Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan di dalam Gunung Online
Post Reply
User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Post by pachio » 06 May 2012, 21:07

Tarikh : 27/4/12 -3/5/12
Ahli : 7 org

Hari pertama 27/4/12
2000 -2215
- lcct - miri
- bermalam di miri trail guesthouse

Hari kedua 28/4/12
0815 - 0905 : miri - bario
- guide (andrew) tak dpt naik flight ke bario dan akan cuba naik flight seterusnya ke bario
- sampai bario, andrew call bgtau dia tak dpt jugak naik flight
- andrew akan naik 4wd ke lawas seterusnya ke bakalalan
- andrew minta kami teruskan perjalanan dgn porter (edwin) yg tunggu di airport bario ke long repun
- andrew akan tunggu di church camp esok

1500 : sampai palungan
- drama bermula
- edwin bawa ke homestay pak mado
- edwin dgn pak mado ckp tak bole pegi ke long repun hari ni alasannya jalan teruk & edwin taknak jln malam
- edwin bgtau dia tak pasti jln dari long repun ke church camp
- edwin & pak mado ckp tak bole naik puncak & turun ke bakalalan dlm masa 4 hari 3 mlm
- edwin taknak bwk naik puncak,dia boleh bwk kami keluar ke bakalalan melalui kalimantan
- kami setuju dlm terpaksa kerana tiada pilihan lain
- pertukaran plan diberitahu kpd andrew & dia akan jumpe kami di kem raja (kalimantan) esok

Hari ketiga 29/4/12
0750 : mula treking bersama edwin dan seorg lagi porter (jeli)
1300 : sampai long repun..lunch
1400 : mula treking
1800 : sampai kem raja

Hari keempat 30/4/12
0230 : andrew sampai kem raja bersama panai & bgtau dia akan bawa juga naik puncak kalau kami sanggup overtime
0820 : mula treking patah balik ke sarawak seterusnya naik ke church camp melalui sg balaban..edwin terus ke bakalalan..jeli & panai mengiringi kami
2220 : selamat sampai church camp

Hari kelima 1/5/12
0900 : mula treking menuju puncak
1215 : sampai kebun batu
1305 : sampai puncak gunung murud..lunch
1410 : gerak turun ke church camp
1720 : sampai church camp...masak bihun,kemas brg utk turun ke bakalalan
1930 : memulakan perjalanan yg pjg menuju ke bakalalan utk kejar flight jam 1050 pagi esok

Hari keenam 2/5/12
0030 : sampai lepo bunga..masak maggi,pekena milo panas..suhu teramat sejuk
0225 : mula treking ikut jalan balak ke pa rabata
0420 : sampai pa rabata.. semula jln hutan mendaki bukit..badan dah mula longlai..masing2 berjalan dah mcm kura-kura
0955 : akhirnya tamat perjalanan yg menyeksakan..hampir 25 jam treking kami sampai airport bakalalan tepat pada waktunya
1050 : terbang menuju miri..ada yg tak tukar baju treking,naik bau satu kapal
1200 : sampai miri..bermalam di miri trail

Hari ketujuh 3/5/12
Jalan2 bandar miri,kepala terasa pening kerana keletihan melampau..
1440 : terbang menuju lcct
1700 : selamat mendarat di lcct

Xpdc plan X tamat dgn sukses walaupun beberapa kali plan terpaksa ditukar
Trip ini akan menjadi kenangan abadi selamanya
Terima kasih kpd guide yg gila2..tanpa andrew x mungkin kami mencapai matlamat kami menjejakkan kaki ke puncak murud
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Post by shahrul » 09 May 2012, 22:14

hari ke 5 & 6 seksa gila.. trekking 25 jam perghhh

anyway alhamdulillah semua selamat.. TAHNIAH! :minum:
_________________
_________________

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Post by pachio » 10 May 2012, 14:11

tima kasih..
mmg seksa hari 5 & 6..jadual hari 2 dah byk lari
terpaksa jln jugak pasal nak kejar flight
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Post by shahrul » 10 May 2012, 14:28

haritu makan bihun dgn megi je ke..? mmg guna tenaga kaw2 punyala trekking tanpa henti
pilihan makanan penting jugak bro utk tenaga.. tapi semangat nak kejar flight punya pasal berjaya jugak korang ye :)

terbaekk
_________________
_________________

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Post by pachio » 10 May 2012, 15:31

pagi tu dah breakfast nasi goreng kat church camp sebelum naik puncak..balance nasi goreng tapau buat lunch kat puncak

lepas ni kalau bole xmau buat trekking camni lagi dah..tapi kita merancang tuhan menentukan
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Post by shahrul » 16 May 2012, 10:15

bang kalo ada gamba2 menarik letak la kat Galeri.. nak jugak tengok sbb tak penah sampai lagi :lidah:
_________________
_________________

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Gunung Murud (Bario - Bakalalan)

Post by pachio » 17 May 2012, 17:37

insyaallah,coming soon bro
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

Post Reply