Our Gunung Conceptual Idea

Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan di dalam Gunung Online
Post Reply
User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Our Gunung Conceptual Idea

Post by rembau » 04 Sep 2006, 13:34

Topik ini bertujuan:

1. Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan didalam Gunung Online
2. Rekod ini akan dapat menunjukkan statistik perkembangan Gunung dalam Malaysia cth gunung yg sering dikunjungi, bilangan ahli kumpulan, trek baru yang dibuka
3. Log @ input tersebut akan dikemskini mengikut Gunung sahaja
4. Gunung Online Team diminta memberi kerjasama dalam mengemaskini data tersebut ( copy & paste je..rekod kekawan)
5. Menjadi rujukan dan info pada generasi akan datang
6. Terima kasih kepada yang sudi berkongsi input.dan ianya hanya dapat di access oleh Gunung Online team sahaja


Kenapa?
1. Tiada rekod bertulis terdapat di Malaysia
2. Perkembangan log dan perubahan laluan cth mukabumi, masa, sumber air dan kekuatan sebuah kumpulan dapat direkodkan
3. Perubahan jangka masa dari sekarang dan direkodkan setiap tahun
4. Kalau nak bentang minta peruntukkan untuk kembangkan Gunung melalui KBS atau K Pelancongan...mana le tau kan
5. dan lain lagi....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by irmuaaz » 23 Nov 2011, 09:40

Saya baru jumpa tool baru untuk kita lagi efisien simpan log data kita. Kalau pakai GPS track log. Rasa kalau pakai website ni kita boleh lihat dengan detail lagi trip log kita. Boleh upload gambar dan nota. Track log pun boleh didownload untuk orang pakai. Rasa takde lagi la website selain ni yang cater kat crowd outdoor ni macam website ni.

Rasa website ni akan komplement banyak dekat section ni.

Website dia di http://www.spotadventures.com

Contoh trip log ada saya sertakan sekali di bawah (Trip ke Kenyir)

http://www.spotadventures.com/trip/view?trip_id=286546
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by biNGai » 23 Nov 2011, 11:29

schöne Anstrengung irmuaaz ..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by irmuaaz » 23 Nov 2011, 13:22

boleh la sket2 :) Tapi kalau kita buat log gunung pun best gak. Rata2 rasa warga G.O semua mesti ada GPS punyer sorang bila pergi trip. Boleh upload kat situ dan kita semua boleh tgk. Kalau moderator allow flash boleh embed kat sini terus
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by shahrul » 24 Nov 2011, 11:50

time kasih bang, tgh try nak mendalami ilmu gps ni lagi, komplikated jugak mula2 nih
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by seper4alif » 24 Nov 2011, 13:26

hee hee.. aku pon buta network gak...

nak tanya lah... spot advantures nih under mana ek? selamat tak klu masuk sume log GPS tanah malaya nih ke dalam tuh?
tanyer jer.... salah soriii haaaaaaaaa heehehe yer ah kena plak ada yg rajin pos royal belom... lagi leer lawak sat
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by irmuaaz » 24 Nov 2011, 13:57

http://www.spotadventures.com/trip/view?trip_id=286563

ini kat Temenggor la, hutan Belum jugak tapi bukan Royal Belum lah. Ini hala ke Kem Sg 6.

Selamat dari apa alif? Dia cam facebook la tapi untuk adventure.

Bukan susah nak pakai shahrul, kau upload je track log kau dari gps kau. Terus dia buat track. Kau nak tambah gambar ke video ke tips ke apa ke pun boleh
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by seper4alif » 24 Nov 2011, 15:32

terselamat lah dari anasir luar.... elok diorang leh google klcc kat mana... sekali dapat lak GPS satu malaya... peeergh senang jer dorang dorang kat luar sana...

org malaysia nih bertungkus lumus ler carik under ground topo, masuk log grid dan kawasan.. pastu org luar dapat mudah kat dalam internet... ish macam bahaya kan negara jer bro...

pasal sebelum nih ler setahu aku sapa nak log GPS datang jumpe penasihat or org kuat GO tak kisah le sesapa, dapat log, dapat clue trek sekali... utk keselamatan dunia leer khabarnyer.... tapi logik gak benda tuh kan weh kan... pernah di ketengah kan rasa benda nih.... tak tahu lah dah ketepi balik. kih kih kih

cadangan jer dari aku yg sayang tanah melayu heehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by irmuaaz » 24 Nov 2011, 15:46

Ooo saya paham. Kalau pasal Anasir luar ni diorang boleh google je kot tak payah nak kena ada track log dah jam ni. Google Maps satu dunia boleh tgk siap street view.Malfree maps yang semua kita yang pakai GPS download free ada siap contour sekali. Dan kalau ada larg format printer dengan map editing software kita boleh print jugak topo scale sebenarnya. Topo yang kita dapat dari jupem dari tahun 1986 pun ada, dah tak update dah map dia. Takde kot anasir yang nak pakai map lama cam tu. Dia beli dari company geosat tomografi lah agaknya kalau betul dia nak. Itu update per hour.

Yang spotadventure ni kalau nak publish lah track log tu. Kalau rasa ada bahaya tak payah la. Download boleh sapa sapa. Tapi kita boleh tulis log kita kat situ jugak bersama tips. Ini concept open la ataupun inclusive. Kalau rasa ada bahaya boleh tulis situ siap2 supaya orang boleh ambil peringatan mcm "not for beginners" atau "guide a must". Gambar pun dia geo tagkan sekali :) Dan untuk sapa2 yang belum pernah pergi dapat gambaran kasar terrain yang akan dihadapi. Dan tak semestinya orang tu download dia terus nak pergi boh ajer.

Sapa2 yang business adventure pun boleh guna untuk tunjuk services korang. Orang pun boleh lihat lah terutama market luar Malaysia.

Boleh jugak korang embed dekat website atau blog sendiri. Besar la potensi dia. Kalau kita tengok user base http://www.spotadventure.com kita tgk rata pengguna dia recreationist dan orang outdoor yang rasa nak share adventure diorang. Best jugak kalau tengok. Selalu orang contact kita bila dia nak try adventure kita buat.

Dia publish tracklog sebenarnya supaya orang boleh tgk kita pergi mana. Kalau tak pakai GPS atau Spot nak track tak boleh pakai. Dan cam saya kata lah, kalau rasa nak simpan track tu secret atau rahsia, (tempat mancing best kalau tanak orang datang pancing habis, atau ada campsite best tapi tanak bagi orang kotorkan) jangan la publish :) Cuma syok la bila kita tgk atas peta adventure/ekspidisi tu :mrgreen: Kalau pakai spot boleh track real time lagi.

ada nak tambah lagi la sorry ni dulu dah ada effort nak logkan track di G.O http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... 568#p78568
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by seper4alif » 24 Nov 2011, 19:32

pppeeergh... terbaik
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Our Gunung Conceptual Idea

Post by irmuaaz » 24 Nov 2011, 23:59

Kat sini saya ada buat contoh macam mana kita boleh guna spotadventure untuk embed track log ke dalam website/blog/forum. Kalau ada yang berminat atau ada soalan boleh post kat sini atau pm saya. Boleh la guna di website masing2 seperti website company outdoor/adventure contohnya.
http://www.footsteps.com.my/index.php/l ... nyir042011
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Post Reply