Search found 32 matches

by cvlchin
14 Dec 2015, 18:22
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Kaki Gunung all,

Been sometime since my climb Tahan. I wonder if other climbers who have done the Kuala Tahan/Tahan/Kuala Tahan after the flood 2014, please post or start the topic. would be nice to read how the flood changed the Classic trail.

thanks
by cvlchin
10 Jun 2014, 19:32
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Ya, pacat kerjakan kaki guide habis berdarah serupa luka parah! Saya sebagi sweeper, kena sikit sikit saja! Tak lah darah macam mana pun, tapi tempoh hari buat dekat Maliau Lost World, ya betis lutut saya pacat buat darah macam luka parah juga!
by cvlchin
10 Jun 2014, 12:56
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Hi seper,
pacat Tambuyukon!!!!! hahaha, pacat kingdom!

naik pakai selipar, itu sudah kira pakar tambuyukon !!
by cvlchin
08 Jun 2014, 17:54
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Hi Adventure Inc, Good to know there are humans who would do Tambuyukon a second and perhaps more time to repeat!!! Hahaha Thats exactly what I would have done 20 or so years ago! Instead I shall probably do a tamer one: just a quite toast for my graduation to 60 sometime this year! Just so. Tambuyu...
by cvlchin
07 Jun 2014, 12:55
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Yes, indeed. the view of Mt Kinabalu was worth the effort. Unfortunately theres still no easy way to just insert photos in here, hahaha. Just so, on the second day of our climb we started about 0730 hrs from Wuluh, and reach Rajah Camp about 1930 at night. We stored food at Kepuakan, and also at Mus...
by cvlchin
29 May 2014, 14:56
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Update. Completed the Tambuyukon trip May 24 to May 27,2014. Tambuyukon is only 14 km one way from its base at Monggis sub station. However, the last 4 km to the summit is a, to me, a continuous obstacle course. There are some stretches where it took us at least 1 (one) hour to cover 1 km distance u...
by cvlchin
15 Feb 2014, 19:32
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Kakis gunung,
Sorry, rakan pendaki sini cukup sudah. Thank you atas minat.
by cvlchin
20 Jan 2014, 20:03
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Kaki Gunung sekalian, Salam 1 Malaysia semua. I am planning / booking to climb Tambuyukon this May 25 to May 29. Kini ada 5 [lima] yang confrim menyertai, kesemua orang lama! kwsemua lelaki. Ingin mencari 1 [satu] lagi pendaki, sesuai pada 2 [dua] guide yang sedang booking. Tambuyukon 1 [satu] guide...
by cvlchin
01 Oct 2013, 09:57
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Kembali tahniah , Denan. Ya, pada 18/19 Sept puncak Tahan lonely sikit; hanya saya dengan guide; baik nya kalau pendaki dari Kuala temu yg dari Merapoh di summit, ni dia baru nama nya 'bertemu'. Ini lah pertama kali sya ke summit Tahan; kini saya faham erti nya 'tahan' !!!! whole new meaning. Sewakt...
by cvlchin
30 Sep 2013, 14:09
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Denan,

Betul, Kuala/puncak/Kuala. Guide Amy. Saya paywai kat Pangkin...hahaha.

Ok thanks sya cuba post kat galeri.
by cvlchin
30 Sep 2013, 10:07
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Latest Update: On September 18, 2013 reached Tahan summit at about 1530 hrs, completing the Classic Trail on September 21, which started on September 15. This second trip followed my earlier unsuccessful climb back in June. How do I post photos here? Id like to add more info from my latest climb to ...
by cvlchin
11 Jul 2013, 09:49
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Hahaha....

apa pun suspension short 10 incis jenama ACE itu cukup baik,
by cvlchin
05 Jul 2013, 12:44
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Teman saya berdegil nak pakai seluar panjang bersambung.... di tegur lepaskan zip jadikan seluar pendek sebelum mula river crossing dia bertahan nak seluar panjang juga....sudah lah tu, tak plaster kulit peha tak plaster kantung tak ada tights, nasib baik tak ada spender juga..... betul betul kecewa...
by cvlchin
29 Jun 2013, 08:57
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Yaaaaa, pedih ......dan member panic takut menjadijadi lebih drpda melicit....infection nanti kan masaalah besar! seriously, setiap long distance hikers perlu tahu preventative measures against chaffing [melicit] dan seturusnya first aid tentang lecit ni. Nampak amateurish betul teman saya ni....but...
by cvlchin
27 Jun 2013, 10:48
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Gunung Tahan indah jauh di sana apabila di lihat dari G. Rajah dalam perjalanan hari kedua kami. Ada pun kami berfikir akan ke puncak Tahan dua atau tiga hari kemudian. Namun, tidak tercapai. Baik buruk nya, terpaksa berpatah balek dari kem Teku pada pagi hari ketiga. Pendakian gTahan tidak dapat di...
by cvlchin
09 Jun 2013, 19:50
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

All set, pertemuan dgn guide [En Sarung?] pada June 15 di Jerantut / K. Tahan. June 16, kita dua sekawan dari Sabah start Classic Trail G. Tahan. We hope to post gambar2 selepas nanti.
by cvlchin
27 May 2013, 19:57
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Perubahan pada timing Classic Trail ini : Start date pindah ke June 16, Ahad, 2013. Original date June 10, 2013 batalkan. Jadi perjumpaan pada June 15 di Jerantut/ K.Tahan. Trek di jangka 7 hari, 6 malam. Budget timing dan bahan untuk 10 hari. Itenary harian nya saperti posting 16 may 2013 lalu. Pad...
by cvlchin
22 May 2013, 06:33
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna
Replies: 34
Views: 9068

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

terima kasi....bole lah sya berpanduan dari nasihat teman semua...
by cvlchin
20 May 2013, 18:49
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna
Replies: 34
Views: 9068

Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Just wondering guide kat situ guna coleman ke alpine ke lafuma ke atau flysheet dan ground sheet saja. Tenttage ni berat juga dan hendak mencari cara kurangkan berat. Harap para pendaki yang dah selalu ke Tahan dapat ceritakan kongsi sikit ilmu tu.
by cvlchin
16 May 2013, 18:46
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Timing trip ni mungkin kurang selasa mandangkan dekat dengan puasa.
by cvlchin
16 May 2013, 18:40
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

UP Classic Trail [K.Tahan/Tahan/K.Tahan] pada Jun ini: Jun 09, Ahad, jam 1: perjumpaan dengan guide kat pejabat Taman Negara/Perhilitan, Jun 10: Trekking K.Tahan – Kem Tengah [2 jam ke Gunung Rajah]. Jun 11: Trekking Tengah – Wry’s Camp Jun 12: Trekking Wry Camp – Gedung Jun 13: Trekking Gedung – Ta...
by cvlchin
15 May 2013, 06:42
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Haha..pacat oh pacat...rancangan mau terus ke Tahan dulu sebulum musim tengkuju tahun ni dan lepas Tahan baru Tambuyukon.
by cvlchin
24 Apr 2013, 17:36
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5809

Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

Kaki gunung semua, tambuyukon ni satu alternative selain Kinabalu dan trus Madi kat sabah. ni link dia :http://www.mysabah.com/wordpress/climbing-mt-tambuyukon-part-5-of-5/. Kinabalu tu cuma level o2 yg rendah selalu buat penat, recipe dia kena lah buat acclimatization sehari dua jadikan perjalanan ...
by cvlchin
24 Apr 2013, 07:06
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Please register here
Replies: 1312
Views: 165465

Re: Please register here

Nama: chin vun loong
dob: Dec 16 1954
duduk: sabah

daftar lambat sikit lah ni, sedikit sesat dlm web GO!
by cvlchin
22 Apr 2013, 19:10
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Pada yg berminat sertai classic trail ni. Upacara tentative berikut bejrtujuan bermalam 2 malam dekat puncak tahan [dah penat mendaki dan berdaki pun ke summit, tak lah setakat sejam dua saja di summit kan?] . Tarikh sebenarnya akan di tentukan selapas pru 13. Dgn tujuan 2 malam kat summit, perlu la...
by cvlchin
15 Apr 2013, 18:45
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

thanks Sharul....sya muatkan up tentative nanti ...
by cvlchin
13 Apr 2013, 08:30
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Hi Firdaus, Good. So long the interest is genuine betul betul nak daki Tahan dan kembali K. Tahan dgn selamat nya, we kira ada common grounds we can work on. Bulan May tentative lepas PRU13. Training regime is something each of must have...kita sini cuba buat 10 kg kat bahu 10 kilo naik turun crocke...
by cvlchin
12 Apr 2013, 17:59
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Shahrul,

Ni yang tak tahu ni...yg ada baru kawan satu dan saya....best kalau dapat kumpulan satu team 6 - 8 pendaki dapat kongsi penat beban dan makanan..hehe...

Jom buat trek klassik ni?
by cvlchin
10 Apr 2013, 18:49
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 14873

Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Any senior members interested to join /form a climbing/trekking group date around May 2013? Two of us from Sabah are keen to do this route as a first timer. Just bear in mind we think we macam slow train lah....because we are sort of retirees lah....we have just completed the Salt Trail in Sabah and...
by cvlchin
10 Apr 2013, 18:06
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: salam kenal
Replies: 6
Views: 1952

Re: salam kenal

OP anakikan2012,

Maaf ya atas posting suai kenal saya dalam post OP. Navigation saya poor lah...
by cvlchin
10 Apr 2013, 08:52
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Salam suai kenal
Replies: 1
Views: 842

Salam suai kenal

Hello semua, salam suai kenal:

Nama: chin vun loong
Dob: 16. 12. 54
Negeri: Sabah.

peminat trekking, saja slow sikit lah.
by cvlchin
10 Apr 2013, 08:46
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: salam kenal
Replies: 6
Views: 1952

Re: salam kenal

Hello dan salam suai kenal,

Nama: chin vun loong
Dob: 16.12.54
negeri: Sabah
peminat trekking, saja slow lah sikit.