Search found 139 matches

by fs
28 Aug 2007, 18:36
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Amateur Radio (Radio Amatur)
Replies: 129
Views: 6865

QM,

nak mik endorsement 9mike, pergila lepak ali B jumaat malam, atau pergi ke clubhouse mares/marts...
by fs
16 Jun 2007, 16:31
Forum: Peralatan
Topic: GPS Technology
Replies: 75
Views: 12942

orca kontur map tu = topo map la kan?
by fs
19 Apr 2007, 19:27
Forum: Kedai
Topic: APEX PRO
Replies: 0
Views: 902

APEX PRO

Image

RM310
standard package
new!!!
headlamp + batteries
colour BLACK
by fs
03 Apr 2007, 09:08
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

mari le join d gang...
saya dulu xde buku...
baca south africa nyer guide...
ok la

kalau senang g la class anjuran mares
bli cth soklan... etc...
by fs
31 Mar 2007, 18:49
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

orca, saya lambat apply callsign, wpun dah lulus... baru je tgh bln aritu submit form... time kaceh la pd brader2 "mike" mares aritu yg tlg endorse... lupa la nama/callsign diorg... tgh tgu surat reply dr mcmc. malas nak g amik kat cyberjaya, bz... sementara ni try SWL je dulu pakai handy member, 9w...
by fs
01 Mar 2007, 10:13
Forum: Kedai
Topic: Karrimor jaguar baru
Replies: 69
Views: 12732

http://img339.imageshack.us/img339/2707/cheetahfrontds1.th.jpg http://img151.imageshack.us/img151/5500/backfp4.th.jpg http://img151.imageshack.us/img151/3456/sidebackee1.th.jpg http://img149.imageshack.us/img149/7732/drysackua3.th.jpg http://img339.imageshack.us/img339/4298/raincovernu8.th.jpg gamb...
by fs
28 Feb 2007, 02:06
Forum: Kedai
Topic: Karrimor jaguar baru
Replies: 69
Views: 12732

Image
Image
Image
Image

sedikit gambar...
karrimor jaguar 55-75
by fs
17 Feb 2007, 00:48
Forum: Kedai
Topic: Karrimor jaguar baru
Replies: 69
Views: 12732

just information tuk semua: 1. tearproof bwk 4 bijik je karrimor jaguar (klcc,midval,curve) 2. 1 bagi kat promoter, tinggal la 3 bijik (setau aku la) 3. midval punyer... dah jual (tinggal la 2 bijik) extra info: karrimor jaguar 55-75 (black) - (rm805, after 25% - credit card) made in china, dec 2006...
by fs
12 Jan 2007, 10:11
Forum: Kedai
Topic: [GROUP BUY] Beg Galas Berjenama Karrimor Sabre
Replies: 49
Views: 11654

:x
isk! dugaan semua nih... dugaan...
rege mmg lg murah compared to beli online...

just ada 2q:
1. plce pouches compatible tak? coz ada 2 jenis (satu lg tak compatible)...

2. payment & delivery: order n byr dulu or COD? bila blh dapat? card blh pakai?
by fs
10 Jan 2007, 10:39
Forum: GPS GO
Topic: Malaysia contour map for mountain.
Replies: 29
Views: 4732

10/2 - not free... 11/2 - maybe free (or maybe kena bwk org) 12/2 - maybe free (or maybe kena bwk org) kalau free pun, 11/2 - 12/2 or 11/2 day trip or 12/2 day trip ada mapsource and m3 mmg cukup... blh d/load maps (topo n routable) and routing on pc. nak convert data and buat peta topo sendiri pun ...
by fs
10 Jan 2007, 10:06
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

yang ali B kat ttdi tu aku tau gak coz geng gps malsingmaps yg pakai radio amatur pun lepak sana gak... tapi kan, timing tu... jumaat mlm sabtu... 830pm ke atas... hmmm... ada traffic jam byk lar... takpela... tgk nanti camner... maybe g lepak clubhouse ker... g lepak ali b ker... etc... 1/4master &...
by fs
08 Jan 2007, 15:37
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

amkdh08, saya baru pass RAE yg baru nie... tapi tak register callsign and etc lagi coz sibuk hujung tahun... & etc. anyway, camne ek nak proceed? coz baru pass "whiskey"... nak amik call sign kena dapatkan endorsement 2 orang "mike". ingat nak tanya MARTS or MARES. tapi nak join mereka sembang2... t...
by fs
23 Dec 2006, 21:02
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gn Kinabalu - Pernah Bermalam Di Sayat-Sayat?
Replies: 27
Views: 5240

Wow! baru tahu sayat2 blh bermalam. Berapa cost lodging di sayat2?
by fs
23 Dec 2006, 15:34
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gn Kinabalu - Pernah Bermalam Di Sayat-Sayat?
Replies: 27
Views: 5240

sayat-sayat tak boleh bermalam. sayat-sayat hanya tempat checkpoint and berehat bagi mereka yang tak dapat meneruskan perjalanan ke puncak. ada public phone tertinggi di malaysia. hehehehe... cwyap, masukkan member you dlm trip mac tak boleh ke? kalau tak, ajak dia join trip bln May la. Castello ada...
by fs
18 Dec 2006, 11:32
Forum: GPS GO
Topic: Malaysia contour map for mountain.
Replies: 29
Views: 4732

goh, digital topo map tu boleh view kat pc. tp, kena ada mapsource software (ni kalau ada garmin unit, mmg dapat cd s/ware sekali). baru try. banyak lagi kena belaja... trial and error. 1. install mapsource 2. d/load M3 (malsingmaps) 3. d/load map (malsingmaps) 4. get mapset, view dlm program mapsou...
by fs
15 Dec 2006, 00:12
Forum: Peralatan
Topic: Camping lantern
Replies: 6
Views: 1103

mammuk, willy, OSRAM golden dragon led lantern - 4AAA batteries, - 100,000 hours (lebih kurang 4-6 malam la, maybe boleh sampai 8 mlm, tp cahaya makin suram/malap) - rm95 (cari kat kedai "home fix" - last unit) Energizer nichia led lantern/flashlight - 4AAA batteries - 50,000 hours - rm30 (cari kat ...
by fs
11 Dec 2006, 11:33
Forum: Peralatan
Topic: Camping lantern
Replies: 6
Views: 1103

http://image.bizrate.com/resize?sq=400&uid=413751269&mid=106638 benda yg hampir serupa. rm100 kut (tak ingat sgt la..., product name: "osram golden dragon LED lantern 2Watt") ada jual kat kedai hardware kat 1utama dlm glass shelf... besides yg ni, ada gak lantern halogen osram (tak ingat price, prod...
by fs
03 Nov 2006, 11:00
Forum: Kedai
Topic: dgn budget rm500 kebawah beg apa yg paling best?
Replies: 69
Views: 20821

sep...
lowe alpine contour 2006 berapa blh dpt?
karrimor sabre 60-100 berapa?
by fs
29 Oct 2006, 20:17
Forum: Kedai
Topic: dgn budget rm500 kebawah beg apa yg paling best?
Replies: 69
Views: 20821

zizan, hang nak tau size... kena chk la kat website diorg... macpac,osprey... ada ukuran lain lain... mcm macpac, ikut 2,3,4 (if i recall correctly) osprey small, medium, large. ukuran biasa diambil pada torso (badan/belakang) biasanya mengambil kira dari permulaan tulang belakang hingga ke tulang p...
by fs
29 Oct 2006, 19:53
Forum: Kedai
Topic: one day pack & macam macam adaaaa (bag for sale)
Replies: 86
Views: 16243

yg mana satu mammut yg 35/45: http://www.mammut.ch/mammut/images/products/240/Progress_bild1.jpg mammut progress 25/35L http://www.mammut.ch/mammut/images/products/240/Hike_red_bild1.jpg mammut hike 25/35L im http://www.mammut.ch/mammut/images/products/240/Flight_smoke_bild1.jpg mammut flight 35L ht...
by fs
22 Oct 2006, 13:29
Forum: GPS GO
Topic: Malaysia contour map for mountain.
Replies: 29
Views: 4732

emm...
awal bln dpn bz, ujung bln pun sama...
tgh bln dpn la, amacam? weekdays, ok? weekend byk bz...
kutu ok (field test), yam cha also ok...

emmm...
itu bln 12 punya projek ada kosong ka? btw, peta terhad... tarak source la...
:cry:
by fs
22 Oct 2006, 13:18
Forum: Kedai
Topic: dgn budget rm500 kebawah beg apa yg paling best?
Replies: 69
Views: 20821

so, my 2 cents would be to find a pack to suits your back (regardless of the brand)... no point buying arcteryx/macpac/tnf/mh... if it hurts your back when you wear it... jgn lah rasa takut atau segan nak pakai deuter.... beg apa jenama pun ok cuma pastikan kualitinya elok dan sedap dgn badan kita....
by fs
20 Oct 2006, 23:25
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

AROC = amateur radio operator's certificate - lesen/sijil untuk mengendali/handle radio amatur (kena pass RAE) ASAA = amateur station apparatus assignment - lesen/sijil bagi mengendali/handle station radio amatur (pass RAE dan mempunyai AROC) *RAE = radio amatur examination - di handle oleh suruhanj...
by fs
20 Oct 2006, 23:01
Forum: Kedai
Topic: Sapa Tau Kedai Outdoor Kat Sgpore??
Replies: 35
Views: 8721

brg macamana?
rucksack? hiking boots? etc?
hehehe... berminat sungguh ni... :)

biasa g camperscorner and peninsular plaza ja...
by fs
20 Oct 2006, 22:53
Forum: Kedai
Topic: dgn budget rm500 kebawah beg apa yg paling best?
Replies: 69
Views: 20821

yep... mmg la ader travel bag nak cover for osprey. tapi, travel bag tu pun lembut ja... buat baggage handler tu campak gak osprey tu... rasanye impact die hampir sama je pakai atau tidak travel beg. mau terkeluar gak rod tu. :?: anyways, travel bag tu accesories... kena beli. pack old skewl like ka...
by fs
20 Oct 2006, 10:16
Forum: Kedai
Topic: Sapa Tau Kedai Outdoor Kat Sgpore??
Replies: 35
Views: 8721

barang baru ker bundle?
barang macama yg ader?
by fs
20 Oct 2006, 10:15
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

tombiruo...
oren ke atas... oren colour distress sedunia... :arrow:
by fs
20 Oct 2006, 10:11
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

8) rasanya, dlm penggunaan radio amatur (vhf/uhf), bukan sesiapa shj boleh set protocol sendiri... penggunaan "BREAK!" strictly hanya untuk emergency, maksudnye secara kasar/panjang, "sesiapa yg sedang menggunakan frequency ini, stop transmitting untuk memberi laluan kepada saya untuk transmit distr...
by fs
20 Oct 2006, 04:21
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

:)
i guess, i'm also one of the lesser mortals... :lol:
by fs
19 Oct 2006, 22:44
Forum: Kedai
Topic: one day pack & macam macam adaaaa (bag for sale)
Replies: 86
Views: 16243

tnf
tee shirt rm59-89

deuter
plg besar aircontact 55+10 (rm480+)

leatherman, coleman, buck knives (murah sket la dr luar)

pastu... brg2 dr "world of sports" - columbia, hitec... (kat luar sale pun same jer rege)
by fs
19 Oct 2006, 22:37
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

"rembau if i'm not mistaken orange smoke for distress... (pakai siang) red flare for distress also... (pakai mlm) lain kaler taktau... protocol penggunaan walkie talkie vhf/uhf dlm emergency: 0. catatkn frequency yg digunakan 1. tekan transmit/ptt and sebut "BREAK!BREAK!" lepaskan ptt/transmit dan ...
by fs
19 Oct 2006, 22:28
Forum: Kedai
Topic: dgn budget rm500 kebawah beg apa yg paling best?
Replies: 69
Views: 20821

lupa nak tambah... macpac pun ada byk jenis... anatara yg aku try, macpac pursuit - tak best... coz belakang (harness&suspension) tak sedap dgn badan... dlm byk2, glissade yg ngam. so, my 2 cents would be to find a pack to suits your back (regardless of the brand)... no point buying arcteryx/macpac/...
by fs
19 Oct 2006, 22:21
Forum: Kedai
Topic: dgn budget rm500 kebawah beg apa yg paling best?
Replies: 69
Views: 20821

yg aku penah try kat kedai dan aku ranking ikut comfort: 1. arcteryx bora 80 - camperscorner,sg - rm1.6k+ (after 50% less) 2. macpac glissade - paddypallin,oz - aud400+ (rm1200+) 3. osprey atmos 50 - sports connection, sg - rm500 yg aku tak recommend: 1. osprey - why? kalau kena naik flight... kebar...
by fs
19 Oct 2006, 04:27
Forum: Peralatan
Topic: GPS Technology
Replies: 75
Views: 12942

bett/goh/rembau, magellan punya ada margin of error tak? kalau ada, what's the range? fs tak pasti dengan M330 saya. kalau ada pun untuk US saja......semua info dipakai luar US, hanya sebagai reference saja :D secara am 3D at least 4 satelites and above 2D at least 3 satelite tapi 4 satelites tak m...
by fs
19 Oct 2006, 03:22
Forum: GPS GO
Topic: Malaysia contour map for mountain.
Replies: 29
Views: 4732

yep,
got topo (umum/awam) from jupem, but, not so navigatable la... cost rm10. scale... :D like i said not so navigatable.... but nice to see lor...

should be under "rawang"...kut? don worry, the jupem chap friendly fella... :)

btw, goh... you've got pm :)
by fs
12 Oct 2006, 12:09
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tracking Techniques
Replies: 18
Views: 2550

SAS, saya tak maksudkan mereka hebat. maksud saya, mereka adalah pengasas kepada gerakan/pertubuhan/regimen special forces (SF). mereka yg start dulu, dan SF lain diasaskan berdasarkan mereka (SAS). antara contoh: VAT69/UTK m'sia, DELTA force USA*. off topic, kalau nak compare siapa hebat, saya akan...
by fs
06 Oct 2006, 11:45
Forum: Kedai
Topic: brg outdoor nak order...
Replies: 8
Views: 1787

outdoor? kira nak trail running? yg camner...? camni ker: http://image64.webshots.com/64/7/74/31/2880774310078980709xvaAGw_ph.jpg or: http://image42.webshots.com/42/8/93/95/2414893950078980709vCsBkg_ph.jpg :) dunno ade lg tak store tu... aku surveykan la nanti ape saiz? ape siri? budget? tikka xp......
by fs
05 Oct 2006, 09:17
Forum: Kedai
Topic: brg outdoor nak order...
Replies: 8
Views: 1787

harga yg dah confirm:
1. garmin 60csx - rm1850 (market rm2600)
warranty 1yr
firmware aku blh d/load kan
by fs
04 Oct 2006, 13:02
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tracking Techniques
Replies: 18
Views: 2550

yep, take the good... ignore the bad... and take it with a grain of salt. it's a good read. nampak byk gak kesilapan diorg... but, byk gak we can learn from them. hehehe, siap kuar movie... :roll: tp, tak tgk la. anyways, SAS pionereed the way for SF. Then onwards baru US kuar navy SEAL, power RANGE...
by fs
04 Oct 2006, 12:51
Forum: Komunikasi & Radio
Topic: Comunication Skills
Replies: 54
Views: 7143

actually, kalau nak buat smoke signal pakai api, theory nyer mcm tula, tutup and buka untuk menghasilkan asap 3x selang 3x.

tapi, more normal and generally accepted tuk buat 3 unggun api/asap secara segitiga or one line.

kalau whistle, blow 6x, stop, 6x. to answer blow 3x, stop, 3x.