Search found 99 matches

by cengitu
06 May 2014, 20:24
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

Salam. Lama tak update kat sini

Dengar cerita ada rakan2 pendaki ada jumpa bangkai pesawat di Gunung Rajah, Bentong. Ada sesiapa yg tahu?
by cengitu
29 Sep 2011, 16:40
Forum: Isu & Gossip
Topic: Gunung Ledang ditutup?...
Replies: 17
Views: 5378

Re: Gunung Ledang ditutup?...

Mcm kat puncak gunung telapak burok la...ada pemancar je tapi Wataniah ada jaga kat situ for security...
by cengitu
29 Sep 2011, 16:35
Forum: Isu & Gossip
Topic: Kutu Vavi
Replies: 30
Views: 8353

Re: Kutu Vavi

kalau tengah-tengah hutan, takkan nak bawak petrol, kapur etc..mesti ada cara lain utk mengeluarkan kutu vavi ni...
by cengitu
04 Apr 2011, 19:29
Forum: Klinik Gunung
Topic: Ketahanan Makanan Basah
Replies: 14
Views: 1851

Re: Ketahanan Makanan Basah

taknk susah2 beli je brahim tu punya lauk daging..heehehe...panaskan atau koyak terus dan makan...ataupun kecek2 kat abang2 sojar punya rangsum tempur. ok gak tu.

Tapi ada member yang buat sambal ikan bilis. Tahan 5 hari. pergh...sedap makan sulam ngan ikan masin...menjilat messtin...kekekee
by cengitu
04 Apr 2011, 19:13
Forum: Peralatan
Topic: Tactical shoes leh wat trekking tak?
Replies: 28
Views: 2719

Re: Tactical shoes leh wat trekking tak?

saya selalu tgk kawan2 saya pakai kasut SWAT ni masuk hutan. Ada yg kata bagus, ada yang kata tak ok. Tak ok kalau jalan kat trek yang berlumpur atau dalam sungai, berat dan basah. Ada pulak yang suka pakai kasut adidas kg. ada pulak yang suka pakai kasut pua chu kang.. ada pulak yang suka pakai kas...
by cengitu
25 Feb 2011, 19:34
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

bro kenoi. Itu saya tak pasti kerana saya selalu menggunakan laluan Gunung Telapak Burok utk ke kawasan B-24 tu. Kalau dari Gunung Berembun tak pasti pula. Kalau dari Telapak Burok, selalu dalam 3-4 jam trekking. ( Ikut je tali plastik kuning ). Jgn ikut tali plastik kaler lain pasal byk laluan kat ...
by cengitu
25 Feb 2011, 19:21
Forum: Isu & Gossip
Topic: D SamBar Petir D punCak Nuang
Replies: 27
Views: 5075

Re: D SamBar Petir D punCak Nuang

ehehe waktu hujan dan kilat, memang saya cukup seriau apabila dalam hutan. Sebab apa? pokok2 yang duduk sebelah kita tu bila-bila masa boleh disambar petir. Itu baru pokok. Dan korang pulak berada betul-betul sebelah beirut yang asalnya dari besi, memang carik pasal la tu. Sepatutnya semasa hujan ma...
by cengitu
03 Jan 2011, 15:34
Forum: Isu & Gossip
Topic: tiada berita dari trip CUS 17-21 DEC
Replies: 80
Views: 16416

Re: tiada berita dari trip CUS 17-21 DEC

alhamdulillah syukur semua selamat keluar. pada saya, teknologi juga memainkan peranan dalam trekking ni. Kalau ada kesempatan dan kemampuan, guna lah telefon satelit untuk tujuan kecemasan di masa hadapan. Maybe kita boleh dapatkan dana utk membeli telefon ini dan meminjam kepada ahli2 GO yang hend...
by cengitu
28 Dec 2010, 20:08
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

kawasan baling.. kawasan wreckage masih dlm kawasan rondaan tentera dan perlukan permit utk masuk.
by cengitu
28 Dec 2010, 16:51
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

salam... lama tak up story...ada sesiapa yg jumpa bangkai kapalterbang lagi ke? hehee.. ini tentang misi kami bertemu dengan satu lagi bangkai B-24 Liberator kat sempadan Thailand Malaysia. Senarai kru yg terbunuh dan hilang ada dalam rekod kami. 3 misi dijalankan dan misi yg terakhir ini, baru kami...
by cengitu
13 Aug 2010, 15:06
Forum: Isu & Gossip
Topic: Pengurusan Sisa Manusia
Replies: 3
Views: 1541

Re: Pengurusan Sisa Manusia

kalau buang, dielokkan ditanam. tapi yang tak tahannya ada yang tak tanam. Elok je benda tu kat atas tanah..cheh.....suwey tul tgk...haha
by cengitu
13 Aug 2010, 15:01
Forum: Isu & Gossip
Topic: KES ORANG HILANG LAGI KAT G. BERINCANG
Replies: 50
Views: 9748

Re: KES ORANG HILANG LAGI KAT G. BERINCANG

itu la..setiap yang berlaku pasti ada jawapan yg tersendiri..huhhuhu...nak dipikirkan logik, tak logikal langsung pasal dia tentu akan berjumpa jalan raya. Kot2 dia tumpang kenderaan...tapi masalahnya dia tak ingat apa2..hmmm..
by cengitu
12 Jul 2010, 18:56
Forum: Peralatan
Topic: walkie talkie and gps apa yg terbaik?
Replies: 30
Views: 2300

Re: walkie talkie and gps apa yg terbaik?

tak silap saya, pernah gps ni diguna pakai dengan handy VHF guna frequency yg telah ditala agar FRS/GMRS dapat diguna
by cengitu
07 Jul 2010, 16:36
Forum: Klinik Gunung
Topic: kasut getah
Replies: 83
Views: 8046

Re: kasut getah

kasut yang saya pakai ni mmg reliable walaupun payah nak memakai dan membuka. leceh sikit dari adidas kampung tapi selamat dari pancaroba pacat masuk dlm kaki..hehhe..e...


tapi kdg2 ada gak pacat handal...tembus...
by cengitu
07 Jul 2010, 16:33
Forum: Peralatan
Topic: walkie talkie and gps apa yg terbaik?
Replies: 30
Views: 2300

Re: walkie talkie and gps apa yg terbaik?

dia guna UHF freq. Kalau bateri kong, boleh guna bateri saver yg guna bateri AA..mahal gak tu dlm 150 utk bateri adapter..
by cengitu
30 Jun 2010, 17:03
Forum: Klinik Gunung
Topic: kasut getah
Replies: 83
Views: 8046

Re: kasut getah

ni kasut dia.

masalah pacat masuk ke dlm kaki tiada lagi..auw...

Image

Uploaded with ImageShack.us
by cengitu
30 Jun 2010, 16:57
Forum: Klinik Gunung
Topic: kasut getah
Replies: 83
Views: 8046

Re: kasut getah

aku pakai kasut jungle boot yg askar kita dan komunis pakai dulu. High heel dan berkain. Ringan .

masalah dari segi nak memakai ( kena ikat tali kasut ) dan lambat kering bila basah. So far selalu trekking guna kasut ni. hehehe..harga dlm RM30. Kilang dia kat Kapar tak silap aku.
by cengitu
30 Jun 2010, 16:41
Forum: Peralatan
Topic: walkie talkie and gps apa yg terbaik?
Replies: 30
Views: 2300

Re: walkie talkie and gps apa yg terbaik?

GPS Garmin Rino 530hcx. Dua2 ada..Garmin GPS n Radio UHF Dua Hala. Harga kat Malaysia dlm RM2000 tapi kat singapore ( Sim Lim Square ) boleh dpt dlm RM1400 ( tapi kena check stok since selalu abis ). Saya guna satu. Map GPS termasuk topo. https://static.garmincdn.com/en/products/010-00564-01/g/cf-lg...
by cengitu
30 Jun 2010, 11:07
Forum: Isu & Gossip
Topic: Vibram Five Fingers
Replies: 5
Views: 2405

Re: Vibram Five Fingers

wokeh..thank you...nanti kasi report..hehee
by cengitu
25 Jun 2010, 19:20
Forum: Isu & Gossip
Topic: Vibram Five Fingers
Replies: 5
Views: 2405

Vibram Five Fingers

Geng.. Apa keistimewaan kasut ni? Byk info mengatakan ia selesa dipakai dlm situasi larian, trekking dsbnya. Korang ada yang pakai tak kasut ni? Masalahnya kat Malaysia kasut ni takde sole distributor yg jual. Dlm mudah byk tapi semua itu fake made in china. Yg paling hampir adalah di singapore tapi...
by cengitu
03 May 2010, 17:06
Forum: Isu & Gossip
Topic: Kutu Vavi
Replies: 30
Views: 8353

Re: Kutu Vavi

saya pernah kena masa kat campsite di Telapak Burok. Dia dok serang celah jari kaki. Masa tu pakai slipar je...ingatkan semut rupanya kutu vavi tu...lagi tarik, lagi kuat dia masuk kat kulit tu...Masa tarik tu...last2 terputus. Tinggal sepit dia dlm kulit. cheh...berhari2 rasa gatal. Bila balik ruma...
by cengitu
04 Mar 2010, 10:14
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: RE-VISIT Yong Yap 13-16 Feb 2010
Replies: 119
Views: 13560

Re: RE-VISIT Yong Yap 13-16 Feb 2010

hehe,.,

kalau masuk tu...kalau ada info pasal wreck, inform lah....kalau boleh dptkan lokasi n koordinates jika ada...


makasehhhh!!!
by cengitu
17 Sep 2009, 13:18
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

nope....pak sager tu rakan saya....
by cengitu
10 Sep 2009, 13:57
Forum: Isu & Gossip
Topic: Nuang lagi - 15 Aug 2009
Replies: 27
Views: 4951

Re: Nuang lagi - 15 Aug 2009

takpe...benda ni boleh dijadikan pengajaran bagi semua agar jgn memandang rendah semasa kita di dalam hutan.

insyallah, saya akan praktikkan pengajaran ini dan diserapkan pada perkhemahan dan trekking yang akan datang..hehe
by cengitu
09 Sep 2009, 16:01
Forum: Isu & Gossip
Topic: Nuang lagi - 15 Aug 2009
Replies: 27
Views: 4951

Re: Nuang lagi - 15 Aug 2009

kalau dibimbing oleh cikgu yang berwibawa, tahu tentang hutan, trekking, persediaan, dan lama dalam pengakap, sure budak2 sekolah tu selamat pergi dan pulang. tapi tgk pada gaya, cikgu2 yg membimbing tu mmg cetek akal n pemikiran, kurang paham tentang trekking, tak peka dan kemungkinan besar baru je...
by cengitu
08 Sep 2009, 15:55
Forum: Isu & Gossip
Topic: Nuang lagi - 15 Aug 2009
Replies: 27
Views: 4951

Re: Nuang lagi - 15 Aug 2009

aku bukan cikgu. bini aku cikgu dan aku tahu serba sedikit kalau cikgu2 ni arrange trekking masuk utan or panjat gunung. Preparation main sumbat je. Kalau trekking, takde koordinasi dan takde plan2 kalau kecemasan. Tgk pada news tu, mmg nampak cikgu2 dan tough2 tu nampak tough tapi perasaan dan hati...
by cengitu
08 Sep 2009, 15:45
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

kita tgh tunggu maklumat dari informer. Tapi nampak gaya kita lalu tepi lereng gunung bayu je. Nak ke gunung bayu tak kot..hehehe.. betul tu. kalau korang jumpa wreck semasa trekking, sila la ambil gambar. rasanya semua hp dah ada kamera dan sila la plot tpt tu dlm map or kalau bawak gps lagi bagus....
by cengitu
25 Aug 2009, 12:00
Forum: Kedai
Topic: Commando wire saw rm 20.00
Replies: 17
Views: 3053

Re: Commando wire saw rm 20.00

Commando guna utk kerat leher..hehe...gurau je..
by cengitu
25 Aug 2009, 11:57
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

org awam yang pi under MHG je. Lain tu semua tentera atas faktor keselamatan.
by cengitu
20 Aug 2009, 15:04
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

http://img35.imageshack.us/img35/7089/dscn6228a.jpg Ini adalah rupa kawasan yang telah dieskavasi oleh pasukan kami. Setelah yakin semua kawasan sekeliling telah disikat abis, kami menamatkan misi dengan meletakkan bunga dan bendera dua negara. Juga cross yang diletakkan oleh team uk sebagai pengho...
by cengitu
20 Aug 2009, 14:58
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

ada beberapa gambar dari misi ini. lain tu tak boleh post lagi..kena embargo.. http://img35.imageshack.us/img35/4571/dscn6183w.jpg ni kawasan perkhemahan. Atas permatang. Bangkai pesawat 150m ke bawah dengan kecerunan 45 degree..10 hari mcm ni. Sejuk, berangin dan nasib kami mmg baik hanya sekali je...
by cengitu
20 Aug 2009, 14:42
Forum: Isu & Gossip
Topic: Air Besar
Replies: 41
Views: 6741

Re: Air Besar

ni dari kamera cap ayam saya.. http://img39.imageshack.us/img39/5382/dscn1638x.jpg ni gambar masa air tengah tenang... http://img269.imageshack.us/img269/7116/dscn2052m.jpg bila datang kepala air. masa ni hujan lebat kat atas nun http://img34.imageshack.us/img34/9002/dscn1645n.jpg ni belah atas siki...
by cengitu
14 Aug 2009, 11:41
Forum: Isu & Gossip
Topic: Air Besar
Replies: 41
Views: 6741

Re: Air Besar

selalu sebelum kepala air, sampah2 daun dan kayu2 akan hanyut dulu..lepas tu kayu2 besar mcm balak2 akan hanyut dan lepas tu...whooooshhhh....
by cengitu
13 Aug 2009, 10:23
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

Alhamdulillah..

Misi KL654 di Gunung Telapa Burok berjaya dilaksanakan. Misi berjalan selama 10 hari dengan bantuan Muzium Tentera Darat, Team KL654@UK dan MHG. Nanti saya beri report dan gambar2..
by cengitu
16 Jun 2009, 12:14
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

Nope..Lata Bayu and GUnung Bayu lain lokasi nya...
by cengitu
10 Jun 2009, 10:26
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

Insyallah...nanti kami inform. Buat masa ni tgh kumpul data utk mencari satu bangkai B-24 kat area Gunung Bayu, Baling. Saper2 ada map tahun 1955 yang masih mempunyai grid ref, sila la inform kat saya ye...tq
by cengitu
09 Jun 2009, 19:41
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

ada ada...nanti saya informkan kepada rakan2 kalau ada lagi trip mencari burung besi...
by cengitu
27 Mar 2009, 15:31
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 36778

Re: Bangkai Kapalterbang

maaf kalau posting saya ni keterlaluan. pinta saya pada rakan2 yang buat SAR Hassan tu, err korang semua trekking masa SAR tu ada jumpa apa2 bangkai kapalterbang tak? masa SAR Umai dulu, ada org jumpa wreck kat g.gedong..tapi tak pasti di mana..huhu.. maaf kalau ada yang terasa, kalau ada, saya akan...
by cengitu
24 Mar 2009, 11:16
Forum: Isu & Gossip
Topic: sembang SAR Yong Yap
Replies: 259
Views: 51626

Re: sembang SAR Yong Yap

Walaupun hanya memerhati, mendengar dan melihat kesungguhan rakan2 GO dari laman sesawang je, saya terpanggil utk ucapkan terima kasih pada rakan2 yang bertungkus lumus melibatkan diri mencari rakan kita yang masih hilang tu. Budi baik korang semua, allah s.w.t sahaja yang dpt balas. Insyallah, Sdr ...
by cengitu
19 Mar 2009, 11:58
Forum: Isu & Gossip
Topic: sembang SAR Yong Yap
Replies: 259
Views: 51626

Re: sembang SAR Yong Yap

sorry la pada rakan2 kalau terasa panas..tak tahu pulak benda ni jadi isu...so saya mintak maap byk2.... :wink: