Search found 696 matches

by frostice
02 May 2006, 11:31
Forum: Klinik Gunung
Topic: Kemusnahan Hutan Belum..
Replies: 30
Views: 5134

Kemusnahan Hutan Belum..

HUTAN BELUM HAMPIR MUSNAH! Belum-Temengor - a rolling landscape of tropical rainforest surrounding a massive lake. Situated at the border of Peninsular Malaysia and Thailand, this 300,000 hectares of virgin tropical rainforest is a biodiversity hotspot and a national if not an international heritag...
by frostice
28 Apr 2006, 17:44
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Bincang-bincangkan----> KEASLIAN atau KEMUDAHAN
Replies: 40
Views: 6191

endau rompin pun ada kemudahan cenggini kan? Endau Rompin ada toilet, kat kem Marong n Batu Hampar, semua campsite ada wakaf. Marong ada bangsal makan n tempat masak, paip air sekali. Upih Guling dah lama tak pegi lak.. Dulu ada tapak Kem yg diperbuat dari kayu lar.. Skang tak tau.. Mau pegi ker?? ...
by frostice
28 Apr 2006, 16:08
Forum: GPS GO
Topic: GPS perlukan AP
Replies: 11
Views: 2795

betterman wrote:nasib baik aku dah ada....

bagitau kastam... bett takder AP :D


gurau jer.. jgn marah lak.. :)
by frostice
28 Apr 2006, 15:26
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: SELAMAT MENDAKI KEPADA SEMUA
Replies: 7
Views: 2081

betterman wrote:wa gi layan Lantai T.pinkie je
Kem salam ngan Nasha... :?

Kepada semua pendaki yg akan berjuang cuti nie.. Selamat Mendaki!! Be strong, be safe.
by frostice
28 Apr 2006, 12:04
Forum: GPS GO
Topic: GPS perlukan AP
Replies: 11
Views: 2795

Hmmm... Betul. I dah call n check dgn Ibu Pejabt Kastam, dgn pegawai tarif kod ke apa tah jawatan dia. Dia ada bagi no kod tarif utk GPS ni, n dia conformkan yg import GPS memang perlukan AP dari SIRIM.
by frostice
27 Apr 2006, 14:30
Forum: GPS GO
Topic: GPS perlukan AP
Replies: 11
Views: 2795

cs_goh wrote:frostice
dah dapat GPS?

Belum lg.. Survey kat kedai area Shah Alam hari tu, mahal.. terlalu mahal. Nak beli via internet, dapat tahu yg GPS perlukan AP. B4 this, u bawak masuk ada kena apply for AP ker?
by frostice
25 Apr 2006, 10:49
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: MRE (Meals Ready To Eat) - Available In Malaysia?
Replies: 6
Views: 1496

I saw a few packet (Similar to Brahim's) a few days ago at 7 -Eleven. If i'm not mistaken, it's called "Resepi Sal" or something "Sal". There was "Rendang", "Kari Ayam" and a few other. Maybe u can have a look at nearest 7-E :arrow:
by frostice
21 Apr 2006, 09:31
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: GUNUNG TEBU, TERENGGANU PADA 3-4 JUNE 2006
Replies: 65
Views: 14173

Anna_nAch wrote:Kudisz merujuk kepada kelab ini bermaksud gadis..harap maklumm!!! :)
Iyer ker... halamak.. :oops: Cam tu jd penasihat kelab u all jer lah.. :D
by frostice
20 Apr 2006, 18:01
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: GUNUNG TEBU, TERENGGANU PADA 3-4 JUNE 2006
Replies: 65
Views: 14173

Anna_nAch wrote:frostice...cakap jerlaa..ko nak join...
sowii arr ni kelab hanya tuk kudisz-kudizs sajer... :)
Boleh join kot.. Kudisz kena pacat tmn negara pun baru jer nak beransur ni. leh terima lagi ke keahlian klu dah nak sembuh? :)
by frostice
20 Apr 2006, 17:29
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: GUNUNG TEBU, TERENGGANU PADA 3-4 JUNE 2006
Replies: 65
Views: 14173

zurek wrote:ape ke nama group ni teruk no...

7. Anna_nach Kudisz Kerek Club
8. Zurek Kudisz Kerek Club


pelik aku.. si anna ni.. :roll:
:D Memang ada kelakar sikit lar tang nama group tu... :)
by frostice
20 Apr 2006, 16:35
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Bincang-bincangkan----> KEASLIAN atau KEMUDAHAN
Replies: 40
Views: 6191

Kesian penyu2 kat sana.. Mesti sesak napas berenang ke Pulau Pinang tu.. Bau busuk sangat kat selat dia... :D
by frostice
20 Apr 2006, 16:20
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Bincang-bincangkan----> KEASLIAN atau KEMUDAHAN
Replies: 40
Views: 6191

Anna_nAch wrote:..di situlah tempat penyu bertelur sepanjang tahun..

Biar betul.. Memang ada lagi ke Penyu bertelur kat Penang. Ingatkan dah takder selepas pencemaran yg teruk kat sinun.. :o
by frostice
20 Apr 2006, 14:54
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: GUNUNG TEBU, TERENGGANU PADA 3-4 JUNE 2006
Replies: 65
Views: 14173

melati wrote:bro frostice
nape semi kompom? kompom kn terus la..bleh la
kita berchanda kt sana... :D
Berchanda.. :D Boleh gak tu.. Semi konform pasal nak tau tentatif perjalanan dulu. Hati memang mau gi tu.. :? cuma ada sepupu tunang lak dekat2 time tu..
by frostice
20 Apr 2006, 14:25
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: GUNUNG TEBU, TERENGGANU PADA 3-4 JUNE 2006
Replies: 65
Views: 14173

Sila berikan nama kengkawan kt sini ya... nak tgk berapa ramai yg vote nak g ni... sertakan nama dan dari mana kelab mana?samada kelab underground atau tak underground... kemungkinan nama-nama kelab ini akan tersenarai dalam tshirt.... SILA EDIT DIRUANGAN YANG SAMA TAU Senarai nama yang nak confirm ...
by frostice
20 Apr 2006, 12:18
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Bincang-bincangkan----> KEASLIAN atau KEMUDAHAN
Replies: 40
Views: 6191

... Pantai Kerachut di Pulau Pinang.. pertama kali saya menjejak kaki ke pantai tu..kira2 sepuluh tahun dulu... sampah banyak.. botol2 arak yang pecah di sana-sini (paham2 jerlah..penang...)...taim cuti..pantai tu menjadi seperti pesta arak..mabuk.. tapi sejak diambil alih oleh Jabatan Perhilitan.....
by frostice
19 Apr 2006, 09:03
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Info psl G7
Replies: 62
Views: 20632

W'salam.
Takder org reply yer.. Ni kongsi2 maklumat yg kita ada la.

G7 terdiri dari :
1. Gunung Tahan (2190m)
2. Gunung Korbu (2183m)
3. Gunung Yong Belar (2181m)
4. Gunung Gayong (2173m)
5. Gunung Chamah (2171m)
6. Gunung Yong Yap (2168m)
7. Gunung Ulu Sepat (2158m)
by frostice
17 Apr 2006, 17:19
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Bincang-bincangkan----> KEASLIAN atau KEMUDAHAN
Replies: 40
Views: 6191

Banyak dah tempat2 rekreasi utk berkelah dan berkhemah ala2 santai. Semakin banyak tempat berkhemah tegar dijadikan tempat rekreasi untuk berkelah dan picnic.. Oleh itu, ada baiknya tempat2 baru dibiarkan asli 100%. Tiada siapa rugi. Kalau sudah dimajukan, sudah pasti pencemaran khususnya dari baha...
by frostice
17 Apr 2006, 13:45
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: KEKALKAN KEASLIAN KAWASAN BARU...
Replies: 28
Views: 4977

Yang lagi peliknyer...
tempat ni ada NERC (Nature Education and Research Centre).. Apa matlamat dia nyer education pun sy tak pasti.. Maybe Nature Education dia adalah teknik2 merosakkan alam sekitar kot..

Sy sure sangat kem bt Hampar ni dulu mmg cantik dan terurus. Skang lain citer..
by frostice
17 Apr 2006, 11:29
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: KEKALKAN KEASLIAN KAWASAN BARU...
Replies: 28
Views: 4977

ada macam2 kemungkinan... i) dorang teroverlook...yerlah keja dorangkan banyak...taman negara kan besar... :!: ii) masih menunggu bajet RMK tuk membangunkan semula tempat itu. iii) sajer nak biarkan nature takes ober tempat tu semula iv) Penyodok dan keta sorong tu..sajer jer dorang nak tinggalkan ...
by frostice
17 Apr 2006, 09:48
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: KEKALKAN KEASLIAN KAWASAN BARU...
Replies: 28
Views: 4977

Saya ada satu perkara yg nak di"complain"kan... Sy dan team sy ke Tmn Negara Endau-Rompin dari 8-10 April nie. Kami lepak kat Kuala Marong dan trek dari sana sehingga Buaya Sangkut. Apa yg menyedihkan dan menyakitkan hati ialah keadaan KEM BATU HAMPAR!! ~ Banyak sampah (Saki baki pembinaan spt kere...
by frostice
07 Apr 2006, 16:36
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: KEKALKAN KEASLIAN KAWASAN BARU...
Replies: 28
Views: 4977

cukuplah sekadar menikmati keindahan dan berseronok secara sederhana.. selain dari sampah yang menyakitkan mata.. okay ker penggunaan mercun dalam hutan?? xker menganggu gugat ketenangan penghuni di situ?? sekadar bertanya pendapat.. Kurang setuju dgn penggunaan mercun KECUALI atas sebab keselamata...
by frostice
29 Mar 2006, 16:45
Forum: Kedai
Topic: Refill camping gaz..murah jer
Replies: 48
Views: 16984

En Rejang... Mcm mana nak contact u? Location?
by frostice
29 Mar 2006, 10:09
Forum: Kedai
Topic: Fly n Tent 2 Org
Replies: 25
Views: 5834

Worait... Tent sudah jumpa masa UFL buat sale. Skang tinggai nak cari fly jer.. ingat nak survey Campbell hujung minggu nie.
by frostice
29 Mar 2006, 09:45
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: More job vacancies at Wilderness Centre , Langkawi (nadir)
Replies: 31
Views: 9601

Nadia ada lagi ke kat sana? Sharifah?
by frostice
24 Mar 2006, 15:17
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: SELAMAT ULANG TAHUN BETTERMAN KU SAYANG AUWWWWWWW!!!!
Replies: 27
Views: 6865

Happy Bird-Day Bett...
by frostice
17 Mar 2006, 10:11
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Senarai nama Kelab & Team Outdoor
Replies: 153
Views: 66308

KP Hikers ~ Diasaskan tahun 2002 *Ditubuhkan baru-baru ni sahaja.. Nature ~ Mountain Climbing, Hiking etc. Type ~ Leisure (moving towards more adventure climb) Keahlian ~ Baru lebih kurang 20 sahaja. Aktiviti terkini ~ Ke Tmn Negara Endau Rompin (Insya Allah....) http://kphikers.blogdrive.com [/col...
by frostice
17 Mar 2006, 09:52
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: senggat
Replies: 16
Views: 1930

...ader tak petua jike kite nih alergic kepade sengatan?? Anti-Histamin. Nama ubat yg boleh dibeli di mana2 farmasi. Ni ubat utk elak alergi teruk. Ia tak merbahaya walaupun makan bersama pain killer spt Ponstan. Kalau gi camping biasanya sy bawak. Try la, sy byk kali cuba, selamat & paling penting...
by frostice
14 Mar 2006, 14:31
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Nak Mintak Info Gunung yang tough di Mesia.
Replies: 63
Views: 15273

melati wrote:gunung jerai...rasa cm nangis ja naik... :D :D
Alooo Sis,
Apa kabar? Lama tak dengar u punya berita?

Gg Jerai nangis mau naik..??! Biar betul.. ke org yg kejar sis rasa nak nangis nie.. :)
by frostice
14 Mar 2006, 14:28
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Nak Mintak Info Gunung yang tough di Mesia.
Replies: 63
Views: 15273

Try Gunung Ledang naik turun 1 hari la... Kalau boleh buat, consider bagus lar tu.. tak otai lagi lar, bagus jer. Penat sikit, tp boleh cuba tu :arrow:
by frostice
14 Mar 2006, 14:12
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: CERITAKAN PENGALAMAN SAUDARA-SAUDARI
Replies: 50
Views: 10777

...kata nya sebuah khemah peserta wanita di ceroboh..bergegas saya bangun....alangkah terkejut nya saya...khemah tersebut telah ditebuk..dari sebelah belakang(sama besar dgn pintu depan),,,mungkin mengunakan pisau cukur...dan seorang peserta wanita(paling cun) telah separuh badan ditarik keluar dar...
by frostice
14 Mar 2006, 14:07
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: CERITAKAN PENGALAMAN SAUDARA-SAUDARI
Replies: 50
Views: 10777

OtaiTrans wrote:......aku kena angkut air 10 botol mineral 1.5 liter...
....bukan ada 10 botol air tapi ada khemah untuk 4 orang, makanan untuk peserta, alas ground, dan alatan perubatan...
Memang ganas otai nie... Respek abis lar.. Leh berguru ni, kita masih baru lagi dlm dunia climbing ni.
by frostice
02 Mar 2006, 10:38
Forum: Khemah
Topic: SELAMAT PENGANTIN BARU... Mr BINGAI!!
Replies: 103
Views: 23850

Selamat Pengantin Baru..

Semoga Berbahagia
8)
by frostice
02 Mar 2006, 09:42
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: snake bite
Replies: 41
Views: 9514

by frostice
02 Mar 2006, 09:18
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: snake bite
Replies: 41
Views: 9514

How NOT to Treat a Snakebite i-No ice or any other type of cooling on the bite. Research has shown this to be potentially harmful. ii-No tourniquets. This cuts blood flow completely and may result in loss of the affected limb. iii-No electric shock. This method is under study and has yet to be prov...
by frostice
28 Feb 2006, 10:27
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: snake bite
Replies: 41
Views: 9514

Ni thread yg bagus nie..
Kalau ada sapa2 yg mempunyai apa2 maklumat mengenai
snake bite a.k.a. di cium ulaq, kongsi2 lah..

Setahu saya..
Saya penah nampak "Snake Bite Suction" ~ mcm alat penyedut bisa
yg diperbuat dr plastik. Tp tak penah nampak skang nie.. Tak tahu
mana nak cari..
by frostice
28 Feb 2006, 09:10
Forum: Khemah
Topic: World Cup Climbing Malaysia 2006
Replies: 15
Views: 4663

Tak tau citer pun.... :x
by frostice
25 Feb 2006, 16:52
Forum: Kedai
Topic: hai........everyone
Replies: 36
Views: 13881

..Nak mintak opinion korang sket tentang kegunaan kasut boot dalam hutan tropika. Kasut boot dlm hutan... I dah pakai kasut boot (Jungle Boot~boot Askar) nie sejak aku mula2 hiking dulu.. Dia berat sikit.. But safety wise.. Dia lah yg paling selamat.. Langgar akar ker.. Batu ker.. apa ker.. no prob...
by frostice
25 Feb 2006, 16:35
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: SAKIT LUTUT
Replies: 49
Views: 8956

TokMat wrote:...kalu sengal sikit2 tu..hantukkan kat pokok 3 kali... ok kot...

Wah... Best tu idea u Tok Mat.. gerenti keras lutut pas tu..
by frostice
25 Feb 2006, 16:01
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: 40 Bigfoot dipercayai hidup di hutan Johor
Replies: 19
Views: 3224

Freelance wrote:teruk betullah .tu makhluk jins namanya... kalo biasa hempap2 org.... lucah lah awak ni

Woitt... Gurau2 jer lah. Mana ada lucah.. Kena hempap mcm wrestling ker?
:lol:
by frostice
25 Feb 2006, 14:17
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: 40 Bigfoot dipercayai hidup di hutan Johor
Replies: 19
Views: 3224

Dia ada buat apa2 tak bila hempap tu?? :D

Mungkin ada kebenarannya big foot ni di dimensi berbeza.. mungkin mmg ada tp belum ditemui.. Misteri Nusantara.. :lol: