Search found 225 matches

by deep purple
13 May 2010, 08:21
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Karrimor Trip : Chemerong-Berembun-Lansir 28-30may 2010
Replies: 101
Views: 12656

Re: Karrimor Trip : Chemerong-Berembun-Lansir 28-30may 2010

mamak kalo dah lowe tu lowe gal larr...hahahah mamak kalo dah lowe tu lowe gal larr...hahahah blah r mamak... x brani la tue. takut kena bahan la nanti tue... ekekekeke.... x pun kena ugut ngan team lowe dia.. hahaha... blah r mamak... x brani la tue. takut kena bahan la nanti tue... ekekekeke.... ...
by deep purple
12 May 2010, 20:54
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: snake bite
Replies: 41
Views: 5915

Re: snake bite

according to MNS hand book on "poisonous snakes of peninsular malaysia", semua spesis ular laut adalah berbisa & sgt sedikit maklumat/kajian yang telah dijalankan mengenai venom ular2 tersebut...apa2 pun berhati-hatilah masa trekking kat hutan & kalau terdengar bunyi ayam berketak tu, itu bukannya b...
by deep purple
11 May 2010, 14:26
Forum: Hal Ehwal Wanita
Topic: 'Secukup rasa' atau bawang2
Replies: 53
Views: 9287

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

♠ mcm pelik je masak guna sebuk, tanpa bawang2 utk menumis...loya tekak mendengar.. ♠ mcm pelik je masak guna sebuk, tanpa bawang2 utk menumis...loya tekak mendengar.. bro...jgn lah outdated sgt...x elok loya2 nih... :shock: zaman cyber, kn biasa dah dengan instant food...alangkan baby pun minum su...
by deep purple
10 May 2010, 20:24
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Majalah MyKembara..mane menghilang?
Replies: 37
Views: 917

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Korang boleh gak beli Majalah LIBUR. Majalah Percutian Terunggul di Malaysia. Terdapat segmen XPDC yang memaparkan artikel2 mengenai XPDC Mendaki Gunung dan pelbagai lagi aktiviti outdoor termasuk aktiviti lasak 4X4. Murah je RM 6.90. LIBUR boleh didapati di kedai-kedai buku dan majalah. salam...sy...
by deep purple
09 May 2010, 20:33
Forum: Isu & Gossip
Topic: kematian di lata hammer
Replies: 25
Views: 6179

Re: kematian di lata hammer

mandi pakai mess tin je lah... takyah tunjuk berani terer berenang mandi pakai mess tin je lah... takyah tunjuk berani terer berenang :mrgreen: :shock: stuju bro...ramai gak yg pandai berenang x seberapa pun tp rajin tiruk2...walaupun dkt kolam renang...& ramai gak yg pandai berenang tp "takut" air...
by deep purple
26 Apr 2010, 08:45
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Nak Info ttg Air Terjun Chemerong
Replies: 14
Views: 3130

Re: Nak Info ttg Air Terjun Chemerong

salam... antara tempat tercantik bagi gunung2 beraltitud 1,000++ meter kat Malaysia ni. Punya ler kemaruk sampai 3 kali trekking kt sana last year. Bagi yg giler main camera tu, this is the best place... Nnt bile program ni berjaya...sy akan update kt sini.. don't forget to do this...tp jgn gi musim...
by deep purple
13 Apr 2010, 14:39
Forum: Kedai
Topic: DEUTER AIRCONTACT 60+10
Replies: 12
Views: 2072

Re: DEUTER AIRCONTACT 60+10

aiii suda tuka main deuter ka bang? tk karrimor laa camnih.. errr jaguar ari tuh mau jual ka? pembeli sedia ada..ekekeke saja gatal-gatal tukar...tp nyesal plak jual Jaguar 55 - 75 liter tu...walaupun Made in China performance dia mmg superb...beg sy tu dh complete G7, Trusmadi, Tambuyukon & 3 ming...
by deep purple
13 Apr 2010, 08:45
Forum: Kedai
Topic: DEUTER AIRCONTACT 60+10
Replies: 12
Views: 2072

Re: DEUTER AIRCONTACT 60+10

- kalo naik gunung sekali sekala saya rasa berbaloi beli beg ni dgn harga begini. salam, pada saya, kalau dh involved tu jgnlah hendaknya main sekali sekala aje or sekerat jalan...what's the point, bro. Sy pun baru mula balik lepas jatuh patah ankle kt Tabor 6 bulan lepas... last weekend hanya trek...
by deep purple
19 Feb 2010, 10:39
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: MAY 2010 - Tahun Melawat Sabah ::Tambuyukon & Trusmadi::
Replies: 42
Views: 4525

Re: MAY 2010 - Tahun Melawat Sabah ::Tambuyukon & Trusmadi::

8) salam esp to gogo, ngai... jgn lupa nengok periok kera Nepenthes rajah esp dari Kem Jeneral ke atas...spesis periok kera terbesar dunia. kalu nk view pix ada dlm blog saya http://phototrek.wordpress.com/ kalu nasib baik boleh jumpa kumbang yang mcm ulat gonggok, Duliticola sp., very rare species ...
by deep purple
10 Jun 2009, 15:15
Forum: Galeri
Topic: Trip ke G Stong & Air Terjun Jelawang 29-31hb Mei 2009
Replies: 9
Views: 2360

Re: Trip ke G Stong & Air Terjun Jelawang 29-31hb Mei 2009

waaa bro rosmal suda pkai beg jaguar baru aaaa..nih yg jeless nihhh itu beg suda lama la Ngai, sudah out of date :oops: . Sudah tangkap lagi up to date oooo.. mau tengok kalu, chemerong nanti kasik tunjuk :lol: :lol: :lol: Itu jam bukan jeless tapi mau leleh ooo sorry ngai.. no heart feeling ekk?? ...
by deep purple
23 Feb 2009, 12:42
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: aktiviti terbaru tawan puncak kinabalu antara bulan 5-6 2009
Replies: 17
Views: 3302

Re: aktiviti terbaru tawan puncak kinabalu antara bulan 5-6 2009

:D Better naik ikut Mesilau. Trek lagi best, view pun superb...
Trip saya pd 6-11 Mei 2009. Tiap tahun since 2001 gi Kinabalu kecuali 2007 sbb naik Tambuyukon.

http://phototrek.wordpress.com/

"THE TROOPER" IRON MAIDEN 8)
by deep purple
23 Jan 2009, 11:37
Forum: Galeri
Topic: Trip ke Gunung Tebu Terengganu
Replies: 21
Views: 4984

Re: Trip ke Gunung Tebu Terengganu

saya tengok abg rosmal semakin hari semakin nampak muda belia lah....
apa petua?
Minumlah selalu Kopi Mak Janda :lol: :lol: :lol:
by deep purple
07 Jan 2009, 15:46
Forum: Kedai
Topic: Dapur untuk dijual
Replies: 18
Views: 2424

Re: Dapur untuk dijual

Poncho, Sorrylah...gambarnya x der. Sy tgh update blog, InsyaAllah sy akan detailkn equipment backpacking yg sy guna + gambar skali. Psl tumpah2 ni, make sure guna botol khas utk carry, selesai masalah. Satu lagi yg sy suka guna dapur ni bhn bakarnya jauh lebih murah b'banding gas... 8) http://photo...
by deep purple
06 Jan 2009, 10:30
Forum: Kedai
Topic: Dapur untuk dijual
Replies: 18
Views: 2424

Re: Dapur untuk dijual

Assalamualaikum... 8) Skrg ni sy jarang guna dapur gas tp stove petrol unleaded pulak. Performance dia better dpd gas cuma harga dia mahal. Apinya jauh lebih kuat dpd gas lg pun petrol senang nk cari... :D http://phototrek.wordpress.com/ "ONE TOO MANY FOR THE SUNSET...ONE TOO MANY FOR THE ROAD" -DEE...
by deep purple
25 Sep 2008, 15:22
Forum: Kedai
Topic: DEUTER & COLUMBIA items - SURVEY
Replies: 20
Views: 9704

:D Sy dh gunakan jacket The North Face + Goretex, Made in China (RM250 lps discount 50%) yg dibeli kt boutique dia di Kathmandu. Performance dlm hujan lebat superb...mmg kalis air.

"RHYME OF THE ANCIENT MARINER" - IRON MAIDEN

http://phototrek.wordpress.com/ :lol:
by deep purple
29 Aug 2008, 14:59
Forum: Isu & Gossip
Topic: Berkongsi Pengalaman Misteri di gunung
Replies: 151
Views: 22586

:o ~antara perkara misteri, pd sy, adalah lebah mengibaskan sayapnya 240 kali sesaat semasa terbang...laju beb... :shock: :wink: ~Igor Sikorsky pula membina helikopter pertama yg berfungsi dgn membongkar misteri pepatung yg mampu terbang ke sebarang arah (atas, bawah, depan, belakang, kiri, kanan) t...
by deep purple
28 Aug 2008, 10:47
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Kinabalu: Booking Pendakian Tahun 2009
Replies: 93
Views: 10851

kalau sape2 yg nk gi EBC + KPatthar 2, stdby aje dlm RM5K...mmg berbaloi gi sane... guide pun murah, dlm 15 USD/hari - x kesah group brape org, sorg porter 10 USD/hari - boleh bwk smpai 3 backpack trekker... :lol: kalau nk nengok log, intai aje dlm blog sy nih: :shock: http://phototrek.wordpress.com...
by deep purple
27 Aug 2008, 09:00
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Kinabalu: Booking Pendakian Tahun 2009
Replies: 93
Views: 10851

Berdasarkan pengalaman member2 yg dah gi pd bulan November, biasanya hujan kt sana...dan kalu hujan, guide normally x gi naik sampai peak. Berdasarkan pengalaman juga, saya gagal sampai ke puncak ketika hujan yang disertai dengan ribut kencang pada cubaan kali pertama, hujung Ogos 2001. :( Pendakian...
by deep purple
26 Aug 2008, 14:29
Forum: Isu & Gossip
Topic: Berkongsi Pengalaman Misteri di gunung
Replies: 151
Views: 22586

Assalamualaikum... Pjg lebar nampaknya isu ini diperbincangkan. Buat diri saya, pengalaman perkara mistik pernah dialami sendiri dengan melihat, mendengar dan menghidu bau-bau aneh. Namun sy tidak berhasrat utk memperbincangkannya di sini sbb rata-rata dari kita terlalu taksub dgn perkara2 mistik......
by deep purple
10 Jul 2008, 15:56
Forum: Kedai
Topic: Karrimor Jaguar untuk dijual (SOLD)
Replies: 23
Views: 2676

alamak Bett...itu Jaguar sebijik mcm abg punyer, dh sold out gak. Tp rege dia up sket, RM450 & lagi berumur, beli 2003...lepas tu tangkap lak Jaguar yg kaler dia kuning kunyit tu, saje tukar taste 8)

"RHYME OF THE ANCIENT MARINER" -IRON MAIDEN-
by deep purple
09 Jul 2008, 08:48
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Blog ~ Artikel Pendakian
Replies: 17
Views: 3629

Maaf ada pembetulan kat address yang diberi. Sila klik kat http://phototreksarawak.wordpress.com/ untuk artikel Gunung Santubong tu.

Kepada yg bertanya pasal trip Gajah Terom/Jeram Belukar Bukit tu memang trip yang sama dengan yang kaknik postkan tu. Guide, orang tempatan yang akan bawak.
by deep purple
08 Jul 2008, 11:50
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Blog ~ Artikel Pendakian
Replies: 17
Views: 3629

berbanyak terimaksih atas support rakan-rakan GO sekelian, that's the way aha..aha, I like it aha..aha.... Kepada yang tak sempat, tak allocate duit, terlupa dan sama waktu dengannya untuk membeli KOSMO! minggu lepas boleh browse http://phototreksarawak.wordpress.com/. Bolehlah berkongsi pengalaman ...
by deep purple
24 Jun 2008, 12:47
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Blog ~ Artikel Pendakian
Replies: 17
Views: 3629

Blog ~ Artikel Pendakian

Assalamualaikum,

Peminat/pembaca/pendaki...Sudilah layari blog http://phototrek.wordpress.com/

Boleh beri cadangan, pendapat dalam usaha membaiki mutu dan penampilan blog (bukan orangnya..). Blog ini mengumpulkan koleksi peribadi dan hanyalah seadanya...
by deep purple
24 Jun 2008, 12:36
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC Taman Negara Endau Rompin (Gunung Tiong & Waterfall
Replies: 9
Views: 2248

Opss Minta maaf

Assalamualaikum, Terima kasih kepada peminat go, yang reply dan contact berhubung dengan trip ini. Akak nak minta berbanyak maaf, sebab trip tersebut terpaksa ditangguhkan ke satu tarikh yang yang akan dimaklumkan kemudian. Pihak Pengurusan Taman Negara telah memaklumkan kerja-kerja membaikpulih tre...
by deep purple
19 Jun 2008, 12:31
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC Taman Negara Endau Rompin (Gunung Tiong & Waterfall
Replies: 9
Views: 2248

Kalau dah ada hal takpe... no hal!. Team akak kali ni memang tak ramai pun, kekosongan masih ada 1 atau 2 lagi. Sekarang kami ada enam orang dan team leader ialah Abang Rosmal (photo_trek online).
by deep purple
18 Jun 2008, 11:04
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC Taman Negara Endau Rompin (Gunung Tiong & Waterfall
Replies: 9
Views: 2248

XPDC Taman Negara Endau Rompin (Gunung Tiong & Waterfall

Assalamualaikum dan salam perkenalan akak ucapkan kepada warga gunung online semua. Inilah pertama kali akak login, sebelum ni browse je. Ini pun tumpang login id member ni sebab register sebagai ahli masih belum dapat respond! Sebagai menghulur tali perkenalan akak nak pelawa rakan2 online yang ber...
by deep purple
06 Jul 2007, 15:54
Forum: Stor Galeri
Topic: Bulan Julai : Campsite
Replies: 74
Views: 12159

x sampai seru lagi!! hi! hi! :D sebenarnya collection saya x der gambar campsite...rata-rata senario campsite macam tempat tinggal mat indon yg buat kerja kontrak!! kah! kah! so takut nak ambil gambar...jangan marah!!... :evil: :evil: :evil: nantilah...senang2 saya download pics yg sesuai. tajuk cam...
by deep purple
05 Jul 2007, 16:00
Forum: Stor Galeri
Topic: Bulan Julai : Campsite
Replies: 74
Views: 12159

alo bro biNGai... :shock:

ha! ha! VR lens?!...kalu ada xtra kepala agong, angkat VIRAGO lagi baik...kih! kih! :P

nantilah, senang2 gua kasi upload...kategori ni x der dlm collection. :oops:

"DON'T TALK TO STRANGERS"....RONNIE JAMES DIO :idea:
by deep purple
05 Jul 2007, 14:24
Forum: Stor Galeri
Topic: Bulan Julai : Campsite
Replies: 74
Views: 12159

category ni agak susah sbb too subjective...tpp photography is an art & art itself is subjective. Cuma harap2 x keluar tajuk sudah... :shock:

Bett,

I hope you know what you're doing. 8)

Good luck to all participants... :wink:
by deep purple
13 Jun 2007, 16:05
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Eksesais Bukit Tabur 16 June 2007
Replies: 73
Views: 7545

krow,

Gua ingat baik lu pergi ikut si Ngai nih...boleh gak buang sangap tu sebelum dia kronik. :lol:

"ALWAYS SOMEWHERE...MISS YOU WHERE I'VE BEEN...I'LL BE BACK TO LOVE U AGAIN..." SCORPIONS :shock:
by deep purple
01 Jun 2007, 12:04
Forum: Khemah
Topic: Kenapa Mendaki ?
Replies: 62
Views: 8777

kenapa manjat? :o pada saya jawapannya mudah...pendakian menempuh hutan hujan tropika antara tertua di dunia, kepelbagaian biologinya sangat hebat. Sekarang ni dikatakan tempat ke-12 di dunia dgn paling banyak biodiversiti. Dgn perkembangan negara sekarang, kedudukan ni mungkin boleh melorot ke tang...
by deep purple
15 May 2007, 16:17
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Arong Lagi - MBPJ
Replies: 38
Views: 4791

Ha! Ha! Cuti sekolah.... :D

Balik Terengganu...mandi kat Belukar Bukit ker, Sekayu ker, ...atau memanjat kat Tebu ker,...Chemerong, Berembun & Lasir ker... :P

Memang confirm x leh join.... :shock:

"WE DON'T NEED NO EDUCATION...." PINK FLOYD 8)
by deep purple
30 Apr 2007, 15:26
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Everest 2007
Replies: 102
Views: 19960

bett... sebenarnya x susah nak solat, air mutlak pun banyak utk wudhuk...guna aje salji tu... :shock: yg takutnya, kat sini pun liat nak solat. dah sampai sana confirm x tahan nak solat sbb dugaannya banyak, terutama bila nak berwudhuk tu, sejuk giler. :roll: anyway, program ni memang satu pembazira...
by deep purple
28 Mar 2007, 12:46
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trusmadi....success !!!
Replies: 94
Views: 16604

ad & rakan2 GO...

Jarak Poring ke Monggis Sub Station, base camp Tambuyukon, hampir 40 km dan bukannya 10 km. :oops:

Nambuyukong tu memang boleh buat day trip menurut guide yang escort kita org masa daki Tambuyukon :lol:

"WHO DARES WINS..."
by deep purple
26 Mar 2007, 16:22
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trusmadi....success !!!
Replies: 94
Views: 16604

tahniah semua...tapi kena repeat sbb view Kinabalu dari puncak Trusmadi mmg marvelous. Kalu ada peluang, gi intai Kinabalu lak dari puncak Tambuyukon, phew!! memang A++++!!! :lol:

"ALWAYS SOMEWHERE..." SCORPIONS :|
by deep purple
26 Mar 2007, 16:13
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Everest 2007
Replies: 102
Views: 19960

kepada bett & rakan2 GO... nama pendaki Everest Malaysia berketurunan Cina tu Vincent Loh. Kami berpeluang berborak-borak dgn dia semasa melepak kat Periche selepas mengunjungi EBC & KP... :shock: Memang hebat, Vincent habis raturan ribu RM guna duit sendiri utk daki Everest. Dia ni I consider to be...
by deep purple
28 Feb 2007, 12:30
Forum: Galeri
Topic: Ekspedisi ke Gunung Nuang
Replies: 17
Views: 3373

"It is not the camera that makes the image but it is the photographer..." 8) Tapi sany kalo guna PS lagi bagus (kalo free) sbb macamana mahal sekalipun kamera yg diguna, masih tertakluk pd post processing...ini pandangan rata2 pro photographer... :P "TWO MINUTES TO MIDNIGHT...TO KILL THE UNBORN IN T...
by deep purple
22 Feb 2007, 12:04
Forum: Kedai
Topic: Karrimor jaguar baru
Replies: 69
Views: 12379

sany ADALAH alger...

Maknya dah lama "diKarrimorkan"...kena pencen sekejap sbb ada baby 4 bulan++... :oops:

"BECAUSE IT WAS THERE..." GEORGE MALLORY :roll:
by deep purple
22 Feb 2007, 11:55
Forum: Galeri
Topic: AT Chemerong - G. Berembun - AT Lasir
Replies: 64
Views: 14672

lupa lak... :D

bunga yg satu lagi (warna putih + dark pink/light purple) adalah bamboo orchid, Arundina graminifolia, yg ni agak common. Tumbuh di kawasan terbuka/mendapat cahaya matahari penuh... :P

"SEBARKANLAH WALAUPUN SEPOTONG AYAT..." MAKSUD HADIS :|
by deep purple
21 Feb 2007, 11:52
Forum: Galeri
Topic: AT Chemerong - G. Berembun - AT Lasir
Replies: 64
Views: 14672

ogljb & rakan2 GO... Orkid tu adalah Paphiopedilum barbatum dan endemik kepada Semenanjung Malaysia. 8) Saya tak pasti nilainya sekarang kerana pengimport telah membawa masuk orkid Paphiopedilum aka slipper orchid (mungkin dari spesis lain) yg dibiak secara tissue-culture & secara commercial. :D "RH...