Search found 45 matches

by CarSharF
04 Feb 2015, 14:46
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: budak baru nk berjinak2
Replies: 1
Views: 1265

Re: budak baru nk berjinak2

selamat datang ke Gunung Online, mount_runner
Ini mesti laju manjat gunung ni...
by CarSharF
04 Feb 2015, 14:45
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Salam Perkenalan :)
Replies: 2
Views: 1157

Re: Salam Perkenalan :)

Salam perkenalan Azila :)
Selamat datang ke Gunung Online.
Jom kita mendaki Gunung Angsi pada hari Sabtu minggu ini.
by CarSharF
15 Oct 2014, 15:00
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Salam kenal dari Pokli
Replies: 3
Views: 2046

Re: Salam kenal dari Pokli

Wa'alaikumussalam PokLi,
Selamat datang ke web forum Gunung Online.
Kalau ada ilmu pergunungan itu kongsi-kongsilah di sini.
by CarSharF
15 Oct 2014, 14:58
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bang jauh lagi ke?
Replies: 13
Views: 16153

Re: Bang jauh lagi ke?

Saya ada pengalaman apabila ada orang bertanya "Bang jauh lagi ke?"
Lepas itu saya jawab, "kalau sampai tu maknanya dah sampailah". huhuhu
by CarSharF
15 Oct 2014, 14:56
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)
Replies: 6
Views: 2869

Re: Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)

Bukit Ulu Pilah ini dengan dengan kampung Gunung Pasir, Seri Menanti, kan?
by CarSharF
28 Feb 2014, 08:39
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Salam kenai2
Replies: 4
Views: 1071

Re: Salam kenai2

Selamat datang ke Gunung Online wahai encik Muhd Rusydi bin Ashikin.
Semoga ceria selalu dan dapat banyak ilmu bermanfaat di laman G.O ini. :D
by CarSharF
28 Feb 2014, 08:32
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Renwarrior Memperkenalkan Diri
Replies: 2
Views: 986

Re: Renwarrior Memperkenalkan Diri

Selamat datang ke gunung online.
Semoga dapat banyak manfaat di laman ini.
by CarSharF
19 May 2012, 12:22
Forum: Isu & Gossip
Topic: popular or knowledgeable....who u are????
Replies: 42
Views: 9421

Re: popular or knowledgeable....who u are????

Apa yang penting ialah kena ada ilmu, bila dah ada ilmu, popular itu akan datang sendiri.
Banyak ilmu pengetahuan yang kita boleh perolehi dari laman web gunung online dot com ini.
by CarSharF
02 Mar 2012, 12:11
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Assalamualaikum..salam sejahtera
Replies: 3
Views: 845

Re: Assalamualaikum..salam sejahtera

waalaikumusssalam, selamat datang ke Gunung Online web forum.
by CarSharF
17 Feb 2012, 12:05
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/2012)
Replies: 106
Views: 17360

Re: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/201

Gunung Bujang Melaka ni sungguh mencabar. nak kena training dari sekarang. tak nak pewai di tengah trek.
by CarSharF
15 Feb 2012, 09:51
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: salam..
Replies: 5
Views: 1227

Re: salam..

Amri, selamat datang ke Gunung Online.
Jom kita mendaki gunung :)
by CarSharF
14 Feb 2012, 23:46
Forum: Surau
Topic: Cara bersolat ketika rekriasi (outing)
Replies: 16
Views: 18965

Re: Cara bersolat ketika rekriasi (outing)

solat tidak boleh ditangguhkan dan tidak boleh diqada'kan kalau tinggalkan solat itu dengan sengaja. Bila dah masuk waktu solat tu, wajib dirikan solat walau di mana saja berada hatta dalam kenderaan yang bergerak sekalipun. Di dalam riwayat At-Tabrani, Rasulullah s.a.w bersabda yang mafhumnya “Siap...
by CarSharF
14 Feb 2012, 23:30
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Lambak,Johor
Replies: 8
Views: 2001

Re: Gunung Lambak,Johor

Gunung Lambak ni terletak 5 kilometer dari bandar Kluang. Tingginya 1673 kaki atau 510 meter dari aras laut. Jarak dari starting point ke puncak hanya 2 kilometer. maknanya dalam masa 1 jam ke 1 jam 30 minit boleh sampai ke puncak.
by CarSharF
05 Mar 2011, 01:16
Forum: Khemah
Topic: Alfatihah : Zaidi Bidin dah meninggal dunia
Replies: 39
Views: 9558

Re: Alfatihah : Zaidi Bidin dah meninggal dunia

إن لله وإن إليه راجعون
الفاتحة ....
by CarSharF
19 Feb 2011, 16:15
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Hobi selain mendaki gunung...?
Replies: 76
Views: 11811

Re: Hobi selain mendaki gunung...?

Selain dari mendaki gunung, hobi saya ialah menunggang motorsikal, main gitar, dan menonton TV.
by CarSharF
19 Feb 2011, 14:09
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Mt Yong Yap,Bubu,Tok Nenek
Replies: 57
Views: 6283

Re: Mt Yong Yap,Bubu,Tok Nenek

Macam menarik saja. Saya belum pernah pergi ke Gunung Tok Nenek. Kalaulah ada kekosongan lagi.
by CarSharF
19 Feb 2011, 13:54
Forum: Isu & Gossip
Topic: PENCAPAIAN DALAM MENDAKI
Replies: 20
Views: 5059

Re: PENCAPAIAN DALAM MENDAKI

baru kini saya tahu bahawa saya tidak boleh mendaki melebihi ketinggian 10,000 kaki dari aras laut. Kalau lebih daripada ketinggian itu, maka saya akan mengalami acute mountain sickness (AMS), seperti yang saya alami kat Laban Rata Gunung Kinabalu baru-baru ini.
by CarSharF
06 Oct 2010, 18:38
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Bukit Broga
Replies: 16
Views: 5141

Re: Bukit Broga

edie78 wrote:alang2 dah sampai bukit broga, teruskan sampai kegunung tok wan...2 in 1
Perjalanan dari puncak Bukit Broga ke Gunung Tok Wan hanya 1 jam 30 minit sahaja.
by CarSharF
06 Oct 2010, 18:20
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: 2-3 oktober 2010 Jom Ke Bintang
Replies: 44
Views: 5818

Re: 2-3 oktober 2010 Jom Ke Bintang

Ekspedisi mendaki Gunung Bintang pada 2 - 3 Oktober 2010 baru ni memang best walaupun aku pancit kerana tak training stamina. Namun aku sampai ke kemsait Bunian sebelum pukul 7.0 malam. Terima kasih Adam dan Wak yang sudi sweep aku. Hiking ke Gunung Bintang ni macam separuh daripada Gunung Chamah-Ul...
by CarSharF
10 Jul 2010, 18:41
Forum: Isu & Gossip
Topic: JUAL NAMA PAK KASIM??????????
Replies: 34
Views: 4628

Re: JUAL NAMA PAK KASIM??????????

Salam, Aku baru saja balik dari ekspedisi Gunung Chamah & Ulu Sepat dengan geng ARC IIUM Latepackers, guide Pak Kasim. Ikut dari Gua Musang dan keluar di Grik. Menurut Pak Kasim kata dia tidak pernah keluarkan sijil atau ijazah kepada sesiapa pun untuk jadi trekker gantikan dia. Pak kasim kata lagi ...
by CarSharF
18 Feb 2009, 18:13
Forum: Klinik Gunung
Topic: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper
Replies: 138
Views: 7102

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Saya nak kongsi ler pengetahuan sikit mengenai aktiviti luar seperti bertrekking ni. Pandai tidak tapi tahu!!! NAK CAKAP TENTANG "SWEEPER". Sesiapa saja yang biasa menjalani aktiviti perkhemahan atau sebarang aktiviti lasak. sudah tentu dia tahu tentang “sweeper”. Masa dalam jungle trekking, “sweepe...
by CarSharF
06 Jan 2009, 20:12
Forum: Galeri
Topic: xpdc gunung batu puteh 25.12.2008 - 28.12.2008 (sukses)
Replies: 18
Views: 3839

Re: xpdc gunung batu puteh 25.12.2008 - 28.12.2008 (sukses)

http://lh3.ggpht.com/_JFh9ta_gtL0/SWKi8EEUIkI/AAAAAAAAAIM/_3j-Pm-vy_E/s512/Ampangan%20kuala%20woh%201.jpg http://lh6.ggpht.com/_JFh9ta_gtL0/SWKi8XeKxGI/AAAAAAAAAIU/lc-S9lGU3zI/s512/ampangan%20Kuala%20Woh%202.JPG http://lh5.ggpht.com/_JFh9ta_gtL0/SWNJ9qeb3fI/AAAAAAAAAJs/3s9x1-THk8c/s512/Puncak%20Bat...
by CarSharF
06 Jan 2009, 08:50
Forum: Galeri
Topic: xpdc gunung batu puteh 25.12.2008 - 28.12.2008 (sukses)
Replies: 18
Views: 3839

Re: xpdc gunung batu puteh 25.12.2008 - 28.12.2008 (sukses)

Aku pun pergi ke Gunung Batu Puteh pada 25 hingga 27 December 2008. Tapi kami seramai 38 orang, buat 3 hari dua malam. 2 hari naik tidur di puncak, dan satu hari turun. Aku ikut group ARC IIUM dan LatePackers. Trek memang licin. Nak naik licin dan turun pun licin. Ada laluan yang dah runtuh sikit. A...
by CarSharF
22 Dec 2006, 16:46
Forum: Surau
Topic: Pergaulan Adam & Hawa
Replies: 22
Views: 4800

Assalamua'laikum & Salam Sejahtera semua, semuanya bergantung kepada individu itu sendiri. Kalau maksiat yang dicari.... buruklah jadinya. Activities outdoors ni bukan aktiviti maksiat, cuma ia jadi tak elok bila ada campers/climbers yang buat perangai tak betul lelaki- pompuan. Akibatnya, timbullah...
by CarSharF
22 Dec 2006, 16:03
Forum: Klinik Gunung
Topic: Physical & Mental Fitness
Replies: 7
Views: 1017

Learn to Manage your Stress Stress affects you not only mentally, but can also start to wear on you physically, lowering your immune system's defense against illness, leaving you sick and weak. We have 6 great tips that can help you to deal with unavoidable stress as it happens, as well as help you...
by CarSharF
22 Dec 2006, 15:55
Forum: Klinik Gunung
Topic: World Mountaineering (Everest)
Replies: 5
Views: 1188

Guys, Just a little comment on Everest Base Camp timing. The best time to visit Everest region is during Spring (Apri l- May) masa ni memang banyak expedition goin on around that region. Good for networking and may be can tag along with the experienced and famous climbers . mana lah tahu kalau boleh...
by CarSharF
22 Dec 2006, 10:56
Forum: Surau
Topic: Assalamualaikum & Salam sejahtera
Replies: 12
Views: 5559

Assalamualaikum. Numpang lalu. kata Imam Ghazali: "Tiada dapat seseorang itu beramal akan makbul sebelum ia dapat menaiki gunung yang 7" 1) Gunung Taubat Dosa kepada Allah: meninggalkan yang wajib mengerjakan yang haram Dosa pada makhluk menganiaya diri mereka menganiaya harta meeka menganiaya ahli ...
by CarSharF
20 Dec 2006, 17:33
Forum: Klinik Gunung
Topic: Minta tips/pendapat orang lama mendaki gunung....
Replies: 32
Views: 5250

Beg galas (Backpack) Ianya merupakan elemen yang paling penting dalam 'jungle trekking', kesesuaian dan ketahanan sesebuah beg galas adalah perkara yang memainkan peranan menentukan keselesaan anda. Jika sesebuah beg galas itu tidak sesuai dengan saiz tubuh seseorang cth: terlalu panjang, ianya akan...
by CarSharF
20 Dec 2006, 16:15
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Kenape Kamu Panjat Gunung dan kenape sondol ????
Replies: 62
Views: 12758

ok, Aku nak beri sebab-sebabnya kenapa aku panjat gunung. hmm... the main objective I join/do all those recreation stuff is because I can appreaciate what God have given to us... dapat menikmati alam ciptaan Tuhan yang tak kan mungkin dapat diexplored kalau hanya duduk atas kerusi mengadap komputer ...
by CarSharF
12 Dec 2006, 12:06
Forum: Surau
Topic: Bergambo 3 orang
Replies: 17
Views: 5233

Mungkin asal kepercayaan tak boleh ambil gambar 3 orang ni bermula sejak wujudnya kamera di tempat kita ni. Ajal maut itu semua Tuhan yang tentukan. Kalau ambil gambar bertiga ke,berlima ke salah seorang mati itu sudah sampai masanya. kalau dia mati lepas bergambar bertiga, itu mungkin secara kebetu...
by CarSharF
11 Dec 2006, 16:34
Forum: Klinik Gunung
Topic: Food & Energy
Replies: 16
Views: 3940

Makan buah kurma/tamar pun boleh dapat tenaga segera juga. Lagipun kurma/tamar kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan zat mineral. Bagus untuk kesihatan pulak.
by CarSharF
13 Oct 2006, 14:59
Forum: Surau
Topic: MajLis iLMu - KeLas AgaMa, SeMiNar, CerAMaH, KuLiYaH AgAMa
Replies: 84
Views: 26380

KELEBIHAN MENUNTUT ILMU Abu Darda r.a. meriwayatkan, saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Barang siapa yang memulakan suatu perjalanan untuk menuntut ilmu, Allah akan menunjukkan baginya satu jalan dari jalan-jalan menuju syurga (maksudnya bahawa kemahirannya terhadap ilmu menjadi sebab bagin...
by CarSharF
13 Oct 2006, 14:53
Forum: Surau
Topic: Solat Jamak dan Qasar
Replies: 30
Views: 8485

Para ulama' banyak membincang soal solat jama' ini. Ringkasnya, adalah dibenarkan bagi seseorang yang bukan di dalam permusafiran melakukan Solat Jama' jika berlakuknya kesukaran untuk melakukan solat pada waktu tersebut. Perlu diberi perhatian bahawa, Qasar hanya dibenarkan jika seseorang itu bermu...
by CarSharF
21 Sep 2006, 15:39
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Laluan ke Kuala MU ditutup
Replies: 10
Views: 1707

Musz Macamana jambatan itu boleh runtuh? Dilanggar oleh air sungai yang melimpah laju arusnya ke? Kenapa air sungai tu jadi air bah bila hujan lebat 2 ke 3 hari? Mungkin kat hulu bukit dah botak pokok-pokoknya sudah ditebang kayu balaknya dibawa keluar. Jadi air hujan tidak terus masuk ke dalam bum...
by CarSharF
21 Sep 2006, 15:20
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Please register here
Replies: 1312
Views: 166314

Nama : Zaidi Bin Mohamed. Nama Panggilan: Kasyaf/ Kashaf. Jantina : Lelaki. Tarikh Lahir : 1 Februari 1976 (M) / 30 Muharram 1396 (H) Tempat tinggal : Apartment Permata, Bandar Perda, Bukit Mertajam. Asal: Felda Kahang Timur, Kluang, Johor. Kelab : #Tidak berdaftar dengan mana-mana kelab, #ex-member...
by CarSharF
08 Aug 2006, 15:45
Forum: Khemah
Topic: "dapur meletup, pelajar uia melecur" ...rasa2 kora
Replies: 57
Views: 12255

Maybe ramai yg tertanya2 tentang kejadian 'gas meletup' seperti yang dilaporkan di surat khabar. Expedisi tersebut juga disertai beberapa budak ARC IIUM Gombak sebagai pengiring. So sebenarnya gas tu tidak meletup sepertt dilaporkan. Mereka guna stove camping gaz yang biru tu yang macam biasa. Gas n...
by CarSharF
01 Apr 2006, 17:35
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Senarai nama Kelab & Team Outdoor
Replies: 153
Views: 56462

Nak try jejak kasih le kamik nie... Tapi bila dah 4 tahun habis belajar, aku tak sempat-sempat lagi nak daftar dengan Persatuan Alumni Kembara Dan Rekreasi UIA Malaysia (LATEPACKERS), tengah aktif sekarang ni Kau ade kenal senior kau....nazri kembar nazri(UTM).....tahun1995/1996 grad....si kurus ke...
by CarSharF
19 Mar 2006, 10:11
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Senarai nama Kelab & Team Outdoor
Replies: 153
Views: 56462

Masa aku student dulu aku member Adventure and Recreational Club, UIAM.

Tapi bila dah 4 tahun habis belajar, aku tak sempat-sempat lagi nak daftar dengan Persatuan Alumni Kembara Dan Rekreasi UIA Malaysia (LATEPACKERS), tengah aktif sekarang ni.
by CarSharF
24 Feb 2006, 23:12
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: 40 Bigfoot dipercayai hidup di hutan Johor
Replies: 19
Views: 1840

Macamana nak jumpa Bigfoot kalau berada di dimensi yang berbeza. Pada pendapat aku, Bigfoot ni jelmaan makhluk halus. pasal aku pernah kena hempap oleh bigfoot, tapi bila aku lawan balik lembaga tu hilang cam tu ajer.