Search found 1298 matches

by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
02 Mar 2015, 14:12
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: huh
Replies: 18
Views: 15861

Re: huh

Sah dah ada antuuuuuu
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
09 Oct 2014, 12:39
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)
Replies: 6
Views: 2287

Re: Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)

Tu kawasan jajahan takluk Orga
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
09 Oct 2014, 12:38
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Huh?
Replies: 14
Views: 3489

Re: Huh?

Bukan ko asalnya lelaki ke ha ha ha :tembak: :kah: :keke:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
25 Sep 2014, 10:54
Forum: Peralatan
Topic: my russack
Replies: 4
Views: 284

Re: my russack

Cemas nak menjual tu namanya. Ada 2. Cemas nak mencari pembeli sebab duit dah habis buat modal. 2. Teruja dengan dunia perniagaan, semangat tengah tinggi nihhhh
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
25 Sep 2014, 10:49
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bang jauh lagi ke?
Replies: 13
Views: 15153

Re: Bang jauh lagi ke?

Sebatang Gokok je.
Dia isap 2 sedut matikan bara selit atas telinga. Mak kau.... dua hari lagi pun tak sampai Bang
:lidah: :lidah: :lidah:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
11 Aug 2014, 16:05
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 28255

Re: Bangkai Kapalterbang

Kapalterbang lama. Zaman penjajah lagi
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
11 Aug 2014, 16:03
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: New Bie :)
Replies: 1
Views: 1006

Re: New Bie :)

Welcome
Cam nama gangster je
sini tadok gangster, belanda jer
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 May 2014, 10:17
Forum: Isu & Gossip
Topic: Bangkai Kapalterbang
Replies: 140
Views: 28255

Re: Bangkai Kapalterbang

Set la tarikhnya. Agak menarik
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Jan 2014, 09:14
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Penelope dan Gunung Rock
Replies: 10
Views: 3717

Re: Gunung Penelope dan Gunung Rock

Gunung dia kecik jer. Langkah jer
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
22 Aug 2013, 12:22
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: bawak peralatan camping nek kapal tebang
Replies: 2
Views: 192

Re: bawak peralatan camping nek kapal tebang

Semua boleh masuk asalkan mampu bayar bagasinya kecuali cecair dan bahan boleh menyebabkan kebakaran dan letupan. Pistol pon buleh bawak tapi kena daftar untuk bawa senjata api dan pistol di serah kepada Keptan Kapal.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
29 Jul 2013, 11:57
Forum: Peralatan
Topic: nak tanya para otai karrimor
Replies: 21
Views: 743

Re: nak tanya para otai karrimor

Dah Dekat tanah bang ooi :tembak:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
08 Jul 2013, 09:32
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]
Replies: 40
Views: 12995

Re: Gunung Tahan Classic Trail [K.Tahan/Gng Tahan/K.Tahan]

Abang Nan buleh jugak Pakai Spender kat luar macam Superman :kah: :keke:
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
03 Apr 2013, 09:28
Forum: Kedai
Topic: Tempahan tshirt Gunung Online
Replies: 12
Views: 2311

Re: Tempahan tshirt Gunung Online

Kalau boleh hadir sendiri kat GO Base Camp lagi bagus
Boleh kita semua kenal sesama kita.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
29 Mar 2013, 10:05
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Nak cari khidmat sewa barang2 hiking
Replies: 6
Views: 243

Re: Nak cari khidmat sewa barang2 hiking

Diaorang dari umah yatim piatu. ha ha ha Pengalaman la. Yang tamo bawak cookware tu sure tamo masak. Sure trip pelancong semua siap tapi kedekut nak bayo. Kalau nak ikut gred Pelancong Asing semua siap boleh je. Aku cas USD4K/head untuk Trans TT 6 hari All in. Sebab tu pernah trip Murut kami cas RM1...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Mar 2013, 09:39
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Xplore Gunung Sanggul & Gunung Kerjul 3H2M
Replies: 17
Views: 6011

Re: Xplore Gunung Sanggul & Gunung Kerjul 3H2M

Minat gak gunung yang jarang dengar
tp dah ada komitmen nak ke Gagau pada tarikh yang sama. terus sambung cuti untuk hari gawai
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Mar 2013, 09:36
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Nak cari khidmat sewa barang2 hiking
Replies: 6
Views: 243

Re: Nak cari khidmat sewa barang2 hiking

Ada barang ada kawan buleh jadi gogo
Ada gogo takde barang .......... apa barang.
Biasanya barang hiking as tersangat peribadi, kawan rapat je buleh pinjam sebab kekadang kawan pinjam sampai buat reta
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
18 Mar 2013, 10:51
Forum: Kedai
Topic: backpack untuk dijual
Replies: 6
Views: 2884

Re: backpack untuk dijual

Ingat Philippines je ingat Pengganas Suluk. Philippines tu besau. Pulau Luzon yang jadi pusat pemerentahan. Orang Tagalok yang banyak berketurunan Spain sebab dulu Spain jajah negara tu lama. Sebab tu Lorat dia ada bunyi pain la. Sebelah selatan tu Mindanau pengeluar tebu terbesar dan Orang Suluk ni...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
14 Mar 2013, 16:56
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: beg replica
Replies: 15
Views: 296

Re: beg replica

Itu la sebabnya mahu diadakan Base Camp.
Dapat jumpa bincang dan borak bab hutang gunung ni sampai pagi.
Mike udah bayo ke kat Is tokey Base camp tu.
Arip nanti kita long lak kat Base Camp dari beg sampai selipar, sepender....
ayam yang pandai pakai selipar dan ayam yang pandai pakai sepender jer
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
14 Mar 2013, 09:25
Forum: Khemah
Topic: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong
Replies: 28
Views: 7812

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Sekian terima kasih.
Macam nak buat Base Camp je kat sana.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
14 Mar 2013, 09:17
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: beg replica
Replies: 15
Views: 296

Re: beg replica

Atan
Telo Ayam yang pandai pakai selipar ada ke
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
12 Mar 2013, 16:00
Forum: Khemah
Topic: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong
Replies: 28
Views: 7812

Re: Hutan Simpan Air Hitam, Puchong

Hutan ni besar sebenarnya. Kalau dari belakang UPM akan bermula dari Pokok Brazil Nutt yang dibelakang IPS Serdang yang sebelah kanannya adalah FMTC - Jabatan Pertanian tu dan buleh keluar sampai ke Seri Kembangan ikut belakang. Dari jalan MARDI tu buleh keluar sampai Bukit yang di belakang Seri Kem...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
04 Mar 2013, 10:22
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Tragedi di Gunung Tahan
Replies: 52
Views: 13085

Re: Tragedi di Gunung Tahan

TQ share cerita ni dari orang yang paling dekat dengan kejadian.
Al Fatehah juga untuk sahabat sahabat itu.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
27 Feb 2013, 10:02
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival e-book for outdoor adventures
Replies: 10
Views: 510

Re: survival e-book for outdoor adventures

Memang ada cadangan menulis semula semua pengalaman tu.
Tp kekangan kerja dan banyak menulis untuk Buku Undang Undang Laut/Air. Sedang menggubal undang undang air Malaysia.
Ingat dah pencen nanti baru sempat.ha ha ha
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
27 Feb 2013, 09:58
Forum: Isu & Gossip
Topic: Compressed Trip
Replies: 16
Views: 3835

Re: Compressed Trip

Bergantung kepada tujuan mendaki gunung. Kalau memang dah memang nak berlumba, rempit lah. Kalau saya naik gunung nak pandang dan lihat, yang jarang jarang kita dapat lihat, ambillah masa sebaiknya menikmati pemandangan ini. Bila lagi nak sampai sini, Di Semenanjung sahaja ada 262 gunung, Kalau ikut...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
13 Feb 2013, 12:04
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trek gunung tahan paling lama?
Replies: 13
Views: 3589

Re: Trek gunung tahan paling lama?

Ada.. taun 80 an kami masih jumpa lagi. Tapi akhir akhir ni tak jumpa langsung. Masa kami buat Lebuhraya Timur Barat nak sampai ke Jeli ada sekumpulan Serigala disana dan selalu melolong panjang waktu malam. Lebuhraya ni di bina oleh Pasukan Jurutera dari ATM. Masa tu sy Kedet Putra lagi.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
29 Jan 2013, 11:24
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival e-book for outdoor adventures
Replies: 10
Views: 510

Re: survival e-book for outdoor adventures

Idak juga
Pengalaman orang lama masih perlu sebab buku tu sesuai untuk tempat tertentu sahaja
Pengalaman kita di Asia Tenggara juga masih diperlukan dan kebanyakannya masih ada dalam kepala sahaja
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
29 Jan 2013, 11:21
Forum: Khemah
Topic: Backpacking Holiday 2013: Myanmar
Replies: 33
Views: 7488

Re: Backpacking Holiday 2013: Myanmar

Bro Forestgump
Tahniah dan semuga bisnes tu berjaya, ada gak sorang kawan aku tu nak kaya hu hu hu
Tuah ayam nampak kat kaki tuah orang siapa tahu. Kalau dah kayo nanti buleh la kita buat rikky trek lama dari tenganu ke Tahan tu. Teringin beno teman nak carik balik trac tu.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
30 Nov 2012, 09:29
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG
Replies: 16
Views: 9774

Re: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG

Sy juga muskil macam atan(Pak We Altantuya yang ke dua ratus lima puluh enam) mana lak utan kat Semenanjung ni yang masih sepenuhnya Dara. Semua telah di jelajah oleh geng geng tegar Pendaki Gunung termasuk Geng Sondol yang tempat Army tak masuk dulu pun habis dah diaorang sondol. Pok Siam yang curi...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
29 Nov 2012, 11:31
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG
Replies: 16
Views: 9774

Re: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG

Wooi Atan Tu Ya.
Durian Bukit Jugra ada sebelah kanan sebelum makam jer. Yang kat rumah api tu tuannya bukan bangsa manusia. Durian yang buleh pakai selipar nanti nak kena baling dengan selipar jepun jugak.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
29 Nov 2012, 10:54
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG
Replies: 16
Views: 9774

Re: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG

Maklumat ini tidak benar sama sekali. Pihak Angkatan Tentera tidak pernah terlibat. Saya pernah terdengar tapi bukan dalam ATM. Ujudnya kerahsiaan amal Melayu tapi bukan dari Bangsa Manusia. Juga di panggil Malai. Dan kenapa Himalaya dan bangsa yang turun dari Himalaya menguasai tanah selatan dan ak...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Nov 2012, 15:14
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: "Jangan bawak telur masuk hutan"..
Replies: 13
Views: 4115

Re: "Jangan bawak telur masuk hutan"..

Ok aku sambung balik. Setahu aku telo ngan daging mentah ni makanan diaorang terutama yang dah tak bertuan. Lama tak makan kan. Jadi kalau korang bawak dan lalu berhampiran tempat diaorang makan jadi makanan diaorang la menda tu. Setakat makan je tak pe tapi takut ada yang cuba menggangu sebab mengg...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Nov 2012, 10:48
Forum: Isu & Gossip
Topic: Kes HILANG di Gunung Benum 17/11/2012
Replies: 28
Views: 7184

Re: Kes HILANG di Gunung Benum 17/11/2012

Part Hassan Ayat tu aku paling teruja.
Kalau ingat la untuk jadi pedoman untuk rakan rakan lain.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Nov 2012, 10:43
Forum: Kedai
Topic: Karrimor 90an...
Replies: 6
Views: 1842

Re: Karrimor 90an...

Kos untuk menyimpan dengan tempoh masa yang sangat lama ketika ruang tinggal sedikit.
Kos nak bawak pindah lagi. Jual je kat aku. Kalau reganya sesuai.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Nov 2012, 10:38
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Tahan ikut Kuala Koh
Replies: 8
Views: 3269

Re: Gunung Tahan ikut Kuala Koh

Aku dengar ada satu lagi laluan jauh dari Terengganu. Itu ari Bro Forest Gum kata ada nak buat. Aku tunggu jugak sebab laluan ni aku tak pernah lalu. Yang laluan ni dibuat oleh team PPH
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Nov 2012, 10:34
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: "Jangan bawak telur masuk hutan"..
Replies: 13
Views: 4115

Re: "Jangan bawak telur masuk hutan"..

Aku nak cakap bab Laut jer. Sebab aku Kepten kapal laut. Kalau Kapal besar kitaorang memang bawak telor. Bukan yang kitaorang punya ajer ayam punya pun kitaorang bawak. Tapi bukan ayam yang pandai pakai selipar ya. Sebab nanti kalau jumpa Pelabohan itulah Gumah sementara kita.... telo nak pakai. Nel...
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
25 Nov 2012, 11:51
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Tahan ikut Kuala Koh
Replies: 8
Views: 3269

Re: Gunung Tahan ikut Kuala Koh

Itu trek tentera lama. Yang rintis tu 5 Ranjer yang banyak anggotanya orang Sarawak. Seorang anggotanya masa tu Keptan la Khairuddin Basiron sekarang dah pakai Kolonel dan rasanya pun dah bersara. Trek tu sangat jauh makan 11 hari perjalanan berhati hati sebab banyak jejak musuh.
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
28 Sep 2012, 16:25
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: ROAD TO MECCA - Jalan Darat
Replies: 77
Views: 2852

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Maaf. Laluan tu masih belum dipersetujui oleh Wisma Putra. Risiko keselamatan yang tinggi. 1. Laluan masuk ke Myanmar 2. Keselamatan di India 3. Keselamatan di sempadan India dan Pakistan - laluan ni banyak sangat problem 4. Laluan sempadan Pakistan dan Iran 5. Sempadan Iran dan Iraq masih di kawal ...