni semua untuk database
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by sid » 02 Apr 2010, 01:09

nal,

aku bukan nak cakap sapa2 la... aku sendiri pon tak tau nak cerita apa tentang pengetahuan yg aku ada. boleh ingat sikit2 la tapi mesti ada yg tertinggal. kalo dapat ko buat 1 standard form pastu suruh kawan2 download n fill in the blank.. aku rasa lebih cepat dapat respond.

contoh;
1. Penggunaan GPS
a. Mahir
b. Separa Mahir
c. Pandai pakai tapi xtau setting
d. Tak tau menda pon
e. ingin tau

2. Berenang
a. Peringkat olimpik
b. Peringkat Bay Watch
c. Berenang sendiri sendiri je
d. Wakil sekolah/daerah/negeri
e. Berenang tapi xleh apung
f. Langsung xbleh pakai

itu antara contoh2 jer.. mayb benda ni nampak banyak kerja, tapi feedback agak cepat dan mesra.
ini cuma pendapat aku je, munkin kawan2 lain nak tambah....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by JeNaL » 02 Apr 2010, 15:07

ok sape boleh tambah lagi
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
amyzsa
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 25 May 2010, 23:35
Location: cheras, k.l.

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by amyzsa » 30 May 2010, 20:36

salam 1 malaysia sume...
errrkkk...sori, menyampuk sket...
ada ke org yg berkemahiran n berpengetahuan nk show on scra trang2?
slalunya org yg berpengetahuan n berkemahiran ni show off jek..

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by adisos2002 » 29 Aug 2010, 00:41

Mintak maaf pd kawan2 ekkk mgkin kita tak prasan pkr2 disebalik kelebihan bile ada data base begini....
Terutama bila kita nak wat kerja SAR bila org ilang...

1. Dgn browse dr database kita dah buleh agak personaliti dgn ilmu yg dia ada.. So dah senang sikit keja kita
2. Dgn adanya database ni kit boleh mgumpul dan myusun pasukan SAR dgn cepat
3. Dgn ada database ni kita boleh bfikir dan myusun kelas apa yg blh dibuat utk tambah ilmu kwn2 kita


Melihat suatu pkara dari sudut yg brlainan dan hati yg brlainan akan memberi makna yg berlainan.. hehehe salam kawan2

Salam- Muzs SOS

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by poncho » 29 Aug 2010, 01:23

wslm.

aku setuju dengan Sid. aku perasan, banyak cubaan untuk buat survey kat GO nih macam yang Medi23 buat baru-baru ini. nampak macam sambutan takde. aku harap di masa akan datang kita perlu bagitau semua orang, nak buat survey patut siapkan form. respon pun mudah untuk responder dan penyelidik tu.

sepatutnya GO ini adalah sebaik-baiknya platform untuk buat survey. cuma disebabkan method tu tak berapa nak mesra (untuk yang takde masa), respon mesti low. senang citer, kalau nak buat survey tu, tanya dulu diri kita sendiri nak respond ke tak kalau kita sediakan survey material yang kita ada. lagi mudah kita respon, lagi ramai yang bagi kerjasama kot. pada aku, kalau boleh jangan ada taip-taip langsung kecuali ID sendiri.

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by Ujang » 01 Sep 2010, 00:04

betul ponch...
setuju... kalau respond dari hardcopy pun bagus jugak...
walaupun aku hari-hari on computer kekadang tak perasan topik-topik pasal survey...
sambil TT tue boleh minta kawan2 isi form tersebut dan serahkan pada yang bertanggungjawab...
harap maaf yer...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by orga » 02 Sep 2010, 00:13

kena permudahkan cara org nk isikan data2 tu dulu..
kalolo takat nk isi kena taip2 dan antar balik cam tak byk yg nk luangkan masa..
tokleh ke wat satu form dlm php pastu org just klik2 dan send jer..

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by fulltimesinner » 02 Sep 2010, 06:25

saya cadangkan guna googledoc form :D

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by maclan » 16 Sep 2010, 14:46

dh ade form nnt..saye pon mau isi..huhu

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by castello » 27 Sep 2010, 15:02

Assalamualaikum....

Apa khabar kawan2 semua...selamat menyambut hari raya aidilfitri...maaf zahir batin.

Mengenai bancian skill dan pengetahuan ni....hmm..kepada sesiapa yg rasa dia nak kongsi ilmu...boleh ler nak publish kat sini...kalau rasa nak turunkan dan kongsi ilmu dengan kawan2. Kalau rasa takut kawan-kawan mengata yg kita nak menunjuk2...PM jer Encik Jenal. Tapi kalau rasa hati tu tegar...hanya pikir apa Allah SWT kata...tak hirau apa yg manusia akan kata....publish jer kat sini. Sekurang-kurangnya kawan2 tahu gak...apa skill kawan-kawan kita...apabila perlukan bantuan...kita tahu jugak siapa kita nak cari.

Yang pasal form ke...borang tu ke....tak payah ler pening2kan kepala...taip ajerlah kat GO ni...perkara yg kita taip pun untuk kebaikan....Insya-Allah ada ganjaran yang Allah akan beri....yg penting apa-apa kita buat ada niat kerana Allah SWT....akan diberkati.

INSYA-ALLAH...

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by sid » 02 Jun 2011, 12:03

Nal,
apecite borang servey nih. dah lebih setahun tunggu.
aku rasa Jenal xde masa nak create soalan. kawan2 semua, apakata kita tolong Jenal.
Kalo dapat sumbangkan soalan dan siap jawapan objective, contoh:

1. Pengalaman mendaki secara serious
a) Kurang dari setahun
b) 1-5 tahun
c) 5-10 tahun
d) 10-15 tahun
e) 15-20 tahun atau lebih

nnti bila dah banyak boleh la Jenal compile jadi 1 form. sedikit sedikit lama lama jadi gunung...
dengan cara ini, mungkin perkara yang saya xterfikir tapi kawan2 lain dapat fikirkan.. ilmu kita xsama setiap orang.

thanks

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by aliph » 04 Aug 2011, 10:51

Nama : aliff
Pengetahuan dan skill :
A. PANDU ARAH
1. Boleh membaca dan menggunakan compas

B. RAWATAN KECEMASAN
1. Asas rawatan kecemasan
2. Certificated diploma Pharmacy jer
3. Sekarang berada di PPUKM

C. KOMUNIKASI RADIO
1. 9w2 vcr
2. MARES

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by nazryst » 04 Aug 2011, 13:32

Salam... aku nak cuba isi form serta soalan yang di utarakan

Nama : Nazryst (Bukan Nama Sebenar)
Pengetahuan dan skill :
A. PANDU ARAH
1. Boleh membaca peta topo terhad --- tak pandai langsung
2. Boleh merangka pergerakkan dengan menggunakan peta topo terhad --- tiada pengetahuan dan pengalaman
3. Boleh membaca dan menggunakan compas ----- gagal membaca kerana buta huruf
4. Mempunyai Garmin GPSmap 60csx ------ tak tahu apakah binatang ini dan perlakuannya


B. RAWATAN KECEMASAN
1. Asas rawatan kecemasan dari PBSMM ---- Tak tau

C. KOMUNIKASI RADIO
1. Mempunyai radio VHF handy ----- tiada dan tak pandai berkomunikasi

D. Pengalaman mendaki secara serious

Baru dua tiga hari lepas rasanya.... tiada pengalaman sangat ... dan tidak serius...

Harap maklumat ini boleh diterima pakai.. peace no war

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- » 10 Aug 2011, 17:07

[quote="nazryst"]Salam... aku nak cuba isi form serta soalan yang di utarakan

Nama : Nazryst (Bukan Nama Sebenar)
Pengetahuan dan skill :
A. PANDU ARAH
1. Boleh membaca peta topo terhad --- tak pandai langsung
2. Boleh merangka pergerakkan dengan menggunakan peta topo terhad --- tiada pengetahuan dan pengalaman
3. Boleh membaca dan menggunakan compas ----- gagal membaca kerana buta huruf
4. Mempunyai Garmin GPSmap 60csx ------ tak tahu apakah binatang ini dan perlakuannya


B. RAWATAN KECEMASAN
1. Asas rawatan kecemasan dari PBSMM ---- Tak tau

C. KOMUNIKASI RADIO
1. Mempunyai radio VHF handy ----- tiada dan tak pandai berkomunikasi

D. Pengalaman mendaki secara serious

Baru dua tiga hari lepas rasanya.... tiada pengalaman sangat ... dan tidak serius...

Harap maklumat ini boleh diterima pakai.. peace no war[/quote]

Low profile la kononnye nie... hurmmmmmmm

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by shahrul » 13 Aug 2011, 03:52

[quote="JeNaL"]
ok sape boleh tambah lagi
[/quote]

tambah satu...skil tali?
atau skil memasak?..hehe

abg Jenal bole guna Google spreadsheets utk create form, lebih mudah utk kawan2 kelik dan isi maklumat yg diperlukan
contoh: https://spreadsheets.google.com/spreads ... RmhYOFE6MQ

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by JeNaL » 15 Aug 2011, 16:51

ok sape boleh tambah lagi
tambah satu...skil tali?
atau skil memasak?..hehe

abg Jenal bole guna Google spreadsheets utk create form, lebih mudah utk kawan2 kelik dan isi maklumat yg diperlukan
contoh: https://spreadsheets.google.com/spreads ... RmhYOFE6MQ
terima kasih
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by seper4alif » 19 Aug 2011, 15:17

alamak... aku tak hebat ah dalam sukan sukan lasak nih... leh tolong angkat barang dan sekolah kan org jer
leh tak?

User avatar
9W2MNL
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 21 Aug 2011, 18:16
Location: SEPANG

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by 9W2MNL » 22 Aug 2011, 01:53

Salam dari 9w2mnl.
Sedikit pengetahuan dan kemahiran yang ada untuk dikongsi bersama..
1. Ada 4wd
2. Radio Amatur (Portable Base dan handy)
3. Orienteering dan Compass Marching
4. SAR
5. Certified First Aider, Sport Injury and altitude illness
6. Event Management.
8. Abseiling and repelling

n serba sedikt pengalaman yang boleh dikongsi ngan kengkawan. tapi sume kat atas tu bukan la berada tahap hebat, takat tau jer....banyak nak blajar g...

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Bancian skill dan pengetahuan

Post by am » 01 Dec 2011, 09:44

Amri

1. Wilderness Medical First Responder L2 (National Fitness Council)
2. Kayak Coaching L2 (Singapore Canoe Federation)
3. Bronze Medallion Instructor (Persatuan Penyelamat Kelemasan Malaysia)
4. High Rope L2 (Belia & Sukan)
5. Navigation using Compass + Topo (Outward Bound)
6. Abseiling/Rapelling, Canyoning, Wall Climbing, Rock Climbing (Outward Bound)
7. Mountain and Nature Guiding (T2 Nature Guide MOTour)
8. Camp Craft & Survival Skill in Tropical Forest (Outward Bound)
9. GPS? Still studying
10. Designing "Experiental Learning Camp"
11. Organizing "Mountain Expedition"
12. Sailing "Whaler" (Outward Bound)

Masih baru, bukan "otai" dan bukan expert.. Tapi kalau perlukan khidmat.. insyallah boleh bantu setakat yang mampu.

Post Reply