Gunung Tebu, Teganu

Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan di dalam Gunung Online
Post Reply
User avatar
ilhamku1
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 08 Jan 2006, 00:52
Location: KL
Contact:

Gunung Tebu, Teganu

Post by ilhamku1 » 27 Jan 2009, 22:49

Log from: [b]Lamie-SOC/SRC[/b]

Tebu Info:-
Summit Peak:- 3401ft
Permit Entry: RM5/person

Tebu's Trekkers
01 Lamie (ketua xpdc) - ilhamku1
02 Aishah
03 Moon
04 Asfa
05 Jemah
06 Linda
07 Noni
08 Azna
09 Lela
10 Fadh
11 Nesa
12 Lizam
13 Zul
14 Coi
15 Farah
16 Cik Sli
17 Fizi
18 Pawang
19 Kamarul
20 Fazrin
21 Amin
22 Azran
23 Jasmin
24 Ewear (Guide Coordinator)


[b]Trek Log:-[/b]

[b]7 Nov 08 (Friday)[/b]
09.40pm Keta Fazrin, Lamie, Fadh & Coi dh sampai kt Shell 7E MRR2 sementara yang lain tersilap tunggu kat Shell Mc D MRR2.
10.30pm Semua dh ready. Ktorg di lengkapi oleh 5 walkie talkie. Tq Cik Sli. Fazrin dh gerak dulu, sementara 6 lain mulakan konvoi bersama.
11.55pm Brek skejap kat RnR Temerloh
[b]
8 Nov 08 (Saturday)[/b]
12.52am Brek skali lagi RnR Gambang. Convoi dimeriahkan oleh sesi teka-teki & juga borak2 kosong antara 5 kereta. Pawang & Kamarul plak jadi driver gantian.
05.00am Sampai Petronas Permaisuri, Teganu. Aktiviti tido sementara tunggu waktu subuh.
07.30am Semua dh ready utk gerak ke Lata Belatan, Ewear pun dh tunggu kelaparan.
Tp malangnya keta aku plak tak leh start....adoi....Setelah tanya broder counter petronas, mujur ler ader kedai pomen 100m dari Petronas tu. Melayang RM160....huhu...
08.30am Sampai simpang masuk Lata Belatan, Ewear terus bawak kt org makan. Makanan boleh ler, nasik dagang, tak sesedap kt Kota Bharu. Lepas makan terus masuk Lata Belatan & siap2 packing.
09.30am Briefing Ringkas oleh Lamie & guide, Tok Cik yang berbaju PLKN. Geng2 Ewear ler nih.
09.55am Lepas bergambar mcm2 posing, baru ler bleh start trekking. Masing2 masih ceria. Oyeah. Perjalanan lebih kurang 7km.
10.35am Sampai kem chakah 2. Semua terpaksa meniti kayu. Masing2 masih lagi gumbira, hehe
12.45pm 1st Group sampai Batu Mat Hasan.
Tempat yang agak sesuai utk rest. Sbb pendakian seterusnya adalah begitu mencabar....jeng jeng jeng....
01.15pm Fuh...sampai ke Jendela Pandang.
Giler pacak....waktu nih lah bnyak hero2 naga(smoker) kecundang. Waktu nih jugak kaki fadh dh mula meragam.
01.30pm 1st Group sampai ke Punca Air....dh lapor nih. Ape lagi makan nasik bungkus. Then solat. Half of group makan kat Batu Mat Hasan.
Tak lama kemudian, group by group sampai.
03.10pm 1st Group Start jalan balik, kali nih aku try escort Fadh yang injurd sket.
03.45pm Hujan mula turun, kaki fadh makin teruk nampaknya. Aku mintak Kamarul catch up fadh & bawakkan ORS.
04.15pm 1st Group sampai puncak tebu 3401kaki. Azran sampai dulu....feewewit, then diikuti Fazrin, Moon, Noni, Aishah, Amin, Linda & Jemah. Kemudian bergerak ke kem site, 15minit from puncak tebu.
04.30pm Lamie sampai puncak seorang diri...pergh juak jugak nih sorang2. Teruskan ke kem site.
Kt kem site, kabus agak tebal, hujan berterusan. Kiorg yang sampai cuba set up kem site & masak apa yang patut. Water point agak jauh, so ktorrg hanya guna air hujan, hehe....layan
06.30pm Semua selamat sampai. Hujan menyebabkan aktiviti terbatas sket & ramai kesejukan, yang lebih sedih bila baju & sleeping bag basah. Itulah nasib kamarul, hehe.

[b]9 Nov 08 (Sunday)[/b]
05.30pm It good day utk bangun awal. Hari yang baik utk menikmati pemandangan.
Beberapa org treking ke Batu Madrasah utk lepak2 tengok pemandangan.....indah sungguh......
10.00pm Selesai masak, makan, kutuk2 jejaka huru-hara dll...semua bersiap packing. Time nih lah sosej yang Fizi bawak dijumpai. alahai....sepatutnya sosej nih di masak semalam....hehe
11.00am Bergerak ke Puncak & sesi bergambar2 & juga lawatan ke tempat2 sejarah mistik.
11.30am Start turun. Hujan pun mula iringi perjalanan turun.
Kami terserempak dengan 2 wanita berusia & 1 lelaki yang agak misteri.
Biarlah pengalaman kami sahaja yang tahu cerita nih..hehe
03.30pm 1st group sampai ke Lata Belatan. Hujan pun dh berhenti.
05.20pm Last group sampai. Alhamdulillah....
07.00pm Selesai semua packing, bergerak balik ke KL

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Tebu, Teganu

Post by JeNaL » 13 Jun 2009, 23:13

bro tak de gambar kat mana-mana ke

lagi satu boleh kongsi pengalaman masa trip tak...

contoh, bila baju basah tu...cam na nak atasinya...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

sri345
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 08 Apr 2014, 11:18
Contact:

Re: Gunung Tebu, Teganu

Post by sri345 » 16 Jun 2014, 16:41

Seru FR nya, mau juga saya berbagi pengalaman mendaki bersame dengan 2 wanita teman saya
Tas Wanita Murah dan Branded Cocok Untuk Naik Gunung. Cek Dulu La Disini

Post Reply