Bett - Gunung Batu Putih 27/04/01 – 01/05/01

Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan di dalam Gunung Online
Post Reply
User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Bett - Gunung Batu Putih 27/04/01 – 01/05/01

Post by JeNaL » 18 Nov 2012, 14:39

" WELCOME TO THE ROCK " – WHITE STONE STILL COLD

27/04/01 – 01/05/01

PESERTA

Betterman @ tenuk laici tapioca/orang asli pakai colombia
Budin @ kaki kembung pembekal sumi…modal..ahhh..aku tau la kaki kau tak kena air panas..
Aweng @ abeing tapirus Indicus/juga orang asli pakai colombia
Apiesnyer @ jatuh tebing/ awek marah sebab panjat gunung
Botak 8 @ jin Islam berebut milah ngan padil dengan kasut coleman berat gila
Jackal @ abang jackalllll…(sebutan semanja yang mungkin)
Ina @ besi kerut dgn beg timberland baru
Eppa @ feminin versi utan ( tengok topi laaa…)
Syed @ Orang asli kg. Sg. Odak dengan beg cover deuter barunya
Padil @ demam bakteria piawai korum (sebutan baku) seri bar gading juga peminat setia milah
Saiful @ mental breakdown !!

MUQADDIMAH

HARI KELAM KABUT SEDUNIA !!! (27/04/01 – JUMAAT)

" Problems call forth our courage and our wisdom; indeed, they create our courage and our wisdom. It is only because of problems that we grow mentally and spiritually " ~ M. Scott Peck

10:30 am – Aku terjaga setelah menaip assignment sampai subuh hari sebelumnya.. taip² tak habis² gak..apa nak buat…kitakan student lagi..bangun² tu tak gosok gigi, tak basuh muka terus sambung menaip lagi…sampai la dekat² time solat jumaat baru berenti..tu pun tak siap.

1:30 pm – Solat Jumaat.

2:30 pm – Adrenalin rushhhh…dateline assignment, ration tak beli lagi..gaji tak masuk lagii..!!! arghhhhh…tensenn gilaaa…sambil aku menaip sambil pikir pasal duit..sampai aku taktau apa yang aku taip hishh.. Call HR kat KUB.com ..lepaih tu ..pot..pet..pot..pet..adaka dia kata no IC aku ada problem..tak logik langsung malasdah@yahoo.com aku nak bertekak..aku pun a’ah jela..

7:00 pm – baru teringat yang ration tak beli lagi..!!!! maka aku pun pegi la ke Giant, on the way pegi giant nampak la pulak member aku tengah dok melepak sambil minum..hmm..hmm..nih kalu join best gak nih, hati aweng berkata-kata…tambah pulak gerai tu tengah tayang Wrestlemania X. Huiyoooo..ganaih gila sus wa cakap lu…

8:00 pm – ambik cab nak pegi LRT. Tetiba je boleh jem gila sus kaw² punya..cis…ni dah memang banyak halangan dah ni..member kat rumah pun kata aparaa..tren pukul 8:30 pukul 8:00 baru nak gerak ke..? tak sempat le jawabnye…aku pun membalas pantun tersebut dengan serangkap pantun 2 kerat yang berbunyik lebih kurang begini..elehh..kalau tak sempat aku tak pegi punye laaa…kalau ko dengki, ada brani ikut skali laaa….hah..best tak pantun aku nihh..

8:28 pm – aku ngan apiesnyer sampai kat KL sentral, huiiihhh…ni KL Sentral ke KLIA..? dengan berlari-lari anak dan lepas tu terus berlari-lari bapak pulak…aku turun ke platform…
haiyakksss….tren dah mula bergerak la… baru je aku terniat nak lompat kat train tu..tetiba "jangan dikk…jangan bahaya gilosss tuuu..!!!" cisss..mamat KTM tu dah sound aku. Aku pun terkaku sambil melihat tren bergerak bersama-sama duit tambang ku yang nampaknyer lebur lagi sekali..." Nasib baik Syahrul, Kak Dib, Angah ngan odah ada kat situ kalau tak..aku dah hantuk² kan kepala apies kat rel ketapi tuhh…aikk..apasal apies plak yang kene? Memangla…abis tu kalau hantuk kepala sendiri kan ke sakit tu.... masa tu Ina pun tak sampai lagi..sooo aku bercadang nak kejar tren kat rawang. Tanya la kat cab tu.. kena ambik kupon plak..lepas tu akak kat kaunter tu plak..pot..pet..pot..pet..cakap tak sempat la..itu la ini la.. kalau camtu..sampai 5 minit nkau belasah pot..pet..pott..pet….memang la tak sempat kak oiii…last sekali Ina pun sampai..decision pegi pudu carik bas..mesti jumpa punya la…lain la kalau depa pi sorok semua bas kat KL ni lain la kan…heheh..ni aku dah buat lawak ni gelak laa… Dapat..dapat…kan dah dapat tiket..tapi pegi Ipoh jela..ni yang boring ni…dalam setahun berapa kali mau lepak medan kitt daaa….nasib baik awek yang jual tiket tu cun…kena (RM13.30 sorang)

*tiket ke tapah, kampar dsb cuma ada waktu siang je.

Masa kat pudu ni che sue pun ade sekali, lepas tu geng climbers yang nak ke Krabbi pun ada ( Zulhafizy, leong, kak lily etc) suma sekali lebih kurang 50 orang..adik angkat aku pun ada…heheh.

11:00 pm – bas bergerak perlahan lahan meninggalkan KL……

28/04/01 (sabtu)

1:35 am – terjaga bila dah sampai kat medan kitt….Ina pulak teraba² carik spek dia kat bawah kerosi..katenye jatuh masa bas tu koner baring kat tol tadi.. Lepak sat..pi toilet, makan,minum, sap kok doluuu….lepas tu pi recce cab…”hmmm…60 ringgit…takleh kurang ke bang..”..takleh la dik…kalau adik tak caya..bla..bla..bla… yaa..yaa.. caya..caya…bang..gua caya sama lu..
masa ni bett ada call ni..diorang dah putus asa dah sebab aku tutup handpon aku..nasib baik Budin cakap..rilekk..rilekk..cuba call lagi sekali…call lagi sekali terus dapat…cayala kau Budin, cemana kau bulih tau aku on hanpon….kepala ko ade antena yeee….heheh…. time ni diorang dah lepak depan KFC tapah..tapi kat luar je la..sebab KFC dah tutup.

2:15 am – Benz yang kami nak pun bergerak meninggal kan Ipoh..10 minit kemudian..tu dia..apies ngan ina dah terbongkang dah kat belakang..aku takleh tidor sebab abang tu punya tweeter letak kat depan..bingit telinga aku..dah tu pasang lagu dangdut plak tuu….

3:15 am – Sampai kat Tapah..orang pertama yang aku nampak..Jackal..tengah jalan sorang² kat jambatan dekat mesjid. Aku pun jenguk kepala ikut tingkap….panggil Jackal lepas tu pegi kat depan KFC. Botak, Padil ngan syed ada kat depan…yang lain dah terbongkang kat dalam Van. Diorang cakap polis datang…padil cakap polis datang sebab nampak Botak tidor sebelah pengemis kat kaki lima…kah..kahh…masa balik tu Botak cakap pengemis tu ada lagi tidor kat situ..gila lama dia tidur… Sebenarnya polis tu datang nak tanya pasal report..bukan report yang aku buat ni…report nama pendaki kat balai laa…kitaorang bergerak menuju ke ampangan Kuala Woh (jalan nak menuju ke cameron highlands) , Kg Sg. Odak dengan menaiki 2 van, 1 angkat beg satu lagi angkat tuan² dan puan² punya beg..bayangkan la..bapak le besor punya beg sorang² pikul..sampai penuh satu van…ni karang larat ke idak nak mengusung beg nihh..Sepanjang perjalanan kami dihiburkan oleh kami sendiri dengan menyanyi lagu rock zaman dolu-dolu…RFM… adapun kami semua memang berbakat menyanyi…kononnya laaa….

*Tambang van 20.00 sorang pegi/balik sila dapatkan no tepon daripada Jackal.

Brader van ni best oo...diorang semua pun sebenarnye dah terlepas ke Kampar..tu la tidor mati lagii...nasib baik brader tu ambik kat kampar...satu lagi..sapa² yang nak naik yong belar ke atau mana² gunung kat cameron bulih contact brader ni..dia boleh hantar tapi balik sendiri laa...

3:50 am – sampai dah kat rumah pam kat Kuala Woh.....bersiap untuk tidor...ambik port kat satu pondok kat tepi pagar. Budin dah gantung hammock. Bebudak lain bentang groundsheet. Tengah syok tidor...hujan pun turunnn....aku beralih kat pangkin yakni port paling selesa pada masa itu..dan teruss.....zzzzzzzzzzzzz............
sebelum tidor tu ada satu group pemburu baru turun....kami pun senyap laa..sebab diorang bawak senapang....takkan nak lawan diorang pakai stove kot...heheh..lawak je haaaa....tapi betul la ada group pemburu turun.

*teori ada bintang takde hujan takleh pakai dahhhh......


PERMULAAN YANG CONFUSE

Problems forge the strength of our characters. When you are tested by life, forced to overcome adversity and think your way through the most challenging situations. You will emerge a more intelligent, resourceful, and resilient person.

7:00 am – Aku terjaga......tengok orang lain terbongkang lagi...aku pun terpengaruh dengan keadaan lantas turut membongkangkan diri lagi sekali..maklumlah sejuk² dengan hujan........tambah pulak port aku tidor pun selesa gila sus....masa ni aku nampak semua orang dah beralih tinggal padil je nampaknye yang sudi tidor dalam takungan air...

7:30 am – aku terjaga lagi sekali...tengok orang lain semua dah start masak....repack barang²..botak...biasak la...memang dia la orang paling last bangun...orang lain semua dah angkat beg packing atas jalan tar...aku biar je beg aku kat pondok tu...pegi survey kawasan..tengok² ikan kat dalam kolam (kolam simen) nak tengok ikan ni kena panjat tangga. Masa ni semua orang dah bising dah sebab ingatkan ade gerai...sebab nak breakfast ngan tapau lunch sekali..dah namanya kawasan rekreasi...selalunya ada. Hmmm.....sudah silap laaa.....gerai memang ada tapi kat depan lagi la...ni kami dah masuk jauh kedalam dah ni...alahhhh...makan jela apa yang ada...ration kan ke banyak....heheh..sebenarnye aku la yang silap info...heheh..jangan marah ye kengkawan.....i luv ya all..<------- iklan KL sentral.

9:30 am – Yaaaaaaaa....yang ditunggu sudah tibaaa.....perjalanan sudah bermula.... Budin sebagai guide jalan dulu..diikuti oleh aweng yang bersemangat waja..heheh..orang lain pun semangat jugak la..tapi aku dah cop tempat belakang Budin.. start² je dah mencanak gila sus....tetiba Budin berenti...apsal Din? Aku rasa aku tak penah lalu la jalan ni..sat kita tanya jackal...sesampainya Jackal...bincang baik punya dengan Budin.....pi recce turun balik plak...sebab kalau ikut betui..tambah plak ikut map yang mamu & nadir bagi...trek start kat tebing sungai besar...tetiba terdengar laungan Budin dari bawah... ”woii...turun..turun...salah trek” ....heheh....confuse..confuse..tapi itu tidak apa...

*sebaik-baiknya tinggalkan list nama yang lengkap kat penjaga rumah pam (orang asli) untuk tujuan rescue sekiranya ada kemalangan.

Selepas sejam berjalan kat tepi sungai besar ke”confuse”an semakin ketara dimana ada banyak sangat simpang untuk cross sungai besar. Sampai kat satu tempat Budin dengan Jackal pegi recce pulak main cross² sungai syok oo..tengok diorang ....macam pro gila sus.......Budin jumpa 2 trek, Jackal plak jumpa 1 trek lain kedepan lagi...yang lain biasak la follow je...aku pulak berbekalkan info ngan gambar² trip akak aku dimana kalau nak cross sungai besar tu kena ikut titi buluh yang diikat dari pokok ke pokok.... Titi tu memang ada pun tapi tak confident punya pasal kami pun redah sungai..... tepat pada pukol 12:00 pm. Trek kat depan semakin confuse...Jackal & Budin memang sependapat yang diorang memang tak pernah lalu trek ni. 2-3 kali la jugak kena backtrack....pewaiii ooooo..sebabnya tak makan nasikkk.......

*marking merah kat pokok² banyak yang dihilangkan, kena tetak sampai tak nampak kesan dsb.

Tak tau la apa sebab diorang buat begitu..Wallahualam... time ni aku pulak takeover jadik trekker, tengah syok dok layan trek mencanak gila sus....huh...ada pondok la kat tengah jalan...ada 2 pulak tu..pondok ni dibuat dari daun bertam..pelik...confuse...tu la pasal aku buh tajuk permulaan yang confuse..take 5 jap kat pondok tu...tak tahannn...nyamuk banyak gila. Lepas daripada tu aku jumpa pulak satu simpang yang memang lagi la confuse gila sussss............ntah cemana nak buat...tunggu Budin ngan Jackal. Kami semua bersetuju nak ikut trek belah kanan sebab tu la trek yang paling logik dan menghala ke batu kak lagi pun aku recce 10 minit kedepan memang ada kesan orang tetak pokok.

4:00 pm – kami sampai di satu kawasan yang ada marker ribbon kaler merah putih...ala² ribbon kalau ada kes jenayah nak pagar kawasan..ada 2 trek 1 menghala ke sungai dan satu menghala ke campsite...aku pi recce kat campsite..dead end..! takde trek..lepas tu turun follow Jackal ngan Budin..Diorang tengah lepak kat tepi sungai...kat seberang sungai pulak ada trek mencanak baik punye.... Bincang² punya bincang.....(sebab pada asalnya kami nak bermalam kat batu kak/kem unggun api sebab kat situ view lawa gilos...Budin cakap la...)...kalau tak sampai batu kak..kena sampai kat gua jugak... lepas tu aku jugak yang kena pi recce atas tu...hishh..... Jalan punya jalan, panjat punya panjat..last sekali aku cuma jumpa 1 ribbon marker dengan satu kesan kat pokok tapi menghala ke bawah ( masa aku nak turun balik ). Jumpa Jackal ngan Budin..bincang lagi bang....

4:30 pm – Jumpa balik dengan rest of the team...dan dengan sedihnya terpaksa call it a day.. tapi ramai yang gembira nampak nya sebab boleh masak dan makan nasik...yess..yess...aku pun tumpang gembira gak le...Botak & padil yang memang tak penah diam pun boleh senyap sebab lapar gile..heheh. tengah aku sebok nak pasang flysheet.....hujan pulak dahhh....rahmat...
Masa ni jugak la aku tengok perangai sorang² ada yang rajin..yang malas...yang pemalas gila sus.........takpe² ni baru hari pertama kan..kan..kan.....takleh la nak judge orang from the first day, lagi pun hari ni memang letih gila.

*1st day trekking 7 jam.

8:00 pm – siap masak....baru la boleh makan nasik....time ni la semua concentrate pada pinggan, messtin, tudung periuk masing²...bayangkan daripada malam sebelum tu sampai la malam ni....(ambik masa seminit tongkat dagu, kerutkan kening anda dan cuba bayangkan) 20 jam tak makan nasik lepas tu trekking....tabik pada semua ahli xpdc kali ni....memang best..dan aku sure memang jenis tak ponteng puasa punyalah..heheh...Malam ni nampaknya semua kena berehat awal, sembang sikit-sikit dah la...time ni botak ngan padil dah start dah buat lawak...acara selit menyelit oleh botak telah berjaya dilakukan...dimana botak berjaya menyebabkan aku tidor mengiring betul² kat laluan air pulak tu...abih basah seluar aku, namun tidor tetap tidor..Budin, bett ngan Syed tidor kat hammock 3 tingkat..yang kemudian pada paginya telah transform kepada bath tub 3 tingkat. yang lelain tidor kat bawah fly....


iklan/renungan

ada la sorang tu kan..... dah la tak tolong pasang fly..tak tolong masak..tak tolong apa² sedar² lepas makan je terus cop tempat tidor (luas pulak tu) sampai ada sorang member terpaksa baring separuh badan kat atas tanah. Soalannya...........beg siapakah yang paling ringan sepanjang ekspedisi ni...dan tetiba berubah menjadi berat sampai kat tapah road? heheh......

10:30 pm – lights out...zzzzzzzzzzz........

28/04/01 (Ahad)

SUMI SEPANJANG JALAN

“ So it is more useful to watch a man in times of peril and in adversity to discern what kind of man he is; for then, at last, words of truth are drawn from the depths of his heart, and the mask is torn off, reality remains.” ~ Lucretius


9:00 am – Oleh kerana letih yang teramat sesangat sangatnyeeee.......ramai diantara kami telah sengaja lewat membangunkan diri...aku celik je mata..tengok ina ngan eppa tengah masak kat sebelah aku.sarapan lebih kurang (roti canai & sausage), packing, gelak-gelak....

10:30 am – Mula bergerak meninggalkan campsite. Seperti biasak la...Budin depan aku belakang dia..apsal haa....ntah..aku pun tak tau..yang aku tau memang dah macam tu la. Sepanjang jalan kami sekali lagi confuse memanjang..trek masih belum dikenal pasti..aktiviti recce merecce masih berleluasa dan tukang recce tetap gila kuasa...wahahahaha.....sampai kat satu simpang tu..aku recce trek belah kanan Budin ngan Jackal pulak turun balik....last sekali berdasarkan description trek yang aku bagi...maka kami pun ikut la trek yang kat belah kanan...mula² je landai, main tebing lepas tu...nah kau....mencanak gila sus barbatussss........tapi semua pun aku tengok ok je..sebab dah makan nasik.

12:00 am – kami sampai kat satu simpang yang mana trek yang kami ambik ni sebenarnye adalah trek yang telah ditutup....kenapa ade marker kat situ...kami ambik kesimpulan..ada group yang telah silap jalan tapi menandakan trek..sampai la jumpa trek sebenar...yelah kan...takkan la nak pi bukak satu² marker tu...tak ke gile namanye tu...oppp..lupa plak simpang ni..dah masuk ke main trek iaitu trek yang betul la ke batu putih...sebabnya ada banyak tanda kat pokok..takik ngan parang ada..cat merah ada..plat kaler hijau ade...dan jugak banyak plastik bungkus gula² yang aku memang menyampah la tengok pun..sampai je sini aku jeng..jeng..jeng...stok sumi aku pun keluar...

12:50 pm – laaaa......ada pun simpang gua.. Ingatkan dah terlepas dah...kat simpang tu kami jumpa plat proton (plat engine depa tampal kat pokok) and then ada la kasut buruk kena pacak kat atas kayu menghala ke gua. Sekali lagi aku mengeluarkan stok sumi aku....

*gua batu besar – tempat bermalam yang sepatutnya pada hari pertama. Description ..ala² rumah kasim selamat...tak yah pasang khemah ke fly ke...bentang ground je..dan bermalamlah seperti biasa...kat belakang dia pun ada waterpoint.

Tunggu bebudak yang lain sampai....semua pun tekejut beruk dan badak...kecuali bett yang terkejut tenuk...apetaknye...kalau ikut betul nak bermalam kat situ...tapi ni congak punya congak...dah dekat 2jam ½ berjalan baru sampai simpang gua...huihhhhh...mapuh keghaih la sekor² nak ke puncak nihh....tapi itu tidak apa....

1:10 pm – gerak lagiii...jangan tak gerak.....Budin sound yang batu kak dah dekat dah..tapi sebelum sampai kat batu Kak ada kena lalu tebing batu yang curam gila sus...kalau jatuh...mesti tak jumpa punya la....eeeeee.....takot......kalau gayat takleh lepas oooo...serious talk nih...heheh...
aku sampai kat tebing tu dulu. ..excited la jugak aku. .aku pun menjerit...oooOOOOoooo...oooOOOOooo...e’ehh..tu tarzan malaya laa.....aku tak ingat pun aku jerit macam tu... aku jerit macam ni haaa...Budin...Budin..aku dah sampai tebing batuuuu....
hati² woiii.....Budin plak jerit dari bawah...huiihhhhh...betul laa..memang curam wooo..lepas tu kena meniti atas titi kayu...nampak macam tak kuat je...tapi Alhamdulillah masih utuh lagi la...

2:15 pm - lepas je tebing tu..aku panjat lagi..dan lagi..dan lagi.... hishhh..macam iklan energizer kan.. sampai la ke puncak kat sebelah batu Kak...(kem unggun api) Taktala terpandang saja aku ke belakang huiiiyoooooo....SubhanAllah....cantiknya.....ni baru sampai batu Kak belum sampai Batu Putih....perghhh...sumpah tak menyesal la aku dapat hobi camni.. Lepas tu Budin & Jackal sampai...dan seperti biasa la stok sumi pun keluar secara semi automatik daripada beg aku.... puncak ni la yang kami target memula tu....(kem unggun api/Batu Kak)..kat sebelah dia pulak puncak batu Kak yang betul...kat sini pun kena panjat tangga kayu gak..curam gak...tapi sampai atas memang puas hati.....kat sini jugak la kami makan tengahari...lunch tapau..masak nasik lebih pagi tadi...

3:30 pm - mula bergerak meninggalkan Batu Kak....Jalan gila laju...sebab nak kejor masa tak banyak yang berlaku masa ni...sebab semua concentrate pacing masing².

5:30 pm - last waterpoint, jalan turun memang curam gilos...betul la cakap mamu...tapi last water point ni sebenarnya waterfall memang lawa.....opss...lupa plak....sampai kat situ....sebelum aku sempat bertindak...Budin pula telah terlebih dulu mengeluarkan suminya......yaaaa..... lepas semua sampai..ramai² turun ambik air...ambik wudhuk...ambik gambar...semua pun mengambik..kecuali padil yang membuang..wahahah..kantoi plak tu... Yang jadik tanker masa tu...Budin (11.5 ltr) Jackal ( 8 ltr), aku ( 8 ltr)...sampai kat puncak nanti dijangkakan dekat² 60 liter air jugak la yang kami semua bawak naik. Aku rasala kan...sampai atas nanti badan mesti jadik macam udang punya la...

6:30 pm - gerak....Aku masa ni duduk kat belakang sekali..al-maklumlah..tanker.....lepas tu satu² suruh aku potong....sedar² je aku dah ade kat depan...

7:20 pm - berenti untuk hormati masa maghrib. bett masa ni kat depan sekali...tu la jalan sorang² lagi kan dah kena macam². Lepas tu terpaksa la pulak aku temankan dia....walaupun aku penat nak mampos....tapi tapir ngan tenuk kena tolong menolong antara satu sama lain ye tak...

* Bett dengar macam ada satu team lagi kat atas tengah bergelak², dengan bunyi tapak kaki, bunyi ranting kena pijak.

Jalan punya jalan....uihhhh....dengan kena merangkak dalam selut..panjat pokok...itu la..ini la...tetiba...aduihhh..aduhh..aduhhhh.....aku terlanggar tunggul yang terpacak (lebam masih ada sampai sekarang) tetapi..!!!!!....hampeh punya tenuk....tak tengok pun aku yang injured nih....
Bett mintak maglite aku...saja aku sangkut kat leher..haram tak pakai pun walaupun dah gelap...tapi akhirnya kena pakai jugak sebab langsung tak nampak trek. naik² sikit je...jumpa satu kawasan lapang...tapi takde kerut..ekkk...beirut....aku dah telentang dah time tu..."bett ko pegi tengok depan kot² jumpa beirut...." maka tenuk tu pun pegi la.....tetiba.....berut..berut..aik tenuk boleh bercakap.....ajaib..heheh...sebenarnye beirut tu lebih kurang 10 meter je kat depan aku...tapi sebab dah letih sangat terus jadik tak nampak. Dengar je perkataan beirut tu..aku pun tetibe je boleh bangun ..boleh belari plak tu...nak pegi peluk cium beirut tu...tapi.....brekk..brek..alamak...cemana boleh telajak sampai nak jatuh dalam semak plak ni.

7:55 pm - Bett menjerit² macam tenuk menang loteri kebajikan masyarakat...lepas tu aku pun join gak la...happy wa cakap luu.......aku berpeluk-pelukan (bukan dalam keadaan ghairah) dengan bett. alhamdulillah..... Lepas tu cam biasak la.....sumi ku keluar lagiiiii.......celebrate berdua je...sebab orang lain tak sampai lagi..

8:15 pm - apiesnyer plak sampai diikuti dengan yang lain²...semua pun bersalam-salaman dan ucap tahniah sesama ahli....eeee...best..bestt..besttnyerrrrr......macam ni la baru bulih dikatakan "one big family"....tak pun famili ceria bersama hos anda apiesnyer......masa diorang sampai ni aku tengah terkial-kial pasang lantern ngan stove...konon nak masak air la nak bagi diorang minum bila sampai atas....last² tak sempat pun aku....diorang dah sampai...tak kisahlah...yang penting semua selamat...tapi aku sempat jugak la buat teh-o untuk semua.

Kat atas ni walaupun semua letih...sejuk.... tapi, alhamdulillah...sekali lagi kerjasama yang ditunjukkan cukup cemerlang. yang lain pegi buat fly, khemah dll, sementara aku pulak duduk isap rokok....wahahahah...takdelah...aku pun sibuk gak...siapkan fly tempat masak ngan tempat simpan barang merangkap tempat lepak utama..betul² kat bawah beirut...

Lepas siap je aktiviti pasang-memasang, aktiviti masak-memasak dan tepon menelepon mengambil alih 2 kedudukan teratas carta. Memperkenalkan chef kita....ketua chef....Budin..dan pembantunya abaaaaanggg...Jackal....kat campsite bawah eppa chef tapi kena pecat...wahahah...
Masa tengoh syok masak ni laa.....tetiba air panas tumpah kat kaki budin....ntah cemana Budin dengan penuh skill dapat mengelak besi beirut dan terus terloncat² keluar..what happen!? rupa² nya stove tempat masak nasik tumbang...walaupun pada asalnya balance..tetapi disebabkan air menggelegak maka periuk tu perlahan-lahan hilang kestabilan...Budin pun walaupun dah terkena air panas tapi masih mampu berfikir dan sempat menolak periuk tu ketepi...bayangkan kalau dia terus sepak periuk tu...belakang eppa (tengah potong bawang), muka aku (tengah masak sup sayur), muka Jackal (tengah goreng telur) sah² dah kena dah..... padil ngan Bett ambik air tuang atas kaki Budin lepas tu sapu ngan kicap....sebelum kami bubuh ubat dan balut... yang musyikil kat sini ialah...macammana budin dapat elak besi beirut tu...sedangkan kami semua masing² kena sedas kat dahi bila lalu bawah tu (termasukla Budin) ada yang kena 2 das pulak tu...sekali dahi..sekali belakang kepala.

12:05 am - Lepas siap masak kami pun makan..takkan nak tidor terus kot..penat² masak tapi tanak makan….tengok kat time tu..taktau la aku ni dinner ke supper. Lepas makan ambik la port masing²..yang terus membuta pun ada…paham² je la sapa dia…..yang lagi seploh orang meneruskan sesi pengumpatan..perlawakkan, penguacian, perlaician, per teh-o an, per milo an dan perbincangan tentang hari esok dan tentang kaki Budin yang dilanda masalah kecederaan…cewahhh. Rancangan hari esok – bangun seawal mungkin, start trekking seawal mungkin, aku ngan Jackal akan cover Budin kat belakang sekali..orang lain shoot duluuu…..

2:30 am – Aktiviti bebas..wahahahaha….atau lebih glamer lagik..membuta…zzzzzzzzzzzz…

*hari ni trekking 9 jam…..



30/04/01 (Isnin)

DIMANA ADA BULUH DISITU ADA BERTAM….DISANA KAMI TERGOLEK

7:30 am – Aku terjaga setelah mendengar Padil berkokok 3 kali daripada Beirut……warghhh nak bangun malas..tanak bangun rugi besar gila sus….Ahhhhh..bangun la…tengok view….huihhh..alhamdulillah sekali lagi…keadaan cuaca memang best, view clear gilos…nampak semua yang ada…saujana mata memandang..yaaa inilaah kepuasan muktamad seorang pendaki..kecuali Botak..sebab dia je yang tanak bangun.. Masa Jackal pegi first time dulu tak nampak apa…berkabus. Sessi berposing-posing pun bermula…Bett kata rambut aku macam sarang burung….ahhhh….mampuih pi la….yang penting gambar ada….masak …..sessi jemur-menjemur..kemas mengemas dan bersihkan campsite..antara sampah yang aku bawak ialah satu botol brandy yang ditinggalkan. Masa ni la kalau korang tengok Ya Rabbi……kat atas tu macam ada kedai dobi……padil pulak dengan sri bar gadingnye…..dari mana la datangnya sri tu haaa….

* satu rekod baru telah tercipta….11 orang pegi..11 orang berak kat puncak pagi tu…

11:00 am – Di hikayatkan pada malam semalam yang kami sepatutnya turun selewat-lewatnya pukol 9:00 am…..tapi apakan daya..manusia hanya merancang….Kali ni Bett jalan depan plak..oleh kerana dia suka jalan sorang² maka rezeki tenuk ni pun semakin bertambah…kali ni ntah ape benda la yang dia nampak…

* Bett nampak benda melintas kat depan dia lepas tu pokok² tempat benda tu melintas bergegar²..bau binatang takde…Aku rasa mawas kot…tapi takde bukti sebab Bett belah terus tak pegi tengok kesan tapak kaki benda tu.

1:00 pm – Bett, Ina & Eppa sampai kat Batu Kak, aku sampai 15 minit kemudian selepas Budin yang cedera fed-up dan terus membuang tongkatnya…time ni Jackal dah pecut dulu…Apies ikut dari belakang dan oleh kerana takde brek..apies jatuh gaung masa koner…tapi tak dalam la…cuma cukup untuk dijadikan bahan gelak selama 3 hari 2 malam. Lepas Budin dah berlari…(lepas potong saiful) aku pulak stuck belakang saiful…lepas tu saiful pun bagi aku potong..aku pun kejar la Budin..perghhhhhh…….laju gilos sus….nak tercabut kepala lutut aku…
Kami berenti makan tengahari kat sini…

1:40 pm – Aku, Jackal, Budin ngan Bett start trekking…time ni makan dah…rehat dah…ambik gambar dah..apalagiii….pecut laa…..

2:15 pm – Simpang gua

2:43 pm – Simpang Y. Time ini air dah habis dah...tapi itu tidak apa..sebab kat depan tu lima minit dari simpang..ada anak sungai kecik...Budin ingat sangatla tempat ni sebab kat sini la diorang ngan abang Murdafi lunch..selamat dari dehydration....kat sini jugak aku sempat bukak baked beans aku makan ngan roti... *lawak padil.....lak lin kacang goreng..mak melayu..bapak keling..dia kata dulu dia duduk estet .. dia dok nyakat orang pakai ayat ni la...

3:30 pm - aku ngan Jackal gerak dulu...kali ni bebetul punya kelajuan angin la...sampai orang lain pun hangin sebab takleh nak kejar....nampak tunggul lompat...nampak batang balak menyusup ala² kungfu...Dia punya trek masyaAllah.....turun..turun..turun..tak habis²....curam pulak tu...kiri kanan penuh ngan buluh & bertam...ntah berapa kali aku telajak nak langgar perdu bertam...tergolek..tersplit jangan kira laa...sampai satu part tu..aku dah malas nak tunduk² sambil belari aku main angkat je buluh² yang meintang tu... satu lagi sebab aku laju gila... sepanjang jalan tu bau hamis gila banggg......

4:05 pm - aku ngan Jackal sampai tepi sungai.....pergh...cek kepala lutut..mana la tau tanggal boleh carik balik ye tak.. 4:40 pm bebudak lain semua dah sampai....ayat serupa je semua..." pehh...nasib baik la masa naik itu hari kita tak jumpa jalan ni kan..kan..".. kat sini la jugak aku membuang baked bean yang aku baru telan 35 minit tadi....pencernaan yang sangat menakjubkan kepantasannya...

5:00 pm - aku ngan Jackal start dulu.....dianggarkan daripada sini nak ke sungai besar max 2 jam.... mari kita cuba...sebelum tu Budin dah sound trek ni tensen dia lagi lain.... huh ... betul la din...jalan 2-3 langkah...tunduk... 2-3 langkah merangkak..2-3 langkah...tergelincir nak masuk gaung...pehhh...macam ni la best kan..... tak macam kat kl... 2-3 minit traffic light... 2-3 minit traffic jam... 2-3 minit ahh...sudah...polis trafik plak..tercangak kat depan..... Time ni trek main cross² sungai... 2-3 sungai gak yang kami cross.. lepas tu last sekali ada choice antara nak cross sungai atau pun nak ikut lengkok sungai dengan meniti akar² pokok dan kemudian tebing sungai... aku ngan Jackal ikut lengkok tanpa cross sungai... jalan² aku dah start nampak pokok² nenas..time ni aku yakin dah yang sungai besar dah dekat sebab.. masa Budin recce trek first day tu.. dia kata dia nampk pokok nenas.....

5:45 pm - ya.......Aku dan Jackal...dengan muka yang betul² puas gila sus...telah sampai ke sungai besar.....punya la happy......tak terkata..tak tertaip...tak tertrengkas....cuma diri sendiri shaja yang boleh menggambarkan kepuasan tersebut... sampai je...aku terus bersihkan badan...kuku..!!! bilas segala baju....berendammmm...sambil melaung-laung memanggil memember yang lain...

6:15 pm - Budin...apies ngan ..syed sampai dulu....cilakak budin..ada lagi dia punya sumi yee....siap crispy pun ada....heheh......time ni semua dah sampai...dan seperti biasak la...sesi bersalam-salaman...sessi fotografi....gambar kasut..gambar memacam laa.... opppp... lupa plak....masa aku kata tadi ada option samada nak cross sungai ke tidak...diorang cross...so diorang keluar trek lain... kami keluar kat tengah.. diorang keluar trek belah tepi bertentangan dengan tempat kami lepak..

6:30 pm - Aku dengan jackal lagi.....!!! tapi kali ni rush bukan sebab apa.. sebab janji dengan abang tu pukul 6:00..!!!!! kali ni aku dah berlaari-lari dah dalam hutan tu...samapi satu tempat aikkkk...aku termusyikil kejap ..bila masa pulak ada rumah kat depan ni.....laaaa......dah sampai laa......malunye aku......terus aku buat² cover malu kat jackal....heheh.... tu la jalan laju sangat...

6:55 pm - sampai dah...abang tu pun dah tunggu..siap pi memancing lagi sementara tunggu kitaorang... tapi tak dapat ikan..hahahaha...... bersihkan diri lebih kurang.... sessi menghensemkan diri....

7:05 pm - semua sudah sampai daa........Alhamdullilah..........aku ngan jackal dah hensem dah....turn diorang pulak.... sempat sembang dengan brader tu...diorang cakap kalau kita tak keluar jugak diorang nak masuk carik... ni la customer service yang cekap... lain kali kalau nak pegi lagi aku carik abang ni jugak la.... tapi betul ke diorang nak masuk carik haaaa...?

8:15 pm - Semua dah settle....kami bergerak menuju ke pekan Tapah untuk makan malam.... makan memang tak ingat punya la.....sebab botak belanja...hahahaha....mula² padil sebab dia kata dia dapat bonus....cik ticaaaaaaaa................dapat bonus tak cakap aaaaaa............ tapi ntah tetiba apsal botak yang kena belanja plak....aiseh...muahhhhh sekali kat lu....best la kau.... baru sekali ni.... ada 7 kali lagi kan tak...kan... baru cukup lapan kali...wahahah.... apsala aku asyik gelak haaa..? kami makan kat warung anda <--betul ke..? betul² sebelah mesjid... time ni mua aku la yang paling monyok aku rasa sebab gaji tak masuk lagiiii.... penat je menapak pi maybank... cissss....

9:00 pm - bergerak menuju ke tapah road.. aiseh...tiket abis laa.... terpaksa duduk tepi tandas la ni....orang lain bayar murah..duduk kat kerusi.. yang kita ni bayar mahal (+10.00 denda) duduk kaki belipat². sementara tunggu keretapi...aktiviti kami.... melepak ikut shift.... mula² aku, abang long tenuk, ina, jackal ngan apies...start melepak dulu.....

time ni la...ada la sorang hamba allah tu... masa kat puncak sorok beg...sampai kat sini....batu sudah masuk periuk la..... botak ngan padil dah terguling ² dah tergelak-gelak..... respek la sama lu.... aku tak terpikir pun nak buat lawak cara langsat camtu..wahahahaha..... 'ada² jumpa benda² pelik tak...'...(ayat jackal masa gathering semalam)....wahahahah.....

tengah kami syok melepak padil terpacul ..to..ii..ii..nn..nn..gg.ggggg...... "kami pun nak lepak gak... " heheh...ala cakap la siang² padilll.....aku kalau dh melepak keretapi lalu pun tak sedar...heheh...

aktiviti selanjutnya main kad....sapa kalah gosok...cian bett...sampai keluar urat² tangan sebab selalu sangat kalah...yang lain pulak main donkey..... masa ni la pun rasa² macam stesen tapah road tu boleh tukar nama jadi stesen KHG...

aktiviti sampingan telefon-menelefon dan membalut kaki Budin....last sekali semua dah terbongkang... tinggal aku ngan bett je yang masih mengumpat..sambil mengingati fakta² penting untuk buat report nanti....siap ambik gambar ala² orang nak bunuh diri kat rel ketapi..(hindustani)..main seberang² landasan...jalan atas rel... huh.. kat KL mana leh buat semua ni....dekat² pukul 4 aku pun mintak diri duluuuu...


1/05/01 (Isnin)

4:15 am - Aku terjaga setelah dikejutkan oleh suara sapa tah....bebudak semua pun satu demi satu mula bangun.... tren dah hampir sampai.... sampai atas tren.... aku rasa perghhh..sungguh tidak bermaya sekali.... kalau ada maya karin depan aku barulah aku nak bermaya....al-maklumlah aku study kat universiti maya...heheh adala satu ketika tu...tengah syok nih...dengan mulut tenganga duk kat atas lantai... botak ngan padil datang memekak....fully automatik kene ngan aku..." hoiihh..apa ni..datang² memekak..orang nak tidor la..."...heheh...sorry aa..geng... tindakan luar kawalan tu....ampun..ampun......

8:30 am - sampai kat tempat dimana aku dan apies hampir² nak nangis.....KL Sentral... sessi perabih filem...(kalau korang tengok gambar macam nak pi oversea....)... makan kat cm...restoran yusoff & zakhir.... (awek kat farmasi sebelah tu cunnn..kan bett)... lepas makan bersalam-salaman lagi sekali... best kan kitaorang.... asyik salam jeee.......

XPDC tamat....

terimakasih yang tak terhingga kepada semua ahli XPDC yang begitu best sekali..........
tak sabar rasanya untuk kita ber"xpdc" sekali lagi. dalam episod seterusnya....
Sri bar gading......

Assalamualaikum w.b.t....
Some people make thing's happen...
Some people watch things happen...
some people wonder what happened........

Aweng
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Post Reply