Search found 222 matches

by adventure inc
08 Jun 2014, 11:02
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia
Replies: 16
Views: 5149

Re: Gunung Tambuyukon , 3 rd highest peak Sabah/Msia

for me, climbing tambuyukon is far more "interesting" than kinabalu and trusmadi - which both are more straight forward. like said, tambuyukon views still fabulous indeed :minum: i made to tambuyukon summit in 2010, with itinerary as below: day 1 - ranau - kg monggis - kem kepuakan day 2 - kem kepua...
by adventure inc
02 Apr 2013, 16:25
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: nak mintak tolong on log book camping
Replies: 2
Views: 244

Re: nak mintak tolong on log book camping

salam,

cer tengok kat Log Gunung http://www.gunungonline.com/basecamp/viewforum.php?f=10
macam2 jenis log ada kat situ, amikle mana yg baik jadi contoh penulisan

log hat batman tu la abg sharul, best gitew :keke:
by adventure inc
27 Mar 2013, 20:43
Forum: Peralatan
Topic: Owner Gregory Backpack
Replies: 44
Views: 1322

Re: Owner Gregory Backpack

karrimor kalo pree mau ar :lol:

Explorer outfitter tu kat mana kak? nnt sy p tgk
by adventure inc
21 Mar 2013, 13:44
Forum: Peralatan
Topic: Owner Gregory Backpack
Replies: 44
Views: 1322

Re: Owner Gregory Backpack

boleh ler cr nanti kat kedai auntie PERTAMA complex tu..
model apa yg ada cik lee?
by adventure inc
19 Mar 2013, 23:11
Forum: Peralatan
Topic: Owner Gregory Backpack
Replies: 44
Views: 1322

Re: Owner Gregory Backpack

tak juai la rul, beg kecik lafuma aku tu dah 13thn pakai, strap dia dah tetas so nak kena cari pengganti la pulak.

ujung taun aku mau beli baby carrier macpac possum tu jugak, tp aku nak yg previous model (2012) 8)
by adventure inc
19 Mar 2013, 15:13
Forum: Peralatan
Topic: Owner Gregory Backpack
Replies: 44
Views: 1322

Re: Owner Gregory Backpack

Gregory Deva 65L. mmg diva la kak arie, greg pulak la ni ye :tembak: hehe dh beli since 2011 lg tp tk guna sgt lg..sayang nk bwk trip hardcore takut kotor hehehe. nnti nk bwk naik sayat2 dgn fansipan jer :) kak arie, tlg arrange, sy mau beli jugak itu greg model fury 40 hat kaler biru (reflex blue)...
by adventure inc
18 Mar 2013, 22:38
Forum: Khemah
Topic: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong
Replies: 28
Views: 8056

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

[quote="shahrul"]blaa..aar adventure inc link posting ni kat fesbuk tak cakap :lidah:

hahaha shahrul aku takmo kepoh2.. :lidah:
by adventure inc
18 Mar 2013, 22:15
Forum: Peralatan
Topic: Owner Gregory Backpack
Replies: 44
Views: 1322

Re: Owner Gregory Backpack

Gregory Deva 65L.
mmg diva la kak arie, greg pulak la ni ye :tembak:
by adventure inc
07 Mar 2013, 12:57
Forum: Isu & Gossip
Topic: Compressed Trip
Replies: 16
Views: 4057

Re: Compressed Trip

:P aku lebih suka trip NATIONAL GEOGRAPHIC, nikmati keindahan ciptaan Allah.
by adventure inc
14 Jan 2013, 21:02
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Yong Belar
Replies: 5
Views: 2008

Re: Gunung Yong Belar

nasihatkan amik guide laaa.. byk benda gak nak kena handle, n kalau ada apa2 masalah
ada tempat nak rujuk.. lg pulak kalau ko first time p, dari starting point tu pun dah ada
byk simpang yg boleh tersasar
by adventure inc
29 Nov 2012, 22:42
Forum: Kedai
Topic: WTS New with tag Berghaus rucksack & accesories
Replies: 7
Views: 2131

Re: WTS New with tag Berghaus rucksack & accesories

cik lee, baju berg kaler biru saya (yg long sleeve tu) jgn lupa ye, saiz M, insya allah by 10dec sy bank in kosnya - helly hansen
by adventure inc
27 Nov 2012, 11:33
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Tahan ikut Kuala Koh
Replies: 8
Views: 3416

Re: Gunung Tahan ikut Kuala Koh

dulu mula2 aku naik tahan,ada aku tanya pegawai renjer taman negara pasal trek ni, depa cakap trek ni mmg depa dah tutup terus. alasannya cam yg abg kamal cakap tu laa
by adventure inc
22 Nov 2012, 12:12
Forum: Log Gunung
Topic: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua
Replies: 29
Views: 2210

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

mmg ralit baca log ni, cam novel pun ada gak :roll:
by adventure inc
21 Nov 2012, 00:24
Forum: Log Gunung
Topic: Cempakasari - Xpdc Gunung Liang East & West - 16-17/9/2006
Replies: 2
Views: 340

Re: Cempakasari - Xpdc Gunung Liang East & West - 16-17/9/20

macam kak melati nye kot, mintak maaf kalau salah :wink:
by adventure inc
09 Nov 2012, 10:49
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Hobi selain mendaki gunung...?
Replies: 76
Views: 11226

Re: Hobi selain mendaki gunung...?

hobi aku selain mendaki gunung / masuk utan:
1. kumpul barang outdoor
2. kumpul national geographic magazine
3. ronda2 naik moto
4. layan view aircraft take off & landing
by adventure inc
08 Nov 2012, 00:02
Forum: Peralatan
Topic: Pemilik pisau Mora!
Replies: 63
Views: 2373

Re: Pemilik pisau Mora!

mmg best pisau nie...
- mora craftline q (both cs & ss)
- mora companion (cs)
tambah lg satu; bushcraft black
by adventure inc
18 Oct 2012, 22:32
Forum: Kedai
Topic: [Survival My] Stock Clearance
Replies: 17
Views: 4333

Re: [Survival My] Stock Clearance

salam tuan, paracord tu bape saiz diameter?
by adventure inc
08 Oct 2012, 21:37
Forum: Kedai
Topic: baby carrier
Replies: 11
Views: 2190

Re: baby carrier

eleh sharul, ang cam la ada anak, kawin pun blum :lidah:

ngai, anak ang dah tak muat la...
by adventure inc
22 Sep 2012, 11:47
Forum: Peralatan
Topic: Review peralatan dari MOUNTAIN HARDWEAR (backpack)
Replies: 1
Views: 308

Review peralatan dari MOUNTAIN HARDWEAR (backpack)

salam ada sesiapa kat sini menggunakan outgear dari Mountain Hardwear, especially backpack. mmg sedia maklum product dr mountain hardwear ni boleh dikategorikan antara hi-end outgear kat pasaran esp items macam tent and apparels. aku pulak terberkenan ngan backpack mountain hardwear ni, so sebelum a...
by adventure inc
08 Sep 2012, 13:10
Forum: Klinik Gunung
Topic: Basic Peralatan Dalam Backpack
Replies: 35
Views: 2432

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

salam, juzt nak share jugak laa apa yg biasa aku pack (esp tuk multi days trip): Gears: 1) 2 men tent (berat dlm 2kg) 2) ground sheet (saiz dlm 1m x 2m) 3) FAK 4) botol air - 2 x 1.5L kosong dan 1 x 1L berisi 5) tali 20m 6) sleeping bag + sleeping mat 7) pisau (dulu aku bw parang, la ni guna mora co...
by adventure inc
13 Jul 2012, 09:35
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: G Tiong (Tmn Negara Endau Rompin) + Mulu vs Pinnacles
Replies: 17
Views: 3456

Re: G Tiong (Tmn Negara Endau Rompin) + Mulu vs Pinnacles

sy tolong sambungkan day 6: Mulu park - kuala litut - camp 5 naik bot dari mulu park ke kuala litut dlm 1-2jam camgitu bergantung kepada keadaan sungai, air sikit kena tolak bot. then singgah kampung penan, wind cave & clearwater cave. start trekking dr kuala litut ke camp 5, jarak 8.8km (2jam trek)...
by adventure inc
04 Jul 2012, 12:06
Forum: Kedai
Topic: TShirt "I AM OutdoorJunkie" untuk dijual
Replies: 19
Views: 3293

Re: TShirt "I AM OutdoorJunkie" untuk dijual

salam abg mat

nice wording, tq designed tshirt tuk kitaorg warga GO semua.

cadangan: lagi best kalau dapat buat 3 atau 4 kaler pilihan (biru, merah, pink, yellow)
sbb tshirt2 yg biasa kat sini most kaler itam. byk pilihan kaler br nampak colorful.. :idea:
by adventure inc
30 Jun 2012, 13:07
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Tips membeli Bag Hiking
Replies: 35
Views: 1293

Re: Tips membeli Bag Hiking

pendapat saya laa, dalam membeli brg2 penting tuk xtvt outdoor ni khususnya pack; kalau ada budget lebih, biar beli yg reliable dari segi kualiti, selesa tuk dilanyak. mmg mahal sikit tp byk kelebihan bila kita boleh guna tanpa rasa ragu2 bila beg ni nak koyak, putus ke apa.. kena invest laa sikit, ...
by adventure inc
29 Jun 2012, 11:22
Forum: Peralatan
Topic: review Berghaus C7 Pro
Replies: 17
Views: 947

Re: review Berghaus C7 Pro

sy sempat la tgk, belek2 bioflex II ni kat covent garden aritu; of course bila dah latest design almost semua la better dari model yg terdahulu. bioflex II ni material dia tak byk beza sgt ngan C7 Pro, tp back system dia mmg lain walaupun based on original bioflex concept, dah takde padding yg tebal...
by adventure inc
28 Jun 2012, 15:34
Forum: Peralatan
Topic: Kelab pemilik Casio Protrek
Replies: 84
Views: 2695

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Bini Tokwan pandai pandai pegi beli Protrek 250T. Selama ni yang aku perlukan cuma GPS Garmin 60CSX aku ja...la ni dia pi beli jam ni kat aku....Triple Sensor dan Tough Solar. Ada buku manual ....aku dah naik pening. Sapa kat belah Penang atau Kulim boleh tolong train aku guna jam ni wei.....teruta...
by adventure inc
28 Jun 2012, 14:44
Forum: Kedai
Topic: OUTDOOR EQUIPMENT ONLINE SHOP (BRAND NEW & ORIGINAL)
Replies: 11
Views: 4374

Re: OUTDOOR EQUIPMENT ONLINE SHOP (BRAND NEW & ORIGINAL)

aik racing fish, trekking pole ari tu kan elok lg apa?
by adventure inc
16 May 2012, 13:03
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: G Tiong (Tmn Negara Endau Rompin) + Mulu vs Pinnacles
Replies: 17
Views: 3456

Re: G Tiong (Tmn Negara Endau Rompin) + Mulu vs Pinnacles

rilek la abg kamal.. dia tanya jer.. lain la kalau dia mintak tanya skali ngan rusa pat lima ekor :lidah: insya allah sy akan ke gunung mulu & pinnacles hujung bulan ni. ada info insya allah buleh kongsi. kebiasaannya kalau nak tau info tentang sesuatu, byk sumber yg kita boleh cari. tambah zaman la...
by adventure inc
19 Apr 2012, 22:39
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/2012)
Replies: 106
Views: 14919

Re: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/201

tahniah lili kerana berjaya mengumpul kengkawan lama dan baru dlm open trip..mmg susah juga nak dapat 60++ peserta. dan mmg susah nak handle 60 lebih peserta... bagi first timer tu banyak-banyak la tanya kat orang lama atau kengkawan yang mengajak anda. macam2 boleh jadi kat gunung tu.. kan naik gu...
by adventure inc
17 Apr 2012, 13:20
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Siapakah Beirut?
Replies: 62
Views: 14986

Re: Siapakah Beirut?

lantak die la kak lily... terkejut jugak aku masa mula2 bc thread ni, sbb masa post mortem time otw balik kl tu semua dah agreed; tak puas ati itu ini suarakan on the spot, or pm kak lily direct. tp last2 kuar jugak kat sini. tak leti bahasa punya olang :tembak: dia tak rasai sepenuhnya lagi asam ga...
by adventure inc
03 Apr 2012, 11:27
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan via Merapoh - Kuala Tahan
Replies: 19
Views: 5464

Re: Gunung Tahan via Merapoh - Kuala Tahan

insya allah boleh je tu tn syed, hari selasa 19jun tu je jauh sikit
by adventure inc
14 Mar 2012, 10:08
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/2012)
Replies: 106
Views: 14919

Re: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/201

kak lily, juzt found out date 31 MAR tu jugak world celebrating EARTH HOUR AT 8.30PM. so kak lily leh add
program ni jugak tuk event ni
by adventure inc
07 Mar 2012, 00:07
Forum: Peralatan
Topic: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca
Replies: 20
Views: 1364

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

tak ingat sy baca kat mana dulu; kalau canister tu ditegakkan, pembakaran & penggunaan gas lebih efficient.
bila guna sy selalu bagi canister tu berdiri so takde masalah api besar sambar2 lengan.
the best cam kata abam mizi, kena suaikenal bermesra ngan dapur anda baru leh serasi... tq for sharing
by adventure inc
06 Mar 2012, 23:49
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/2012)
Replies: 106
Views: 14919

Re: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/201

Pegi. KSU dah luluspun cuti tu. Aku bukan bawak bas jer... Kapal Perang pun aku bawak jugak selain lori sampah, Lori Bawak Lembu sebab Lesen aku sampai A sampai K. Jom la pegi reramai meriahkan rombongan Cik Kiah ni he he he :lidah: yea cip lanun on pi... abg kamal sy ada soklan nak tanya nnt, bawa...
by adventure inc
04 Mar 2012, 11:42
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/2012)
Replies: 106
Views: 14919

Re: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/201

abang kamal bukan drebar bus ke? kalo dia tak pi then kita camna, ke kak lily drebar bus?
by adventure inc
29 Feb 2012, 00:07
Forum: Peralatan
Topic: Pemilik pisau Mora!
Replies: 63
Views: 2373

Re: Pemilik pisau Mora!

mmg best pisau nie...
- mora craftline q (both cs & ss)
- mora companion (cs)
by adventure inc
28 Feb 2012, 23:58
Forum: Kedai
Topic: [WTS] Sleeping Beg Deuter - Sphere 450
Replies: 11
Views: 3251

Re: [WTS] Sleeping Beg Deuter - Sphere 450

phob, ada stok lg dak?
by adventure inc
28 Feb 2012, 23:54
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12941

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Senang cita. Banyak gunung lain lagi kat semenanjung ni.... pergi lah. sy setuju ngan abg kamal... byk lg gunung2 lain yg bleh dipanjat... selain keindahan flora & fauna, cabaran, berdiri di puncak adalah satu sebab kita susah payah panjat gunung, so tak berapa indah kalau panjat gunung tak sampai ...
by adventure inc
28 Feb 2012, 23:49
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/2012)
Replies: 106
Views: 14919

Re: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/201

mai mai... antara gunung yg sesuai tuk beginner... line up pulak ramai
yg otai2 tmasuk kak lily, abg kamal pulak lg terer bab2 gunung ganang nih,
dua ari citer pun tak abes :kah:

-- sy answer bg pihak kak lily --
by adventure inc
24 Feb 2012, 12:14
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12941

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

salam, just nak tanya; kalau naik ikut trek asahan pulak camna?
puncak ledang ada satu je kannn, so adakah same rule applied?

** mintak info sebab ada plan nak naik ikut asahan mac ni