cempakasari - Xpdc Gunung Benum

Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan di dalam Gunung Online
Post Reply
User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

cempakasari - Xpdc Gunung Benum

Post by JeNaL » 18 Nov 2012, 14:38

http://cempakasari.multiply.com/journal ... Benum-Raub

Gunung Benum (2107m) terletak di Raub Pahang & merupakan gng yg ke-10 tertinggi di semenanjung malaysia. Perjalanan dr Kl ke Sg. Klau mengambil masa lebih kurang satu jam setengah. Sg. Klau sebuah pekan kecil yg rata2 penduduk nya berbangsa cina & xtvt utama nya ialah pertanian.
Pendakian ke puncak Gng Benum bermula dr Lata Berembun, utk smpai ke lata ini mesti menggunakan 4x4 nk jln pun blh ..tp msk la korang nk lyn bukit pacak yg ntah ada baper bukit..muheheh, perjalanan memakan masa dlm lebih kurang sejam dgn melalui trek balak,ldg kelapa sawitt, ladang koko, ladang getah dn juga kwsn penanaman pisang di lereng2 bukit. Dr sini blh di lihat banjaran benum yg terbentang..tp pelik sket..coz sorang pun tk tau yg mana satu puncak benum...muwakkaka..permulaan perjalanan ok lg jln bertar peh tu ha hamik ko rasakan jln berlubang2..pergh! mmg sakit montot lah jarak nya 10km!! puas jugak lah tunduk hormat di sepanjang perjlnan sapa tk tunduk kasi banzai kapla ler...hihihi..
Lata berembun merupakan satu tmpt perkelahan yg cun, ada tndas, ada wakaf, ada titi, tp tk byk yg smpai mungkin sebab jlnnya susah & terpaksa amik powil kot tu yg org tmpatan pun tk lalu nk dtg ke sini. (NIe menurut kata kakak yg jual nasik lemak kt pekan tu lah..)

akak nasi lemak: nk ke lata ker?
aku: a'ah kak..kita org nk mendaki gng benum
akak nasi lemak : dr mana nie?
aku : saya dr penang, tp yg lain2 tu dr rata2 tmpt lah kak.
akak nasi lemak: ooo..akak org sini pun tk penah sampai lagi lata tuh..
aku: ooo...cm tu biar saya masuk rasmi dulu lah..
kehkehke

starting point ker puncak bemula 2-3mnt sblm jmbatan masuk ke lata, jika dulu start treking di sblh kanan sungai tp ada satu tragedi seorang pendaki wanita cina jatuh & mati maka guide tlh membuka trek lain, yealah..sapa nk lalu kalu trek merbahayakan...xpdc..xpdc gak..tp nyawa mesti syg ooo...3-4mnt berjalanan mmg landai dn mmg kwsn byk pacat dn mmg akan lintas sungai, tp tk la sebahaya mcm trek yg lama tuh..sungai nie merupakan last water point tuk ke kemsite (kem bulat) iaitu lebih kurang 5-6hrs perjalanan..msk nk pikol air coz spnjang perjalanan mmg tk der jumpa air di tambah lg dgn trek terpacak kaw2nya..lantai trek di tutupi oleh daun2 kering yg mungkin org jrg masuk maka tebal la jugak..seram nk pijak coz takut ada ular sembunyi kt bwh daun2 tuh..byk jumpa batu2 besar di sepanjang perjalanan di smping pokok tumbang pn byk, masak jugak nk tunduk, merangkak, melangkah btg pokok yg besar2 nie, silap ari bulan blh kejang kaki ...hihi..smpai di satu kwsn blh nmpk kwsn bukit2 yg telah di gondolkn tuk kegiatan pertanian..lahai..sedih tgk.. menurut guide byk penyengat tp nasib kami baik coz tk kena serang ngan penyengat pun tp pacat tu jgn ckp ler..nasib tk baik merah satu kaki..huhuh..
perjalanan di teruskn hingga sampai ke bukit botak...dr bukit botak nie mcm kt gng2 lain lh jugak ada byk pokok bonsai dn dr sini kita blh nampak banjaran benum.dn kalu nasib baik blh nampak gng benum..tp tuari nasib kami tk baik coz cuaca kabus sket jd nampak pun tk lah clear sgt..dr bukit botak ker kem bulat mengambil lebih kurang 1jam perjalanan ngan 90% menggunakan jenama "naik"..tp cuaca di sekitar sini mula sejuk so tk la terasa sgt..

kem bulat mmg tk nampak view..ada la sket..tp byk pokok bonsai alah..kira cantek la..bersih jerk.., kem nie tk la luas sgt pun gamak muat tuk 2team jerk kot..(30org)..ada air kt sini..dlm 5mnt kebwh (trek sblh kiri) curam jugak nk turun.smpai aku sndiri pun hampir terjun ke dlm air nie gara2 trek licin..kalu tk sian la org lain kena minum air rendaman aku..muhehehe....water point nie bukan sungai, cuma lopak air jerk..nk minum pun ada yg



Last Water point Kem Bulat

tk biasa mmg tk lalu..coz airnya tea "o" pekat..jgn mimpi la nk mandi..kang tk pasai2 tadah air embun la nk minum..

dr kem bulat nk ke puncak amik masa 4-5jam...aku wt 5jam tuk naik coz santai wong abis..mmg tk sangka trek nya sebegitu jahat skali hingga sanggup membunuh mental aku..nasib baik daypack jerk naik atas tu ari kalu tk mmg bukak kemah tgh jln..jika di yong yap terasa dh terlepas LWP tetapi di benum aku rasa mcm dh terlepas puncak benum jerk..mueheheh..jln naik turun..naik turun..siap jumpa lembah lg..tp bukan lembah jerging erk :P...lps naik kena turun..lps turun kena naik..mula2 bilang jugak baper puncak yg naik lama2 mls la nk bilang bikin jiwa sakit jerk..tp menurut uncle lim ada lebih kurang 35-37puncak yg terpaksa kami lalui tuk smpai ke puncak...aiyark!!!!! naik nyesal, tp kalu tk naik lagi nyesal..muhehehe...trek ke puncak benum masih terpelihara lg..mungkin org jrg naik maka tk der la jumpa smpah2 tuh..pokok2 tepi trek pun cantek2 lg..cuma lumut2 dia jekr mula nampak kekuningan sket..separuh perjalanan (2jam sengah coz tu ari aku nek 5jam..muekaka) jumpa satu kwsn lapang..alah manusia gak yg p lapangkn tmpt nie nie semua keja org serveyor lah..siap di bina pangkin lagi..skali tgk mcm kedai bundle@serbanika plak..semua ada..baju, seluar, spenda, stokin, berus gigi, bekas air, karimat..& lagi aku tk igt la...hehe..(tp tu ari rob dh angkut semua buang dh) dr pangkin nk ke puncak ada lg 2jam sengah mmg mental..tp atas nasihat diri aku pd diri sendiri smpai la jugak aku kt puncak tu pun lps rasa mcm nk meraung jerk...bkn tk larat nk manjat bukit tp dh busan jln coz tk smpai2 (nk busan g korea la :P) kehkehke

sblm puncak akan jumpa helipad (betul ker aku eja nie?) nie pun keje surveyor gak la..dr sini ke puncak lbh kurang 30meter jerk..di puncak mmg tk nampak view lah..pokok byk..aku smpai pun mcm tk percaya jerk org kata nie lah puncak benum...muekekek...rasa cm nk jln ke depan lg jerk..yealah takut derang tipu kn :P...kt puncak ada beirut..tp hati2 ada penyengat..silap ari bln jd hulk korang time turun nnt..

5/8/06
1.00am smpai ke bentong..lps tanya org kt situ..meraba2 cari jln ke sg ruan..pueh cari..last2 benti kt sungai klau..gasak lah..tido situ peh tepon rob trus belayo dlm keta smpai pagi
6.30am : rob dtg jemput
7.00-8.00am : g tmpt bebudak tu tido then kemas2 brg
8.00-8.15 : start naik powil menuju ker pekan sg. klau
8.15-8.45 : xtvt bebas (g beli sarapan & tapau lunch)
8.45-9.30 : nek powil dr pekan smpai ke lata berembun
10.15-11.30 : start treking hingga smpai tmpt rest pertama (pokok tumbang)
11.30-12.30 : start trek smpai ke tmpat lunch (kwsan pokok tumbang)
12.30-2.00 : benti lunch & rest
2.00-3.00 : treking smpai ker batu besar & take five
3.00-4.00 : smpai bukit botak & take five
4.00-5.00 : dr bukit bukit trek ke kem bulat
5.00ptg-smpai esok pg 6/8/06...(suka ati la nk wt apa pun)

6/8/06
9.00 am: group pertama lepas ke puncak (unc lim, tan & jean)
9.30am : aku plak p puncak (aku, abg ajis & tashi) - yg lain2 lewat sket dr aku tp smpai awai plak dr aku ke pnck...hantu betui...mukekeek
2.30ptg : lps lyn pangok, lyn mental, lyn gila bayang, lyn view, lyn muntah tepi trek, layan raung..smpai la kepuncak pukui 2.30tpg..1st group smpai puncak 1.15ptg, 2nd awai sket la dr aku coz aku 3rd yg smpai puncak..kehkehke..
3.30-betolak turun
7.30-smpai kem bulat
1st group turun 3.00pm dn smpai kem kui 6.00ptg..aku 2nd group..and last smpai pd pukui 10.00mlm..

7/8/06
12.00tgh ari : tolak turun ke air terjun..
3.00ptg : smpai air terjun
4.15ptg : last man sampai
4.30 : powil smpai
5.00ptg : bertolak kuar ke sg klau
6.00ptg: smpai pekan..siap2 g mandi kt situ
7.00ptg : bertolak blk kl, tashi & jean tumpang keta
8.30mlm: smpai kl..trus g antar tashi & jean kt putra lrt "melati"
peh tu trus aku g beli tiket kt pudu
9.00mlm: g umah kak mas..mkn sna
10.00mlm : g deting kt tmn tasik
12.00mlm; g pudu raya
1.00pg : nek bus blk png
5.00pg: smpai jety butterworth
5.30pg: nek bus blk umah
6.00pg: smpai umah..lyn tido sampai kui 10.00pg peh tu bgn g keje plak..mukekekek...tp mmg karam bwh meja la..
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Post Reply