Search found 1298 matches

by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
04 Jul 2011, 15:41
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek
Replies: 39
Views: 6463

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Sila e-mailkan alamat anda kepada saya kapitan_lanun@yahoo.com atau hubungi kosong siji songo, tiga satu empat nam pat lima dua untuk saya gantikan 2 kotak gudang garam anda nescaya 2 lori setengah saya akan hantarkan dari penyeludup rokok kretek yang bermaustatin di Banting @ tempat pembunuh upahan...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
04 Jul 2011, 08:38
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya
Replies: 41
Views: 3741

Re: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya

solaris wrote:kalau dah rasa tadak harapan
bako utan insyaallah smua datang menyelamat
he...he...
He he he Hero akan datang menyelamatkan hutan.
Aku akan dakwa engkau kat Mahkamah dan akau akan kautim dengan para Juri untuk bagi hukuman paling kau kau. Penjara 299 tahun ke :tembak:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
01 Jul 2011, 16:59
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu
Replies: 34
Views: 2706

Re: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu

Nan Kalau ikut balik umah tu namanya Badi. Nak buang badi ni sangat payah. Kena Masa diantara dan tempat diantara juga Masanya antara siang dan malam atau antara pagi dan petang atai antara malam dan siang. Dan tempatnya juga diantara, laut dan darat. antara dua sungai, antara dua daratan he h e he ...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
01 Jul 2011, 15:47
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu
Replies: 34
Views: 2706

Re: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu

OK Terima kasih Span
Aku bukan GO baru balik Persidangan Mahkamah Tinggi
Penting nak bukak pasal ni. Orang atau....
Sebab aku dah kena dan aku nak tahu apa kesudahannya
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Jun 2011, 16:20
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu
Replies: 34
Views: 2706

Re: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu

Saya jumpa di Parking Namanya Sara dan wataknya hampir sama menunggu team yang berada dipuncak. Menumpang saya hingga KKB tapi di kona terakhir sebelum persimpangan KKB dia kata kat sini cukup. hari nak maghrib sy tinggalkan dia kat situ dan tak sempat fikir apa apa. Malam tu baru saya fikir, kenapa...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
27 Jun 2011, 15:43
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu
Replies: 34
Views: 2706

Re: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu

Maaf
Macam pernah jumpa ayat yang sama beberapa tahun lalu.... lama tu.
Macam serupa juga.
Cuba yang kata budak GO tu memperkenalkan diri atau menyatakan situasi,
Saya juga teringin untuk tahu... sebab itu juga tempat saya........
Saya akan komen kemudian.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
27 Jun 2011, 09:23
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Maliau BAsin (The Lost World of Sabah)
Replies: 35
Views: 5987

Re: Maliau BAsin (The Lost World of Sabah)

Atantuya
Engkau trekking memalam... gunung tu langkah jer. Dah tombang.
Maliau Basing..... rindu sangat aku tu. Pegi masa Camel Trophy Borneo 87 tu.
Kalau nak hujung tahun ni. Nak kena book AA sekarang. Sampai April 2012 dah bukak rasanya. Kalau baru nak plan kira untuk hujung tahun 2012. ha ha ha
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
27 Jun 2011, 09:00
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival
Replies: 20
Views: 2044

Re: survival

Bertahun tahun kami diserapkan dan ditiupkan semangat berperang. Sebab itu bila nak bersara kami diarahkan untuk menjalani Kursus Pra Persaraan bagi mengubah semula Jiwa Perang kepada manusia biasa. Tapi RAMAI YANG GAGAL KEMBALI. Sungai Kemansah tu ada seorang kawan lama saya ada isteri dan anak ana...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
27 Jun 2011, 08:50
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: xpdc G.Tahan versi slow.
Replies: 116
Views: 19861

Re: xpdc G.Tahan versi slow.

Tahniah Pakcik and The Gang :minum:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
24 Jun 2011, 09:06
Forum: Isu & Gossip
Topic: Gunung Ledang ditutup?...
Replies: 17
Views: 5083

Re: Gunung Ledang ditutup?...

Tutup Molot nanti kena ISA
Aku masih penjawat awam dan tertakluk pada Akta Rahsia Resmi.
Akta Sumpah Taat Setia Yang Di Pertuan Agong
Tapi gigi aku dah gongak jad suara tu bocor gak walaupun mulut tertutup.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
24 Jun 2011, 09:02
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 5169

Re: Personal Survival Pack/Kit

Yang kat Leban Condong tu kedai Abang Bakar bekas Tukang Masak saya dalam Kapal KD Mutiara, buleh jugak nak singah. Tapi saya lebih minat kat Kuala Rompin kat tepi pantai tu terus je kat hujung tu ada tempat nama Tanjung Seratus, Campsite kat sana then ada satu Kuala Sungai tertutup dan jadi tasik L...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Jun 2011, 16:08
Forum: Galeri
Topic: melawat route baru...
Replies: 26
Views: 7720

Re: melawat route baru...

Engkau nak test Mamat tu ke route tu
:kah: :keke: :tembak:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Jun 2011, 16:06
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Resepi & menu masakan dlm hutan
Replies: 42
Views: 2675

Re: Resepi & menu masakan dlm hutan

Sayur dah siap siang dan potong potong dan telah dibasuh kering. Bungkus dalam kertas dan gulung, maknanya sayur tu letak atas kertas dan digulung sekali. Gulung sekali lagi dengan plastik supaya kelembapannya tidak hilang dan pac dalam beg. Jangan pangil Tuan sebab dah lama beno orang tak pangil tu...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Jun 2011, 15:24
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Resepi & menu masakan dlm hutan
Replies: 42
Views: 2675

Re: Resepi & menu masakan dlm hutan

Bukan. Masih benda yang sama cuma dikecilkan untuk jimatkan berat dan ruang. Eg - ayam, kita potong kecil kecil dan takde tulang. Maknanya daging sahaja. Tulang bukan buleh makanpun jadi tak payah bawak, Kalau bawak sayur dah siap potong potong dan siap untuk dimasak. Kalau buleh kiata siapkan pac s...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Jun 2011, 15:19
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 5169

Re: Personal Survival Pack/Kit

Wookey nanti lepas raya kita set tarikh sebab aku kena tengok jadual keja dulu dan mungkin akan dapat lagi satu mega projek di Sendayan tuuuuu.
Tok Wan dok Kulim sy dok Banting jer tompang 4x4 tarahal punya
pekena udang galah sepit biru pehhhhhhh Kuala Rompin.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Jun 2011, 15:11
Forum: Klinik Gunung
Topic: Outdoorians-"generalist" atau "Specialist"
Replies: 22
Views: 2284

Re: Outdoorians-"generalist" atau "Specialist"

Falsafahnya.
Lagi banyak kita belajar makin akan lagi banyak kita tidak tahu sebenarnya sebab makin banyak kita belajar makin banyak yang tertinggal dan terlupa he he he
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Jun 2011, 13:01
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 5169

Re: Personal Survival Pack/Kit

July nak masuk Endau Rompin - bawak pajero, ada beberapa sample untuk pengesahan gunung berapi purba dan beberapa ratus gambo kena ambik ha ha ha Lepas raya ingat nak lepak Rompin Pahang - Tanjung Seratus kira outdoor camping sambil buleh pancing pancing udang galah. Tapi tak tido Hotel tau, Seribu ...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 15:58
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Resepi & menu masakan dlm hutan
Replies: 42
Views: 2675

Re: Resepi & menu masakan dlm hutan

Kita minikan dia
atau istilah kini compress
Sebab semuanya harus dikecil dan diringankan :minum:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 15:45
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: buckle karrimor
Replies: 18
Views: 1655

Re: buccal karrimor

Hantar je kat Muzium
Beli Beg Baru idak kan orang yang meniaga beg Karrimor tu gulung tikar lak.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 15:24
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Tengkil Waterfall di Gunung Muntahak
Replies: 8
Views: 2770

Re: Tengkil Waterfall di Gunung Muntahak

PM la Mr Ponco
Gabenor Wilayah Selatan
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 15:22
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Sejarah peninggalan british di bukit kutu
Replies: 8
Views: 743

Re: Sejarah peninggalan british di bukit kutu

Pernah dengar cita tapi tak pernah nampak. Ada dengar kat Buloh Telo ketapi tu. Dulu buat angkut bijih sekarang tak tau mana. Masa buat Empangan Kuala Kubu tu ada jumpa gua bawah tanah bekas Lombong Emas syarikat dari Australia. Lombong tu tutup taun 1938. Tapi dalam sejarah Malaysia tak jumpa catat...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 15:11
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 5169

Re: Personal Survival Pack/Kit

Tokwan. Patutnya aku la kena belajar dari Tok sebab Hang dah Tok. kih kih :kah: Pengerasnya tentulah buleh keras :minum: Aku pung beli Stove kat Nadir, jadi kila lebih kurang jer Dah tua tua ni tak larat nak Survive sangat sangat. Dok muda muda dulu buleh, antibody pong masih kuat lagi apa makan sum...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 11:35
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 5169

Re: Personal Survival Pack/Kit

Tak berat sangat.
Asas komando bawak Pisau, mancis dan garam sahaja. Tapi terlalu asas untuk yang muda tak pe. Tapi sy guna Personal Survival plus sedikit ubat ubatan dan Kayu Kemuning hitam dan Kayu tas. Apa apapun kita capai ini dulu untuk terus survive
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 11:28
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Sejarah peninggalan british di bukit kutu
Replies: 8
Views: 743

Re: Sejarah peninggalan british di bukit kutu

Banyak.
Ayat " macam paku jematan" semua dapat kat sana
ha ha ha
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 08:46
Forum: Isu & Gossip
Topic: Gunung Ledang ditutup?...
Replies: 17
Views: 5083

Re: Gunung Ledang ditutup?...

Aku dengan Jenal nak pegi minggu depan buat Route baru ke Puncak Mahligai
Nanti kita tengok dia Up load gambau baru pembinaan tu
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
21 Jun 2011, 08:42
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Sejarah peninggalan british di bukit kutu
Replies: 8
Views: 743

Re: Sejarah peninggalan british di bukit kutu

Atantuya
Kampong Kelapa yang kat belakang Shell berdepan dengan Kem 22 Komando
Ada gak bekas Makwe yang tinggal di sana ha h a ha ha ha
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
20 Jun 2011, 12:41
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Sejarah peninggalan british di bukit kutu
Replies: 8
Views: 743

Re: Sejarah peninggalan british di bukit kutu

Kuala Kubu. Kuala Kubu Lama terletak dibawahnya, peningalan terakhir adalah Masjid lama di Ampang Pecah tepi sungai tu. Bandar Kuala Kubu Lama berada didalam Ampang Pecah yang telah tenggelam yang sekarang terbena IKBN, Kem Bina Semangat Ampang Pecah dan Darul Quran. Mengikut maklumat penduduk setem...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
17 Jun 2011, 08:54
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Resepi & menu masakan dlm hutan
Replies: 42
Views: 2675

Re: Resepi & menu masakan dlm hutan

Biasanya saya buat yang mudah, senang dan rengan. Saya la asal buleh makan dan kenyang. Ikan bilis, garam, kunyit, halia, cili api, belacan, bawang, sedikit minyak masak, telor ayam (penting untuk protin walaupun ada orang cakap tak elok masuk utan bawak telur mentah) sy pun telor pong mentah he h h...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
17 Jun 2011, 08:47
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Salam perkenalan buat semua ahli gunung
Replies: 8
Views: 1721

Re: Salam perkenalan buat semua ahli gunung

Ber Tuan Tuan OK gak
Bukan selalu
Welcome, Bentong banyak gunung weei
best tu
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
17 Jun 2011, 08:44
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Posting paling bangang dalam GO > Aktiviti Gunung
Replies: 28
Views: 4687

Re: Posting paling bangang dalam GO > Aktiviti Gunung

Sepender Quick Dry la
Bukan sepender Duo Tone yang Orga jumpa ke...
Aku dah cool kan, kesian kat Mamat tu tenson abis sampai terbangang
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
17 Jun 2011, 08:39
Forum: Isu & Gossip
Topic: Info Dari CUS
Replies: 6
Views: 2291

Re: Info Dari CUS

Tu memang laluan dia sejak berabad abad lalu
Orang Besar ada route sendiri sebagai pusingan hidup
TQ Mr Ponco
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
15 Jun 2011, 16:16
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival
Replies: 20
Views: 2044

Re: survival

Tak juga
Ada sesetengah binatang memiliki daya immium yang lebih tinggi, dan bukan semuanya kita buleh makan. Tapi kalau ikut teory yang monyet makan kita buleh makan sebab sistem jenatik monyet hampir dengan manusia.
Lebihnya kita dikurniakan akal dan peralatan untuk lebih survive
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
15 Jun 2011, 08:27
Forum: Klinik Gunung
Topic: Outdoorians-"generalist" atau "Specialist"
Replies: 22
Views: 2284

Re: Outdoorians-"generalist" atau "Specialist"

Nazry
Kalau muka Perogol Bersiri kira OK la sebab kalau tak hensem mana boleh sampai jadi perogol. Kira hensem tahap gaban baru buleh jadi perogol :kah:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
14 Jun 2011, 12:04
Forum: Pengurusan Tali
Topic: Macam mana nak buat duit dengan skill tali?
Replies: 23
Views: 2398

Re: Macam mana nak buat duit dengan skill tali?

Macam mana nak buat duit dengan skill tali? Engkau pakar silap mata ke gulung gulung tali tu jadi duit. :kah: Engkau ada skil tali menali..... buat la kursus kamahiran tali Tanya aku ... aku tali engkau sekali :kah: Jangan tanya kami apa yang anda ada Anda bagi tahu kami apa yang anda ada boleh JV ...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
13 Jun 2011, 16:29
Forum: Khemah
Topic: Kelas Bawah Fly Bersama Otai Outdoor. 29 & 30 oct 2011.
Replies: 107
Views: 18409

Re: Kelas Bawah Fly Bersama Otai Outdoor. 9 - 10 Julai

Lokasi.
Hutan Simpan Air Hitam ke
Mana ada hutan lagi kat sini or Bukit Sapu Tangan di Taman Pertanian Malaysia
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
13 Jun 2011, 11:09
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: xpdc G.Tahan versi slow.
Replies: 116
Views: 19861

Re: xpdc G.Tahan versi slow.

Kami juga mendoakan Pasukan ini selamat pergi dan pulang.
Sebab hati dan jiwa saya ada didalamnya....
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
13 Jun 2011, 08:54
Forum: Data Gunung
Topic: GUNUNG LEDANG (MOUNT OPHIR)
Replies: 11
Views: 1805

Re: GUNUNG LEDANG (MOUNT OPHIR)

Boleh sampai puncak cuma tak boleh tido puncak cam dulu dulu